cruelle
05.02.12, 23:30
Dzień dobry,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, jednocześnie chciałabym się zwrócić do Państwa z prośbą o pomoc zarówno w interpretacji wyników jak i o poradę, co zrobić w mojej sytuacji.
Zacznę od początku.
W mojej rodzinie były choroby tarczycy - babcia raz miała niedoczynność, raz nadczynność.
Ponieważ w ostatnim czasie zaczęłam mieć objawy mogące wskazywać na nieprawidłowości w funkcjonowaniu tarczycy postanowiłam poradzić się lekarza rodzinnego, który, obok podstawowych badań, zlecił badanie TSH. Na moje pytania, czy samo badanie TSH wystarczy, aby określić, czy wszystko jest w porządku, usłyszałam odpowiedź twierdzącą, a ponieważ spotkałam w internecie wiele opinii, że TSH może być w porządku, a tarczyca mimo to może funkcjonować źle, postanowiłam zrobić dodatkowe badania na własną rękę (TSH, FT3, FT4) - w szpitalu, gdyż słyszałam, że jedynie tam dają wiarygodne wyniki.
Badania robiłam tego samego dnia, rano, na czczo, około godziny 9 w przychodni (zalecone przez lekarza) oraz godzinę później w szpitalu, ciągle na czczo.
Poniżej przedstawiam wyniki jakie otrzymałam.
Szpital:
TSH (III generacja) : 3.300 uIU/ml [0.27 - 4.2]
FT3 : 4.52 pmol/l [3.95 - 6.8] / 20,00%
FT4 : 14.49 pmol/l [12 - 22] / 24,90%
Przychodnia:
TSH 3 generacja : 4.42 uIU/ml [0.27 - 4.2]
Zdaję sobie sprawę, że muszę powtórzyć badania, bo raczej nie ma możliwości, aby poziom TSH tak się wahał, dlatego też nie podaję póki co moich pozostałych wyników.
Poniżej znajdują się objawy, jakie zaznaczyłam w teście:
1. Objawy, które odczuwasz
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
chrypka bez konkretnego powodu - może być związane z miejscem pracy
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza - w związku z tym przyjmuję tabletki antykoncepcyjne
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
uczucie braku równowagi
denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
niska podstawowa temperatura ciała (rano)
osłabienie mięśni
spuchnięte powieki lub worki pod oczami
spuchnięta twarz
suche usta i/lub suche oczy
zauważalnie chłodniejsza skóra
nadmiernie sucha lub szorstka skóra
Jeśli chodzi o inne objawy, to mam dość wysokie ciśnienie i bardzo szybkie tętno, przez co nie mogę spać w nocy (prawdopodobnie jest to związane z dość stresującym trybem życia, jaki prowadzę). Lekarz śmiał się, że to nerwica, przepisał mi Bisocard na wyciszenie, w tej kwestii jest lepiej, jednak nie wiem czy to może mieć związek z tarczycą.
Około dwóch lat temu miałam problemy z żołądkiem, przez co znacznie spadł mi poziom żelaza, miałam wtedy podobne objawy do zawrotów głowy i uczucia zmęczenia, jednak teraz mam wrażenie, że trochę inaczej to odczuwam. Poza tym, lekarz w przychodni zlecił badanie na poziom żelaza w surowicy, nie wiem na ile to jest miarodajne i jakie ma odniesienie do poziomu żelaza we krwi (wynik 118 ug/dl [37 - 145]), ale wydaje się być w porządku.
Bardzo proszę o radę, co powinnam w mojej sytuacji zrobić (poza powtórzeniem wyników) - czy wyniki otrzymane w szpitalu, które są w normie faktycznie są w porządku, w razie, gdyby okazało się, że to te badania zostały wykonane poprawnie?
Czy powinno się wykonać dodatkowe badania? Usg tarczycy?
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Magda