Dodaj do ulubionych

Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o pomoc

03.09.09, 15:18
Witam, w maju stracilam dziecko, polecono mi zbadac tarczycę, oto moje wyniki:
FT4 18.27% [wynik 11.01, norma (9 - 20)]

FT3 16.98% [wynik 4.73, norma (4 - 8.3)]

TSH - 8,00 norma od 0,40-4,00

moze ktos mi pomoc i powiedziec co to oznacza?

Obserwuj wątek
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 15:19
      aha i Prolaktyna - 23,73 norma od 5-35
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 18:11
      proszę, pomoze ktoś?
      • prenatka Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 19:20
        Nola, chyba nie masz wątpliwości, że JUTRO powinnaś zadzwonić do
        endokrynologa,pewnie prywatnego i się umówić, a jeżeli nie prywatnego to do
        lekarza pierwszego kontaktu, niech Ci daje już leczenie i skierowanie do
        państwowego endokrynologa, dzwonisz, rejestrujesz się i czekasz(nawet kilka
        miesięcy). Prywatnie będzie szybciej a Ty nie możesz marnować już NAWET JEDNEGO
        DNIA zwlekając z podjęciem leczenia. Tak jak wszyscy, chcący się dobrze
        zdiagnozować, powinnaś wykonać USG tarczycy, wątpię, żeby lekarz pierwszego
        kontaktu dał Ci skierowanie. U mnie USG kosztuje 88 zł, nie wiem ile gdzie
        indziej,radiologa robiącego Ci usg podpytaj, jak ta tarczyca wygląda, co on
        sądzi, ten co mi robi zawsze podpowie coś ciekawego. Poza tym zrób morfologię
        ogólną(na to lekarz pierwszego kontaktu powinien Ci dać skierowanie), ferrytynę,
        B12, ATPO (przeciwciała które mogą potwierdzić Hashimoto). Będzie Cię to
        kosztowało, ale Twoje wyniki są słabiusieńkie. Z kompletem badań idź do
        endokrynologa, powinnaś najpierw dostać 25 euthyroxu, letroxu czy innego cuda z
        zaleceniem, żeby po miesiącu, 6 tygodniach iść zbadać hormony. lekarz Ci pewnie
        powie, żebyś zrobiła samo TSH, ale dla własnego dobra zawsze z jednego pobrania
        rób też FT3 i FT4, nawet jak masz za to płacić. Na 25 euthyroxu czy letroxu na
        pewno się nie skończy, pewnie otrzymasz kolejną dawkę 50, po każdej zmianie
        dawki odczekaj najlepiej 6 tyg. i potem znów badania TSH, FT3 i FT4. Wpisuj tu
        wyniki, na tym forum, z podanymi procentami. Nie zakładaj nowego wątku tylko
        wpisuj w tym, który założyłaś. Pozdrawiam, jakby coś, pytaj.
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 19:56
          Prenatka dzięki za odpowiedzsmile

do endokrynologa idę 7 września prywatnie, umówiłam się juz wcześniej, w maju
          straciłam dziecko w 8-9 tygodniu sad w ciązy robilam morfologie i wszystko bylo
          ok, po zabiegu zrobilam badania hormownów tarczycy bo tak mi podpowiedzial
          anestezjolog bo mam bardzo suchą skórę, moze to byc tez przyczyna poronieniasad
          poniewaz zrobilam te badania 2 tygodnie po zabiegu a pozniej sie dowiedzialam ze
          po ciazy hormony szaleją stwierdzilam ze ten wynik jest błędny wtedy mialam TSH
          6 a ft3 i ft4 prawie identyczne jak teraz, umówilam sie do endokrynologa ale
          stwierdzilam ze powtórzę badanie zeby isc ze świezymi wynikami bo tamte mogą byc
          takie ze wzgledu na ta ciazesad no i wlasciwie to TSH sie pogorszylosad

powiedz mi dlaczego mowisz ze wyniki słabe , ja sie na tym nie znam, widze ze
          TSH jest znacznie powyzej normy ale ft3 i ft4 mieszczą się w normie..? więc co z
          nimi nie tak? co jesli lekarz powie ze skoro w normie to ok? bardzo chcę znowu
          być w ciązy i nie chcę zeby poronienie znow sie powtorzylosad
          • prenatka Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 21:42
            mieszczą się w normie, ale to są normy dla ludzi zdrowych. Jak trafisz na
            kiepskiego endokrynologa to Ci też tak powie.Wszystko w normie... Nieprawda, my,
            osoby chore na niedoczynność wiemy jednak, że najlepsze samopoczucie jest wtedy,
            gdy procentowo ft3 i ft4 są mniej więcej równe a ich poziom blisko górnej
            granicy normy. Czy masz jakieś inne objawy niedoczynności tarczycy oprócz suchej
            skóry??? Pewnie tak.Opisz, jakie. Obserwuj się na różnych dawkach hormonu, sama
            wyczujesz,kiedy zaczynasz wracać do "własnej normy" i przy jakich wynikach
            czujesz się najlepiej.Niestety, nie działa to z dnia na dzień. Często się badaj,
            na poczatku co 5, 6 tygodni trójkę tarczycową: tsh, ft3 i ft4. Kiedy dostaniesz
            hormon sztuczny zobaczysz, że tsh pewnie poleci w dół, ale ft3 i ft4 będą żyć
            własnym życiem, mogą się jeszcze obniżyć, mogą pójść w górę dopóki nie
            ustabilizują się na poziomie, na którym będziesz się czuła najlepiej.Pewnie
            zawsze będą "w normie" ale sama zobaczysz, że im bardziej będą rosły, tym Twoje
            samopoczucie będzie lepsze. Współczuję Ci straty... ale poczytaj niektóre posty
            na tym forum a też na forum hashimoto i zobaczysz, jak dużo jest tam mam które
            cieszą się macierzyństwem, a miały podobne przejścia jak Ty...Wyregulowały
            hormony...Widzisz, nie za bardzo fajnie jest w naszym kraju, bo przy takiej
            ilości osób, które tracą dzieci przez choroby tarczycy to badanie choćby tsh
            powinno być częścią obowiązkowej morfologii.Ile dramatów byłoby mniej.
          • jurmik Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.09.09, 21:55
            Prenatka ma, oczywiście, 100% rację! Poczytaj sobie choćby wklejone
            artykuły mojej endo na temat ciazy i chorob tarczycy, poczytaj co
            pisza inne forumowiczki. Najogolniej mowiac wyniki FT4 i FT3 musisz
            mieć powyzej połowy normy, a nie na dolnej granicy! A wynik TSH
            około 1, nie więcej!
            • harmoniak Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 04.09.09, 09:45
              > Prenatka ma, oczywiście, 100% rację! Poczytaj sobie choćby wklejone
              > artykuły mojej endo na temat ciazy i chorob tarczycy

Jurmik, chodzi Ci o

Tarczyca daje o sobie znać, gdy szwankuje ?
              • jurmik Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 04.09.09, 09:53
                Tak, myślę że warto oprócz dokładnego poczytania forum przeczytać i
                to, prawda?
                • harmoniak Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 04.09.09, 11:08
                  Oczywiście, że warto, tylko napisałaś
                  "Poczytaj sobie choćby wklejone artykuły mojej endo na temat ciazy".

Autorka wątku pewnie nie wie, kto jest Twoją endo i o jakie artykuły chodzi.
                  Dlatego zdecydowałam się to uściślić podając linka.

smile
                  • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 04.09.09, 11:57
                    Dzięki za link bo faktycznie nie wiedziałabym gdzie tego szukaćsmile

Jesli chodzi o objawy to mam różne dolegliwości i zawsze mi coś dolegało,
                    dopiero jak przeczytałam objawy uświadomiłam sobie ze:
                    to ze marzne i ciagle mi zimno to moze byc od tarczycy, moje problemy z
                    trawieniem!! również no i przede wszystkim płaczliwość, apatia, deprecha,
                    totalny brak energii to nie charakter słabeusza tylko po prostu tarczycasad
                    nie wiem czy np szybko odrastające owłosienie, mimo zmarzlactwa wybuchy gorąca i
                    poty to też?drażliwość? nie znalazłam tego w objawach niedoczynności dlatego
                    pytam sad
                    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 04.09.09, 12:12
                      przeczytałam artykuł, jestem załamana, moje dziecko było skazane na śmierć od
                      początku przez moją niewiedze ze coś mam z tarczycąsad( byłam na podtrzymaniu
                      brałam jakieś cholerne inne leki a jemu brakowało hormonówsad(
                      co jeśli teraz bym była w ciąży? bo jest to możliwe...czy poniedziałkowa wizyta
                      i natychmiastowa kuracja dałyby radę uratować drugie dziecko?
                      oczywiście to hipoteza, jest taka możliwość,a nie jest to pewneuncertain

wypadają mi też włosy garściami, no i przytyłam choć wcale nie jemsad
                      • prenatka Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 05.09.09, 10:09
                        Nola9, szczerze mówiąc to po prostu nawet nie wiem, jak mam się zachować wobec
                        bólu kobiet, tracących dziecko. Żadne słowa tu nie pomogą, bezradna jestem Ale
                        to, co mogę zrobić dla Ciebie to powiedzieć Ci: W poniedziałek musisz szczerze
                        pogadać z lekarzem, już od wtorku zacząć łykać pigułki. Na Twoim miejscu bym
                        poprosiła, żeby Ci opracował jakiś plan, jak by tu zwiększać dawkę, nie daj się
                        omamić jakimś: no to pobierze pani 25 euthyroxu, a za 4 miesiące proszę znów
                        przyjść... O nie, nie pozwól sobie na tracenie czasu. Ja tak traciłam: to bez
                        sensu. Ze dwa miesiące po wykryciu choroby brałam połówkę 25, czyli 12,5 co było
                        błędem! Po prostu za bardzo rozciągałam to w czasie!Najpierw połówkę euthyroxu
                        25 z tydzień, potem 25 przez pewien czas, potem do tej 25 jeszcze 1/2 czyli 37,3
                        itd. Kiedy wykryto u mnie chorobę, miałam prawie takie wyniki jak Ty, dziś mam
                        dawkę 106,25 a i na tym się chyba nie skończy, zobaczymy. Czuję się raz lepiej,
                        raz gorzej, generalnie jednak zaczyna świecić światełko w tunelusmile
                        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 05.09.09, 14:06
                          Dzięki prenatkasmile
                          szczerze mówiąc to ja już nie wiem jak mam z nim rozmawiać sad
                          tyle info muszę zapamiętać, moze jakies podsumowanie? w punktach co najważniejsze?
                          • prenatka Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 07.09.09, 20:12
                            napisz, jak było na wizycie.
                            • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 07.09.09, 20:56
                              No więc zaczelam od tego ze stracilam dziecko, obejrzal wyniki, zrobil mi usg-
                              stwierdzil przewlekłe zapalenie tarczycy typu Hashimotosad
                              tarczyce mam powiekszoną, obraz plamisty, echogenicznosc niejednorodna- nie wiem
                              co to znaczysad

prawy płat - 25x15x54mm
                              lewy płat- 19x16x51mm

dostalam 50 euthyroxu, przez 4 dni po pół a potem całąsad

niestety nie spojrzal na ft3 i ft4sad zlecil badania w polowie pazdziernika: TSH,
                              aTPO, DHEAs, testosteron..
                              wizyta koniec pazdziernika...
                              i co myslicie? jestem zalamanasad czy bede miec problemy z zajsciem w ciąże? czy
                              zlecil mi wszystkie badania jakie potrzeba? i co z tym ft3 i ft4?sad( co znacza
                              te wymiary?
                              • harmoniak Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 07.09.09, 22:00
                                > prawy płat - 25x15x54mm
                                10.125ml

> lewy płat- 19x16x51mm

7.75 ml

Razem niecałe 18 ml. Jest to górna granica normy (13-18ml).

> echogenicznosc niejednorodna- nie wiem co to znaczysad

To znaczy, że masz Hashimoto.

> dostalam 50 euthyroxu, przez 4 dni po pół a potem całąsad
                                Tutaj na forum preferujemy powolne zwiększanie dawki, by uniknąć niepotrzebnych sensacji. Czyli np. w Twoim przypadku: ćwiartka 50 przez parę dni, potem połowa przez parę dni, potem 3/4 i w końcu całość.

W Hashimoto, przy dochodzeniu do zdrowotności ZAWSZE robimy trójkę: TSH, FT3 i FT4.

Może przeprowadź się na forum Hashimoto. Załóż swój wątek, wpisz swoje wszystkie wyniki i w skrócie jak wygląda Twoja historia. I koniecznie poczytaj materiały zgromadzone na tamtym forum.

Co do lekarza. Nie patrzy na FT3 i FT4, ale stwierdził Hashi, zaordynował Euthyrox. Nie jest idealny, nie jest też chyba taki zły.

> i co myslicie? jestem zalamanasad czy bede miec problemy z zajsciem w ciąże?
                                Unormujesz hormony i powinno być OK.
                                • harmoniak I jeszcze... 07.09.09, 22:02
                                  I jeszcze przy okazji zrób b12 i ferrytynę.
                                  • nola9 Re: I jeszcze... 07.09.09, 22:46
                                    dzięki za odpowiedz smile
                                    to mowisz ze dawkowanie leku mam złe? przez 4 dni po pół 50 tki a potem całą...
                                    • jurmik Re: I jeszcze... 07.09.09, 22:54
                                      Harmoniak nie napisała, że złe, tylko że preferowane jest powolne
                                      zwiekszanie dawki, co wcale nie znaczy, że jak weźmiesz tak, jak Ci
                                      kazali, to będzie źle, najwyzej bedziesz przez jakis czas czuła się
                                      trochę nakręcona. Ja akurat dobrze znoszę szybkie zwiększanie dawek
                                      (np. z 50 na 100, gdy trzeba), ale każdy reaguje inaczej.
                                    • prenatka Re: I jeszcze... 08.09.09, 15:36
                                      Żadko kiedy spotykamy endokrynologa, który patrzy na FT3 i FT4. Na Twoim miejscu
                                      jednak robiłabym te badania płacąc po prostu dodatkowo. Majątek ogromny to nie
                                      jest(fakt-taniocha też nie), ale właśnie FT3 i FT4 informują o faktycznym stanie
                                      hormonów. Mi Tsh skacze, szczerze mówiąc to na jego wynik patrzę najmniej.
                                      Najbardziej mnie interesuje poziom FT3 i FT4. Dlaczego? musisz poczytać
                                      informacje na forum Hashimoto a otworzą Ci się oczy, tak jak nam tu wszystkim.
                                      Dzięki radom wspaniałych dziewczyn z tego forum: Hashi Tess, Rostedy, Harmoniak,
                                      Jurmik, Rewolki 404 oraz wielu wielu innych zaczynam wracać do żywych i cieszyć
                                      się życiem, coraz więcej wypadów ze znajomymi, coraz fajniej pracuje mi się,
                                      coraz więcej uśmiechu, coraz więcej takich dni, jak przed chorobą... Jest coraz
                                      lepiej ze mną, bo dużo się tu nauczyłamsmile
                                      • harmoniak Re: I jeszcze... 08.09.09, 15:42
                                        Prenatka, czy mogłabym Ciebie prosić o opisanie swojej historii na forum Hashimoto (PowstajeStrona.Opowieści o walce o zdrowie)?
                                        Najlepiej w duchu tego posta: "zaczynam wracać do żywych i cieszyć
                                        > się życiem, coraz więcej wypadów ze znajomymi, coraz fajniej pracuje mi się,
                                        > coraz więcej uśmiechu".

Bardzo ładnie proszę smile
                                        • prenatka Re: I jeszcze... 09.09.09, 22:02
                                          opiszę, mam tyle rzeczy na przyszły tydzień i weekend, że po prostu dopiero w
                                          przyszłym tyg.pod koniec mogę to zrobić, mam też nadzieję, że zobaczę Twoją
                                          historięsmilepozdrawiamsmile
                                  • nola9 Re: I jeszcze... 07.09.09, 22:51
                                    dzięki za odpowiedz smile
                                    to mowisz ze dawkowanie leku mam złe? przez 4 dni mam po pół 50 tki a potem całą...

co to ferrytyna i dlaczego akurat b12?smile
                                    • rosteda Re: I jeszcze... 08.09.09, 00:43
                                      Nola9
                                      Przejdz na forum Hashimoto i poczytaj to co jest przyklejone u gory pierwszej
                                      strony.
                                      Na temat ferrytyny i wit.B12 tez jest co czytac.
                                      Dawke masz dobrze dobrana tylko zwiekszanie tej dawki moze byc za szybko i za duzo.
                                      Ja bym po 2 tygodniach dopiero zwiekszyla o 1/4 tabletki i za nastepne 2
                                      tygodnie cala tabletke.
                                      Jak ktos jest dosc dlugo w niedoczynnosci to moze na taki szybkie zwiekszanie
                                      zle reagowac.
                                      Moze ale nie musi.
                                      Sa osoby ktore od razu zaczynaja od 50µg i czuja sie dobrze.
                                      Nastepne pytania zadawaj dopiero po poczytaniu artykulow na forum Hashimoto.
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 28.09.09, 16:09
      Hashi- Tess dzieki za przyjecie, nie przyjeto mnie na forum hashimoto, a teraz
      bardzo Was potrzebuję, bo jestem w ciąży!!
      wyniki moje ciut sie poprawily:
      tsh: 6,92 a bylo 8
      ft3:5,23 a bylo 4,73
      ft4: 13,48 a bylo 11,01
      przeciwciala atpo mam 1000! a norma jest do 35...moja gin nic na to,
      endokrynolog powiedzial ze nic dziecku nie grozi i raczej mi nie podwyzszy
      narazie dawki euthyroksu, biore N 50 od 8 wrzesnia, ciąża jest wczesna, jeszcze
      nic nie bylo widac na usg, co robic? martwie sie o dziecko...
      • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 28.09.09, 17:15
        gratuluję zaciążenia.
        Podaj koniecznie normy7 do FT4 i FT3,
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 28.09.09, 17:48
          ft3 norma od 4,00-8,30
          ft4 norma od 9-20
      • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 29.09.09, 21:50
        nola9 napisała:

> endokrynolog powiedzial ze nic dziecku nie grozi i raczej mi nie podwyzszy
        > narazie dawki euthyroksu, biore N 50 od 8 wrzesnia,

Skorzystaj z kalkulatora /na górze strony link
        do niego/ a zobaczysz, że Twoje poziomy hormonów
        nioe są wybujałe, a we wczesnej ciąży zapotrzebowanie
        organizmu jest zwiększone dlatego ja napewno
        podniosłabym sobie dawkę przynajmniej o 12,5mg
        i po 2 tyg. ponowiłabym badania.

ciąża jest wczesna, jeszcze
        > nic nie bylo widac na usg, co robic? martwie sie o dziecko...

Nie martw się tylko działaj.

Pzdr
        Tess
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 29.09.09, 15:57
      poradzcie coś proszę...umówiłam się na piątek do ginekologa-endokrynologa..
      • rosteda Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 29.09.09, 23:11
        Nola9
        Czy przeczytalas dokladnie co napisala Hashi-Tess?
        Jaka odpowiedz jeszcze chcesz?
        Bierzesz tyroksyne dopiero od 3 tygodni (od 8 wrzesnia) i ta dawka 50µg nie
        zdazyla jeszcze wejsc do komorek.
        Zeby wypelnily sie komorki tyroksyna to trwa okolo 4-6 tygodni i nie dziwie sie
        ze endokrynolog nie zwiekszyla jeszcze dawki.
        Musisz wiedziec ze nadczynnosc jest tak samo niebezpieczna dla plodu jak i
        niedoczynnosc i zwiekszanie w szybkim tempie moze doprowadzic do nadczynnosc bo
        nie bedzie mozna tego widziec w wynikach.
        To co mozesz teraz zrobic to tylko dobrze siebie obserwowac pod katem objawow
        niedoczynnosci (chyba jeszcze ich po trzech tygodniach nie zapomnialas) i
        zapisywac je w notesie.
        Za jakies 2 tygodnie sprawdzic jeszcze raz wyniki i jak beda fT3 i fT4 spadac to
        wtedy natychmiast do endokrynologa zeby zwiekszyl dawke.
        Przeciw tym przeciwcialom powinnas zaczac brac selen (poczytaj o selenie na
        forum Hashimoto).
        Juz raz Ci pisalam ze warto abys poczytala przyklejone watki ktore sa na
        pierwszej stronie forum Hashimoto i tego nikt za Ciebie nie zrobi.
        Co do Ciazy to serdecznie gratuluje i radze zachowac spokoj bo to jest
        najwazniejsze czego potrzebujesz teraz.
        Pozdrawiam Rosteda

Ps.Pamietaj co pisaly wczesniej poprzedniczki - ferrytyna i wit.B12 - ciaza po
        ciazy moze spowodowac niedobory i o tym rozmawiaj z ginekologiem.
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 30.09.09, 16:27
          Nie zauważyłam wczesniej odpowiedzi Hashi-tess, a na forum hashimoto niestety
          nie mogę wejsc bo odmówiono mi udziału i niestety został tez tam moj wątek, dużo
          zdążyłam już poczytać...
          Objawów niedoczynności nie jest mi tak łatwo wyłapać bo złe samopoczucie było u
          mnie zawsze normą, w sumie nigdy nie czułam się dobrze, a teraz dodatkowo w
          ciąży trudno rozróżnić co jest jej objawem a co niedoczynności...
          ten selen to chyba nie zwykły tylko jakiś specjalny o ile dobrze pamiętam?
          mozesz mi napisać jaki?
          • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 30.09.09, 16:42
            FT4 40.73% [wynik 13.48, norma (9 - 20)]

FT3 28.60% [wynik 5.23, norma (4 - 8.3)]

co powiecie na ten wynik procentowy? wzrosły więc jest lepiej?
            • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.10.09, 14:42
              Proszę o odpowiedz. Jesli znowu przeoczylam to przepraszam ale raczej nie bo
              stale widzę 33 odpowiedzi.
              • ewalinka82 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.10.09, 15:18
                nola9, przeczytałąm cały Twój wątek tutaj, z całego serca kibicuję Tobie i dzidziusiowi!!!
                • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.10.09, 19:22
                  Bardzo mi miło Ewalinka82smile muszę myslec pozytywnie...

Wlasnie wrocilam od endo ktory mnie wkurzylsad powiedzial ze ft3 i ft4 nie są
                  wazne, ze mam nastepnym razem zrobic tylko TSH...zapytalam jak widzi ft4 ktore
                  jest bardzo wazne w ciąży, powinno byc raczej w górnych granicach a on mi na to
                  ze norma jest od 9 do 20 więc miesci sie w normie więc jest ok:/! pytałam czy
                  mam zrobic badania na zespół antyfosfo. zapytal czemu? mowie ze lubi chodzic w
                  parze z hashimoto- on o tym nie slyszal, o selenie tez nie slyszal, powiedzial
                  ze przeciwciala spadna od euthyroksu i jak sie wyluzujesad
                  • kasiaogo Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.10.09, 00:03
                    Człowiekowi, który poczytał sobie trochę oba fora na temat tarczycy i zaczyna rozumieć podstawowe informacje (mam tu na myśli siebie) po prostu robi się słabo jak czyta mądrości wygłaszane przez tych niby specjalistów. Nie uczyli ich tego?
                    Aż sama boję się kontroli u mojego endo, bo jak zacznie mi wciskać takie dyrdymały, to chyba nie wytrzymam, powiem mu co myślę i to będzie nasze ostatnie spotkanie...
                    Może masz wybór i możesz poszukać bardziej kompetentego endokrynologa?
                    • ewalinka82 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 03.10.09, 12:42
                      no, dokładnie...
                      ja mam pierwszą wizytę u endo w poniedziałek i też już się stresuję,
                      żeby to nie była olewawcza małpa. chcę starać się o dziecko, pomoc
                      endo jest mi niezbędna. i się boję no...
                      ech, trzymajmy się, dziewczynysmile pozdrawiamsmile
                      • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 13:08
                        Z dzidzią wszystko ok, nowy endo-gin chcial mi podniesc dawke euthyroksu z 50 na
                        75 ale jak uslyszal jaki mam puls wysoki to stwierdzil ze narazie nie, bo
                        jeszcze bardziej mi przyspieszy, na wizyte mam isc dopiero 26.10, boje sie za
                        dlugo czekac, isc szybciej? i co z tym sercem? moze powinnam isc jeszcze do
                        kardiologa?uncertain
                        • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 14:23
                          puls wysoki może być od niskiej dawki FT3.

Od Twoich ostatnich badań minęło 2 tyg.
                          - chyba się nie mylę - znów oznacz FT4 i FT3.
                          One teraz są baaardzo ważne.
                          • iskiereczkamk Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 19:11
                            Witam,
                            Mam podobny problem co osoby na tym forum. Po poronieniu robiłam badania, to moje wyniki:
                            TSH - 2,033 (0,270-4,700)
                            FT3 - 4,93 (4,00-8,30)
                            FT4 - 14,63 (0,9-20,00)
                            Dwóch lekarzy stwierdziło, że są w porządku, więc zostawiłam ten temat. Teraz czytając forum mam wątpliwości. Czy na pewno wyniki są w porządku?
                            Będę wdzięczna za pomoc...
                            • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 19:13
                              witaj,

masz problem z tarczycą,
                              dlatego proponuję abyś założyła swój własny wątek.
                              • iskiereczkamk Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 19:22
                                A czy na pewno te wyniki wskazują na problem? TSH w normie a procentowo ft3 i ft4 wychodzą 58% i 74%.
                            • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 19:27
                              to napisz jeszcze kiedy robiłaś te badania
                              i ile czasu po poronieniu.

No i oczywiście jak się czujesz.
                              • iskiereczkamk Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 19:31
                                Badania robiłam ok. roku po poronieniu. Ogólnie mam różne problemy ze zdrowiem. Diagnozowano u mnie jelito drażliwe, fibromialgię i nerwicę... Ale to wszystko choroby bez dowodów na swoje istnienie... Na szyi mam powiększone węzły chłonne (takie kulki mi wyskakują). W związku z tym miałam robione USG, węzły prawidłowe tylko powiększone, natomiast tarczyca lekko powiększona z jednej strony, ale też niczego niebezpiecznego tam nie ma. Podobno taki mój urok.
                                • iskiereczkamk Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 20:08
                                  Dodam jeszcze do mojego poprzedniego postu, że mam różne objawy, które niestety częściowo pasują do niedoczynności czasami do nadczynności, dlatego właśnie nie rozumiem jak interpretować moje wyniki (wpisałam wcześniej).
                                  - problemy z koncentracją
                                  - senność, apatia
                                  - obojętność na otaczający cie świat i ludzi
                                  - znaczny spadek masy ciała
                                  - nerwowość
                                  - rozdydotane serce
                                  - uczucia zimna /ciepła
                                  • rosteda Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 21:15
                                    No to zrob jeszcze raz te badania i powtorz USG tarczycy z porzadnym opisem, a
                                    takze przeciwciala to bedzie wiadomo wiecej.
                                    Wyniki ktore mja rok to sa stare.
                                    • iskiereczkamk Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 14.10.09, 21:35
                                      zrobię je ponownie.. Zaczęliśmy się ponownie starać o dziecko, dlatego zaniepoiły mnie tamte wyniki...
                        • ewalinka82 Nola9:) 15.10.09, 09:36
                          ucieszyłam się bardzo, że z dzidzią wszystko w porząku!!!
                          co do reszty, to niestety, nie umiem doradzić, ale mocno trzymam kciuki!!!
                          • nola9 Re: Nola9:) 15.10.09, 18:55
                            Dzięki Ewalinka82smile Hashi tess wybieram się na badania krwi w najblizszym
                            czasie, zobaczymy co z tą dawką...
                            Zobaczyłam tyle odpowiedzi az sie zdziwilamsmile a tu mi się ktoś wcial w moj wątek...
                            • hashi-tess Re: Nola9:) 15.10.09, 19:04
                              to czekam na badania i mogę Ci obiecać,
                              że kiedy iskiereczkamk założy swój wątek, to
                              Jej posty zostaną usunięte z Twojego.

Tess
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 22.10.09, 21:33
      No i odebrałam wynikiuncertain
      TSH się poprawiło z 6 na 3,84, norma do 5
      ale reszta się pogorszyła
      FT3 z 5,23 spadło do 4,14
      FT4 z 13,48 spadło do 13,10
      Ferrytyna 11,63 a norma jest od 13,0-160,0
      lekarza mam dopiero w poniedziałek, cóż począć i co z tym żelazem? poradzcie proszę
      • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 23.10.09, 23:03
        pliss
      • jestemeko Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 23.10.09, 23:34
        nie ma norm, nie ma odpowiedzi.
        Proste jak świński ogon.

Ferrytyna poniżej normy.
        Powinnaś na jej podniesienie dostać
        zastrzyki z żelazem.
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.10.09, 13:30
          FT4 norma (9 - 20)]

FT3 norma (4 - 8.3)]

TSH norma od 0,40-4,00
          ciągle te same
          • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.10.09, 23:38
            nola9 napisała:

> FT4 norma (9 - 20)]
            >
            > FT3 norma (4 - 8.3)]
            >
            > TSH norma od 0,40-4,00
            > ciągle te same

Twoje wyniki:

"FT3 z 5,23 spadło do 4,14
            FT4 z 13,48 spadło do 13,10 "

http://hashimoto-pl.appspot.com/

FT4 37.27% [wynik 13.1, norma (9 - 20)]

FT3 3.26% [wynik 4.14, norma (4 - 8.3)]

Pozwoliłam sobie przeliczyć Twoje
            wyniki na %.
            Popatrz, jak wszystko pięknie, dzięki temu,
            można zinterpretować.
            FT4 mówi o tym, że masz za niską dawkę tyroksyny.
            Najwyższa pora podnieść ją.
            I FT3 - bardzo niskie.
            Koniecznie potrzebna jest Ci suplementacja
            żelaza bo jesteś w anemii.
            A wyniki spadły bo w ciąży zapotrzebowanie
            na hormony tarczycy zwiększa się z racji
            jednej tarczycy, z której korzystają dwie
            osoby - Ty i maleństwo.

Pzdr
            Tess
            • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 13:22
              Dziękuję Hashi-tesssmile tak myślałam że mam za małą dawkę, bo skórę już mam jak
              krokodyl a było lepiej, dziś idę do lekarza..
              • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 13:23
                aha a wiesz moze czy to mogło już zaszkodzić dzidzi? jestem w 9 tygodniu
                • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 17:54
                  eeee, nie.
                  są dziewczyny, które miały hormony poniżej
                  normy i urodziły zdrowe dzieci.
                  Bądź dobrej myśli.
                  Napisz co zapodał medyk.
                  • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 20:22
                    A więc medyk zapodał euthyroks N75, a za 3 tygodnie idę do szpitala na
                    szczegółowe badania ciążowo-tarczycowe i narazie tyle, zapomniał o żelazie i ja
                    pózniej też uncertain narazie biorę w tabletkach, na ulotce napisane jest że można w
                    ciąży, za tydzien idę do mojej gin. więc powiem jeszcze raz o żelazie..
                    • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 20:52
                      nola9 napisała:

> A więc medyk zapodał euthyroks N75, a za 3 tygodnie idę do szpitala na
                      > szczegółowe badania ciążowo-tarczycowe

przepraszam, a to trzeba iść na oddział do
                      szpitala, aby wykonać badania tarczycowe?
                      Może ja nie wiem o nowych???

i narazie tyle, zapomniał o żelazie i ja
                      > pózniej też uncertain narazie biorę w tabletkach, na ulotce napisane jest że można w
                      > ciąży, za tydzien idę do mojej gin. więc powiem jeszcze raz o żelazie..

myślę, że powinnaś sobie zapisać.
                      anemia to też bardzo istotny problem
                      nie tylko w ciąży.
                      • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 22:34
                        nie mam pojęcia co mi będą robić, mówil tez o usg i badaniach krwi roznych
                        • stapelia Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 26.10.09, 22:40
                          Moja koleżanka właśnie wróciła ze szpitala z 2dniowych badań ciążowo
                          tarczycowych, więc może to nie takie dziwnesmile
                          • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 27.10.09, 00:24
                            Stapelia a wiesz moze jakie to byly badania?
                            • stapelia Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 27.10.09, 08:17
                              spytam dokładnie: na pewno tsh, ft3, ft4, prolaktyna, estrogen, usg różnych
                              miejsc, mocz w rożnych wydaniach.
                              To było w Poznaniu.
                              • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 27.10.09, 14:15
                                usg różnych miejsc?uncertain hmmm co to znaczy?
                                • stapelia Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 27.10.09, 16:12
                                  smile) szyi, brzucha i czegoś chyba jeszcze. Złapię koleżankę wieczorem to dopytam.
                                  • stapelia Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 27.10.09, 20:23
                                    Pytałam o te badania:
                                    badanie ginekologiczne z ocena owłosienia (histrutyzm), usg dopochwowe, i
                                    rentgen głowy tzn przysadki mózgowej, prolaktyna,estriadol,tsh, ft3,
                                    ft4,FSH,LH,T,E2, insulina i glukoza
                                    BMI
                                    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 28.10.09, 14:27
                                      Dzięki Stapelia, tylko rentgena w ciąży nie można robić przeciez?
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.02.10, 13:33
      Witajciesmile dawno się nie odzywałam, jestem juz w 23 tygodniu ciążysmile będziemy
      mieć dziewczynkęsmile biorę teraz euthyroks 75 i połowe 25 tki...
      poniewaz miałam lekki spadek ft3 i ft4, tsh było 2,5 lekarz dołożył mi połowę
      tej 25tki to było przed świętami, po miesiącu czyli teraz kolo 18 stycznia
      powtorzylam wyniki i:
      tsh: 1,25 norma od 0,40-4,00 było 2,5
      ft3: 4,0 norma od 4 - 8.3 było poniżej 3 coś
      ft4: 12,z kawałkiem (nie pamietam dokladnie) było też ciut mniej...norma (9 - 20)

Czyli reasumujac po miesiacu brania tej dodatkowej połówki 25 nieznacznie ft3 i
      ft4 wzroslo, naprawde malenko a tsh znacznie spadlo...mam bardzo suchą skórę
      znów...mój dylemat polega na tym że lekarz ostatnio juz niechętnie podniósł mi
      dawkę o tą połówke 25...twierdzil ze wyniki sa ok, mimo że na początku zupełnym
      twierdził ze dobrze by bylo gdyby ft4 w ciazy bylo w gornej granicy normy
      chociaz 16...mi powyzej 13 nigdy nie wzroslo...
      mam problem z dojazdem do niego, poza tym wizyta to 150 zl a u nas teraz krucho,
      nie chcialabym uslyszec ze jest ok i mam nie zmieniac dawki, no bo skoro jest
      lepiej niz poprzednio??
      czy Waszym zdaniem powinnam brac 100? zwiekszyc dawke czy zostawic tak jak jest?
      • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.02.10, 14:17
        dobrze myślisz, podnoś do 100 i oznacz znów poziomy
        FT4 i FT3.
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.02.10, 19:48
          no wlasnie i co teraz zrobic? dzwonilam do niego ale nie udalo mi sie go zlapac,
          nie mam jego komorki, problem z dojazdem i brak kasy, zeby zrobic cos co moge
          zrobic od razusad podniesc sobie sama?
          • aga_mama_zosi Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.02.10, 20:10
            Ja przy takich wynikach zwiększyłabym dawkę o 25 ale co zrobisz zależy od Ciebie i od lekarza.
            Nie masz objawów niedoczynności oprócz suchej skóry?

Pozdrawiam
            Agnieszka
            • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 01.02.10, 22:07
              Trudno mi teraz powiedziec co jest ciążowym objawem a co objawem niedoczynności,
              ta mega sucha skora zaczela sie teraz nasilac dlatego to zauwazylam, ogolnie to
              hmmm jestem senna ale w ciąży to typowe, leci mi często krew z nosa ostatnio,
              zaparcia też niby w ciąży typoweuncertain no nie wiem...
              • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 02.02.10, 09:24
                przy zażywaniu syntetycznych hormonów tarczycy ich poziom powinien być w górnej
                granicy normy. Skorzystaj z kalkulatora i zobacz na jakim poziomie są Twoje hormony.
                Moim skromnym zdaniem koniecznie powinnaś zadbać o dostateczną ilość hormonów
                nie tylko dla siebie, nie jesteś sama.
                Jeśli masz jakieś obawy co do sposoby leczenia jednego lekarza zawsze możesz
                skonsultować się z innym, który zna się na prowadzeniu kobiet w ciąży mających
                problemy z tarczycą.
                • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 02.02.10, 18:22
                  Hashi on się zna, jest gino-endokrynologiem z Polnej, docentem, jest bardzo
                  chwalony, jako pierwszy powiedzial ze powinny byc w górnej granicy normy, bo
                  poprzedniemu jak to powiedzialam to zrobil na mnie oczy, chyba lepszego nie
                  znajdeuncertain tylko nie chce do niego jechac skoro wiem co robic, musze chyba
                  probowac sie dodzwonic, nie mam jego kom. a nie zlapalam go w przychodniuncertain
                  zwiekszylabym sama ale nigdy nie bylam za tym zeby pacjent sam sobie dawkowal
                  dlatego wolalabym zeby on potwierdzil slusznosc tej decyzjiuncertain
                  • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 02.02.10, 19:41
                    uff, zdobyłam numersmile zwiększam dawkę do 100smile
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 24.02.10, 18:52
      Pomóżcie, ostatnio jak pisalam to moje wyniki byly takie:
      18 stycznia
      wyniki :
      tsh: 1,25 norma od 0,40-4,00 było 2,5
      ft3: 4,0 norma od 4 - 8.3 było poniżej 3 coś
      ft4: 12,z kawałkiem (nie pamietam dokladnie) było też ciut mniej...norma (9 - 20)

zwiększyłam dawkę euthyroxu do 100
      po miesiacu brania zwiekszonej dawki wyniki sa takie:
      TSH 0,24 norma(0.40-4.00)
      FT3 3.63 -''- (4.00-8.30)
      FT4 13.79 -''-(9.00-20.00)

reasumujac po przyjmowaniu przez miesiac zwiekszonej dawki do 100
      tsh i ft3 spadło a ft4 wzroslo...
      co robic? mam zla dawke? nic juz nie rozumiem...
      • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 24.02.10, 22:19
        uzupełniasz żelazo?
        Ferrytynę masz taką niską.
        Podejrzewam, że tu tkwi Twój problem.
        • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.02.10, 00:05
          no wlasnie hemoglobina tez mi wyszla za niskasad żelaza jem tyle co w witaminach
          ciążowych prenatal i w pozywieniu, powinnam brac dodatkowo?
          • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.02.10, 09:35
            zdecydowanie tak.
            rodzinny powinien wypisać receptę lub gin.
            • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.02.10, 17:19
              Hashi a co np? znasz jakies dla kobiet w ciazy?
              • hashi-tess Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 25.02.10, 20:03
                JEŚLI CHODZI o żelazo, to nie ma podziału dla ciężarnych i nie.
                Po prostu potrzebny Ci specyfik z zawartością żelaza.
                na forach dziewczyny zażywają tardyferon, sorbifer dulures.
                • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 19.03.10, 19:04
                  Ratunku!sad znowu sie pogorszylo...lekarz kazal mi przez jeszcze 2 tyg. brac 100
                  euthyroxu i oznaczyc ponownie hormony, w miedzy czasie okazalo sie ze skrocila
                  mi sie szyjka i musze lezec, dostalam duphaston i no spe, oznaczylam po 3tyg.
                  wyniki ostatnie byly takie:
                  TSH 0,24 norma(0.40-4.00)
                  FT3 3.63 -''- (4.00-8.30)
                  FT4 13.79 -''-(9.00-20.00)

a dzis odebralam nowe
                  TSH 0,19 norma(0.40-4.00)
                  FT3 3.80 -''- (4.00-8.30)
                  FT4 12.14 -''-(9.00-20.00) !!!

czy to juz jest nadczynnosc?
                  ft3 lekko wzroslo, zaczelam brac żelazo, moze pomoglo...ale co sie stalo z ft4 i
                  tsh? jestem teraz w 30 t.c.
                  hemoglobina wzrosla, chyba juz nie mam anemii wiec żelazo jakis skutek odnosi...
                  zrobilam tez badanie ferrytyny i b12 ale wyniki dopiero w srode..co myslicie?
    • nola9 Re: Wyniki w procentach ft3 i ft4, tsh proszę o p 20.03.10, 15:15
      prosze o radesad
      • milaemalka Re: Wyniki z 19 marca 23.03.10, 23:04
        Witaj Twoje wyniki nie swiadczą o nadczynności tylko o niedoczynności.Ft3 masz
        minusowe a Ft4 21%.Moim zdaniem konieczne jest zwiekszenie tyroksyny .Może na
        początek o 25

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka