Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc!!!

19.01.13, 15:17
Witam,
od kilku tygodni źle się czuję, znalazłam małego guzka koło krtani - w miejscu, gdzie jest zaczyna się tarczyca. Zrobiłam sobie morfologię, crp itd, wyniki w normie. TSH 3,74, FT4 16,95. W rodzinie kilka przypadków chorej tarczycy.

Dodam, że od mniej więcej pół roku wypadają mi strasznie włosy, jest mi ciąąąąąąągle zimno, a od kilku tygodni bolą mnie kości, stawy, od kilku dni kostki, piszczele, kręgosłup, nadgarstki. Dodatkowo nic mi się nie chce, spałabym po 15 godzin albo i cały dzień najlepiej.
Znajomy endo powiedział, że to może być niedoczynność, że w moim wieku (24) powinnam mieć TSH max. 1,5!!!!! Wizytę mam na przyszły tydzień (z usg od razu).

Moje pytanie - moje tsh nie jest wcale poza normą, czy przy takim wyniku mogę mieć takie nasilone objawy?
Obserwuj wątek
    • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 15:30
      Dodam jeszcze, że jakieś 6 lat temu miałam nieuregulowany cykl miesiączkowy, krwotoki po 3 tygodnie i bardzo głęboką anemię. Aktualnie anemii już nie mam, stosuję antykoncepcję hormonalną (tabletki), więc cykl jest regularny (w miarę).

Istotne wydaje mi się też to, ze w ostatnim czasie troszkę przytyłam, ale może jest to związane z przerwaniem aktywności fizycznej (jak tu ćwiczyć jak wszystko boli...).

Zaburzenia koncentracji - sesja się zaczęła, a ja nie jestem w stanie się nawet uczyć indifferent
      • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 21:52
        Jest tu ktooo?
        • galazka_2 Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 22:18
          nie podałaś norm więc ciężko coś powiedzieć o twoim wyniku
    • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 22:51
      TSH - 3,74, normy 0,27 - 4,20

FT4 mam 16,95, norma: 12-22,0
      • galazka_2 Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 23:04
        Moim zdaniem FT4 nie wygląda najgorzej, ale TSH mogłoby być niższe...szkoda, że nie zrobiłaś od razu ft3
        dobrze, że już niedługo masz wizytę, mam nadzieję, że trafisz pod opiekę dobrego endokrynologa...na usg powinno być widać czy masz hashimoto
        • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 23:09
          Dzięki za odp!

Ktoś mi powiedział, że ft3 nie jest istotne, bo jak mam ft4 dobre, to ft3 też, to prawda? A że mój internista nie chciał mi dać skierowania nawet na TSH, to żeby oszczędzić zrobiłam tylko ft4.

Czy przed wizytą u endo mam zrobić przeciwciała, czy jesli mam ft4 dobre, to one też są dobre?
          • galazka_2 Re: Proszę o pomoc!!! 19.01.13, 23:35
            ft3 również jest istotne, wcale nie musi być tak, że jak ft4 jest dobre to ft3 też
            ja przed swoją pierwszą wizytą u tej endokrynolog, która mi zdiagnozowała hashi nie robiłam przeciwciał,a i tak po usg rozpoznała, że to ta choroba;
            i dobre ft4 nie oznacza, że przeciwciał nie ma
          • muktprega1 Re: Proszę o pomoc!!! 20.01.13, 10:51
            > Wizytę mam na przyszły tydzień (z usg od razu).

To bardzo dobrze, bo objawy i średnie wyniki wskazują na przyczynę w tarczycy. Daj znać jaką diagnozę postawił i jakie badania zlecił.

> Ktoś mi powiedział, że ft3 nie jest istotne, bo jak mam ft4 dobre, to ft3 też,
            > to prawda? A że mój internista nie chciał mi dać skierowania nawet na TSH, to ż
            > eby oszczędzić zrobiłam tylko ft4.

To nieprawda, np ja ma bardzo dobre Ft4, a stanowczo za małe Ft3 (mniej więcej o połowę) i mam ewidentne objawy niedoczynności.
            Od internisty możesz wymagać zlecenia na TSH, a od endo na Ft3 Ft4, nawet jeśli nie zleci jednego z parametrów - zrób go sama, bo tylko porównanie obydwu hormonów daje szansę na dobranie odpowiedniej proporcji leku.
            • mam.i.ja Anty - TPO, anty TG 20.01.13, 21:11
              Hej! Dziękuję za Waszą uwagę i odpowiedzismile

Mam jeszcze pytanie - czy dostanę skierowanie od endo na przeciwciała anty TPO i anty TG, czy one nie są refundowane? Na stronie NFZ jest niby napisane, że są, ale może to jakieś kłamstewko - pytam w razie czego.
              (Jeśli nie, to zrobię sobie prywatnie jutro, żeby na środę u lekarza mieć już wyniki.)
              • iwona402 Re: Anty - TPO, anty TG 20.01.13, 22:54
                Na wyniki przeciwciał czeka się chyba ok. 12-12 dni, tak było w moim labie, a jest to duże laboratorium przy klinice uniwersytetu medycznego, a nie jakiś punkt pobrań.
                • mam.i.ja Re: Anty - TPO, anty TG 20.01.13, 23:50
                  www.invicta.pl/1198/bad,146/module.html - tu jest napisane, że jeden dzień. To samo odnośnie TG.
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc!!! 21.01.13, 02:01
      Jeśli masz znajomego endo, to wykorzystaj to, może ci wypisze skierowanie na badania smile

Podaj nam dokładny pis usg z objętością tarczycy (jak już zrobisz).
      Tak, to mogą być objawy niedoczynności tarczycy.
      Tak, przy tych wynikach moga być nasilone.
      Tak, twoje objawy mówią o niedoborach, które trzeba sprawdzić i ew. uzupełniać.
      Tak, do zdiagnozowania choroby autoimmunologicznej niekoniecznie trzeba mieć podniesione poziomy p.ciał.
      Tak, wystarczy obraz tarczycy, wyniki badania hormonów i wywiad.

"Ktoś mi powiedział, że ft3 nie jest istotne, bo jak mam ft4 dobre, to ft3 też, to prawda?"

Nie, to nieprawda. I to podwójnie nieprawda.
      - fT3 jest istotne, szczególnie przy stawianiu diagnozy! Przy ustalaniu dawki tyroksyny, a być może będzie taka konieczność, też trzeba znać poziom wyjściowy obu hormonów. To raz.
      - a po drugie jak masz niskie fT4, to możesz mieć fT3 równie dobrze niskie, jak wysokie. Dopiero z całej tej konstelacji (z usg i objawami włącznie) można cokolwiek wywnioskować, lekarz musi mieć dane do interpretacji.

• mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 21.01.13, 13:12
        Dzięki!!!!!!!!!!!
        W środę popołudniu wszystko będzie wiadomo, dam oczywiście znać.

Dzisiaj byłam po skierowanie u internisty... i powiedziała mi, że "wynik TSH 3,74 jest przecież w normie, nie widzę żadnych wskazań żeby dawać pani skierowanie do endokrynologa".

Jakoś udało mi się ją namówić... ale już całkiem zgłupiałam. Ostatnio na tym forum znalazłam jakieś normy zagraniczne, gdzie górna granica TSH powinna wyności max. 2,5 wink Polscy lekarze są niedouczeni, czy mi się zdaje?
        • pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc!!! 22.01.13, 16:57
          Polscy lekarze są świetni, obcy to dopiero mają pokićkane w głowach... bo "tam" dochodzi strach przez kontrolą, czego u na niestety (a może to i dobrze) nie ma... U nas nie jest jeszcze tak najgorzej.

Pani dr po prostu jest ciutkę nie-na-bieżąco... powinna trochę poczytać nowinek... ale nieważne, grunt, że dała skierowanie smile

Jakby co, to wydrukujesz jakieś materiały medyczne i dasz jej do poczytania, żeby umiała monitorować twój stan zdrowia, bo masz do niej łatwiejszy dostęp, niż do specjalisty. Nie zapomnij więc o zaświadczenia od endo dla lekarza pierwszego kontaktu z wypisaną diagnozą (jeśli ją dostaniesz).
    • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 23.01.13, 15:34
      Witam ponownie.
      Dzisiaj byłam u endo, nie zrobiła mi USG, tylko dała mi skierowanie na 18 lutego niestety, bo niby wcześniej się nie dało... Dodatkowo nie dała mi nawet skierowania na inne badania!!!! Stwierdziła, że TSH (3,74 norma do 4,2) mam dużo za wysokie i objawy wskazują na niedoczynnosć, więc przepisała mi Euthyrox 25, kazała przyjść za 6 tygodni z nowym TSH i wynikami USG. Na moje pytanie o inne badania, stwierdziła, że TSH mówi nam, że i tak muszę je zbić i to tyle.... Wywiad zrobiła porządny jak na moje oko i stwierdziła, że moja tarczyca (badanie palpacyjne) nie jest powiększona, tylko szyja strasznie napięta, dlatego tym bardziej mam zrobić USG.

Nie wiem, czy mam brać ten lek(już go kupiłam), czy iść zrobić te wszystkie badania prywatnie, czy co... crying

• muktprega1 Re: Proszę o pomoc!!! 23.01.13, 16:46
        Jeżeli w Twojej rodzinie jest kilka przypadków choroby tarczycy (ale jakich?) to duże prawdopodobieństwo u Ciebie w genach.
        Euthyrox 25 to jest najmniejsza daweczka jak dla dzieciaczka, nie musisz bać się tej dawki.
        Natomiast skupienie się tylko na samym TSH.....

> stwierdziła, że TSH mówi nam, że i tak muszę je zbić i to tyle

Zobaczysz co powie po nowych badaniach, może jednak da Ci skierowanie na Ft3 i Ft4, jeśli nie, zrób to badania sama za jakiś miesiac od przyjęcia 25 tyroksyny i szukaj innego endo
        • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 23.01.13, 19:29
          Hej!
          U mnie w rodzinie - siostra ma chorobę Gravesa - Basedowa i podejrzenie Hashimoto (ale może tylko podejrzenie- nie wiem dokładnie), wujek leczył się na niedoczynność. Natomiast moja mama ma poważna chorobę autoimmunologiczną, może to też ma jakiś wpływ.

Czy jeśli okazałoby się, że inne wyniki mam super dobre, to i tak musiałabym zmniejszyć TSH (mam objawy) ?
          • muktprega1 Re: Proszę o pomoc!!! 24.01.13, 10:42
            Większość z nas całkowicie olewa TSH, skupiam się na samopoczuciu i Ft3 Ft4, to są dla mnie ważne parametry, i jak się coś dzieje to oczywiście pierwszy próg badań B12, ferrytyna, D3. Na forum jest wiele przypadków złych lekarzy, którzy skupiają się tylko na TSH - hormonie przysadki mózgowej, a przecież u Ciebie szwankuje tarczyca, a jej parametry, to Ft3 i 4.

> Czy jeśli okazałoby się, że inne wyniki mam super dobre, to i tak musiałabym zm
            > niejszyć TSH (mam objawy) ?

Czego masz objawy? Nadczynności, niedoczynności? Tylko samopoczucie potwierdzone badaniami Ft3 i Ft4 moze dać obraz przebiegu choroby. Jeżeli będziesz czuła się super i będziesz miała potwierdzenie w wynikach, to czegóż chcieć więcej? TSH, to wynik sprzed ok 1-1,5 miesiąca.
      • pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc!!! 24.01.13, 14:11
        > Stwierdziła, że TSH (3,74 norma do 4,2) mam dużo za
        > wysokie i objawy wskazują na niedoczynnosć, więc przepisała mi Euthyrox 25, ka
        > zała przyjść za 6 tygodni z nowym TSH i wynikami USG.

Bardzo słusznie!

> stwierdziła, że moja tarczyca (badanie pal pacyjne) nie jest powiększona, tylko szyja strasznie
        > napięta, dlatego tym bardziej mam zrobić USG.

Słusznie! Bo to, że tarczyca nie jest powiększona może też oznaczać, że jest w zaniku, a to oznaczałoby ch. Hashimoto (niezależnie od tego czy masz wysoki czy niskie miana p.ciał)/

> Nie wiem, czy mam brać ten lek(już go kupiłam),

To nie jest taki lek, jak to na ogół rozumiemy, bo nie uleczy twojej tarczycy. To jest proteza, czyli uzupełnianie tego, czego twoja tarczyca już nie produkuje. To jak z niedoborem czegokolwiek, jak masz niedobór, to musisz jakoś uzupełnić. Tyle tylko, że tyroksynę na ogół łyka się już do końca życia, bo tarczyca się nie "zreperuje", więc braki hormonu tarczycowego będą coraz większe. I dlatego masz łykać tyroksynę już teraz.
    • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 30.01.13, 00:02
      Hej!
      Czy to możliwe, że po Euthyroxie 25 boli mnie głowa? Zaznaczam, że biorę go od 6 dni dopiero. Boli strasznie, podchodzi pod migrenę.
      • pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc!!! 30.01.13, 11:15
        Możliwe.

Organizm dopiero się przyzwyczaja do tego, że ma dostawę hormonu z zewnątrz. Nie mogłaś tego przewidzieć, że tak zareagujesz na najniższą dostępną dawkę. Możesz to przeczekać, bo tydzień to mniej więcej okres potrzebny na wysycenie organizmu hormonem T4, więc teraz będzie już coraz lepiej. Możesz też zejść na połowę tabletki (czyli E12,5) i łykać połowę dawki tak długo, aż ci przejdzie taka reakcja na hormon, a wtedy dodać drugą połówkę i dopiero wejść na dawkę E25.

Na ogół dawka wprowadzająca czyli najniższa z możliwych czyli E25 jest tolerowana dobrze, ale jak widać zdarzają się reakcje takie jak twoja. To oznacza pewnie, że jesteś bardzo wrażliwa na zmiany poziomu hormonów i każdorazową zmianę dawki będziesz musiała wprowadzać bardzo ostrożnie, po 6,25 jednostek czyli ćwiartkę E25. Nawet jak dojdziesz do dawki dziennej wyższej np. E50 czy E75, bo być może kiedyś taka ci będzie potrzebna, to podnoszenie dawki lepiej żebyś wprowadzała małymi kroczkami.

• mam.i.ja WYNIK USG 18.02.13, 17:44
        Witam, dzisiaj byłam na usg, oto wynik:

tarczyca niepowiększona, gruboziarniste nieco wyższe echo, płat prawy 4,33 ml, lewy płat 4,93 ml, cieśń w normie. Oba płaty bez zmian ogniskowych o charakterze guzków. Po obu stronach krtani drobne pojedyncze po prawej 7,1 mm, po lewej 8,7mm węzełki chłonne ze stłuszczony wnęka po lewej (???) prawdopodobnie odczynowe. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych powyżej 10 mm.

Proszę o interpretację, wizytę mam dopiero w marcu.
        • pies_z_laki_2 Re: WYNIK USG 19.02.13, 16:13
          Przy normach dla kobiet 13-18 ml. twoja tarczyca = 9,26 ml. chyba nie jest specjalnie duża... ale faktycznie jest niepowiększona...

Eh, to taki relikt po dość starej tezie, że jak Hashimoto to tylko wole czyli tarczyca powiększona... a tu psikus natury sprawił, że większość pacjentek ma wersję zanikową...

Węzłami bym się na razie nie przejmowała, pewnie właśnie masz atak p.ciał na tarczycę i węzły reagują na ten atak (dlatego nazywa się "odczynowymi").
          • mam.i.ja Re: WYNIK USG 19.02.13, 17:55
            Dzięki za odp.

Ja mam te węzły od października, tzn wtedy je znalazłam, więc może mam je już nawet dłużej.. No i podobno nie są powiększone, więc... I lekarz mi powiedział, że węzły od tarczycy jak są, to w innym miejscu, nie wiem czy to prawda, czy kolejna bzdura;]

W sumie to tymi węzłami martwię się najbardziej, ale kilku lekarzy mnie już badało i stwierdzili, że to nic poważnego, poza tym na usg nie wyszło, że są podejrzane!

Teraz pozostaje mi poszukać TANIEGO laboratorium w Trójmieście i zrobić przeciwciała, bo przecież nikt mi w tym kraju nie da skierowania na te badania z NFZ ....
            • pies_z_laki_2 Re: WYNIK USG 20.02.13, 19:26
              Mnie bolały węzły za uszami, pod żuchwą, pod lewą pachą, w lewym zagłębieniu obojczyka, a nawet z lewej strony szyi tuż pod skórą na samym środku (jak położysz dłoń na szyi palcami w kierunku pleców, to jakby pod pierwszym stawem palca serdecznego). Bolały, rozpychały się, uciskały, promieniowały, właściwie z mniejszym czy większym nasileniem czuję je od ponad dwóch lat...

Co ciekawe, przy trzech zrobionych usg tarczycy (i cały czas skargach na bolące i powiększone węzły) tylko jeden starszy pan dr przełamał rutynę i wpisał do opisu cokolwiek o węzłach odczynowych, reszta nie uznała za stosowne odnieść się do moich dolegliwości... Jakby węzły były powiększone powyżej 20 mm, to może by było się czym zająć, a tak? Phi, też mi problem...

Ale martwić się na zapas nie ma sensu, bo ani się tego w tej postaci nie leczy, ani nie ma jeszcze wielkiego problemu, skoro obraz i wielkość jest ok. Obserwuj, nie wychładzaj (noś szalik), dbaj o zęby (możliwa reakcja węzłów na ubytki) i czekaj, może przejdzie, albo się przyzwyczaisz... jak ja... big_grin
              • mam.i.ja Re: WYNIK USG 21.02.13, 20:24
                Właśnie myślałam o zębach, może pora udać się do dentysty!

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie USG - co oznacza gruboziarniste podwyższone echo? (Hiperechogeniczność - guzków ok, ale całej tarczycy?!!) - nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznych, konkretnych informacji.
              • mei3 zeby 21.02.13, 23:24
                pies_z_laki_2 napisała:
                dbaj o zęby (możliwa reakcja węzłów na ubytki)

a to?.. to gdzie wyczytalas??..
                • pies_z_laki_2 Re: zeby 22.02.13, 14:43
                  mei3 napisała:
                  > pies_z_laki_2 napisała:
                  > dbaj o zęby (możliwa reakcja węzłów na ubytki)
                  >
                  > a to?.. to gdzie wyczytalas??..

A to wyczytałam w książkach swojej matki - chirurga stomatologa z drugim stopniem specjalizacji. Mam zeskanować?

Czy to takie dziwne, że reakcją na zepsute zęby i nadmiar bakterii w jamie ustnej mogą być powiększone odczynowo okoliczne węzły chłonne? A na zapalenie migdałków węzły chłonne może też nie reagują? A na inne infekcje bakteryjne czy wirusowe też nie?

Do czego służą nam węzły chłonne? Może poczytaj sobie gdziekolwiek, na pewno znajdziesz (to do mei3) smile
                  • muktprega1 Re: zeby 24.02.13, 21:21
                    Parę lat temu zetknęłam sie z teorią, że przyczyną Hashimoto (oficjalna medycyna - nie zna przyczyn) mogą być zęby leczono kanałowo, gdzie rozwijają się bakterie beztlenowe infekując to co blisko, czyli tarczycę. Któż to wie?
                  • mei3 Re: zeby 24.02.13, 22:14
                    .Nie dziwne, pewnie masz racje.
                    Stan zapalny tak, ale ubytek kojarzy sie najczesciej w poczatkowej wersji z prochnica li i jedynie

Szczerze mowiac, ja nigdy nie mam powiekszonych wezlow...
                    • mam.i.ja sprawozdanie! 05.03.13, 18:36
                      Witam wszystkich smile

Mija już trochę czasu odkąd zaczęłam brać Euthyrox 25 (5 tyg?) i czułam poprawę przez jakiś czas, zwłaszcza jeśli chodzi o OSPAŁOŚĆ, "nicmisieniechizm" itd. Od kilku dni jednak znowu ciągle chce mi się spać; włosy lecą jak głupie, zawsze miałam piękne, gęste włosy, a teraz mam wrażenie że powoli łysieję indifferent

We wtorek wizyta u endo z wynikiem TSH. Może dawka za mała? Mam nadzieję, że tak i że mi zwiększy i znowu będę jak dawniej. W każdym razie po wizycie dam znać!
                      • mam.i.ja ponowne badanie 11.03.13, 18:32
                        Witam, dzisiaj po 5 tyg brania Euthyroxu zrobiłam wynik TSH = 3,7 , norma do 4,2. A więc spadło o 0,4 wink

Poprawy jak już wcześniej pisałam - nie czuję prawie.

Chciałabym dostać skierowanie na przeciwciała, ft3 i ft4, prywatnie nie zrobię, bo nie mam obecnie kasy. Jak namówić do tego lekarza? Jutro wizyta, pewnie mi zwiększy dawkę, ciekawe do ilu......
                        • mam.i.ja Re: ponowne badanie 05.02.14, 17:41
                          Hej, no więc minął już rok odkąd zdiagnozowano u mnie niedoczynnośćsmile

Wczoraj odebrałam wyniki i mam pytanie odnośnie ft3 - jest w normie, ale naczytałam się o tych procentach i wydaje mi się, że jednak za mało. Czy nie? Lekarz powiedziała, że mam przyjsć za 6mc-y, dawka Euthyroxu zostaje (50mg)

Oto wyniki:
                          TSH - 1.11 (norma 0.27-4.2)
                          FT3 3.9 = 21,21% (norma 3.31 - 6.76)
                          FT4 16.88 = 48,8% (norma 12-22)
                          • mam.i.ja za niskie ft3???????? :( 05.02.14, 17:43
                            Hej, no więc minął już rok odkąd zdiagnozowano u mnie niedoczynnośćsmile

Wczoraj odebrałam wyniki i mam pytanie odnośnie ft3 - jest w normie, ale naczytałam się o tych procentach i wydaje mi się, że jednak za mało. Czy nie? Lekarz powiedziała, że mam przyjsć za 6mc-y, dawka Euthyroxu zostaje (50mg)

Oto wyniki:
                            TSH - 1.11 (norma 0.27-4.2)
                            FT3 3.9 = 21,21% (norma 3.31 - 6.76)
                            FT4 16.88 = 48,8% (norma 12-22)
                            • muktprega1 Re: za niskie ft3???????? :( 06.02.14, 19:18
                              > FT3 21,21%
                              > FT4 48,8%

niziutko masz te hormony, ja najlepiej się czuję mając je na poziomie ok 80% a jak Ty się czujesz? Robiłaś test obecnie?
                              • mam.i.ja Re: za niskie ft3???????? :( 08.02.14, 16:02
                                Nie czuję się tak źle jak rok temu, ale do ideału daleko. często jestem przeziębiona, puchną mi kostki, libido takie sobie, no i mimo chodzenia na siłownię i regularnych treningów nie chudnę;/ włosy lecą też, ale nie tak dużo jak kiedyś. paznokci to już nie mam w ogole prawie. są cienkie jak papier, nic nie pomaga, nawet jakieś cudowne odżywki. PMS mam i to mega ciężko przechodzę.... nie jest TRAGICZNIE, ale mogłoby być duuużo lepiej. Tylko nie wiem co mam robić, lekarz kazała mi przyjść za pół roku;/
                                • muktprega1 co robić? 09.02.14, 11:38
                                  "Tak, twoje objawy mówią o niedoborach, które trzeba sprawdzić i ew. uzupełniać. "

Pisał Piesek 21.01.13, a niedobory tak typowe dla nas, to:
                                  -D3
                                  - ferrytyna
                                  - a B12

nie jes
                                  > t TRAGICZNIE, ale mogłoby być duuużo lepiej. Tylko nie wiem co mam robić, lekar
                                  > z kazała mi przyjść za pół roku;/

1) zbadaj niedobory
                                  2) bierz selen do 4 h po tyroksynie, poprawia przemianę
                                • mam.i.ja Pomocy! 24.08.14, 20:52
                                  Witam Was ponownie i szczerze proszę o pomoc! Do lekarza za 1-2 tygodnie, wcześniej nie da rady niestety.

Po kolei, krótko i przejrzyście.

1. Miesiąc temu kontrola endokrynologiczna, TSH 0,5 (norma0,27-4,2). Dalej miałam brać euthyrox 50.
                                  2. 2 tygodnie temu wylądowałam na SOR z powodu b. wysokiego pulsu i nieprawidłowości w EKG + bardzo dużego osłabienia ogólnego. W szpitalu znajomy lekarz rzetelnie zrobił mi badania krwi rozszerzone, wszystkie w normie, idealnie wręcz. I tutaj TSH wyszło 1,354 !!! (norma 0,34-4,94). Hemoglobina 13 (norma 12-15). Oglądał mnie neurolog – także nie stwierdził nieprawidłowości.
                                  3. Od tej pory czuję się TRAGICZNIE, psychika już mi siada. Po wizycie (!) w szpitalu, na następny dzień, dostałam zawrotów głowy, które mam do dzisiaj. Lekkie, ale dziwne uczucie, jakbym była otępiała, w jakiejś bańce, nie wiem.. Do tego lekki ból, ćmienie w głowie, ospałość (nigdy tak nie miałam, ale mogłabym spać naprawdę 24/na dobę). Płaczę niemal codziennie, martwię się o siebie. Od kilku dni jest mi też okropnie zimno, ręce, nogi, nos. Nie wiem, czy sobie wkręciłam, ale włosy też mi bardziej wypadają. Do tego jeszcze (nie wiem czy przez czytanie w necie, może jest to subiektywny objaw) wydaje mi się jakby leciutko drętwiały mi dłonie i noga. Boję się i nie wiem co mi jest.
                                  4. 3 dni temu poszłam zrobić więc morfologię ponownie.
                                  TSH 2,43 (norma 0,2-4,2), Hemoglobina 12,5 (norma 11,5-16,5), żelazo 70 (n: 37-145)
                                  Ferrytyna 22,73 (norma dla kobiet 13-150) FT4 15,01 (norma 12-22)=30%.

Biorę euthyrox 50. Wczoraj wzięłam 100 (nie wiem czy okej, ale nie wyrabiam, czuję się tragicznie).
                                  Nie wiem czy te objawy mogą być skutkiem mojej szalejącej tarczycy, czy lecieć znowu na konsultacje i iść np. do neurologa itd. Wariuję. Proszę Was serdecznie o pomoc sad
                                  • rosteda Re: Pomocy! 24.08.14, 21:45
                                    Mialas typowy rzut choroby i dlatego czulas sie tak zle a teraz od dwoch tygodni zaczelas wchodzic w niedoczynnosc.
                                    Te wszystkie objawy ktore jeszcze masz sa od za niskiej dawki tyroksyny i dlatego potrzebujesz zwiekszenia dawki.
                                    Ale nie az o 50µg bo z dawka tyroksyny 100µg na dobe po nastepnych dwoch tygodniach przy aktualnych wynikach bedziesz w nadczynnosci i znowu wystapia inne dolegliwosci i kto wie czy nie gorsze.
                                    Patrzac na ostatnie wyniki TSH i fT4 zwiekszenie zwiekszenie dawki o 25µg powinno byc wystarczajace.
                                    Jak dzisiaj wzielas 100µg tyroksyny to jutro juz nie bierz wcale a od wtorku (pojutrze) tylko 75µg tyroksyny.
                                    Ta za duza dawka tyroksyny dzisiaj musi sie rozlozyc na dwa dni i bedzie dobrze.
                                    • mam.i.ja Re: Pomocy! 24.08.14, 22:42
                                      Dzięki za odpowiedźsmile Tak właśnie myślałam, chyba będę brała 75. A może 50, a co drugi dzień 75 na razie?

A co z ferrytyną?

Niemożliwe jest, że w miesiąc TSH skoczyło z 0,5 do 2,5. Jestem w ciężkim szokubig_grin
                                    • milaemalka Re: Pomocy! 24.08.14, 22:44
                                      Na Twoim miejscu zrobiłabym tak jak radzi Rosteda .Nie brać jutro tabletki a we wtorek zbadałabym FT3 i Ft4(oczywiscie przed wzieciem tabletki).Przez pól roku mogło sie wiele zmienić.W związku z kłopotami z sercem zbadałabym potas i magnes a także wit B12
                                      • rosteda Re: Pomocy! 24.08.14, 22:56
                                        Milaemalka
                                        mam.i.ja robila badania 3 dni temu (post wyzej).
                                        A ja tez napisalam blednie.
                                        Jutro powinna wzisc dawke 50µg aby ta dzisiejsza dawka 100µg rozlozyla sie na dwa dni i to da srednia dziennie 75µg.
                                        Co drugi dzien zmienna dawka to tez bedzie za malo patrzac na ostatnie wyniki.
                                        Zwiekszenie dawki o 25µg powinno byc dobre.
                                        Za 4 tygodnie kontrolne badania TSH,fT3 i fT4.
    • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 25.08.14, 16:17
      Dzięki za rozsądne odpowiedzismile Potas + sód mam w normie - sód 139 (n: 136-145), potas 3,9 (n:3,5-5,1).

Natomiast mam jeszcze kilka pytań - zanim zapłacę majątek za kolejne badania (na "mojego" lekarza nie mam co liczyć, już widzę ten strach w oczach na myśl o przepisaniu skierowania na jakiekolwiek inne badania niż zwykłą morfologię, lol). Chciałabym zrobić wit. B12 i D3. Dodatkowo zająć się moją ferrytynką. Jakie najlepiej suplementy kupić i brać (chodzi mi o nazwy handlowe)? Na receptę, bez recepty?
      • pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc!!! 26.08.14, 18:15
        Bez recepty jest znacznie łatwiej, bo odpada łaszenie się do lekarza big_grin

Kup D3 w kroplach (bez badania zimą 2 tys. jednostek dziennie, a zależnie od wyniku badania dwa razy tyle, albo raz na dwa dni smile).
        B12 w kroplach albo tabletki podjęzykowe, inne są kiepskie, bo się słabo wchłaniają (mnie bolał brzuch od polskiej B12, jak tylko zmieniłam na inne, wszystko mi przeszło (ze skurczami i igiełkami w palcach włącznie) smile
        Np. szukaj takiej:
        - us.vital-wm.com/now-foods-b-12-1000-mcg-250-tabl-do-ssania.html

Ja kupuję w aptece internetowej iHerb, za przesyłkę 4 usd, a mam suple lepsze, większy wybór, taniej i pod same drzwi (podróż trwa ok. 2 tyg).
        • mam.i.ja Re: Proszę o pomoc!!! 30.08.14, 22:42
          Dziękiiiii!!! A tak w ogóle to już mi lepiej, zwiększyłam dawkę Euthyroxu do 75 i zawroty głowy ustały. Szoksmile! Dzięki za Wasze rady raz jeszczekiss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka