Dodaj do ulubionych

wyniki 9 latka

20.02.13, 10:35
Witam,
Ja choruję na hashimoto chyba od zawsze wink Zdiagnozowana jestem od lat 5. Zaniepokoiły mnie pewne objawy u mojego dziecka. Ma problemy w szkole, nauka przychodzi mu z trudem, jest rozkojarzony, nie lubi ćwiczeń fizycznych, ma lekką nadwagę. Wymienione objawy przypominają mi mnie samą w jego wieku. Oczywiście lekarze tak jak olewali mnie tak teraz oleli moje dziecko, że niby wymyslam, wmawiam dziecku chorobę itp. Badania zrobilam na własną ręke i się załamałam sad
18.02.2013

FT4 32.47% [wynik 1.18, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 77.20% [wynik 4.63, norma (2.7 - 5.2)]
TSH 212.98% [wynik 8.64, norma (0.27 - 4.2)]
TPO 7, 72 [0 - 34]

Czy jeśli przeciwciala są w normie to znaczy, że nie ma Hashimoto? Czy ta niedoczynność jest do wyleczenia, czy bedzie musial lykac hormon jak ja, do końca życia?
Oczywiście zrobimy jeszcze usg, ale musze znaleźć dobrego endo dla dzieci, najlepiej w Lublinie, Siedlcach lub Warszawie. Mam w domu Euthyrox 25, czy podać dziecku czy czekać na wizytę u endo?
Obserwuj wątek
    • jolecka-22 Re: wyniki 9 latka 20.02.13, 18:28
      Plizzz... wypowiedzcie się bo nie wiem co robić z tym moim synkiem sad
    • madziulaw Re: wyniki 9 latka 21.02.13, 09:35
      witaj---dzieci rzadko mają podwyższone przeciwciała. Trzeba dorobić usg, badania typu trójglicerydy, cholesterol, bo jeśli będą podwyższone to masz dodatkowy argument żeby dziecko leczyć.
      Na razie jednak po jakimś miesiącu --powtórz badania:
      tsh, trójglicerydy, cholesterol, dorób usg.
      Jeśli to tsh będzie takie jak teraz mniej więcej - trzeba dziecko leczyc. W warszawie nie mam kogo polecić - tutaj lekarze unikają leczenia, przepisują jod, kt nie wolno dziecku podawać skoro masz hashimoto, bo tylko przyśpieszą rozwój choroby.
      Zresztą ---kto dzisiaj w Polsce ma niedobór jodu? skoro sól jest jodowana?

Pozdrowienia

Pisz co u was.. Ja leczę dziecko od 5 lat. Decyzję o rozpoczęciu leczenia podjęła moja endo, dla dorosłych. Mieliśmy w 3 kolejnych bad tsh powyżej normy (zrobiłam 3 badania w odstępie miesiąca) + podwyższony cholesterol, w surowicy krwi pływał dosłownie tłuszcz. A później endo dla dzieci podtrzymali jej decyzję. Mój syn ma małą tarczycę po prostu, ale nikt nie zwraca na to uwagi i jak tylko ma dobre wyniki proponują odstawienie leczenia, tylko pytam się po co? skoro ma to po mnie, a ja mam hashi
      • jolecka-22 Re: wyniki 9 latka 21.02.13, 10:11
        No własnie, najgorsze sa te walki w gabinetach lekarskich sad Ciagle słyszę, że jak tak wszystko wiem to czemu medycyny nie studiowalam uncertain Przykre to bardzo. Ja już dawno podejrzewałam chora tarczyce, ale nikt nie brał moich słów na serio. Pójdę z nim do swojego endo i zobacze co on powie. W miedzy czasie poszukam lekarza w Lublinie. Gdzieś tu na forum chyba był polecany jakiś endo, który patrzy na Ft3 i Ft4, własnie z Lublina.
        • mad-25 Re: wyniki 9 latka 21.02.13, 10:48
          Mój syn ma podobne objawy do Twojego syna (możesz poszukać mojego wątku) ale tsh nie ma ponad normę i anty tpo też w normie i endo dziecięca przepisała euthyrox , ale jeszcze zwlekamy z podaniem w marcu powtarzam wyniki, jak bedą w miejscu wtedy wprowadzam 25 tyroksyny.
    • jolecka-22 Re: wyniki 9 latka 24.02.13, 20:56
      Słuchajcie, a może mógłby ktoś polecić mi dobrego endokrynologa dziecięcego, najlepiej z Lublina ( z Luxmedu byłoby super bo karte mam)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka