Dodaj do ulubionych

NOVOTHYRAL - zamiana

20.05.13, 01:42
Bardzo proszę aby osoby które zamieniły Euthyrox na Novothyral , podzieliły się swoimi spostrzeżeniami.
Wiem,że podobny temat był już na forum lecz wszystko co znajduję ma jakieś odległe daty.
Na początek pytanie : Czy przy zmianie 100 E na 100 N dostarcza się organizmowi tę samą dawkę tyroksyny.
Moje rozumowanie wygląda następująco:
100 E = 100 T4
100 N = 100 T4 + 20 N
Pytam ponieważ w którymś wątku wyczytałam , że przy zmianie 100 E na 100 N dostarcza się o 125 jednostek tyroksyny więcej czyli łącznie wychodzi na to , że w wraz ze 100 Novo dostarczmy 250 tyroksyny + 20 T3.
Czy ja czegoś nie rozumie czy to są jakieś bzdury ?

Lekarz zalecił mi zmianę 75 E na 75 N, dlatego poszukuje osób, które podzielą się swoimi doświadczeniami.

Obserwuj wątek
    • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 20.05.13, 02:00
      Nie mogłam edytować już pierwszego postu dlatego piszę następny
      Poniżej wklejam słowa jakie zostały skierowane do osoby która miała zalecenie przejścia ze 100 E na 100 N. Proszę o wytłumaczenie.

mialas zamienione tyroksyne Euthyrox 100µg na 100µg Novothyralu.
      Novothyral to jest lek ktory oprocz tyroksyny zawiera tez trojjodotyronine.
      Przeliczajac trojjodotyronine ktora dostalas w Novothyralu wychodzi na to jakbys
      dawke tyroksyny z dnia na dzien podniosla o 150µg.
      Czyli teraz po zamianie Euthyroxu na Novothyral wyglada tak jakbys dostala z
      dnia na dzien dawke Euthyroxu 250µg.
      • muktprega1 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 20.05.13, 09:04
        Jula, Novo 100 ma w składzie hormon T4 - 100 jednostek i T3 - 20 jednostek.
        Czy jesteś pewna, że w Twoim przypadku Novo jest niezbędne? Najpierw próbujemy w każdy możliwy sposób wyregulować hormony i dopiero po wykorzystaniu tych wszystkich możliwości, jeśli Ft3 nadal niziutkie mozna zastanowić sie nad Novo.
        Trudność polega na tym, że trzeba się nieżle naliczyć z dawkami.

>Lekarz zalecił mi zmianę 75 E na 75 N

czyli w praktyce zostajesz na takiej samej dawce tyroksyny, a dorzucasz dodatkowo 15 T3, moim zdaniem jak na pierwszy raz za duzo. Na Twoim miejscu podzieliłabym te 75 na pół i dołożyła samo T4 aby zachować je na poziomie 75,
        czyli 1/2 novo to :
        - T4 - 37,5 (dodaj euthyrox 37,5)
        - T3 - 7,5

Piszę to, ale cały czas mam wątpliwości, czy Novo to słuszna decyzja, może zechcesz się podzielić swoją historią? Ila masz lat? Jakie masz wyniki? Czy robiłaś klasyczne niedobory - Ferrytynę, D3, B12??
        Wcale nie bierzesz dużej dawki tyroksyny tylko 75, może Twój problem tkwi w zbyt małej dawce?
        Dziewczyny Cię na pewno wesprą w poszukiwaniach, nie spiesz się z Novo
        • milaemalka Re: NOVOTHYRAL - zamiana 20.05.13, 10:30
          Witaj Julka Biorę novothyral od 6 lat .Jeżeli lekarz zaproponował Ci wziecie od razu 100 novo to nie wie o czym mówi.Miałam ujemne Ft3 przy Ft4 na poziomie 80% i musiałam zrezygnowac z euthyroxu. Napisz jakie masz wyniki Ft4 i Ft3, ferrytyny, wit b12
          • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 05:02
            Witaj
            Nie, nie 100 Novo .... lekarz zaproponował mi przejście z 75 E na 75 N, ponieważ stwierdził, że Euthyrox, który przyjmuję od dwóch lat nie działa na mnie z pożądanym skutkiem.
            Dziewczyny w innym wątku nakrzyczały na mnie więc na razie nie biorę Novo. Cały czas jestem na 75 E i dalej czuje się kiepsko.
            Nie chciałabym zaśmiecać forum powtórnymi wpisami tego samego więc jeśli masz ochotę zajrzyj proszę tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144102317,144598795,Re_Slabe_wyniki_prosze_pomozcie.html
            Ponieważ cały czas zastanawiam się nad Novo, założyłam ten wątek aby móc dowiedzieć się jak inne osoby odczuwały działanie tego leku.
            Pisząc w największym skrócie wyglądało to następująco:
            ]od 2011 E 50
            FT4=49% FT3=55%
            czułam się w miarę dobrze więc nie widziałam potrzeby zwiększania dawki
            2012 nadal E 50 wyniki z tego co pamiętam były już niższe ale lekarz nie widział potrzeby zmiany dawki (nie mam ich w tej chwili przy sobie).
            na początku kwietnia 2013 poczułam się gorzej, zrobiłam badania
            FT4=29, FT3=30%
            przez ostatnie cztery tygodnie biorę E 75 - samopoczucie beznadziejne.
            wyniki po czterech tygodniach na 75 E:
            FT4=32% FT3=28%
            po tych wynikach lekarz zalecił Novo 75.

milamalka ,

dziękuje za zainteresowanie, chętnie przeczytam o Twoich doświadczeniach z Novo.
            Wskaż mi proszę swój wątek lub napisz jak się czujesz na tym leku.

• julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 04:37
          Dziękuję bardzo...w moim wcześniejszym wątku też mnie opuściłaś.
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144102317,144598795,Re_Slabe_wyniki_prosze_pomozcie.html
          • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 04:38
            miało być " nie opuściłaś" za co Ci dziękuję.
            • milaemalka Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 11:07
              Wyniki,które podałas wskazuja,ze już dawno należało podniesc dawkę (Ft3 było większe od Ft4 ) a Ty cały czas brałas 50. Gdybys wtedy zwiększyła nie byłoby takich problemów jak opisujesz w załączonym wątku. Dopiero od 4 tygodni jestes na 75.Zostaw na razie taka dawkę.Niech sie organizm przyzwyczai .Novothyral nie jest Ci potrzebny tylko większa dawka tyroksyny.Ale na razie nie ponawiaj próby zwiększania o 12,5.
              • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 15:56
                Tak właśnie zrobię, pozostanę na tej dawce 75 a Novo nie wezmę.

> Wyniki,które podałaś wskazuj,ze już dawno należało podnieść dawkę (Ft3 było w
                > iększe od Ft4 ) a Ty cały czas brałas 50. Gdybys wtedy zwiększyła nie byłoby ta
                > kich problemów jak opisujesz w załączonym wątku.

Nie podnosiłam dawki ponieważ czułam się w miarę dobrze , ba nawet przez pierwszy rok schudłam dziesięć kilo. Dopiero niedawno zwaliło mnie z nóg ponownie.Obecnie ponownie jestem "napompowana", nie aż tyle ale piątka wróciła.
                Dzięki serdeczne , za poświęcony czas na przeczytanie mojego wątku.
                Proszę przypomnij mi jak prawidłowo powinno się brać żelazo. Mam Sorbifer.
                • milaemalka Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 19:49
                  4 godzinny po euthyroxe . popijaj czymś z zawrtościa wit c
                  Zobaczymy jka się będziesz czuła za kilka tygodni.Warto robić krótkie notatki: dawka samopoczucie ,wyniki.
                  • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 21.05.13, 22:11
                    Dzięki....wpadłam w taką paranoję, że notatki robię każdego dnia.
                    Jak na razie jedna drugiej podobna.
                    Czy istnieje jakiś środek, który złagodziłby obrzmienia /zatrzymanie wody/ strasznie mi to dokucza.
                    Nie wiem czy dobrze napiszę ale kiedyś coś mi się obiło, że Trialorid może trochę pomóc.Można to brać przy Euth.
                    • madzialala19 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 22.05.13, 10:08
                      Hej Julia, odpowiem Ci w Twoim wątku smile
                      Tak jak pisała już Milaemalka-dobrze robisz nie przechodząc na Novo. Ja miałam ogromne różnice w ft3 i 4 przez długie miesiące i czułam się fatalnie. Moje ft3 było malutkie, a ft4 wysokie, ferrytyna i b12 ładne, a przemiana leżała sad W takich sytuacjach Novo pomaga. Właśnie wpadłam na to, że mój obecny spadek ft3 może być związany ze spadkiem ferr lub/i b12 i pojadę to sprawdzić w nastepnym tygodniu wink A Ty, tj pisała Milaemalka-pozostań jeszcze na tej dawce, możesz zrobić kolejne badanie najlepiej po 6 tygodniach. Kiedy to bedzie?
                      Co do opuchnięcia-kiedy hormony ładnie poszybują w górę-powino ustępować. Nie wiem, czy to będzie pocieszające, ale u mnie obrzęk śluzowaty ustapił dopiero po 3 latach-widzę po zdjęciach. Tak samo trądzik. Dużo pomogło mi odstawienie, albo chociaż unikanie glutenu-zamiast chleba jem wafle ryżowe, makaron ryżowy, kasze (jaglaną szczególnie, gryczaną niepaloną). Pozdrawiam Cię i życzę cierpliwości smile
                      • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 23.05.13, 01:41
                        madzialala19

Dziękuję bardzo, że odnalazłaś mnie tutaj i odpowiedziałaś.
                        Tak trochę ochłonęłam ale nie wiele brakowało abym zrobiła tą zamianę z E na N.
                        Sześć tygodni na 75 E wypada zaraz na początku czerwca.
                        Zrobię te badania i podzielę się wynikami.
                        Faktycznie może ta dawka 50 E na jakiej byłam utrzymywana dwa lata przestała być dla mnie wystarczająca.
                        Wiesz zaczęłam baczniej przyglądać się swoim dolegliwościom i teraz już nie wiem czemu to przypisać. Czy nieodpowiedniej dawce E czy może jeszcze coś więcej się dzieje.
                        Chodzi o to, że na godzinę po obiedzie zaczyna mnie łapać okropna senność i czuję wyraźny ból zaraz pod klatka piersiową. Wydaje mi się, że to trzustka. Ponadto po jedzeniu brzuch się robi strasznie napięty i obrzmiały.
                        Wcześniej wyższą dolegliwość miewałam od czasu do czasu. Natomiast ostatnio ból ten występuje każdego dnia po obiedzie. Czy Euthyrox mógł podrażnić trzustkę ?
                        Niezbyt się ucieszyłam, czytając jak długo borykałaś się z obrzękiem. Co do jedzenia też nie jem pieczywa ani żadnych potraw mącznych. Czy stosowałaś jakąś specjalna dietę?Codziennie natomiast jem duży jogurt naturalny.
                        Jeszcze jedno pytanie - jaki miałaś cholesterol i cukier w badaniach. Ja obydwa mam sporo zawyżone.
                        Cierpliwość to na obecny moment coś czego bardzo mi brakuje.
                        Pozdrawiam
                        • milaemalka Re: NOVOTHYRAL - zamiana 23.05.13, 11:07
                          Julka wszystko minie jak hormony pójdą w górę.Miałam Tsh 75 opuchlizny (kiedys obudziłam sie i prawego oka nie było widac) wypadające włosy,wysypki,które drapałam do krwi,rzęsy mi sie sklejały a oczy piekły jakby piasek w nich był. Wysoki cholesterol występuje przy niedoczynnosci,samo przejdzie.Senność koło godz 15-16 również.Cukier duzo wyższy od normy należałoby skonsultować z lekarzem.Ból brzuch to inna sprawa.Może najpierw spróbuj zmienic to co jesz.Kiedyś miałam takie bóle po prawej stronie Podejrzana była trzuska.Brałam neopankratynę Pózniej wątroba była podejrzana.Aż w końcu zaczełam wymiotować nawet po herbacie a mocz miałam ciemny jak piwo.Zero surowych owoców i warzyw,czekolady,kawy,nawet odrobiny maku,fasolki,nic smazonego,kremistego przez kilka miesiecy głownym pożywieniem był ryż plus mieso gotowane.Zawsze przy sobie miałam tabletki sylimarol.Uwielbiam makowiec i wytrzymałam dietę,zeby móc go jeśc.To było 15 lat temu.Wątroba sie zregenerowałą i do dnia dzisiejszego dzień zaczynam od kawy.Jedyne z czego zrezygowałam to serek wiejski,który jadłam codziennie a mam po nim wzdęcia.Unikam wiec mleka i jego przetworów. Przyjrzyj się swojej diecie
                          • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 24.05.13, 02:48
                            Tak zrobię. Próbowałam kilku diet ale z marnym skutkiem.
                            Mam koleżankę, która pozbyła się wielu dolegliwości wdrażając w swoje życie dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Założeniem tej diety jest "Leczenie żywieniem" przy udziale hydrokolonoterapii. Od kilku lat jeździ na dwa tygodnie do jednego z ośrodków gdzie właśnie jest stosowana ta metoda.
                            Jest bardzo zadowolona. Nie katuje się ta dietę non-stop. Dwa, trzy tygodnie w roku i jak sama twierdzi czuje się wspaniale. Osobiście podchodziłam do tego bardzo sceptycznie, jednakże muszę przyznać ,że się myliłam. Widząc jak tryska energią, jak bardzo poprawiła jej się cera i pozbyła się różnych bolączek - postanowiłam, że od poniedziałku spróbuje wdrożyć ja w życie.
                            Dzisiaj zbadałam ferrytynę.
                            Wynik 44,6 (13-150) - trochę nisko co ?
                            Mam Sorbifer, biorę raz dziennie - czy mam brać częściej ?
                            A z bólami brzuchami idę w poniedziałek na USG jamy brzusznej.
                            Pozdrawiam
                            • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 01.06.13, 18:02
                              UP
    • jagoda-80 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 02.06.13, 11:32
      Cześć,
      Ja jestem na Novo. Nie chcę się wypowiadać na temat tego czy w Twoim przypadku novo jest słuszne czy nie... dziewczyny wiedzą co mówią, zapewne doradzą Ci lepiej.
      Ja zmieniałam euthyrox na novo, bo miałam bardzo dużą różnicę ft3/ft4 (przynajmniej tak wychodziło w jednym z laboratoriów), uregulowaną wit. B12 i ferrytynę, poza tym nie miałam juz pomysłu co moge zrobić, żeby było lepiej. A dobrze nie było.
      Novo okazało się w moim przypadku słuszne.
      Z tego co pamiętam przed zmiana brałam 75E, a zmianiając lek lekarz od razu kazał brać...75E + 50N (czyli 75E + 50E + 10T3). Stwierdziałam, że taka odważna to ja nie jestem i do takiego dawkowania N doszłam po jakimś czasie. Ale trochę mnie nurtowało dlaczego lekarz nie kazał mi brać 25E + 50N, bo wtedy by wyszło, ze biorę 75T4 i 10T3 (czyli różnica tylko w T3), tylko do tego co brałam dorzucił 50N.
      Myślałam, myslałam i oświeciło mnie... pomijając drastyczność zmiany (to chyba nie wymaga komentarza)... przecież Novo powoduje spadek TSH prawie do zera. Jeśli TSH spada do zera to moja własna tarczyca się wyłącza i to co wczesniej ona produkowała musze zastąpić dodatkową dawką E. I w ten sposób doszłam do tego, że przy zmianie E na N dawka ogólna musi zostać podniesiona w takim zakresie w jakim produkowała hormony nasza własna tarczyca.
      Nie wiem czy to słuszne rozumowanie ale wydaje mi się logiczne. To taka teoria. Nie sugerujcie się nią za bardzo. Ekspertem nie jestem. Mam nadzieję, że wypowie się któraś z bardziej doświadczonych dziewczyn smile
      Pozdrawiam! smile
      • pies_z_laki_2 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 03.06.13, 11:15
        > jagoda-80 napisała:
        > Novo powoduje spadek TSH prawie do zera. Jeśli TSH spada do zera to moja własna tarczyca
        > się wyłącza i to co wczesniej ona produkowała musze zastąpić dodatkową dawką E. I w ten
        > sposób doszłam do tego, że przy zmianie E na N dawka ogólna musi zostać podniesiona w
        > takim zakresie w jakim produkowała hormony nasza własna tarczyca.

Bardzo sensowne wyjaśnienie. Ja to "kupuję" (chociaż sama nie łykam Novo). Ale.. dlaczego w takim razie niektórzy (wielu!) endo zlecając Novo nadal zlecają badanie tsh?
      • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 05.06.13, 01:53
        Dzieki serdeczne za odpowiedź.

Czyli jak wnioskuję przy połączeniu E+N, czujesz się lepiej.
        U mnie FT3 i FT4 są na takich samych poziomach, a ponieważ od dawna nic sięw tym zakresie nie zmieniło lekarz zalecił właśnie tą zmianę : 75E na 75N.
        Ja chyba jestem jeszcze mniej odważna od Ciebie ponieważ jak na razie nie zastosowałam sie do zaleceń lekarza.
        • procesor Re: NOVOTHYRAL - zamiana 05.06.13, 12:04
          przy równych poziomach ft4 i ft3 nie widzę sensu brania Novo
          prędzej podniesienia dawki Euth.
          lub szukania innych niedoborów
          • procesor Re: NOVOTHYRAL - zamiana 05.06.13, 12:07
            zdecydowanie PODNIESIENIE dawki euthyroksu!
            znalazłam twoje wyniki:

na początku kwietnia 2013 poczułam się gorzej, zrobiłam badania
            FT4=29%, FT3=30%
            przez ostatnie cztery tygodnie biorę E 75 - samopoczucie beznadziejne.
            wyniki po czterech tygodniach na 75 E:
            FT4=32% FT3=28%
            po tych wynikach lekarz zalecił Novo 75.

a powinien podnieść do 100 euth.
            zlecić badania po 4 tygodniach i ewentualnie dalej podnosić dawkę bo raczej będzie to mało
            • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 05.06.13, 17:29
              Dzięki za odpowiedź:

W tym tygodniu nie dam rady iść na badania, jak zamierzałam.
              Postaram się zrobić je w przyszłym.
              • madzialala19 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 17.06.13, 13:12
                Hej!
                I co, badania zrobione? smile
    • yellow.yellow Re: NOVOTHYRAL - zamiana 12.06.13, 15:58
      Cześć
      Ja wcześniej brałam Euthyrox75, kilka miesięcy temu lek. zamienił to na 25 Euthyroxu plus połówkę z 50 Novo. Jeszcze nie robiłam kontrolnych wyników, czuję się lepiej niż na samym Euthyroxie, przede wszystkim już tak nie marznę. Czy całkiem dobrze - trudno powiedzieć skoro jeszcze się nie badałam po tej zmianie, a poza tym choruję także na inne rzeczy i część objawów może pochodzić od tych innych schorzeń.
      Na pytania odpowiedzieć nie umiem, bo jeszcze się w tym całym Novothyralu nie rozeznajęwink
      • julka47 Re: NOVOTHYRAL - zamiana 12.06.13, 19:50
        Dziękuję za odpowiedzi.

do yellow.yellow

Czy możesz napisać co było podstawą do zamiany.
        Jakie miałaś wówczas wyniki hormonów ?
        Czyli w sumie utrzymałaś tą samą dawkę T4 dodając 10 T3.
        Czy masz swój wątek. Chętnie przeczytam.

Pozdrawiam

• yellow.yellow Re: NOVOTHYRAL - zamiana 12.06.13, 23:46
          Julka47
          Nie mam swojego wątku. Leczę się od 2008 roku, stopniowo zwiększałam dawkę Euthyroxu, aż doszłam do 75. Brałam tyle ok. 2 lata, ale mimo dobrych hormonów (TSH plus minus 1, FT3 i FT4 też przyzwoite) wciąż miałam objawy niedoczynności, w tym najb. przeszkadzało mi wieczne potworne marznięcie, dosłownie telepało mną (od jesieni do wiosny nie dało rady wytrzymać wręcz), poza tym nadmierna senność, brak sił, ból kości, depresja - to główne objawy na 75.
          Moje ost. badania są z grudnia 2012:
          TSH 1,84 (0,27-4,2)
          FT4 20,15 (12-22)
          FT3 nie robiłam.
          I po tych wynikach, ze wzgl. na moje objawy, lek. zdecydował o Novo w dawce o jakiej pisałam.

julka47 napisała:

> Dziękuję za odpowiedzi.
          >
          > do yellow.yellow
          >
          > Czy możesz napisać co było podstawą do zamiany.
          > Jakie miałaś wówczas wyniki hormonów ?
          > Czyli w sumie utrzymałaś tą samą dawkę T4 dodając 10 T3.
          > Czy masz swój wątek. Chętnie przeczytam.
          >
          > Pozdrawiam
          >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka