Dodaj do ulubionych

czemu androstendion?

24.07.09, 20:48
Bardzo was prosze doradzcie co z tym hormonem. Endo. zalecała żeby go zrobić.nie mam żadnych objawów ,poza tym że mam ciągłe problemy z cerą.ale czy to moze mieć związek z tym że poroniłam. Może któraś z was go robiła.
Obserwuj wątek
    • x.armide Re: czemu androstendion? 24.07.09, 20:52
      nalezy do androgenow wiec moze powodowac tradzik gdy jest go za duzo lub gdy ma sie wrazliwe receptory
    • rewolka404 Re: czemu androstendion? 24.07.09, 21:07
      też mam zalecenie zrobienie tego badania. U mnie powodem jest hirsutyzm i zbyt
      duża waga, tak mi się wydaje, że tym w moim przypadku kierował się endo.
      • x.armide Re: czemu androstendion? 25.07.09, 01:43
        dodam jeszcze ze jesli masz nie wyregulowana niedoczynnosc to twoje androgeny moga byc bardziej'aktywne' przez to ze w niedoczynnosci obnizone jest shbg ktore wiaze hormony. najlepiej wiec by bylo zbadac wolny androstedion to tak jak T4 i ft4.
        • elka79mi Re: czemu androstendion? 25.07.09, 10:10
          Dzięki bardzo postaram się zrobić.
          A nie wiesz ile się czeka na wynik ?Wizytę u endo. mam na wtorek popołudniu.
          A i chciałam się jeszcze poradzić czy konieczne jest u mnie zrobienie USG tarczycy.
          Przyznam szczerze że z kasą bardzo krucho.
          • x.armide Re: czemu androstendion? 25.07.09, 17:09
            hmm zalezy gdzie robisz czasem tego samego dnia mozna sprawdzic w necie np w luzmedzie tak jest o ile dobrze pamietam. a czasem dluzej sie czeka bo musza zebrac wieksza ilosc probek
            • elka79mi Re: czemu androstendion? 25.07.09, 18:29
              dzięki A jak myślisz czy ja mogę mieć niedoczynność?
              • x.armide Re: czemu androstendion? 25.07.09, 20:07
                a robilas jakies badania w kierunku tarczycy ? masz objawy niedoczynnosci? a co do tego tradziku to czy badalas prolaktyne ?
                • elka79mi Re: czemu androstendion? 25.07.09, 22:39
                  Tak robiłam już kilka badań.
                  Te są z 16.07.
                  FT4 1.03 norm.0.9-1.7
                  FT3 2.32 norm.2.57-4.43
                  TSH 1.75 norm.0.27-4.20
                  A z 20.07.
                  TSH 3.18

zrobiłam jeszcze p/c anty TPO i anty TG ,ale wynik będzię dopiero w poniedziałek
                  Wizytę u endo mam na wtorek.bardzo się denerwuje co będzie.

A co do trądziku to nie bardzo wiem ,nikt mi nie podpowiedział żeby zrobić prolaktynę.
                  Kiedy najlepiej zrobić badania,w którym dniu cyklu,bo już się pogubiłam?
                  • x.armide Re: czemu androstendion? 25.07.09, 23:03
                    wg nowych amerykanskich norm tsh powinno byc do 3 twoje ft3 i ft4 sa niskie i wydaje mi sie ze ft4 moze u ciebie nadal spadac u mnie tak bylo. ft4 spadalo regularnie przez chyba pol roku a tsh bylo raz 3,5 potem 1,2 potem 2,5 potem 3,6 taka ciagla hustawka endokrynolog przepisal tyroksyne. jesli starasz sie o dziecko tsh powinno byc do 2. przy niedoczynnosci czasem jest wysoka prolaktyna ktora powoduje czesto tradzik i utrudnia zajscie w ciaze. to kiedy ja zbadasz nie ma znaczenia
                    • elka79mi Re: czemu androstendion? 26.07.09, 08:11
                      Dzięki bardzo .Odezwę się jak wrócę od endo.Ciekawe co powie?Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka