Dodaj do ulubionych

dzień dobry:)

16.02.11, 16:19
Witam wszystkich serdeczenie.W kilku zdaniach chciałabym opowiedzieć moj trwajacy od 4 lat koszmar.Poczawszy od wizyt na szpitalnych izbach przyjęc,z rosnącą z dnia na dzień teczką pełna wyników,tomografy,rezonanse,przeswietlenia ..głupawe usmieszki lekarzy,a skonczywszy załamaniem nerwowym na 4 miesięcznym oddziale dziennym psychiatrycznym..
Wszystko zaczeło sie po ciązy ok 9 miesięcy od porodu zaczęło sie......wiecie dobrze o czym pisze..o bezradności,nieprzespanych nocach, o tym ze mam sie "wziąc w garść"...o tym ze wymiotowałam ze zmeczenia jak wracałam z pracy..o zawrotach głowy pobytach n neurologii,otolaryngologii...w zeszły piątek byłam u lekarza ktory jak jeden z nielicznych potraktował mnie i moje objawy serio..zapisała mi euthyrox 25.i ..po 3 dniach czuje roznice...jest lepiej.... jest nadzieja......Pani doktor powiedziała ze mam bardzo mała tarczyce i ze to w kierunku niedoczynności(Hasimoto) idzie....

Podaje wyniki i prosze o komentarze:
22.06.2009 TSH 2,74mIU/l 24.06.2009 TSH 2,69 mIU/l08.01.2010 HGB 11,5g/dl,HTC 36,8%,glukoza 87mg/dl,cholesterol204mg/dl ,3glicerydy102mg/dl

02.03.2010 cholestcałkowity 236HDL.3glicerydy101.TSH 1,85 FT4 1,50 FT3 3,92(nie podali norm ani jdnostek na wypisie)
11.05.2010 TSH 1,26uIU/ml ,FT4 22,8pmol/l;FT3 5,2pmol/l,HGB 12,9g/dl HTC 39,8%
Usg tarczycy z 11.05.2010 opis:
cieśń. 3mm.Prawy płat 34x14x14mm.Lewy płat 36x15x14mm.zmian ogniskowych nie uwidacznia sie,pola zamostkowe wolne.wezły chłonne okoliczne wolne.
03.08.2010 FT4 1,16ng/dl (norma0,8-1,9) ,FT3 3,78pg/ml (norma 1,8-4,4) p.ciałaTPO 24,7U/ml <60,0
prolaktyna prze obcviazeniem 8,6 ng/ml po obciazeniu 115,9ng/ml
FT4 32,73%
FT3 76,15%tylko te wyniki moge przeliczyc bo mam zakresy.
Podaje jeszcze pojemnosc tarczycy (mam nadzieje,ze dobrze obliczyłam korzystajac z Waszego kalkulatoratongue_out)
p.płat 34mmx14mmX14mm
l.płat 36mmx15mmx14mm
To daje mi:
p.płat 3,4x1,4x1,4x0,5= 3,33ml
l.płat 3,6x1,5x1,4x0,5=3,78ml
czy dobrze ???
Mam 33 lata jestm kobieta,mam 1 dziecko.

Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: dzień dobry:) 16.02.11, 18:15
      Witaj
      Mam nadzieję,ze teraz będzie już tylko lepiej.
      Tarczycę masz bardzo małą dobrze,ze trafiłaś na takiego lekarza, który to zauważył.
      Pojemność obliczyłaś dobrze.
      Pamiętaj,ze eutyrox 25 to dawka wstępna i zapewne będzie za mała. Po 5 tygodniach zrób badania hormonów tarczycy Ft4 i Ft3 bez zażywania leku przed badaniem.

Nie masz przeciwciał anty TPo ale z tego co tu czytam na forum to je nie zawsze się wykrywa warto powtórzyć to badanie za jakiś czas. Brakuje Ci również drugich przeciwciał anty Tg.
      Zdarza się,że przy ujemnych anty TPO, anty TG wychodzą wysoko.
      Proponuję również oznaczyć witaminę B12, ferrytynę, potas, magnez.

W hashimoto,a na taką chorobę wskazuje mała objętość Twojej tarczycy często występują niedobory witamin i mikroelementów. Warto zażywać multiwitaminy ale takie bez jodu.
      Na pocieszenie dodam,ze wiele hashimotek miało wiele niepotrzebnych badań, a nawet operacji i wiele czuło się jak niepotrzebny intruz wymyślający sobie schorzenia.
      Dobrze,ze trafiłaś na lekarza, który zapisał Ci leczenie.
      Czytaj jak najwięcej o niedoczynności.
      Pozdrawiam
      • valeria2 Re: dzień dobry:) 16.02.11, 19:37
        tak myslałam ze ten pobyt w psychiatryku był niepotrzebnysmile chociaz nie do konca bo nabrałam wiecej pewnosci siebie i jestem jeszcze bardziej uparta w walce o siebiesmile
        Dobrze znalazłam to forumsmile ze nie jestem sama...ze rozumiecie...
        Czy do tych badan ,ktore wypisałas potrzeba jakies inne???biobsje,usg kolejne,itp?
        W poniedziałek ide do zaufanej lekarki wiec pewnie bede mogła zrobic te badania na fundusz-poprosze o skierowanie.
        Napewno poczytam o niedoczynności -przez te 4 lata czytałam juz chyba o wszystkim-sama mogłabym byc lekarzem hehe..ja wiedziałam ze intuicja mnie nie myli,ze cos sie dzieje....
    • rosteda Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 17.02.11, 20:29
      valeria2 17.02.11, 20:15
      Dodaj do ulubionych
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      Mam Fale Dunaju,góry i doliny....
      Rano wezmie eutyrox 25 (12,5-tak zaczęłam tydzien temu) zaczłem czuc jakby to nazwac ..lepszy nastroj,poczułam sie soba taka prawdziwa sprzed ponad 4 lat..poczułam nadziejesmile troche mniejsze zwroty głowy,mrowienia,ciupinke wiecej enerii..Wiem ze to najmniejsza dawka ze musze uzbroic sie w cierpliwosc.Tak jak doradizła mi Wercia poprosziłam dzis lekarke o skierowanie na morfologie z potasem,magnezem,TSH..na nfz a odpłatnie musze zrobić ferrytyne,B12,i te drugie p-ciała anty Tg((nie miałam ich oznaczonych),jutro od rana oblegam przychodniesmile
      po 5 tygodniach zbadac ponownie ft4,ft3 ?
      Wytłumaczcie mi jak to jest kurde.....o co chodzi z tymi p.ciałami i moja tarczyca poj.7ml?słyszałam o badaniu z jodem??nie wiem czy dobrze kojarze...a usg ponownie zrobic kiedy??to usg było robione w maju zeszłego roku...
      W ciagu nia mam tak:-wstaje rano biore e12.5 jest oki jem sniadanko,poprawa nastroju i lagodzenie delikante ok 11.00 zaczyna sie na nowo- przychodzi zmeczenie,lekkie zawroty,puchniecie,zatrzymywanie wody w organizmie,sapanie przy byle wysiłku..ok 20 znowu poprawa...potem zasypiam..
      mam tez takie fale uderzeniowe..goroaco...bole głowy i zawroty..potem parcie na pecherz silne..jak sie wysikam to dreszcze i zimno....
      • valeria2 Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 17.02.11, 20:34
        oki czajęsmile
        • rosteda Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 17.02.11, 20:43
          Prosze nie zaczynaj co dzien nowych watkow.
          Poczytaj tez troche forum.
          Ile masz lat ze zaczelas leczenie od dawki 12,5?
          Przeciez u noworodkow daje sie wieksza dawke.
          Wiecej nic nie napisze bo czytanie wynikow z twojego pierwszego postu jest niemozliwe.
          Wszystko napisane w jednym bloku bez dat i bez norm.
          • valeria2 Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 19.02.11, 15:28
            1.Moj wiek podałam w pierwszym poscie
            2.objętosc tarczycy 7 ml
            3.kolejne wyniki postaram sie dopisac kiedy je otrzymam oczywiscie czytelnie i drukowanymitongue_out
            • aleksandra_01 Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 19.02.11, 16:49
              > 2.objętosc tarczycy 7 ml

za mała

> 3.kolejne wyniki postaram sie dopisac kiedy je otrzymam oczywiscie czytelnie i
              > drukowanymitongue_out

drukowanymi nie, wystarczy, że będzie więcej spacji i więcej "od nowego wiersza"
              no i normy.

a.
              • valeria2 Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 20.02.11, 10:57
                oki bede informowac jak cos będe wiedziałasmile
                • milaemalka Re: umieram kilka razy w ciagu dnia 20.02.11, 12:04
                  Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś to zacznij brać 25.Masz małą tarczycę ,która nie jest w stanie wyprodukowac tyle hormonów ile potrzebujesz.Ft3>Ft4 świadczy o niedoczynności.Po tygodniu na 25 zwiekszyłabym znów o 12,5
                  • valeria2 nowe wyniki 28.02.11, 17:43
                    zwiększyłam dawke do 25 jest lepiej..
                    moje wyniki
                    WBC 9,2 [4-10]
                    POTAS 4,65[3,7-5,1] 67,86%
                    TSH 1,43[0,27-4,2]
                    MAGNEZ 1,63 [1,4-2,1] 32,86%
                    B12 612,0 [191-663] 89,19%
                    FERRYTYNA 29,2 [10-291] 6,83%
                    usg tarczycy pod koniec marca(chciałam isc do endokrynologa ktory wykonuje usg tarczycy-zreszta do tego samego.ktory "olał" moje dolegliwosci i wyniki...
                    ostatnio miałam @ i pierwszy raz od 4 lat nie miałam jazd typu PMS,omdlenia ..czuje sie o wiele lepiej zasypiam bez problemu,tylko ta szyja ...jest opuchnięta:/mam problemy z przełykaniem..
                    z sercem troche lepiej..
                    Poradzcie
                    Czy mam isc do ogólnego po zelazo??
                    • aleksandra_01 Re: nowe wyniki 01.03.11, 00:20
                      > TSH 1,43[0,27-4,2]

na podstawie samego tsh nie można ustalać dawki hormonów.
                      To tak jakbyś próbowała oszacować zawartość butelki po stojącym obok kieliszku.
                      Może jedno do drugiego pasuje, a może nie. Zgadywanie.

> FERRYTYNA 29,2 [10-291] 6,83%

tutaj widać będzie potrzebne porządne żelazo na receptę, np sorbifer durules
                      przez przynajmniej 3 miesiące.

> Czy mam isc do ogólnego po zelazo?

tak.

a.
                      • milaemalka Re: nowe wyniki 01.03.11, 09:25
                        Jezeli rodzinny nie będzie chciał przepisac zelaza(róznie to bywa) spróbuj kupic bez recepty.Objawy niedoboru zelaza i niedoczynności są podobne.Nie było sensu robic Tsh skoro dopiero co i zaczełas brać 25 euthyroxu.Muszą minąc minimum 4tygodnie na stałej dawce.Zreszta u Ciebie Tsh nie było wysokie choc masz bardzo małą tarczyce a wyniki Ft3 i Ft4 wskazywały na niedoczynność.Dawno je robiłas.Mogę napisać co ja bym zrobiła.Zwiekszyłabym o 12,5 euthyrox(kierujac sie pojemnościa tarczycy ,samopoczuciem i starymi wynikami z sierpnia)a po 4 tygodniach zbadałałabym Ft3 i Ft4.Mozesz tez brac 25 euthyroxu 4 tygodnie i zrobic badania.Pobyt w szpitalu psychiatrycznym spowodowany był niskimi wynikami hormonów tarczycy.Niestety w duzej niedoczynnosci tak jest ,ze człowiek czuje sie jak kupka nieszczęscia.Przerabiałąm to na własnej skórze.
                        Co do lekarza nie wiem czy jest sens iśc do takiego,który juz raz zlekceważył Twoją chorobę
    • valeria2 po usg.... 31.03.11, 18:41
      Tarczyca połozona prawidłowo,miązsz normoechogeniczny,jednorodny,bez zmian ogniskowych,wezły chłonne niepowiększone...
      Wymiary 40x8x15 ppłat,43x8x14 lewy płat objętosc 4,8 cm3.
      Na ostatnim usg była ok 7 ....(mowie to p DOKTOROWI a on noo...taaak mala ale pracuje..!!??)
      Pan doktor na moje pytanie dotyczace tarczycy powiedział ze przyszłam na usg a nie na konsultacje....ze powinnam regulowac sobie antykoncepcyjnymitongue_out.ze kołatania serca,mała zaw.ferrytyny to nie od tarczycy....
      udało mi sie zdobyc recepte na sorbifer..biore 50 euthyroxu..
      objawy:kołatania serca,dusznosci ucisk w obrębie szyi...osłabienie
      o połowie kwietnia ide na badania hormonów..
      aa i dostałam jeszcze skierowanie od ogolnego na ACTH i PROBNP,kortyzol
      • milaemalka Re: po usg.... 01.04.11, 00:22
        Pozyłby sobie z taka małą tarczyca to by widział jak pracuje. nie mogę teraz czytac od początku wiec nie wiem czy miałas kołatanie serca czy to nowy objaw .Dobrze ,ze masz sorbifer,poczytaj na temat zazywania( z czym sie gryzie itp znajdziesz w wyszukiwarce).Zauwazyłąś jakąs zmianę ne lepsze ?
        • valeria2 Re: po usg.... 01.04.11, 13:12
          tak jest lepiej troche...zauwazyłam zmiany...te kołatania to mam od 4 lat najpierw były bardzo bolesne,b.niskie cisnienie i puls(80/40)teraz sa inne,nieregularne,wystepuja po posiłkach,po zazyciu rano eurhyroxu,po wysiłku fizycznym plus sciskanie w szyi i pocenie sie..ale szczerze powiem ze wole to niz te stany lękowe,ktore miałam,zreszta tabletki przeciwdepresyjne nie działały na mnie,otumaniały ale nie było poprawy .Poprawiło mi sie krązenie krwi-juz nie mam bólu głowy klikudniowych migren.Jestem bardzo słaba męcze sie szybko...(ale jak wsiade na rower stacjonarny to wytrzymam godzine-nie wiem od czego to zalezy ..)no i jak sa skoki cisnienia atmosferycznego -odczuwam je bardzo(ale tez lepiej niz wczesniejsmile
          o zelazie poczytałam juz dziękismile
          • milaemalka Re: po usg.... 01.04.11, 23:26
            Oj oj Wysiłek nie jest wskazany przy niskich poziomach hormonów a tym bardziej ,gdy jeszcze jest anemia.Organizm nie ma siły .Gdy bedziesz na tej samej dawce 5 tyg radziłabym zbadac Ft3 i Ft4.To kołatanie serca moze być spowodowane brakami(patrz wyzej)ale tez i samo serce moze pracowac zle na skutek długiej niedoczynnosci.Radziłabym pójśc do rodzinnego.
            • valeria2 Re: po usg.... 02.04.11, 09:48
              wybiorę sie dzięki...i tylko sie modle zeby mnie nie zbyłsmile
              miałam robione ekg i tam niby wszystko było ok....u kardiologa byłam tez z tym niskim cisnieniem -powiedział ze taka moja uroda,ze wysiłek fizyczny podnosi cisnienie...://
              zaczełam brac zelazo mam nadzieje ze bedzie lepiej..z wysiłkiem to masz racje,chyba niepotrzebnie sie jeszcze osłabiam...człowiek sie sam oszukuje ze ma siłe...
              normalnie załamka z tymi lekarzami....czy mozna magnezem zmniejszyc te kołatania??czy moze sie ustabilizuje jak hormony zaczna byc na dobrym poziomie??
    • valeria2 nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 17:15
      Podaje najswiezsze wyniki:
      z dnia 16.04.2011
      TSH 0,47 -1,89% (0,55-4,78)
      FT3 5,02 60,67% (3,5-5,5)
      FT4 13,44 17,32% (11,5-22,7)

p-ciała naty TPO 45,4 max.60
      Biore od 5 tygodni euthyrox w dawce 50+zelazo.Czuje sie bardzo osłabiona,kołatania serducha mineły (czasami daja znac o sobie ) psychicznie lepiej o wiele lepiej ale martwia mnie te wyniki i do tego to cos malutkie w obj 4,8 ml..
      no wezcie i poradzcie co dalej mam zwiekszyc zmniejszyc dawke??
      • devilyn Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 18:59
        Zwiększ dawkę. W jakim odstępie bierzesz żelazo?
        • valeria2 Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 19:08
          o ile mam zwiększyc?zelazo biore na czczo razem z euthyroxem.
          • devilyn Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 19:10
            Bład!!!!!!!!!!!

Kochana żelazo co najmniej 4 godziny po euthyroxie!!!!

Bierz najlepiej po południu lub na noc.

Żelazo zaburza wchłanianie leków.
            • valeria2 Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 19:16
              o kurczaki nie wiedziałam....
              dzięki za informacje.....czyli to Tsh,ktore robiłam ostatnio i ft3,ft4 moga byc niemiarodajne?pisałas o zwiększeniu dawki o ile?
              • devilyn Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 19:19
                Żelazo na pewno zaburza wchłananie leków...hm...na pewno 12,5 mg więcej...
          • hashi-tess Re: nowe wyniki-o co chodzi? 18.04.11, 22:03
            valeria2 napisała:

> o ile mam zwiększyc?zelazo biore na czczo razem z euthyroxem.

takich układach, nie wiem czy powinnaś podnieść tyroksynę
            bo ona sama się podniesie po wyeliminowaniu zażywania
            żelaza na czczo.

www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
            art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
            "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
            by Mirela
    • justi4 Re: dzień dobry:) 06.04.12, 21:21
      Jakoś mi się lżej zrobiło jak przeczytałam Twojego posta. Też jestem mamą , mam 1 dziecko i leczę tarczycę w kierunku Hashimoto... przeżywałam podobne koszmarne chwile napadów lękowych, kołatań serca... roczna terapia u psychologa bo lekarza zwalali na nerwicę...
      masa badań i niewyrozumiali lekarze, którzy dawno minęli się z powołaniem ;-(po 2 latach cierpień trafiłam na lekarkę , u której leczę moja tarczycę . Również biorę Euthyrox 25 z tym ze ja hormony mam w porządku, natomiast przeciwciała wysokie i wszystkie objawy niedoczynności typu: sucha skóra, lęki , zmęczenie, uczucia zimna i dreszcze, problemy z koncentracją, drętwienia, bóle stawow.
      Ale odkąd biorę hormon zdecydowanie polepszyła mi się koncentracja.... ale jeszcze czasem to uczucie zimna, dreszcze i słabnięcie jest okropne, czasem to uczucie opuchnięcia szyi i pełnosci w gardle. Jak będziesz miała chwilę napisz jak samopoczucie .. w końcu post z zeszłego roku winkpozdrawiam justi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka