Dodaj do ulubionych

Wyniki tarczycy

24.02.11, 16:28
Witam,

od jakiegos czasu czuje dziwne klucia w sercu i okolicach. Zrobilem EKG, USG serca, Holter i Probe wysilkowa. Regularnie biegam(3x 10 km) tygodniowo.

Czasem wydaje mi sie, ze jest mi duszno wszystkie badania oprocz proby wysilkowej wyszly dobrze. Okazalo sie, ze moj puls nie chce spadac, po 2-3 minutach powinien wrocic do 60 a ja mam po 3h nadal 97. W roznych momentahc czasu taki mam - za wysoki jak na kogos uprawiajacego sport, czuje jakby mi na serce krew pod duzym cisnieniem napierala.

Dzisiaj zrobilem hormony tarczycy zasugerowane przez kardiologa:

TSH 1,19
ft4 22,5
ft3 5,99

Czy myslicie, ze to moze byc nadczynnosc tarczycyc? Czym tlumaczyc wysoki, staly puls u sportowca?

problem nie znika a wrecz narasta ...

prosze o podpowiedz
Obserwuj wątek
    • apraw Re: Wyniki tarczycy 24.02.11, 17:14
      Podaj normy do wyników.
      • gabriel.starczewski Re: Wyniki tarczycy 24.02.11, 17:56
        TSH ; 0 do 5
        FT3 ; 3,1 - 6
        FT4; 12 - 22
        • apraw Re: Wyniki tarczycy 24.02.11, 19:36
          Najprawdopodobniej wysoki poziom hormonów (FT4 ponad 100% normy, a FT3 prawie 100%) powoduje Twoje dolegliwości. TSH jednak masz ładne, dobrze więc, że zrobiłeś całą trójkę tarczycową. Na ile to początek nadczynności - nie wiem, ale Twoje objawy wyraźnie sugerują "przyspieszenie" serducha od wysokiego poziomu hormonów.

• rosteda Re: Wyniki tarczycy 24.02.11, 20:47
            Wprawdzie wyniki sa na gornej granicy normy ale o nadczynnosci nie mozna mowic.
            Warto jednak zrobic dodatkowo przeciwciala TPO, Tg i TRAB oraz USG tarczycy.
            Ja bym za jakis miesiac jeszcze raz powtorzyla te badania i wtedy bedzie wiadomo w ktorym kierunku pojda wyniki - obniza sie czy wzrosna.
            Oczywiscie wizyta u endokrynologa po wykonaniu tych wynikow jest wskazana.
            Z powodu tego przyspieszonego tetna sprobuj brac regularnie magnez ktory jest bardzo potrzebny przy wysilku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka