Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc - wyniki

28.05.13, 21:19
Witam serdecznie,
Chciałam prosić o interpretację wyników.
10 stycznia (przed rozpoczęciem leczenia)
TSH (norma 0,270 - 4,200) 1,93
FT4 (norma 0.93 - 1,70)
Rozpoczęłam leczenie 16 stycznia, stopniowo miałam wprowadzany Euthyrox, od przełomu marca i kwietnia mam dawkę 50.
Wiele dolegliwości zaczęło mi zanikać, ale od ponad miesiąca mam poczucie regresu - niektóre dolegliwości wracają, choć może nie tak nasilone.
Wyniki z dzisiaj (tj. 28.05.2013 - normy jak wyżej):
TSH 1,040
FT3 3,15
FT4 1,14
Wizytę u endokrynologa mam na 3 września, na razie bezskutecznie próbowałam ją przyspieszyć.
Czy są podstawy do zwiększenia dawki? Czy po prostu mam liczyć na to, że z czasem się wszystko ureguluje na obecnej dawce?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

gagatek102
Obserwuj wątek
    • gagatek102 Re: Prośba o pomoc - wyniki 28.05.13, 21:20
      FT4 10 stycznia wynosiło 1,06
      • hashi-tess Re: Prośba o pomoc - wyniki 28.05.13, 21:28
        normy do FT3.

Wpisz jeszcze raz wyniki z normami.

Masz opis usg?

Wykonywałaś badania p/ciała TPO i TG?
        • gagatek102 Re: Prośba o pomoc - wyniki 28.05.13, 22:11
          Witam serdecznie,
          Dziękuję za zainteresowanie.

wyniki 28.05.2013
          TSH (norma 0,270 - 4,200) 1,040
          FT3 (norma 2,00 - 4,40) 3,15
          FT4 (norma 0,93 - 1,70) 1,14

10 stycznia robiłam anty TPO - 13,88 przy normie do 34.

Niestety, nie mam opisu USG - robiłam 16 stycznia przy okazji wizyty. Z tego, co mówił endokrynolog (dość mrukliwie) wynika, że tarczyca jest mała o niejednorodnej strukturze, ale bez stanów zapalnych.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

• tuasiczek Re: Prośba o pomoc - wyniki 29.05.13, 14:19
            na stronie naszego forum jest kalkulator, przeliczaj sobie wyniki i od razu zobaczysz jak to wyglada. Uciebie ft4 wynosi 27 % normy, czyli malo. Trzeba by zwiekszyc dawke, szkoda sie meczyc i czekac do wrzesnia. Ja tez na poczatku po zwiekszeniu dawki do 50 mg czulam sie swietnie i wyniki sie poprawily, ale po 3 m-ch organizm wiecej zaczal zuzywac hormonu (wczesniej organizm je oszczedzal na wszystkim- slaby metabolizm) i teraz doszlam do 75 i czuje sie znow coraz lepiej.
            Co do dawki to hashi ma wiecej doswiadczenia i Ci poradzi co i jak smile)) a masz dostep do lekow- przepisuje Ci lekarz 1-go kontaktu??
            • gagatek102 Re: Prośba o pomoc - wyniki 30.05.13, 11:47
              Dziękuję bardzo!
              Już znalazłam wcześniej ten kalkulator, masz rację, to jest nisko.
              Lekarz pierwszego kontaktu przepisuje mi leki, ale tylko "zaordynowaną" przez endokrynologa 50 - najwyżej będę dzielić tabletkę, a póki co zostało mi jeszcze trochę tabletek 25, z początku terapii.
              Dziękuję i pozdrawiam!
    • gagatek102 poziom vit. D3 03.06.13, 12:40
      Dziewczyny,
      Mam jeszcze prośbę o poradę w sprawie witaminy D3. Dziś odebrałam wynik z ubiegłego tygodnia - 19,8. Z tego, co czytałam już na forum wiem, że jest to poziom niewystarczający. Powinnam więc się czymś suplementować i stąd moje pytanie - w jakiej dawce i jak długo?
      Z góry dziękuję!
      • tuasiczek Re: poziom vit. D3 03.06.13, 18:51
        Twoj poziom D3 jest tragicznie niski!! tez mam taka niska D3 suplementuje od m-ca i mam duzo lepsze samopoczucie.
        kup w aptece najsilniejsza dawke- powinna byc dla dzieci w kroplach- tak zebys mogla conajmniej 5000 jednostek dziennie przyjmowac poczytaj na ten temat:

www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm
        a jak ferrytyna, wit B12 potas i Magnez?? niska D3 to zwykle i niski magnez- wiec suplementuj tez, a jak mozsz to zbadaj pozostale bo powoduja anemie i mozesz miec zle samopoczucie rowniez z powodu witamin, nie tylko tarczycy...
        o b12:

witaminy.artykul.com.pl/witamina-b12/
        • gagatek102 Re: poziom vit. D3 03.06.13, 21:34
          Jeszcze raz dziękuję.
          Jeśli teraz zacznę suplementację, to wystarczy, że na początku września (przed wizytą u endokrynologa) zrobię badania poziomu witaminy D3?
          Nie robiłam ferrytyny, magnezu ani wit. B12 - ale widzę, że powinnam.
          W ogólnej morfologii wychodzi mi lekka anemia - zresztą miałam tak zawsze (bo jak sobie analizuję moją przeszłość, to dochodzę do wniosku, że choruję od około 20 lat z całego 35-letniego życia), co ciekawe, tylko w ciąży miałam prawidłowy poziom wszystkich parametrów wiążących się z anemią. Zawsze było to zwalane na niesamowicie obfite miesiączki, które przez kolejnych ginekologów traktowane były jako "moja uroda".
          pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka