Dodaj do ulubionych

Zaczynam jeszcze raz

19.08.10, 15:46
Witajcie

Postanowiłam na poważnie włączyć się do forum ...

Chciałam Was prosić o opinie o moich wynikach i sposobie leczenia:
Otóż hashimoto stwierdzono u mnie w kwietniu 2009 roku.

USG z tamtego okresu:

"Tarczyca położona w miejscu typowym, o prawidłowej echogeniczności,
Obustronnie uwidocznione dwa niskoechogeniczne obszary wielkości do
2,6mm średnicy - tworzące się zmiany ogniskowe? Rozpoczynające się
zapalenie autoimmunologiczne tarczycy? Echostruktura w normie. Cieśń
do 4,7 mm. Przepływy w opcji PD w normie. WW chłonne okoloraczycowe -

Płat lewy 47 x 16 x 15 mm
Płat prawy 47 x 18 x 16 mm
Proponuję badanie kontrolne za 6 m-cy"

Dodatkowo jeszcze:
Robilam takie wyniki:
"p/c p/tyreoglobulinie 78,07 (norma 0,00-115,00)
p/c p/tarczycowe 191,5 (norma 0-35 ) "

Niestety, nie mam teraz przy sobie wyniku hormonów z tamtego okresu.
Przez ok. 10 miesięcy brałam 25 mg euthyroxu.

Kolejne wyniki z II.2010
FT3 - 4,13 (norma 3,13-6,76)
FT4 - 15,71 (norma 12,0-22,0)
TSH - 1,39 (norma 0,27-4,2)
Po tych wynikach zaczęłam brać 37,5mg

W czerwcu kolejna modyfikacja: 37,5 mg a co trzeci dzień 50mg

Przez cały czas średnie samopoczucie, raczej złe, tzn.senność, brak
koncentracji, włosy wypadaja mi garściami, tyję, bardzo suche oczy, sucha
skóra. Leczę depresję i stany paniki

A oto moje ostatnie wyniki z 17 sierpniaFT:
FT3 - 4,45 (norma 3,13-6,76)
FT4 - 15,62 (norma 12,00-22,0)
TSH - 2,23 (norma 0,27-4,20)
Ferrytyna - 25 (norma 115-250)
Zalecenia: 50 mg euthyroxu a w poniedzialki i piątki 37,5 mg. Dodatkowo 1
tabletka dziennie Sorbifer Durules.

Co sądzicie?
CHciałabym doprowadzić sie do porządku, a w przyszlym roku zajśc w ciążę. Jak
rokują takie wyniki?
DOdam jeszcze że mam 34 lat i 5cioletnie dziecko.

pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Zaczynam jeszcze raz 19.08.10, 16:25
      Witaj Aniu Rok temu pojemność tarczycy 12,4ml W lutym 2010 Ft4=37,1% Ft3=27,5%
      obecnie Ft4= 36,2% Ft3=30,8% .Myślę,ze należało już w lutym zwiekszyć
      dawkę.Każdy z nas ma swój własny poziom przy ,którym czuje sie dobrze.Może dla
      Ciebie będzie to 60% a moze wiecej.Na Twoim miejscu zwiekszyłabym dawke do 56,25
      codziennie a za tydzień do do 62,5 a po 4 tyg na tej dawce zbadałabym Ft3 i Ft4
      Pamiętaj ,że żelazo bierze sie min 4 godz po tyroksynie
    • devilyn Re: Zaczynam jeszcze raz 19.08.10, 17:33
      Dobrze spisałas normę ferrytyny? (pytam z ciekawości)
      • anielkac Re: Zaczynam jeszcze raz 19.08.10, 20:41
        Przepraszam, źle spisałam
        Norma to 15 do 250
    • aleksandra_01 Re: Zaczynam jeszcze raz 19.08.10, 21:18
      witaj

nie ma sensu, szczególnie na początku tak długo czekać
      na tak niskiej dawce jak 25, czy też 37,5. wiadomo, że
      to i tak będzie za niska dawka. szkoda, bo już teraz
      mogłaś czuć się dobrze.

> Ferrytyna - 25 (norma 15-250)
      > Zalecenia: 50 mg euthyroxu a w poniedzialki i piątki 37,5 mg. Dodatkowo 1
      > tabletka dziennie Sorbifer Durules.

proponuję zwiększać tak jak pisała Mileamalka,
      a od siebie jeszcze dodam,że 1 tabl Sorbiferu to będzie za mało.
      Możesz brać dwie, albo jedną i do tego jeszcze żelazo bez recepty
      np. Biofer. Żelazo trzeba brać przynajmniej 3m-ce, później
      odstawić na 2 tyg i sprawdzić ferrytynę.

jeśli nie badałaś b12, to myślę, że profilaktycznie dobrze jest ją sprawdzić.

> CHciałabym doprowadzić sie do porządku, a w przyszlym roku zajśc w ciążę.

jest to realne. ważne będzie Twoje podejście i zaangażowane w leczenie.
      a także szczególnie pilnowanie choroby już w czasie ciąży.

a.
      • anielkac Mam nowe wyniki 29.09.10, 11:35
        Dziękuję Wam za odpowiedzi.
        Przyznaję od razu że niedo końca zastosowałam się do Waszych wskazówek. Na 10 września miałam zaplanowaną operację (nadgarstka) i nie chciałam za duzo sobie namieszać. Bałam się , że wyniki za bardzo się zmienią. Tuz przed 10tym dostałam informację, że operacja jest przesunięta na 1 października (Boże, jak ja się boję!). Codziennie brałam 50 euthyroxu i 2 tabletki sorbiferu. Żelazo biorę nadal więc nie powtarzałam wyników ferrytyny.
        Oto moje wyniki z wczoraj:
        TSH 2,05 (norma 0,27 - 4,20)
        ft3 5,06 (norma 3,13 -6,76) = 53,17%
        Ft4 15,36 (norma 12 - 22) = 33,6%

Wit. B12 358,4 (norma 191-663)

CZyli wzrosło Ft3.
        Ale nie czuję się genialnie. Znowu tyję / puchnę i ciągle chce mi się spać. No i bardziej wypadają mi włosy. Rano bolą mnie stopy ??? (ale to może coś innego niż tarczyca) Nie wiem... ile powinnam brać euthyroxu?
        Do piątku nic nie zmienię, ale po operacji mogłabym ściśle brać wg Waszych wskazówek.
        Myślicie, że narkoza będzie miała wpływ na moją tarczycę?

I proszę , trzymajcie kciuki.
        • anielkac NOWE wyniki - CO radzicie? 24.01.11, 17:36
          Zgodnie z Waszą radą zwiekszyłam od października dawkę euthyroxu do 75. Do grudnia brałam też sorbifer.
          Oto moje aktualne wyniki

ferrytyna 69,5 (norma 15-250)
          TSH 1,04 (norma 0,27-4,2)
          ft3 4,97 (norma 3,13 - 6,76) czyli ok. 50%
          ft4 14,78 (norma 12-22) czyli ok. 28%

Chyba trochę mało tego ft4 ...
          Ide w czwartek do lekarki, ale najpierw zależy mi na Waszym zdaniu.
          Chyba wciąż jestem w niedoczynności. Czuję się byle jak: nie mam siły, mogłabym ciśgle spać, tyję sad
          Sądziłam że przy takich objawach to raczej ft3 będzie bardzo niskie. Nie wiem za co odpowiada ft4...
          Sądzicie że powinna zwiekszyć dawkę?

Z gory dziekuję za pomoc
          ANia
          • wierka-5 Re: NOWE wyniki - CO radzicie? 24.01.11, 21:00
            <Chyba trochę mało tego ft4 ..
            Tak trochę mało.
            Z ft4 powtaje ft3. Gdy jest za mało ft4 to ft3 się podnosi. Tak jest często w niedoczynności. To znaczy niskie ft4 i wysokie ft3
            U Ciebie wysokie jeszcze nie jest, nie mniej jednak dla mnie dawka jest zbyt mała.
            Napisz po wizycie do czwartku niedaleko.
    • anielkac Zerknijcie proszę 29.09.10, 23:03
      Przepraszam, ze marudzę. Ale boje się przed operacją. Z tego co wyczytalam to wygląda jakbym wchodziła w nadczynność...
      • rosteda Re: Zerknijcie proszę 29.09.10, 23:30
        Witaj Anielac
        Dlaczego piszesz ze wpadasz w nadczynnosc jak twoje wyniki i objawy pokazuja niedoczynnosc z powodu za malej dawki.
        Tak samo za duza dawka jak i za mala nie jest dobra aby poddac sie narkozie.
        U ciebie jest wyraznie za mala.
        Czy ta operacja jest ci potrzebna? konieczna?
        Ja tego nie ocenie, ale.
        Zwezenie ciesni nadgarstka jest z jednym czestszych objawow niedoczynnosci o czym pisze w swojej ksiazce dr.Brakebusch.
        Jesli jest to objaw niedoczynnosci to znaczy ze powinna ta dolegliwosc przejsc po wyrownaniu hormonow.
        Tutaj podaje ci link do dyskusji na ten temat na niemieckim forum.
        www.ht-mb.de/forum/showthread.php?t=1124550&highlight=karpaltunnelsyndrom
        Masz tez poza tym stosunkowo niski poziom wit.B12 (przelicz na procenty) i niedobor tej witaminy tez moze dawac rozne objawy bolowe, cierpniecia, czy tez braku czucia.
        Nie piszesz z jakiego powodu ta operacja i nie mnie decydowac czy jest konieczna, ale nad tym co napisalam powinnas sie zastanowic i obowiazkowo poczytac na ten temat.
        • anielkac Re: Zerknijcie proszę 29.09.10, 23:39
          Dziekuje za odpowiedź.
          Operację mam po zlamaniu nadgarstka z przemieszczeniem. W marcu miałam operacyjnie skladaną ręke, wstawioną płytk ei śrubę w wyrostek rylcowaty. Niestety, caly czas nie ruszam dlonią do góry. W czasie zabiegu mam miec robioną redresję (czyli "na siłę" odginanie) i wyjmowane żelastwo. Lekarze będą starali sie podac mi blokadę zamiast narkozy. Ale w marcu blokada "nie zadzialala" i mialam narkozę. Teraz też chyba musze byc na nią gotowa.

Pomyslałam o nadczynności bo % ft3 wyraźnie przewyższa % ft4. Ale tak naprawde to niewiele wiem
          • rosteda Re: Zerknijcie proszę 29.09.10, 23:59
            Nadczynnosc jest wtedy jak fT3 i fT4 jest pond norme.
            Ja przy takich wynikach zwiekszylabym o 12,5µg.
            A po operacji jeszcze raz o tyle.
            Za 4 tygodnie kontrolne badania.
            W dniu operacji tyroksyne tez nalezy brac.
            • anielkac Re: Zerknijcie proszę 30.09.10, 00:06
              Dziękuję
              Czyli jutro i w piątek przed operacją wezmę 62,5. A gdzies po tygodniu wejdę na 75. I pewnie po 4 tygodniach zrobie na nowo wyniki.
              Tak coś czułam że to za mala dawka. Leczę się poltora roku a czuje ciągle tak samo kijowo.
              • rosteda Re: Zerknijcie proszę 24.01.11, 21:30
                Anielac,
                dlaczego piszesz posty nie pokolei.
                To sie bardzo zle czyta i gubi watek. A i odpowiedzi mozesz tez nie dostac.
                Potrzebna jest ci wyzsza dawka tyroksyny.
                Zelazo jest juz niezle ale nadal nie w polowie normy.
                Proponuje jeszcze wziasc tabletki zelaza przez miesiac i wtedy sprawdzic ferrytyne po dwoch tygodniach przerwy w braniu tabletek.
              • anielkac wątek w dobrym miejscu :) 25.01.11, 08:52
                Zgodnie z Waszą radą zwiekszyłam od października dawkę euthyroxu do 75. Do grudnia brałam też sorbifer.
                Oto moje aktualne wyniki

ferrytyna 69,5 (norma 15-250)
                TSH 1,04 (norma 0,27-4,2)
                ft3 4,97 (norma 3,13 - 6,76) czyli ok. 50%
                ft4 14,78 (norma 12-22) czyli ok. 28%

Chyba trochę mało tego ft4 ...
                Ide w czwartek do lekarki, ale najpierw zależy mi na Waszym zdaniu.
                Chyba wciąż jestem w niedoczynności. Czuję się byle jak: nie mam siły, mogłabym ciśgle spać, tyję sad
                Sądziłam że przy takich objawach to raczej ft3 będzie bardzo niskie. Nie wiem za co odpowiada ft4...
                Sądzicie że powinna zwiekszyć dawkę?

Z gory dziekuję za pomoc
                ANia
                • rosteda Re: wątek w dobrym miejscu :) 26.01.11, 00:30
                  Przeczytals moj post z 24 stycznia?
                  • anielkac Re: wątek w dobrym miejscu :) 26.01.11, 09:08
                    Tak, przeczytałam.
                    Mam nadzieje, że lekarka równiez zdecyduje się zwiekszyć dawkę.
                    Sądzisz że ile powinnam brać?
                    • anielkac jestem po wizycie 27.01.11, 09:07
                      Lekarka zwiekszyła dawka.
                      CO 3 ci dzień mam brać 100, w pozostałe dni 75 euthyroxu.
                      Mam też zbadać prolaktynę - mówi że złe samopoczucie może miec z nią związek.
                      Prolaktyne mam zbadać przed miesiączką, na czczo, potem wziąc tabletkę MCP i ponownie zbadać.
                      Podobno za wysokiemu poziomowi prolaktyny sprzyja nie tylko niedoczynność ale i branie leków przeciwdepresyjnych.
                      Póki co czuje sie dennie, a pracować trzeba sad
                      • wierka-5 Re: jestem po wizycie 27.01.11, 11:16
                        Dobrze ,że dawka została zwiększona. Nie wiem tylko czy dobrze,że nie jest równa w każdy dzień.
                        Nie jestem zwolenniczką takiego dawkowania.
                        Lepiej brać stałą dawkę.
                        Jest już w sprzedaży eutyrox 88. Więc dawka będzie zachowana.
                        • anielkac Prosze pocieszcie mnie 17.02.11, 14:40
                          WIem, że nie mam logicznych podstaw aby sie bać ale jednak jestem przerażona. Dla przypomnienia
                          Mam zdiagnozowane hashimoto od 2 lat. Ostatni poziom hormonów to:
                          FT3 -50%
                          FT4 -28%
                          TSH -1,04
                          Od 3 tygodbi biorę 3 razy w tygodniu dawkę 100 mg euthyroxu a w pozostałe dni 75mg.
                          Mam ciagle wrażenie (zresztą widze to na wadze) że tyję. Nie obżeram sie co prawda, ale tez i nie głodze. Ruchu prawie zero. Dlatego od 2 tygodni zaczęłam ćwiczyć, ograniczać słodycze. Ale przez ostatnie 4 lata z pewnoscia przytyłam wyraźnie.
                          Przy ostatniej wizycie endokrynolog zaleciła mi zrobić kontrolnie prolaktyne przed miesiączka (na czczo i po godzinie po tabletce). Badanie idę zrobic jutro. Ale NIESTETY zajrzałam do internetu i zaczęłam czytac o prolaktynie, o jej nadmiarze i prosta droga doszłam do guza przysadki sad
                          Wiem, że uznacie mnie za panikare, ale im wiecej czytam tym bardziej wmawiam to sobie. Nie mam wyników, a juz na wszelki wypadek martwie sie.
                          Nie mam mlekotoku ani zaburzenia miesiączkowania. Fakt mam duży biust ale wydaje mi się że powieksza sie on w związku z ogólnym tyciem. Tyję cała (nie tylko brzuch i kark)
                          Ale czesto boli mnie głowa. Widze źle bo jestem krótkowidzem, nie mam problemu z widzeniem z boku. Głowa boli mnie czesto i od dawna . 5 lat temu miałam robiony rezonans - wynik ok. Ale wymyśliłam sobie, że przez 5 lat wynik dawno zdeaktualizował się. Ból głowy mija kiedy sie przespie lub wyjde na powietrze. Czasami trzyma dłużej, ale to powiedzmy raz na 2 miesiące. Ogólnie mam bóle napieciowe.
                          Ogólnie jestem bardzo nerwowa, od kilkunastu lat leczę napady lekowe. Więc taka sytuacja to pożywka dla moich nerwów. Do tego w poniedziałek mam kolejną operacje ręki a za 2 tygodnie moje dziecko ma zabieg na stulejke.
                          Jestem więc kłębkiem nerwów.
                          I jeszcze przypmniałam sobie że lekarz ogólny zasugerował mi kiedyś zbadanie kortyzonu po mam trochę włosów na podbrzuszu. Nie zrobiłam tego badania (nie dał skierowania, miałam zrobić je prywatnie) bo nie wiedziałam o co mu chodzi. Poczytałam o raku nadnerczy - owłosienie (no mam nad wargą ale chyba nie tylko ja), cellulit (ale nie aż taki w stosunku do wagi), trądziku brak.
                          Tylko jak teraz czytam razem o tym kortyzonie i pRL to w zasadzie mogłabym nie robic badań sad
                          Pewnie niektórych zdenerwuje moje panikowanie. Przepraszam. Boje sie na zapas. Chciaabym gdzies znaleźć info że nawet jeśli mam oba te nowotwory to sa uleczalne. Ale przeceiż nikt mi tego nie zagwarantuje.
                          Aha - PRL badałam 5 lat temu, czyli rok po porodzie, była ok.
                          Ale to było dawno temu ...
                          • wierka-5 Re: Prosze pocieszcie mnie 17.02.11, 17:10
                            Witaj
                            Właściwie to dostałaś już odpowiedz,a teraz miałaś zwiększona dawkę i należy poczekać do następnego badania hormonów to juz nie długo.
                            Piszesz,ze dużo czytasz to na pewno znajdziesz, a może już znalazłaś wiadomości na temat wzrostu prolaktyny w niedoczynności, a patrząc na Twoje wyniki można stwierdzć,ze w niej jesteś.
                            Tak wiec czytaj o niedoczynności i o jej skutkach, bo to masz zdiagnozowane.
                            Czytaj tez forum to będziesz wiedziała,ze wiele z nas ma duże kłopoty z wagą.
                            Może ktoś inny napisz Ci więcej mnie wydaje się,ze mocno przesadzasz.
                            • rosteda Re: Prosze pocieszcie mnie 17.02.11, 22:29
                              Anielkac,
                              co ty masz za problemy z ta reka?
                              Czyzbys miala zwezenie ciesni nadgarstka?
                              Zwezenie ciesni nadgarstka jest w ksiazce "Leben mit Hashimoto" wyszczegolnione jako jeden z glownych objawow niedoczynnosci i tego sie nie operuje bo jak sie wyrowna niedoczynnosc to te bole przechodza samoistnie.
                              A przebywajac w niedoczynnosci to nawet 10 operacji nie pomoze na te bole.
                              Ty bylas i nadal jestes w niedoczynnosci.
                              To ze przed 3 tyg. lekarz zwiekszyl ci o 12,5µg na dzien dawke wcale nie wyprowadzilo cie z niedoczynnosci.
                              Jak za tydzien zrobisz badania to sie o tym przekonasz.
                              Osoby chore na Hashimoto najlepiej czuja sie gdy ich wolne hormony fT3 i fT4 we krwi sa powyzej 50% zakresu normy (poczytaj watek na temat przeliczania wynikow na procenty ktory jest przypiety na pierwszej stronie forum.
                              Jesli mozesz to napisz prosze swoja wage albo ile wiecej wazysz od swojej normalnej wagi z przed choroby.
                              I czy zwiekszanie dawki tez powoduje wzrost twojej wagi?
                          • aleksandra_01 Re: Prosze pocieszcie mnie 17.02.11, 22:21
                            > FT3 -50%
                            > FT4 -28%
                            > TSH -1,04
                            > Od 3 tygodbi biorę 3 razy w tygodniu dawkę 100 mg euthyroxu a w pozostałe dni 7
                            > 5mg.

zakładając, że dobrze policzyłaś procenty, to masz za małą dawkę.
                            Ft4 powinno dorównać do ft3. Ja bym podniosła na początek do 100 codziennie.

> wda, ale tez i nie głodze. Ruchu prawie zero. Dlatego od 2 tygodni zaczęłam ćwi
                            > czyć, ograniczać słodycze.

ćwiczenie będąc w niedoczynności, to zły pomysł, zamiast przeznaczać
                            hormony z tabletki na "dożywienie" komórek, będziesz je marnować na
                            nadmierną aktywność fizyczną. Ćwiczyć można jak się wyjdzie z niedoczynności.

ferrytyna mogłaby być wyższa, ale bierzesz sorbifer więc będzie.
                            proponuję, abyś powtórzyła badanie witaminy b12, minęło pół roku
                            od poprzedniego, warto by było sprawdzić czy nie spada.
                            Jak również sprawdź poziom wit d.

> Ale NIESTETY zajrzałam do internetu i zaczęłam czytac o prolaktynie, o jej nadm
                            > iarze i prosta droga doszłam do guza przysadki

dlaczego akurat do guza przysadki?
                            u ludzi z Hashimoto to bardzo typowe, że mają wysoką prolaktynę.
                            Ja osobiście miałam bardzo, bardzo wysoką (po obciążeniu). Chciano nawet leczyć mnie
                            bromokryptyną, ale odmówiłam ze względu na działania uboczne
                            i po dwóch latach leczenia niedoczynności tarczycy prolaktyna sama
                            spadła o połowę.

> I jeszcze przypmniałam sobie że lekarz ogólny zasugerował mi kiedyś zbadanie ko
                            > rtyzonu

chyba kortyzolu ?
                            no to trzeba zrobić to badanie. zawszę mówię, lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.
                            no i też proponuje, abyś rozważyła suplementację chromu - ale to już
                            najlepiej omów ze swoimi lekarzami.

a.
                            • anielkac Mam wyniki 18.02.11, 17:28
                              I oczywiście panikuję

PRL 1166, norma 102-496
                              RRL MTC po godzinie 7660
                              Pewnie rezonans przysadki nie ominie mnie. ale najpierw zeświruję.
                              Gdybym mogła zrobiłabym go natychmiast. Nie wiem czy to ma znaczenie - jestem tuz przed miesiączką.

Pozostałe wyniki (korzystałam z kalkulatora na stronie)
                              FT3 - 46,20 %
                              FT4 - 45,18%
                              tsh - o,587 (norma 0,27 - 4.20)

Rostedo - jeśli chodzi o rękę, to nie zesool ciesni. Zmagam sie od roku ze złamaniem nadgarstka.
                              Przytyłam przez ostatnie 5 lat aż 15 kg ....

Wyglądam do niczego i tak też się czuję. I fizycznie i psychicznie.

Ale dziękuję że w ogóle mi odpisalyście

• anielkac Dziewczyny czy mogłybyście skomentowac moje wyniki 19.02.11, 13:08
                                Zwlaszcza PRL sad
                                • sylwia_zi Re: Dziewczyny czy mogłybyście skomentowac moje w 19.02.11, 13:29
                                  hej
                                  ja tego nie skomentuję bo się nie znam, mimo że też zmagam się z tą PRL. I mam właśnie od neurologa skierowanie na rezonans. Tylko u mnie wyjściowo PRL niziutko, ale po obciążeniu wzrost 25 razy. No i mam pokarm, mimo że już 4,5 roku nie karmię.
                                  Nie wiem skąd jesteś i czy rezonans robisz na nfz czy prywatnie czy inaczej.
                                  Ja mam pakiet w lim i skierowanie musial wydac neurolog, pisze to po to, ze jakis tam wywaid zbieral, badanie robil, i wykluczyl inne nieprawdlowosci co na pewno uspokaja no i zainteresowal sie niezbyt wysokim poziomem B12, diagnostyka bedzie tez w tym kierunku, dostalam wiec skierowanie na rezonans wysokopolowy głowy, podwzgórza i przysadki.
                                  Babadnie mam gratis, ale jak zechcą podac kontrast to zaczną sie nie małe koszty... Na badanie musze czekac do polowy kwietnia, jednak jestem spokojna, musi byc dobrze. U mnie wskazaniem do rezonansu sa zaburzenia hormonalne, lekarz od usg robiac mi usg piersi to zasugerowal, bo bada mnie co 3 mies, sa torbiele, dziwna budowa... Robilas usg piersi? Teraz trzeba co pol roku.
                                  Wysoka prolaktyna wyjsciowo to pewne wskazanie do rezonansu.
                                  Trzymaj sie.
                                  Nie Ty jedna masz klopot z PRL, wiekszosc z nas niestety ma.
                              • aleksandra_01 Re: Mam wyniki 19.02.11, 16:53
                                > Pewnie rezonans przysadki nie ominie mnie

też tak myślę

> FT3 - 46,20 %
                                > FT4 - 45,18%

dobrze, że są na wyrównanym poziomie, ale oczywiście mogłyby być wyższe.
                                może na razie przede wszystkim zajmij się tą prolaktyną.

a.
                                • anielkac Re: Mam wyniki 09.03.11, 11:44
                                  Cześć Dziewczyny.

Zgodnie z zaleceniami endo biorę raz w tygodniu 1/2 tabletki dostinexu.
                                  Euthyrox bez zmian - 3 x 100 mg a w pozostałe dni 75 mg.
                                  Prawde mówiąc czuję się nieźle.
                                  Może poprostu trochę uspokoiłam się.
                                  Syn juz po zabiegu, wszystko przebiegło bez problemów.

Tylko po tym dostinexie przynajmniej 1-2 dni jestem strasznie śpiąca, taka bez sił.
                                  Lekarz (mój psychoterapeuta) powiedział że PRL jest hormonem stresu i niestety moje leki też ją "napędzają".
                                  Rozmawialismy również o tyciu. Powiedział że przy podniesionym poziomie PRL organizm działa jakby był na sterydach. Sąt pewnie czuję się taka "napakowana".
                                  Za 2 tygodnie sprawdzam PRL i ft4.
                                  Czy poprzednie TSH - 0,587 nie było za niskie??
    • anielkac Najnowsze wyniki 24.03.11, 13:15
      Mam kolejne, świeze wyniki:

FT3 4,63 (norma 3,13-6,76)
      FT4 17,49 (norma 12-22)
      TSH 0,349 (0,27 - 4,2)
      Prolaktyna 149,6 (norma 102-496)

Tak więc PRL ładnie spadła po dostinexie.
      Martwi mnie jednak takie niskie TSH. Czy to znaczy że wchodzę w nadczynność?
      Dawkę euthyroxu mam niezmienną : 3 x 100mg a w pozostałe dni 75mg.
      Czuję się w sumie lepiej niż np. 2 miesiące temu. Dokucza mi już "tylko" senność.

Co radzicie?
    • anielkac WYNIKI z WCZORAJ - jaką dawkę brać? 27.04.11, 08:47
      Cześć Dziewczyny,

Mam najświeższe wyniki. Zrobiłam komplet. Sa chyba takie sobie. Dlaczego TSH tak bardzo spadło?
      Przypomnę tylko że biorę 3 razy w tygodniu 100 mg a w pozostałe dni 75mg

Ferrytyna 46 (norma 15-250) - od wczoraj zaczęłam brac sorbifer
      wit.B12 375,2 (norma 191-663) - nie wiem czy cos z tym robić
      PRL 224,1 (norma 102-496) - biorę 1/4 dostinexu w tygodniu
      TSH 0,167 (norma 0,27-4,2)
      ft3 4,9 (norma 3,313 - 6,76)
      ft4 17,66 (norma 12-22)

Jeśli chodzi o samopoczucie - hmmm, nie wiem jak je ocenić bo większośc czasu przesypiam a kiedy nie moge spac (bo jestem w pracy) na krótka metę ratuję się kawą.
      No i wciąż nie moge schudnąć sad
    • wierka-5 Re: WYNIKI z WCZORAJ - jaką dawkę brać? 27.04.11, 12:47
      <Twoje wyniki po przyjmowaniu euthyroxu sa gorsze niz te sprzed.
      Prześledziłam wyniki FT3 i nie zauważyłam aby było gorsze niż na początku leczenie. Jest nie wiele wyższe.
      Zdarza się jednak tak, że wyniki na początku leczenia spadają po włączeniu eutyroksu i to nie znaczy,ze leczenie jest niepotrzebne albo nie skuteczne.

< Anty TPO u Ciebie jest w granicach 100-200 a to według........ graniczna ilość.
      Nigdzie nie spotkałam się z stwierdzeniem, ze ilość przeciwciał koreluje z ciężkością objawów hashimoto i że ma być ich jakaś konkretna ilość. Laboratoria mają swoje normy zauważyłam,że bardzo różne więc nie wiem jak sie ma do tego przytoczona ilość.
      Zawsze podają swoją górną granice więc po coś.
      Przeciwciała nie są stałą wartością , maja swoje zwyżki, a zdarza się ,że całkiem zanikają lub znacząco maleją. Zależy w jakim okresie uda nam sie je zbadać. Lekarze nie zlecają tych badań często, raczej tylko przy diagnozowaniu.
      Być może jeżeli diagnozuje się hashimoto tylko na podstawie tego jednego badania, ma to jakiś sens w innych wypadkach nie, a w tym wypadku obraz USG potwierdzał hashimoto.

< Ta senność to z braku żelaza u Ciebie
      Zgadza się ale brak żelaza jest częsty w hashimoto i gdy się nie leczymy eutyroksem nie ma sensu brać tabletek z żelazem, bo i tak sie nie uzupełni.

anielak

Ta choroba wymaga cierpliwości. Hormony nie wyrównują sie szybko. Mnie zeszło z tym 1,5 roku.
      Wiem jak bardzo przeszkadza nadwaga. Mnie sie udało schudnąć.
      Mam nadzieję,że i Tobie się uda.
      Pilnuj witamin i mikroelementów ( witamina E, C, Cynk, Selen. witaminy B complex, B12 Chrom, Magnez ) Często brakuje nam witaminy D.
      Jest wiosna więc teraz jej nie badaj korzystaj ze słonica , ale pilnuj w jesieni.
      Czytaj o diecie odpowiedniej do tej choroby.
      Małe posiłki podzielone na 5 porcji, jedz dużo białka.
      Nie stosuj żadnej cudownej diety ale zapoznaj się z kalorycznością posiłków i gdy ustalisz odpowiednią dawkę leku zacznij ograniczać kalorie pamiętając o białku i róznorodności jedzenia, POCZYTAJ O otrębach, oleju lnianym.

• anielkac Re: WYNIKI z WCZORAJ - jaką dawkę brać? 27.04.11, 13:22
        Dzięki Wierko

Czy zwiekszyłabyś dawkę euthyroxu na moim miejscu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka