kasica232 03.01.11, 19:02 dziewczyny! mam ft 3 znacznie większe niz ft 4 co to oznacza? ft 3 18% a ft 4 67%! do tego bardzo wysokie przeciwciała i jedne i drugie. co to moze oznaczać? w piątek ma usg, strasznie się boje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wierka-5 Re: ft 3 i ft 4 03.01.11, 20:15 > dziewczyny! mam ft 3 znacznie większe niz ft 4 co to oznacza? ft 3 18% a ft 4 6 > 7% TO oznacza niedoczynność tarczycy, a wysokie przeciwciała świadczą o tym, że jest to niedoczynność o podłożu autoimunologicznym - Hashimoto. Powinnaś dostać eutyrox i na podstawie badań hormonów ustalić odpowiednią jego dawkę. W tej chorobie często brakuje witamin i mikroelementów. Sprawdzamy witaminę B12, D, poziom potasu, magnezu, ferrytyny( jest to badanie wykrywające niedobór żelaza) Często brakuje tez selenu ,ale nie ma tego badania u nas. Nie mniej jednak sama suplementacja witamin i mikroelementów, bez hormonów tarczycy wiele nie pomoże. Zacząć trzeba od ustalenia dawki hormonu- tyroksyny Poczytaj o tej chorobie i pytaj w razie wątpliwości. Będzie dobrze. Odpowiedz Link
djpa Re: ft 3 i ft 4 03.01.11, 20:40 dziewczyny! mam ft 3 znacznie większe niz ft 4 co to oznacza? ft 3 18% a ft 4 67%! kasica232, bo w tym, co napisałaś nic się nie zgadza. Napisz jeszcze raz, co jest wyższe od czego. Odpowiedz Link
kasica232 Re: ft 3 i ft 4 03.01.11, 21:02 ft 3 większe od ft 4. usg na dniach.. boje się operacji jeżeli wykryją mi guzka. boje się wszystkiego. Odpowiedz Link
djpa Re: ft 3 i ft 4 03.01.11, 21:47 Nie bój się. Większość guzków tarczycowych jest zupełnie niegroźna i nawet się im biopsji nie robi. Miałam kiedyś guzki w tarczycy, ale mi zniknęły (bez wycinania), tak samo jak reszta tarczycy Odpowiedz Link
kasica232 Re: ft 3 i ft 4 05.01.11, 17:24 Bardzo prosiłabym o interpretacje USG Płat prawy tarczycy 42 x 17 x 14 mm, lewy 36 x 14 x 11 mm. Objętość 7,7 ml (norma do 18). Miąż obydwu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu niejednorodnej strukturze. W górnym biegunie prawego płata płata hypoechogenicznym obszar 16 mm (do obserwacji, ew. BACC), poza tym w obu płatach drobne hypoechogeniczne obszary śr. do 5mm, bez wyraźnej obecności guzków. W zakresie szyi węzły chłonne o morforogii odczynowej Obraz sugeruje przewlekła patalogią zapalną na podłożu autommunologicznym. Odpowiedz Link
wierka-5 Re: ft 3 i ft 4 05.01.11, 20:17 <Obraz sugeruje przewlekła patalogią zapalną na podłożu autommunologicznym. Interpretację masz w opisie. Obraz Usg potwierdza hashimoto. Odpowiedz Link
kasica232 Nowe wyniki, samopoczucie okropne 30.01.11, 16:14 po 14 dniach zarzywania euthyrox najpierw 25 nastepnie przez 3 tygodnie euthyrox 50 TSH 1,1269 (0,35-4,94) witamina b12 483,00 (189,00-883,00) ferrytyna 11,27 (4,63-204,00) samopoczucie? Szczerze okropne...Psychika w okropnym stanie, nerwowe wybuchy, płaczliwość, do tego problemy z sercem, stres bez powodu, szybkie męczenie się i tzw. zmuła wizyta 01.02.2011 r. Nigdy nie miałam dolegliwości związanych z chorobą, żadnej depresji, odkąd zarzywam leki jest gorzej zamiast lepiej. Nie umiem sobie poradzić ze swoją psychiką. Odpowiedz Link
wierka-5 Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 30.01.11, 21:28 Witaj Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytania ponieważ piszesz mało precyzyjnie. Najpierw podałaś wyniki hormonów tarczycy błędnie( pierwszy wpis) Nie podałaś wtedy wartości TSH. Obecnie podajesz sam wynik TSH bez hormonów tarczycy. Twoja ferrytyna jest niska. Zdarza się ,ze na początku leczenia jest gorzej zamiast lepiej. Odpowiedz Link
milaemalka Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 31.01.11, 12:10 Wyniki z początku stycznia wskazywały,że jestes w duzej niedoczynności( Ft3>Ft4).trochę to potrwa zanim z niej wyjdziesz.Do prawidłowego ustalenia dawki euthyroxu potrzebne są wyniki Ft3 i Ft4. Odpowiedz Link
kasica232 Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 31.01.11, 12:48 Tyle, że ja przed zarzywaniem leków czułam jedynie większe zmęczenie, a teraz mam i stany depresyjne i zmęczenie i problemy z sercem. Pani doktor jedynie kazała mi zrobić tsh, sama przeczytałam troche na temat choroby i postanowiłam zrobić ferrytyne i witamine b12, nic nie mówiła o ft3 i ft4. Jutro mam wizytę, strasznie źle się czuję. Nie wiem czy zwiększenie dawki pozwoli mi na normalne życie, bo od kilku tygodni to jedynie funkcjonuje a nie żyje. Płacze codziennie o byle pierdołe, mam tego dość Odpowiedz Link
wierka-5 Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 31.01.11, 14:10 Kasica bez badań ft3 i ft4 trudno wiedzieć jak wygląda leczenie. Czasem po zastosowaniu leczenia hormony jeszcze bardziej spadają. Samo tsh to za mało tym bardziej ,że źle się czujesz. Sam zrób te badania, większość z nas robi je prywatnie. Odpowiedz Link
milaemalka Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 31.01.11, 17:48 Moze miałąs za szybko zwiększana dawke.Lekarz zaleciła mi przejscie bardzo szybko z 50 na 100.zrobiłam sie niespokojna ,płaczliwa,drżały mi rece i taki jakiś niepokój mną szarpał.A jakie miałaś Tsh ,gdy wdrożono tabletki ? Odpowiedz Link
kasica232 Re: Nowe wyniki, samopoczucie okropne 31.01.11, 18:35 2 tygodnie 25 a pozniej 50, jestem teraz juz dlugo na 50 i czuje sie fatalnie. Moje tsh przed rozpoczeciem leczenia wynosiło 6 z czymś przy normie do 4. Jutro mam wizyte, ale szczerze to wątpie zeby się cokolwiek zmieniło.. Odpowiedz Link