Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wynikow

12.07.11, 22:35
Witam,
trafiłam tu i tam smile (bo na sąsiednim forum już pytałam, ale się niecierpliwie) bo siedzę i szukam i coraz bardziej otwieram oczy z zdziwienia.
Robiłam wyniki Ft3, ft4 i tsh, ale skoro mieściły się w normie to stwierdziłam, ze jest OK, a w panikę wpadłam przez wysokie OB - 42, teraz dopiero doczytałam, ze mieszczenie się w normie nie oznacza, ze wszystko jest w porządku.

FT3 1.72 norma 1.45-3.48 13,3%
FT4 0.78 norma 0.71-1.85 6,14%
TSH 1.75 norma 0.49-4.67
OB 42
inne wyniki w normie, z tym, ze WBC, RBC, HCT, MCY, RDW w górnej granicy normy
glukoza 91 norma 60-110
Cholesterol 219 norma 200
trojglicerydy 98 norma 150
HDL 51
LDL 148

Mam skierowanie również na prześwietlenie płuc i do pulomonolga, ponieważ od ponad miesiąca mam napadowy (poranny)kaszel. Od 1,5 roku biorę leki antydepresyjne
Przytyłam, śpię w weekendy bardzo długo, jestem ospała, zmęczona, mocno się zaczęłam pocić ostatnim czasy, nie ma problemów z włosami ani z paznokciami.

Jutro biegne do ginekologa (chodzę regularnie uprzedzajac pytanie), ale wysokie ob mnie przeraziło i zdołowało.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: prośba o interpretację wynikow 12.07.11, 22:54
      zielony.bursztyn napisała:

> Witam,
      > trafiłam tu i tam smile (bo na sąsiednim forum już pytałam, ale się niecierpliwie)
      > bo siedzę i szukam i coraz bardziej otwieram oczy z zdziwienia.
      > Robiłam wyniki Ft3, ft4 i tsh, ale skoro mieściły się w normie to stwierdziłam,
      > ze jest OK, a w panikę wpadłam przez wysokie OB - 42, teraz dopiero doczytałam
      > , ze mieszczenie się w normie nie oznacza, ze wszystko jest w porządku.
      >
      > FT3 1.72 norma 1.45-3.48 13,3%
      > FT4 0.78 norma 0.71-1.85 6,14%

te wyniki wskazują na niedoczynność.

> TSH 1.75 norma 0.49-4.67

To TSH przy powyższych wynikach jest i dziwne
      i nie.

> OB 42

proponuję oznaczyć p/ciała TPO i TG.

> Cholesterol 219 norma 200

jeden z objawów niedoczynności

> trojglicerydy 98 norma 150
      > HDL 51
      > LDL 148
      >
      > Mam skierowanie również na prześwietlenie płuc i do pulomonolga, ponieważ od po
      > nad miesiąca mam napadowy (poranny)kaszel.

to dobry pomysł.

Od 1,5 roku biorę leki antydepresyjn
      > e

Ty nie masz depresji, Ty nie masz FT3, które
      m.in. odpowiada za zdrowie psychiczne.

> Przytyłam, śpię w weekendy bardzo długo, jestem ospała, zmęczona, mocno się zac
      > zęłam pocić ostatnim czasy, nie ma problemów z włosami ani z paznokciami.

powyższe objawy potw. niedoczynność.

> Jutro biegne do ginekologa (chodzę regularnie uprzedzajac pytanie),

z tarczycą biegamy do endokrynologa.

ale wysokie
      > ob mnie przeraziło i zdołowało.

eeee, ono wcale nie jest aż tak mocno wysokie.
      Zapalenie czy nogi czy tarczycy zawsze pozostanie zapaleniem.
      • zielony.bursztyn Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 17:35
        Dzieki smile
        Do ginekologa poszłam, bo pierwsze o co pytają lekarze pierwszego kontaktu przy podwyższonym OB to dentysta i ginekolog, chce mieć to z głowy i świeża cytologie
        Żeby było zabawniej pokazałam pani ginekolog swoje wyniki w tym tsh, ft3 i ft4 i stwierdziła, ze nie można się przyczepić do tarczycy.
        Pulmonolog w następnym tygodniu i teraz nie wiem czy wracać do internisty z wynikami i prosić o skierowanie na przeciwciała czy prosto do endokrynologa, choć zastanawiam sie czy jeden z drugim nie zareaguje podobnie jak ginekolog.

Wiesz jak człowiek jest tak "optymistycznie" nastawiony do życia, to ma jedne skojarzenia z wysokim OB.
    • milaemalka Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 12:48
      Zapisz sie do endokrynologa,takiego który robi usg w gabinecie .Jeśli nie znajdziesz takiego to zrób przed wizytą usg tarczycy.Radziłabym też zbadać krew na aTpo (przeciwciała charakterystyczne dla Hashimoto).Niskie poziomy chormonów tarczycy dają objawy podobne do depresji .Miałam i jedno i drugie wiec wiem coś o tym.
      • zielony.bursztyn Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 17:41
        Tak sie zastanawiam, skoro objawy niedoczynności i depresji sa bardzo podobne, czemu na początku wizyt u psychiatry (nfz wiec chęć wyciągnięcia kasy odpada) nikt mnie nie skierował, czy choćby zasugerowała, żebym zrobiła hormony tarczycy.
        W podlinkowanym na forum artykule czytałam, że osoby z problemami z tarczyca uważa sie za hipochondryków, wiec zaraz się okaże ze nie mam problemów, tylko depresję, za dużo jem, za mało spię, albo z natury jestem taka wyciszona, że opuchnięty to każdy rano wstaje, że mrowienie to normalna rzecz i żebym sobie nie myślała, ze jednym wynikiem rozwiąze sobie wszystkie problemy.
        • rotkaeppchen1 Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 18:53
          Niestety, 20% pacjentow leczonych na depresje nie ma depresji, tylko niedoczynnosc tarczycy. Niestety lekarze psychiatrzy zamiast sprawdzic tarczyce daja antydepresanty, czym nie tylko czesto nie rozwiazuja problemu zlego samopoczucia ale tez oddalaja w czasie prawidlowa diagnoze. Sama leczylam sie u psychiatry 10 lat, z lepszym lub gorszym skutkiem, dopiero odkad stwierdzono hashimoto i suplementuje hormon tarczycy, nie mam depresji (juz ponad 1.5 roku).
          • arronia Re: prośba o interpretację wynikow 14.07.11, 09:31
            Ja jako wczesna nastolatka zostałam wysłana do psychologa - bo apatia, senność, średni nastrój.
            Na plus można mu policzyć, że nie znalazł u mnie depresji (nie miałam).
            Na minus - że nie wysłał do endokrynologa. Hashimoto musiało jeszcze poczekać na zdiagnozowanie. I ja też, niestety.
        • hashi-tess Re: prośba o interpretację wynikow 14.07.11, 11:25
          zielony.bursztyn napisała:

> Tak sie zastanawiam, skoro objawy niedoczynności i depresji sa bardzo podobne,
          > czemu na początku wizyt u psychiatry (nfz wiec chęć wyciągnięcia kasy odpada) n
          > ikt mnie nie skierował, czy choćby zasugerowała, żebym zrobiła hormony tarczycy

popatrz sama u ilu byłaś specjalistów.
          Gdybyś do nich nie podreptała, to byliby bezrobotni
          i bez kasy, a taka mała niewydolna tarczyca załatwia
          wszystkim specjalistom i pracę i pieniądze.

> .
          > W podlinkowanym na forum artykule czytałam, że osoby z problemami z tarczyca uw
          > aża sie za hipochondryków, wiec zaraz się okaże ze nie mam problemów, tylko dep
          > resję, za dużo jem, za mało spię, albo z natury jestem taka wyciszona, że opuch
          > nięty to każdy rano wstaje, że mrowienie to normalna rzecz i żebym sobie nie my
          > ślała, ze jednym wynikiem rozwiąze sobie wszystkie problemy.

niestety to prawda.
          Najprościej takiego pacjenta wysłać do psychiatry.
          Nowoczesne leki psychiatryczne nie są refundowane
          i bardzo drogie,
          więc zainteresowany daje zarobić również farmaceutom.
          I kółko się kręci, a co.

Tylko jest mały trybik, który nie jest zadowolony - pacjent,
          który w dobie netu zaczyna się sam doszkalać i zaczyna
          kupować tylko jeden refundowany specyfik l-tyroksynę.
          W dodatku za śmieszne pieniądze.

Jak lekarze mogą lubić takie fora jak nasze!?
          Przychodzą i rozrabiają.

Bursztynku nie bądź zielony, bądż mądry
          i nie daj się niedouczonym medykom.
          Zostań dla siebie lekarzem, to naprawdę
          nic trudnego, a ile kasy zostanie Ci w kieszeni!!!!!
          • zgaga2 Re: prośba o interpretację wynikow 14.07.11, 12:57
            Witam, bardzo proszę o pomoc w inerpretacji przedostatnich i ost.wyników, robionych w tym samym laboratorium:
            Moje:
            maj:
            TSH: 2,320 (uIU/mg 0,400- 4,000)
            Ft3: 2,83 (pg/ml 2,00- 4,40)
            Ft4: 1,25 (ng/dl 0,93- 1,70)
            lipiec:
            TSH: 2,050
            Ft3: 3,59
            Ft4: 1,75
            Rok temu robiłam A-TPO: 184 IU/ml ( 34,oo H)

A także mojej mamy:
            maj:
            TSH: 4,680
            FT3: 3,40
            FT4: 1,28
            lipiec:
            TSH: 5,880
            FT3: 3,51
            Ft4: 1,26
            a-TPO: 394,800
            Chciałbym się dowiedzieć czy są lepsze...tak niewiele z nich rozumiem...sad Będę bardzo wdzięczna za okazaną pomoc....

• regulaprzekory Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 18:49
      Takie objawy to też typowe działania niepożądane leków p/depresyjnych. Przed ferowaniem bez cienia wątpliwości wyroków o niedoczynności warto zrobić USG i badania przeciwciał, a potem rozważyć zmianę antydepresantów.
      • milaemalka Re: prośba o interpretację wynikow 13.07.11, 20:58
        ;Tak sie zastanawiam, skoro objawy niedoczynności i depresji sa bardzo podobne, czemu na początku wizyt u psychiatry (nfz wiec chęć wyciągnięcia kasy odpada) nikt mnie nie skierował, czy choćby zasugerowała, żebym zrobiła hormony tarczycy. "

Jeżeli przychodzisz do psychiatry on zaczyna Cię leczyć
        Zanim zdiagnozowano u mnie hashimoto leczył mnie dermatolog,okulista,laryngolog . neurolog.Byłam tez przebadana u kardiologa.Rodzinna sugerowała ,że powinnam leczyć sie również u psychiatry.
        Wydawałam pieniadze i nic to nie dało.Ale i neurolog wydała na mnie niepotrzebnie pieniadze z NFZ na tomoograf i rezonans magnetyczny.
        Tak jak napisałąm wczesniej pociagnij dalej wątek tarczycy.Zrób badania bo taka mała a moze namieszać okropnie w całym orgamniżmie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka