Dodaj do ulubionych

Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe?

13.09.11, 12:22
Witajcie Hashimotki, bardzo proszę o pomoc:

od 2 miesięcy biorę Novothyral 75, Letrox nie dawał rady w pojedynkę i w tej chwili jestem na dawce: 1/2 Letrox 100 + 1/2 Novothyral 75
Po wprowadzeniu Novo od razu poczułam się lepiej.

Ale teraz, po dwóch miesiącach takiego dawkowania zaczęłam odczuwać silny ucisk w klatce piersiowej, duszności i jakby "palenie" w przełyku. Czy możliwe jest, że to skutki uboczne tego leku? Dopiero teraz? Czy któraś z Was się z tym spotkała?
Będę wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 13.09.11, 17:08
      a jakie masz wyniki?
      mnie ostatnio na łączonej dawce Novo i Euth. skoczyły tak w górę że schodzę z dawki powoli bo serce mi mało nie wyskoczyło...

jeśli nie robiłaś teraz badan - to zrób koniecznie
      • kasia-em Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 13.09.11, 17:45
        No właśnie badań jeszcze nie robiłam. Od razu po rozpoczęciu brania Novoth. samopoczucie mi się polepszyło i z badaniami czekałam na ustabilizowanie tego stanu. Sęk w tym, że duszności i ucisk w klatce nastąpiły po dwóch miesiącach brania leku. Dlatego zastanawiam się, czy wiązać to z Novoth.
        • procesor Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 14.09.11, 09:46
          może nie bezpośrednio - że lek szkodzi
          tylko z wynikami na tej akurat dawce
          ja zeszłam właśnie z 75 Novo i 75 Euth.
          na 1/2 100Novo + 75 Euth
          czyli mam mniej T3, za 6 tygodni mam zrobić badania i zrobić korektę ewentualnie, ale jeśli nadal będę mieć walenie serca to zejdę z Euthyroksem na 62,5

zrób te badania, bez tego to tylko gdybanie
          • kasia-em Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 19.09.11, 13:53
            Już po badaniach, wyniki mam następujące (badanie robione przed zażyciem hormonów):

TSH 0.017 (N 0.27 - 4.2 )
            FT3 3.48 (N 2.57 - 4.43) - 49 %
            FT4 1.39 (N 0.93 - 1.70) - 60 %

Jak mam to interpretować?
            • procesor Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 20.09.11, 11:02
              z tych wyników nie widać żeby to nadmiar hormonów dawal takie efekty

a jak tam nerwy i poziom stresu?
              no i faktycznie warto ogólnie spojrzeć na zdrowie bo nie wszystko co nas trapi musi być od tarczycy i jej leczenie
      • milaemalka Do Procesor 20.09.11, 11:35
        Tez łączę novo i euthyrox.Dopóki braki sie uzupełniały było dobrze .Póżniej gdy ft3 było już wysokie zaczęły sie kłopoty,serce gwałtownie biło.Zrobiłam badania 1 godz i 3 godz po tabletkach .Najwiekszy poziom Ft3 był po 3 ponad 130% normy. Lekarka powiedziała ,ze przyczynia sie do tego euthyrox,że to on podbija Ft3.Obniżyłam dawkę euthyroxu a pózniej zaczęłam dzielić dawkę.Wiekszosć biore rano a resztę koło godz14.Teraz czuję sie dobrze
        • procesor Re: Do Procesor 21.09.11, 12:01
          mnie też po zmniejszeniu dawki problemy z sercem w ciągu jednego dnia się zmniejszyły
          ja na razie nie będę kombinować z dawką, pod koniec października po badaniach będę robić korektę
          chyba że wcześniej źle się poczuję znowu

ja nie chcę za dużo zejść z dawki bo do tej pory obniżenie powodowało od razu mocne zejście wyników
          w styczniu mimo brania Novo - ft3 miałam na poziomie 6%
          nerwowość przy ustalaniu dawki mi sie nie opłaca smile
    • milaemalka Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 19.09.11, 14:39
      Moze przyczyna leży gdzie indziej.Radziłabym zbadac poziom potasu i magnezu.
      • milaemalka Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 20.09.11, 11:18
        Uczucie gorąca w przełyku to jeden z objawów przedzawałowych. Miałam coś takiego jak napisałaś plus ból i dreęwienie szczeki i lewej reki.Do szpitala zabrali mnie na krzesełku podejrzewajac zawał.W szpitalu okazało sie ,że mam potas blisko dolnej granicty normy.Po podaniu potasu w kroplówce wszystko minęło.Ból taki na weylot miałąm przy niskim magnezieTeraz codziennie zjadam magnez i potas .
        Takie pieczenie to może byc zgaga. Dlatego najpierw radziłabym sprawdzić poziom magnezu i potasu zanim zaczniesz szukac przyczyny w zoładku
      • kasia-em Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 20.09.11, 14:34
        Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
        A dlaczego TSH mam takie nizutkie? O czym to świadczy?
        Ok, potas, magnez i coś jeszcze?
        Zrobiłabym za jednym razem.
        Czy do potasu i magnezu trzeba być na czczo?
        • kasia-em Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 22.09.11, 16:40
          up! smile
        • aleksandra_01 Re: Novothyral i duszności po 2 m-cach - możliwe? 22.09.11, 19:29
          > A dlaczego TSH mam takie nizutkie? O czym to świadczy?

dlatego, że bierzesz Novothyral. taki jest "efekt uboczny" stosowania
          syntetycznego T3, nic się na to nie poradzi.

a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka