Dodaj do ulubionych

wyniki -prosba o interpretacje

18.01.13, 11:10
badania sa wykonane poza granicami kraju, wiec normy sa inne niz w Polsce.
Tak naprawde zauwazylam, ze za kazdym razem prawie inne metody stosuja,
dlatego prosze o interpretacje. Podaje normy.
Biore od 16 mies Euterytox 50mg. Hashimoto stwierdzone 8 lat temu.

Wynik bad.: Norma:

Ferrytyna 74,7 ng 13 - 15, 0
Cholesterol 260,0 mg/dl 0 - 200
LDL Cholest. 155 mg/dl 0 - 130
Trojglicerydy 89 mg/dl 0 - 200
HDL-Cholest. 87 mg/dl 45 - 60
Ryzyko faktor
Chol.HD 3,0 0 - 4,4
Selen 102 50 - 120
Ft3 2,5 pg/ml 2,0 - 4,40
Ft4 10,60 ng/l 9,3 - 17,00
TSH 1,51 nIU/ml 0,27 - 2,50
TPO 57,0 IU ml 0,0 - 34,0
FSH 2,30 mIE/ml 1,7 - 135,00
Obserwuj wątek
    • mgg1 bardzo dziekuje za pomoc 18.01.13, 11:11
      pozdrawiam noworocznie wszystkie hashimotki
    • mgg1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 11:12
      normy jakos zeszly na lewo, ale chyba je znajdziecie
    • alva_alva Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 14:24
      Masz ferrytyny 74 przy normie 13-15? Dobrze napisałaś?
      • mgg1 gdzies uciekla ta ferrytyna - Norma 13- 150 18.01.13, 15:31
    • muktprega1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 14:55
      To są Twoje wyniki w przeliczeniu na procenty: ( samodobro.host56.com/ )

FT4 16.88% [wynik 10.6, norma (9.3 - 17)]

FT3 20.83% [wynik 2.5, norma (2 - 4.4)]

Dawka tyroksyny, którą bierzesz jest stanowczo za mała
      • mgg1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 15:35
        a jaka wg Ciebie powinna byc?..
        od dawna mam wrazenie, ze jest za mala.
        Czuje sie fatalnie od dluzszego czasu. Tyje z dnia na dzien.
        • mgg1 dziekuje za komentarze 18.01.13, 15:36
        • muktprega1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 18:27
          Wiesz Hashimotki najlepiej czują się w granicach 50 % normFt3, Ft4 i w miarę obydwa hormony na jednym poziomie, jeśli dobrze znosisz dawke 12,5 (czyli 1/4 tabletki 25 tyroxyny) to możesz ją sobie podnieść bez problemu, gdyby efekty zbyt silne wróć do 6. Na takiej dawce (wątpię, żeby była to dawka docelowa) jesteś 3-4 tygodnie, robisz wyniki Ft3 Ft4, na razie nie ma sensu pozostałych i dalej postepujesz w zależności od samopoczucia i wyników. Cholesterol mamy wysoki wszystkie prawie, to cecha Hashi smile
          Powodzenia
          • mgg1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 21:44
            muktprega1 napisała:

> Wiesz Hashimotki najlepiej czują się w granicach 50 % normFt3, Ft4 i w miarę ob
            > ydwa hormony na jednym poziomie, jeśli dobrze znosisz dawke 12,5 (czyli 1/4 tab
            > letki 25 tyroxyny) to możesz ją sobie podnieść bez problemu, gdyby efekty zbyt
            > silne wróć do 6. Na takiej dawce (wątpię, żeby była to dawka docelowa) jesteś 3
            > -4 tygodnie, robisz wyniki Ft3 Ft4, na razie nie ma sensu pozostałych i dalej p
            > ostepujesz w zależności od samopoczucia i wyników. Cholesterol mamy wysoki w
            > szystkie prawie, to cecha Hashi smile
            > Powodzenia
            samopoczucie mam kiepskie, ciagle bym spala, bola mnie stawy, miesnie chcociaz reuma faktor niski, wlosy mniej wypadaja, ale rosnac nie rosna, bardzo lamia mi sie paznokcie i mam
            problemy ze skora. Teoretycznie gdybym miala wstawac codziennie o 6 rano to bym umarla.
            Juz 7.30 daje mi sie porzadnie we znaki.Jestem kpompletnie nieprzytomna, dopiero po zazyciu
            hormonu i 3 filizankach kawy otwieram powoli oko.
            Mam podniesc dawke bez konfrontacji z lekarzem?
            Te 12,5 zaryzykuje, ale raz przedawkowalam niechcacy 50 tke (razem 100) i dostalam prawie migotania przedsionkow!

Ogolnie jestem zdolna do zycia dopiero ok 9 tej. Przy minimum 9-xxxxxxx godzin snu.
            Ostatnio dolapala mnie tez bezsennosc. Nawet jesli poloze sie spac do 12stej budze sie potem ok2 i do 4-5 rano nie spie.
            • muktprega1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 21:54
              > Mam podniesc dawke bez konfrontacji z lekarzem?

Gdybyś mogła skonfrontować się z lekarzem, który dobrze by Cię prowadził, więc równocześnie dobrze byś się czuła, to chyba nie byłoby Ciebie na forum, prawda?

Jeżeli masz dobrego endo, to z nim porozmawiaj smile

Część z nas ustala sobie dawkę sama po zrobieniu wyników i samopoczuciu np ja smile
              • mgg1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 22:01
                muktprega1 napisała:

> Gdybyś mogła skonfrontować się z lekarzem, który dobrze by Cię prowadził, więc
                > równocześnie dobrze byś się czuła, to chyba nie byłoby Ciebie na forum, prawda?
                >
                > Jeżeli masz dobrego endo, to z nim porozmawiaj smile
                >
                > Część z nas ustala sobie dawkę sama po zrobieniu wyników i samopoczuciu np ja :
                > )
                madrze prawisz, ale troche sie boje...
                sprobuje od jutra 12,5.
                pozdrawiam

ogolnie jestem odwazna, ale mam wade serca...
                no i nie wiem, czy to napewno tylko tarczycowe problemy.
                A jak to sie ma do depresji???...i wahania nastrojow?
                czy tez wtedy znikna???? bo ja jakas niemozliwa dla otoczenia sie zrobilam....
                w takim wypadku biore natychmiast.
                • mgg1 sorry :" na pewno " 18.01.13, 22:02

dzieki wielkie za rady
                • muktprega1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 18.01.13, 22:19
                  > ogolnie jestem odwazna, ale mam wade serca...

W takim razie zacznij od 6, małymi kroczkami
                • pies_z_laki_2 Re: wyniki -prosba o interpretacje 19.01.13, 23:22
                  Boisz się zmieniać dawkę bez uzgodnienia z lekarzem?
                  A tę dawkę którą łykasz teraz to kto ci zalecił? Nie lekarz przypadkiem? I co?

FT4 16.88% [wynik 10.6, norma (9.3 - 17)]
                  FT3 20.83% [wynik 2.5, norma (2 - 4.4)]

Czyli masz dawkę ledwie tuż nad dolną granicą normy. Twój organizm prosi o więcej hormonu T4, ale od ciebie zależy, czy będziesz się wsłuchiwać w siebie, czy nie, czy nauczysz się reakcji swojego organizmu i czy poznasz swoją chorobę, czy nie. Nikt nie będzie cię do niczego zmuszał.

Jaką wadę serca masz? Od dawna?

Jak się ma Hashi do depresji?
                  Pośrednio poprzez niedobory witamin i innych składników odżywczych (choćby wit. B12):
                  - Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12
                  - Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures
                  - Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and treatment of healthy elderly and demented people.
                  - Vitamin B12 for cognition.
                  - Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego

ale i bezpośrednio
                  - ]www.ppn.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=20&indeks_art=223]Powikłania neuro w schorzeniach tarczycy 2009.pdf
                  - Zaburzenia psychiczne w chorobach endokrynnych i ich leczenie (2005) (nie mam dostępu do oryginału, tu jest kopia)
                  - Leki wpływające na czynność tarczycy (w tym psychotropy)
                  - Depressive Symptoms in Hypothyroid Disorder with some Observations on Biochemical Correlates
                  - www.bellaonline.com/articles/art61573.asp
                  - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,24717577,24717577,zaburzenia_psychiczne.html (kopia artykułu)

> czy tez wtedy znikna????

To znaczy kiedy znikną? Kiedy podniesiesz dawkę tyroksyny?

Może wyjaśnijmy od razu, że nie ma tabletki, która w ułamku sekundy naprawi działanie twojego nieco zepsutego organizmu. Mojego zresztą też nie. Nic nie zniknie z minuty na minutę. Może cofnie się, ale powoli, dzień po dniu, tydzień po tygodniu. I przygotuj się na to, że dawka ustalona na jakimś poziomie dobrym dzisiaj czy jutro, być może za tydzień albo dwa lata będzie znów do wyregulowania. Nie ma jednej dawki idealnej raz na zawsze.

Na razie nikt nie wymyślił takiej terapii, która za pstryknięciem palca reperuje całą nadszarpniętą gospodarkę hormonalną. Żałuję, ale mam nadzieję, że może kiedyś ktoś coś wymyśli i dostanie za to Nobla, a ja doczekam smile

Dobra wiadomość jest taka, że przy Hashi (z niedoczynnością tarczycy) substytucja sztucznym hormonem wpływa na cały organizm i jednym z objawów są niestabilne emocje, nieopanowane, bo zależą nie od nas, naszego rozumu czy chęci, a od wyrzutu hormonów z układu wydzielniczego... albo od dostarczenia tychże hormonów z zewnątrz...

Szaleństwa więc emocjonalne, z dławiącym strachem włącznie, mają racjonalne wytłumaczenie i uporać się z tym można DOBRZE dobierając dawkę hormonów. A na to potrzebny jest dobry endokrynolog, a nie psychiatra smile
                  • muktprega1 Re: wyniki -prosba o interpretacje 20.01.13, 10:40
                    mgg1 tutaj masz wypowiedź Koleżanki po wizycie u mądrego endo, co do samodzielnej zmiany dawki:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141839635,141908901,Re_Czy_ktos_sie_leczy_w_Katowicach_lub_okolicy_n.html
                    • mgg1 sorry nie bylo mnie jakis czas 30.01.13, 21:51
                      dziekuje wam bardzo za komentarze, skorzystalam wz Waszego doswiadczenia i wzielam 1/2
                      tabl. wiecej jak muktprega.

Musze powiedziec, ze czuje sie o wiele lepiej kontekscie sil witalnych, ale chyba jestem bardziej nerwowa, chociaz wiecej bede mogla powiedziec dopiero jak minie pewnie kilka tygodni. Tak czy owak sprobuje. No i oczywiscie musze sie prywatnie zbadac po tym okresie.
                      Kiedy zalecacie kolejne badanie, aby te roznice uchwycic?. Musze chyba prawatnie.
                      sciskam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka