Dodaj do ulubionych

prośba o poradę - senność przy tyroksynie

11.02.12, 10:51
Bardzo proszę forumowiczki o poradę.
Hashimoto "leczę" dopiero od paru tygodni.
Na początku miałam brać Euthyrox 25 - 2x dziennie. Czułam się jeszcze gorzej niż przed leczeniem, objawy jeszcze bardziej nasilone niż wcześniej - ogromna senność i wyczerpanie, chodziłam półprzytomna i nie nadawałam się do niczego. Chciało mi się ciągle płakać i miałam ciężkie, depresyjne myśli. Nie mogłam wyjść z wanny i musiałam się mobilizować mocno by wstać z krzesła czy łóżka.
Po jakimś tygodniu nie wytrzymałam i zadzwoniłam do lekarza. Kazał odstawić Euthyrox na kilka dni, a potem włączyć Letrox 50.

Co do Letrox 50 dał mi dowolność jeśli chodzi o sposób włączania. Spróbowałam od ćwiartki. Na ćwiartce Letroxu 50 czułam się dobrze, wróciła mi radość życia, nadal potrzebowałam dużo snu, ale nie mordowałam się tak i nie byłam wyczerpana jak wcześniej, mogłam pracować i funkcjonować.

Niestety po zwiększeniu dawki - połówka Letrox 50 dziennie - znów zwiększyła się senność, brak koncentracji, rozbicie, wyczerpanie, osłabienie i depresyjność - po prostu w takim stanie człowiek jest do du... Do tego dochodził również niepokój, rozdrażnienie i szybsze bicie serca. Byłam więc okropnie wymęczona tym wszystkim.

Moje wyniki na teraz:

TSH - 4,42 (0,27 - 4,2)
FT3 - 2,69 (2,57 - 4,43)
FT4 - 1,39 (0,93-1,70)

Na tej podstawie lekarz uznał, że skoro mam w dolnej granicy FT3 to będę potrzebowała leku łączonego i zalecił mi spróbować Novothyral 75 ćwiartkę.

Czy waszym zdaniem powinnam go włączyć? Boję się kolejnych negatywnych reakcji.
Czy może powinnam najpierw pobrać trochę selenu czy żelaza na ćwiartce Letroxu 50, na której czułam się dość dobrze, by poprawiać przemianę t3 w t4?

Bardzo będę wdzięczna za porady....

Lekarz powiedział, że jak Novo się nie przyjmie to będziemy coś kombinować z jakimś lekami sprowadzanymi w kroplach (z tego co kojarzę pisałyście coś o tym).
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 11.02.12, 15:28
      > Czy waszym zdaniem powinnam go włączyć? Boję się kolejnych negatywnych reakcji.
      > Czy może powinnam najpierw pobrać trochę selenu czy żelaza na ćwiartce Letroxu
      > 50, na której czułam się dość dobrze, by poprawiać przemianę t3 w t4?

myślę, że tak. wróć do 25 letroxu, bierz selen. zrób sobie badania: ferrytynę, wit b12, wit d
      a następnie zacznij je uzupełniać, bo zapewne będą bardzo niskie.

myślę, że novothyral nie rozwiąże Twoich problemów, ponieważ proporcja t4 do t3
      jak jest w nim nie pozwoli Ci podnieść ft3. Inaczej mówiąc Novothyral ma za mało t3
      przy zbyt dużej ilości t4, żeby w znaczący sposób wyrównać Twoje wyniki.
      Ewentualnie mogłabyś spróbować z Cytomelem, który zawiera samo T3, czyli
      mogłabyś dowolnie zwiększać ilość ft3 bez obawy, że ft4 wzrośnie za bardzo.

a.
      • divya Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 11.02.12, 16:49
        Dziękuję za odpowiedź.
        Zrobię te badania jak najszybciej
        Czy wykonuje się je w dowolnym laboratorium z próbki krwi?
        • pies_z_laki_2 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 11.02.12, 18:58
          Tak. Koniecznie zapisuj sobie wszystkie wyniki, dawki, objawy, daty czyli prowadź coś w rodzaju pamiętnika. To się potem przydaje przy korygowaniu dawki.
          • divya Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 11.02.12, 20:01
            Dzięki wielkie, zapisuję
    • hashi-tess Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 00:33
      ja na Twoim miejscu przyjrzałabym się pracy przysadki mózgowej,
      a to z powodu złego samopoczucia przy wprowadzaniu
      syntetycznej tyroksyny.
      • divya Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 11:30
        Czy możesz wyjaśnić w jaki sposób mogę przyjrzeć się pracy przysadki?
        • hashi-tess Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 12:18

Przysadka wytwarza kilka hormonów.
          Diagnozę tego gruczołu musisz omówić z lekarzem.
          • divya Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 12:27
            Moj lekarz przepisał novo...
            Postaram się poszukać informacji na ten temat na własną rękę w takim razie..
            • hashi-tess Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 12:45
              przecież z lekarza można zmienić,
              a sama nie dasz rady zdiagnozować przysadki.
              Poza tym co z tą wiedzą zrobisz?
              Sama zapiszesz sobie steryd?
              • divya Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 13:14
                Poproszę swojego lekarza o wzięcie pod uwagę przysadki. Dzięki.
    • magdaa1977 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 12.02.12, 08:37
      divya napisała:

> Bardzo proszę forumowiczki o poradę.
      > Hashimoto "leczę" dopiero od paru tygodni.
      > Na początku miałam brać Euthyrox 25 - 2x dziennie. Czułam się jeszcze gorzej ni
      > ż przed leczeniem, objawy jeszcze bardziej nasilone niż wcześniej - ogromna sen
      > ność i wyczerpanie, chodziłam półprzytomna i nie nadawałam się do niczego. Chci
      > ało mi się ciągle płakać i miałam ciężkie, depresyjne myśli.

Ja myśle ze to z powodu niewyrównanych hormonów tarczycy, miałam to samo, nie przerywałam leczenia, ale brałam dalej, zwiekszoną dawkę i dopiero po 3 miesiącach wszystkie objawy mineły jak senność, depresja itd. Te kołatania serca to normalne przy wzięciu od razu wiekszej dawki hormonu, gdyż organizm w niedoczynnośći jest cały spowolniony, gdy nagle weżmieny hormon on wszekie funkcje pzyspiesza nawet serce więc wtedy mozemy mieć kołatanie serca, spróbuj wziąc jeden dzień 1/4 tabletki, drugiego dnia pół tabletki, czyli dawkój ta optymalna dawke powoli. Ja biore teraz dawkę albo 75 bądz 100 i czuję sie dobrze.

te kołatanie powinno ustąpić, po paru dniach, jeśli tak się nie stanie to albo dawka będzie za duza bądz lekarz może zastosować lek dodatkowy na obniżenie tego kołatania serca (propranolol), często osoby go biorą w tej chorobie.

Jak przestaniesz brać hormon, to twoje objawy się pogłębia jak sennosc i depresja bo masz zle wyniki, za niskie FT3 i wysokie TSH. Magda

• magdaa1977 Szok 12.02.12, 08:42
      Gdy mamy niedoczynność organizm spowalnia wszelkie funkcie w organizmie, także prace serca, jak nagle wezmiemy hormon to organizm doznaje takiego szoku tzw: jego funkie nagle przyspieszają się w tym także serce , wiec organizm czasem nie może sobie z tym poradzic, na taką nagłą zmianę srpdowiska, wiec tak reaguje w postaci kolatania serca. Bo nagle kto go kopmol , poruszyl do przodu, po pau dniach powinien się organizm przystosować, no chyba ze to nie bedzie zbyt duza dawka.
      Ja tak mialam, byłam dlugo w niedoczynnosc i nagle zastosowalam sobie hormon, i moj organizm zareagowal, kolataniem serca, biegunka itd, ale po paru dniach to minelo.
      Magda.
      • divya Re: Szok 12.02.12, 11:28
        dzięki, magda, ale moim głównym problemem nie są kołatania serca, tylko bardzo mocno WZMOŻONA, nasilona senność, totalny brak sił, zero koncentracji, depresyjność, płaczliwość, nasilone bóle mięśni i kości przy zwiększaniu dawki hormonu. Na ćwiartce letroxu 50 jest w miarę ok, na połówce (czyli 25) zaczyna się masakra.
        Chyba pobiorę na razie tę ćwiartkę przez dłuższy czas, aż poczuję, że się organizm się nasycił hormonem i potrzebuje więcej, wtedy zwiększę.. nie wiem.
        Mówisz, że też miałaś takie objawy jak wzmożona senność, ale jak w takim stanie funkcjonować? Chodzić do pracy? Robić cokolwiek skoro nie mam siły wstać? Mogłabym zaryzykować i brać na siłę większe dawki, skoro mówisz, że to po jakimś czasie mija, ale jak bym wtedy funkcjonowała? Po tygodniu to nie mija na pewno, bo wcześniej byłam przez tydzień na Euthyrox 50 i czułam się fatalnie.
        • magdaa1977 Re: Szok 13.02.12, 09:09

> Chyba pobiorę na razie tę ćwiartkę przez dłuższy czas, aż poczuję, że się organ
          > izm się nasycił hormonem i potrzebuje więcej, wtedy zwiększę.. nie wiem.
          > Mówisz, że też miałaś takie objawy jak wzmożona senność, ale jak w takim stanie
          > funkcjonować? Chodzić do pracy? Robić cokolwiek skoro nie mam siły wstać? Mogł
          > abym zaryzykować i brać na siłę większe dawki, skoro mówisz, że to po jakimś cz
          > asie mija, ale jak bym wtedy funkcjonowała? Po tygodniu to nie mija na pewno, b
          > o wcześniej byłam przez tydzień na Euthyrox 50 i czułam się fatalnie.

Witam rozumiem cię i współczuje tych objawom, wiem że sa uciążliwe, ale zrozum kochana że to nie letrox czy euthyrox powoduje sennosć ale twoja choroba niedoczynność, te hormony mają nas pobudzuć dodać poweru.
          • divya Re: Szok 13.02.12, 09:22
            Dzięki za współczucie.
            No właśnie, leki powinny pobudzać, a tak nie jest w moim przypadku. Im większą mam dawkę tym GORZEJ się czuję, aż do stanu, gdy nie mogę się w ogóle ruszać. Czuję się ZNACZNIE gorzej na lekach niż bez leków i nie wiem dlaczego i co z tym zrobić, dlatego tu napisałam.
            • magdaa1977 Re: Szok 13.02.12, 16:10
              divya napisała:

> Dzięki za współczucie.
              > No właśnie, leki powinny pobudzać, a tak nie jest w moim przypadku. Im większą
              > mam dawkę tym GORZEJ się czuję, aż do stanu, gdy nie mogę się w ogóle ruszać. C
              > zuję się ZNACZNIE gorzej na lekach niż bez leków i nie wiem dlaczego i co z tym
              > zrobić, dlatego tu napisałam.

A pytałaś lekarza jaki jest powód? sprawdziłaś hormony przysadki mózgowej?
              • divya Re: Szok 13.02.12, 16:30
                Lekarz przypuszcza, że to z powodu niskiego poziomu fT3 i dlatego zalecił Novotyral, ale chyba sam nie był do końca przekonany, powiedział, że albo mogę włączyć Novo albo próbować dalej powolutku zwiększać dawki Letroxu.
                Wybieram się do niego w środę i będziemy zgłębiać temat. Popytam go o tę przysadkę i inne możliwe powody złej przemiany. Może jeszcze przed wizytą uda mi się porobić jakieś badania (przynajmniej ta ferrytyna, B12).
                • magdaa1977 Re: Szok 14.02.12, 17:02
                  divya napisała:

> Lekarz przypuszcza, że to z powodu niskiego poziomu fT3 i dlatego zalecił Novot
                  > yral, ale chyba sam nie był do końca przekonany, powiedział, że albo mogę włącz
                  > yć Novo albo próbować dalej powolutku zwiększać dawki Letroxu.
                  > Wybieram się do niego w środę i będziemy zgłębiać temat. Popytam go o tę przysa
                  > dkę i inne możliwe powody złej przemiany. Może jeszcze przed wizytą uda mi się
                  > porobić jakieś badania (przynajmniej ta ferrytyna, B12).

No właśnie musi być jakiś powod tej sennosci, tak i czy nie masz anemii.
    • magdaa1977 Tyroksyna nie powoduje sennosci. 12.02.12, 08:43
      Tyroksynanie pwodouje sennosci, to twoja choroba powoduje sennosc. Magda.
      • divya Re: Tyroksyna nie powoduje sennosci. 12.02.12, 11:29
        Problem w tym, że objawy te się bardzo mocno nasilają, gdy biorę tyroksynę, czego nie umiem zrozumieć.
      • aleksandra_01 do magdaa1977 12.02.12, 13:08
        magdaa1977!

zauważ, że autorka wątku ma inne wyniki niż Ty miałaś,
        w związku z tym to co pomogło Tobie jej może nie pomóc.
        Podnoszenie dawki euthyroxu czy letroxu w tej sytuacji
        spowoduje tylko - właśnie - nasilenie nieprzyjemnych objawów.
        dopóki ft3 nie zacznie rosnąć to nie ma sensu podnosić dawki,
        żeby ft4 było bardzo wysokie a ft3 bardzo niskie.
        każdą sytuacje trzeba traktować indywidualnie.

a poza tym faktycznie można by sprawdzić przysadkę.

a.
    • erwin444 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 01.03.24, 10:26
      Jak ktoś będzie czytał to odświeżę temat . Tak bywa i lekarze a tym bardziej pacjenci tworzą teorie wyssane z palca o Wit ferrytynach itp. Tymczasem problem jest i nikt nie wie czemu.
      • artur111111 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 01.03.24, 12:21
        Totalne głupoty jeśli dawka jest ustawiona prawidłowo nic takiego nie ma miejsca
        • erwin444 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 02.03.24, 11:30
          Jak jest . A jest wtedy gdy jest dobrze . Nie wtedy jak ft4 jest wyższe od ft3
          • erwin444 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 02.03.24, 11:32
            Poczytaj sobie artur do czego prowadzi dążenie do tego wyższego ft4 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=44434397&a=44889362
            • artur111111 Re: prośba o poradę - senność przy tyroksynie 02.03.24, 12:01
              Weź ty się zastanów co piszesz 🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka