Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

29.07.09, 23:14
Mam na imię Jola i w zeszłym roku w marcu wykryto u mnie guza na tarczycy.Postanowiłam zmienić endokrynologa bo nie kieruje mnie na bardziej szczegółowe badania.TSH miałam tylko raz badane i nic poza tym.Na pierwszym USG z lipca 2008 cytuję:
"Prawy płat tarczycy wielkości ok.44*15*26 mm ok. 8,4 ml. Cieśń do ok. 16 mm. Lewy płat tarczycy wielkości ok. 55*14*12 mm ok.4,5 ml. Prawy płat tarczycy prawie w całości wypełnia niejednorodny guzek średnicy ok. 39 mm przechodzący na cieśń. Lewy płat tarczycy niejednorodny o nieco obniżonej echogeniczności raczej bez zmian ogniskowych."
Dodam, że wynik TSH z kwietnia był prawidłowy! Miesiąc później miałam biopsję obu płatów tarczycy.Diagnoza: Struma nodosa .Do dziś nie bardzo wiem co to znaczy ale lekarz kazał obserwować czy nie powiększa się( podobno żadnego leczenia farmakologicznego nie potrzebowałam) no i stwierdził, że powinnam jak najszybciej zdecydować się na usuniecie guza wraz z cała tarczycą.Poczekałam do marca 2009r. i poszłam na kolejne USG ( na badanie TSH lekarz mnie nie skierował bo poprzednie było w normie).Wynik USG z tego roku:
"Prawy płat o wymiarach 67*32*27 mm. Lewy płat o wymiarach 70*19*18 mm. Cieśń o wym. ok. 12 mm. W płacie prawym w części dolnej- środkowej, widoczne dwa łączące się ze sobą słabo odgraniczoe, niehomogenne, obszary lito-torbielowate 40*16 mm i 19 mm.W pozostałym zakresie gruczoł niehomogenny, o mieszanej echogenicznosci. Obustronnie widoczne nieliczne powiększone węzły chłonne.DGN.USG.STRUMA NODOSA SUSP. ET M. HASHIMOTO SUSP."Co to znaczy tego nie wiem ale mam już w planie operację na wrzesień.Dokładny termin poznam 30 lipca.Nie ukrywam, że boje się.Nie bólu tylko powikłań.Ciągle walczę z nadwagą i boję się że mogę przytyć.No i utraty głosu! Operacja już za miesiąc.Jeszcze nie panikuję( nie mam czasu bo praca, dom, dzieci) ale...Może wiedząc co oznaczają moje wyniki będę wiedziała o jakie badania mam prosić lekarza?
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników 30.07.09, 09:21
      jeśli to hashimoto, to szukaj potw.
      w p/ciałach TPO i TG.
      Choć ta zmiana wielkości "guzek średnicy ok. 39 mm"
      jest spora. Lekarze, z reguły, proponują wycięcie.

Po zabiegu powinnaś spr. poziom FT4 i FT3.
      Choć pewnie lekarz ich nie zleci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka