Dodaj do ulubionych

Czy na pewno Hashi?

21.02.13, 16:23
Witam,prosze o porade,bardziej doswiadczonych w temacie.Jestem 32 letnia kobieta,moje problemy zaczely sie jakies 5 lat temu po urodzeniu najmlodszego synka,zrobilam sie rozdrazniona,wrecz wyczerpana,zaczela mi dokuczac bezsennosc i stany depresyjne,objawy suchej skory i uczucie ciaglego zimna sa ze mna od "zawsze".Rodzinna zasugerowala tsh,badanie wyszlo ok.2,3,do tego pamietam cholestecerol i trojglicerydy ponad norme,zdziwilo mnie to,ale rodzinna stwierdzila ze musze zmienic diete,a tsh jest w porzadku.Nie drazylam tematu,az do wrzesnia tego roku,po poronieniu w lipcu zaczelam bardzo zle sie czuc,we wrzesniu zrobilam badania:tsh 2,67 ft3 5,6 ft4 16,82 anty tpo 129 norma <34,usg plat prawy 1,4*1,6*3,3,plat lewy 1,2*1,5*3,9,miazsz o prawidlowej echogenicznosci.Robilam rowniez przeciwciala Ana ,wyszly ujemne.Po poronieniu zaszlam w kolejna ciaze ktora obumarla w 8 tyg.zabieg lyzeczkowania mialam 8 grudnia.Po tym poronieniu udalam sie w koncu do endo ktora zlecila jeszcze anty tg i trab,badania wykonalam tsh z grudnia 2,35,trabs ujemne anty tg w normie.Dostalam euthyrox 25 i diagnoze Hashimoto i tu mam watpliwosci czy to na pewno to? Dodam tylko,ze dwie ostatnie miesiaczki sa krwotoczne do tego stopnia ze hemoglobina i hematokryt leca na leb na szyje i czuje sie fatalniesad Euthyrox na razie nie zazylam poniewaz mam problemy krazeniowe i kolatania i bole serca i szczerze powiem,ze troche sie boje.Bardzo prosze o rozwianie moich watpliwosci.
Obserwuj wątek
    • znakzapytania16 Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 18:48
      Ja też dopiero wdrażam się w temat, musisz napisać normy ft3 i ft4, bo tak to nic nie wiadomo, przeciwciała podniesione- więc bach!
      Tarczyca mała, bo jeśli dobrze policzyłam trochę ponad 7ml....(w wieku 32 lat powinnaś mieć objętość 13-18 ). Tsh trochę za wysokie, wszędzie piszą, że aby przejeść ciąże- żeby w ogóle się zagnieździło i dobrze rozwijało, powinno być ok 1. a poza suchą skórą i zimnem dręczy cię coś jeszcze? cholesterol ponad normę to typowy obj. niedoczynnosci. zbadaj też wit. d3 25OH, prolaktynę i ferrytynę.
      Przykro mi z powodu Twojej straty...sad

napisz normy i działaj!
      • muktprega1 Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 19:40
        Twoje przeciwciała i wielkość tarczycy zdecydowanie świadczą o Hashimoto. Na pewno z powodu Hashi straciłaś ciążę, współczuję starty.
        Na forum jest kilka "ciężarówek", możesz się od nich dużo nauczyć.
        Jeśli masz 25 tyroksyny, to możesz śmiało wziąć, nie bój nic smile
        Niestety przy stwierdzonym Hashimoto, trzeba uzupełniać ten hormon, masz najmniejszą z możliwych dawek, jak dla dziecka. Jeżeli po wdrożeniu tyroksyny będziesz czuła się gorzej - zmniejsz dawkę do połowy, bo niektórzy tak reagują na pierwsze dawki, a potem jak organizm się wyciszy - te 25 zapisane przez lekarza. Nastaw się, że ustalanie dawki trwa i gdzieś za 3-4 tygodnie trzeba bedzie ją podnieść.
        Normy przy wynikach są potrzebne do obliczania procentowego:

samodobro.host56.com/
    • euuuphoria4 Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 21:45
      Bardzo dziekuje za wyrazy wdpolczucia.Dodam tylko, ze mam juz trojke dzieci i tamte ciaze byly bezproblemowe,tylko najmlodszy urodzil sie 4 tyg.za wczesnie i w sumie od jego urodzenia zaczelam sie zle czuc,ale w ciaze zachodze bez problemow,teraz juz nie bede probowals,zbyt duzo mnie to wszystko kosztowalosad Ft 3 5,6 norma3,10-6,80,procentowo 67,57% ,ft4 16,82 norma12,00-22,00, procentowo 48,20%,ale o czym to swiadczy,niewiem. Innych dolegliwosci mam mnostwo,rodzinna traktuje mnie jak znerwicowana hipochondryczke,a ja naprade fatalnie sie czujesadCierpie na silne migreny z aura,w pazdzierniku z niedowladem wyladowalam na tydzien na neurologii,ale badania wyszly ok,teraz przyjmuje depakine(lek przeciwpadaczkowy na te bole),mam objaw raynaud i problem krazeniowe(skurcz naczyn obwodowych w calym ciele,naczyniowiec twierdzi,ze to neuroligiczne,a neurolog,ze naczyniowe),mam zaburzenia ostrosci widzenia,mam wrazenie,ze ciagle jest za ciemno,jestem wyczerpana i strasznie oslabiona,cierpie na bezsennosc,stany depresyjne i lekowe,jestem rozdrazniona,wrecz agresywna,mam bole w klatce piersiowej i dusznosci,pieczenie oczu,dretwieje mi palce rak,szczegolnie w nocy,ciagle mi zimno,boli mnie brzuch,jelits i zoladek,czesto mam mdlosci,teraz rowniez druga miesiaczka po zabiegu jest krwotoczna,strasznie spada mi hemoglobina,hematokryt,krwinki czerwone,ciagle tez jestem chora na zatoki,praktycznie co miesiac musze przyjmoeac antybiotyki,najmlodszy synek ma to samo,robilam badanue Aso,przeciwciala na paciorkowce ,norma jest do 200,ja mam 315,synek 250,nie moge sie pozbyc tego paskudztwa.Czuje sie jak wrak czlowieka i nie
      • milaemalka Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 22:15
        Wez jutro i przez najblizsze 4 dni połowę tabletki a póżniej całą.Wszystkie objawy .o których napisałaś moga byc od tarczycy.Tez zaliczałam specjalistów po kolei kardiologa ,neurologa laryngologa,okulistę,gastrologa,dermatologa .W koncu okazało się,że moim problemem jest słaba praca tarczycy. Będzie dobrze .Zbadaj koniecznie poziom wit B12,magnez i potas .Bierz żelazo,pewnie masz niskie wiec nie ma co badać .
        • muktprega1 Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 23:01
          Znam ten stan bardzo dobrze. Podrzucam Nowym test do zrobienia, bo on dużo wyjaśnia:
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          • euuuphoria4 Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 23:08
            Wynik 31sad a jak ma sie stosunek ft 3 do ft 4?Kompletnie sie na tym nie znam.
            • milaemalka Re: Czy na pewno Hashi? 21.02.13, 23:45
              Ft4 powinno byc większe.To nasz zapas z którego organizm czerpie.W niedoczynności zapasów ubywa wszystko idzie na bieżące potrzeby Ft3.Nie jestem już w niedoczynności co miedzy innymi objawia sie tym ,ze moge iść spać wczesniej.dobranoc smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka