Dodaj do ulubionych

Lixin - do Rostedy

07.07.10, 22:13
Witam. Szwagier zawiózł receptę na lixin do Niemiec, lecz tam, w aptekach farmaceutki nie znalazły go na liście leków. Czy wiesz może jak się nazywa zamiennik tyroksyny w kroplach, a może lixin to nie jest pełna nazwa? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Lixin - do Rostedy 07.07.10, 22:29
      Witaj Yunkersica
      Przed okolo trzema laty pisalam na ten temat.
      Wlasnie wtedy firma zmienila nazwe (i rownoczenie podniosla cene) tych kropli na:
      L-Thyroxin Henning Tropfen N3

I tak powinno byc napisane na recepcie zeby wydano opakowanie wystarczajace na 3
      miesiace.
      W opakowaniu sa 3 buteleczki z kroplami i kazda po otwarciu ma waznosc w temp.
      pokojowej nie przekraczajacej 25°C 6 tygodni. Natomiast orginalnie zamkniete
      buteleczki nalezy przechowywac w lodowce w temp.2-8°C. Transportowac tez je
      nalezy w lodowce turystycznej albo specjalnie zabezpieczone w syropianowym
      opakowaniu i chlodzacym woreczkiem ktore to utrzymuje temp.2-8°C.

Czy mozna wiedziec z jakiego powodu potrzebujesz te krople?
      Pytam bo moze byloby latwiejsze rozwiazanie z innym lekiem w Polsce co jest
      mniej klopotliwe niz regularne przywozenie tego leku.
      • junkersica Re: Lixin - do Rostedy 07.07.10, 22:31
        Dziękuję za odpowiedź.
        Krople potrzebne mi są dla synka - on nie połknie tabletki, rozpuszczenie bez soku również nie jest możliwe. Krople będą dla niego idealne.
        Dobrze, że zwróciłaś mi uwagę na transport, nie pomyslałabym o tym...
        • rosteda Re: Lixin - do Rostedy 07.07.10, 22:39
          Te krople sa wlasnie pomyslane dla dzieci.
          Sa slodkie i nie powinno byc problemu z ich podawaniem.
          Tylko jesli syn juz bierze juz jakas dawke w tabletkach to wiedz ze te krople
          maja duzo szybsze dzialanie niz tabletki i w poczatkowym okresie nalezy zaczac
          od mniejszej dawki niz jest w tabletce aby uniknac niepotrzebnych objawow
          nadczynnosci (wprawdzie krotkotrwalych ale jednak) po zmianie leku.
          • junkersica Re: Lixin - do Rostedy 07.07.10, 22:45
            Nie, nic jeszcze nie bierze, uparłam się na krople i nie podawałam mu żadnych tabletek, bo znam go i wiem, że by się to nie udało. Czytałam, że 1 kropla = 6,25 euthyroxu i na początek tyle zamierzałam mu podawać. Kiedy już będę je miała w domu, poproszę was o poradę i przedstawię aktualne wyniki synka. Jeszcze raz dziękuję i życzę spokojnej nocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka