Dodaj do ulubionych

Watek Basia707

10.06.13, 23:48

czy postęp choroby można zatrzymać? podłamałam się
Autor: basia707 10.06.13, 22:41
Dodaj do ulubionych
Odpowiedz cytując Odpowiedz
Witam
jestem nowa, jakiś czas temu napisałam pierwszego posta gdzie podałam swoje wyniki
forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144658059,144658059,nowa_pyt_o_rzut_choroby.html
zgodnie z Waszymi radami, przeszłam na 100 euthyroxu i zrobiłam dodatkowe badania krwi. oto co mi wyszło:
TSH 5,56 (0.27-4.2)
FT3 3,9 (3.1-6.8) 21%
FT4 15,4 (9-19.05) 63%
Kwas foliowy 7.87 (4.6-18.7)
Witamina B12 353 (187-883)
Ferrytyna 37 (15-400)
Magnez 0.90 (0.7-1.05)
Żelazo 98 (37-145)
Witamina D3 (25 OH) 13.6 (30-100)
Zrobiłam też nowe USG
Gruczoł tarczycowy niewielki - prawy płat o objętości 5,5ml, lewy - 3,5ml (średnia wartość referencyjna całkowitej objętości tarczycy - 18ml) Wymiary płatów: 14x14x54mm, lewy 10x13x51mm. Brzegi płatów dość gładkie. Echogenność miąższu obniżona, jego struktura wybitnie nieregularna - dominują intensywne zwłóknienia. Guzków nie stwierdzam. W prezentacji doplera mocy perfuzja wyraźnie wzmożona: naczynia szerokie i tętniące. Obraz węzłów chłonnych szyi w granicach prawidłowych.

Dziś byłam u nowej lekarki endokrynolog, polecanej tutaj w Trójmieście. Powiedziała mi, parę rzeczy, które chciałabym skonfrontować z Waszą wiedzą, będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi:
1. kazała zostać na 100 (jestem na niej dopiero od 2 tyg, poprzednio byłam na 75)
2. powiedziała że ta choroba tak przebiega, takimi rzutami, przy moich bardzo wysokich przeciwciałach (prawie 3000) mogą mi się nagle pogarszać wyniki i dlatego muszę się często kontrolować i dopasowywać dawkę. tarczyca będzie się zmniejszać i dopiero jak już będzie w zaniku, bardzo mała, nie wykonująca swoich zadań dla organizmu to dopiero się wtedy sytuacja ustabilizuje. kurczę, czyli mam niejako się cieszyć jak ona zostanie zniszczona?!?! czy tego nie można powstrzymać?! Myślałam że euthyrox powsztymuje ten proces ale z tego wynika że nie za bardzo?
3. zapytałam ją o selen - powiedziała że nie ma wiarygodnych badań, na które można by się powołać w tej kwestii, póki co udowodniono na razie że pomaga to kobietom w ciąży i przy jakimś innych schorzeniu tarczycy, nie pamiętam jakim
4. a propos witamin D3 - kazała uzupełnić lekami ale powiedziała że bardziej w trosce o kości, nowotwory i inne, bo owszem wit D3 ma działanie immunosupresyjne ale nie przeceniałaby jego działania w przypadku hashimoto
5. Ferrytyny nie skomentowała, a mi się wydaje za niska, czy mam rację?
6. to już chyba czwarty lekarz który mówi mi że mam badać TSH i FT4 ale że nie ma sensu w moim przypadku badanie FT3. widzę że Wy zawsze piszecie że trzeba badać FT3? dlaczego?

Ogólnie zdołowana jestem. myśl że sama siebie niszczę jest po prostu mega dołująca...
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Watek Basia707 11.06.13, 00:18
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144658059,144658059,nowa_pyt_o_rzut_choroby.html
      Przepraszam ale niechcacy zlikwidowalam Twoj watek.
      Nastepne posty staraj sie kontynuowac w swoim jednym watku bo latwiej bedzie dla ciebie i dla odpowiadajacych.

Postepu choroby Hashimoto nie mozna zachamowac bo jest to choroba autoimmunologiczna a na tego typu choroby jeszcze nikt nie wynalazl leku.

Co do dalszych twoich pytan to lekarka miala racje - punkt 1, 2 i 4.
      3.Co do selenu to lekarka nie ma racji albo nie czytala na ten temat.
      Byly robione badania i on ma pozytywne dzialanie w naszej chorobie.
      Tutaj podaje link do artykulu z Gazety lekarskiej . Artykuly na temat selenu mozna zanalezc w kazdym innym jezyku ale nie po polsku.
      www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/hormonstoerungen/schilddruesen-erkrankungen/article/492795/selen-lindert-entzuendung-hashimoto-thyreoiditis.html
      Selen zmniejsza ilosc przeciwcial a tym samym zwalnia postep choroby oraz jest potrzebny do przemiany T4 w T3.
      Selen jest tak samo wazny dla tarczycy jak jod. Bez niego nie zachodza przemiany przy produkcji hormonow.

5.Masz bardzo niska ferrytyne ale takze niskie wit,B12 i kwas foliowy co nalezy uzupelniac.
      6. Badanie fT3 ma znaczenie aby nie przegalic czy przemiana T4 w T3 dobrze funkcjonuje.

Nie ty jedna masz ta chorobe wiec dolowanie sie nic nie pomoze. Nalezy zadbac o siebie uzupelniajac niedobory ktore czesto towarzysza tej chorobie i brac zycie tak jak leci.
      Sa gorsze choroby .
      • basia707 Re: Watek Basia707 11.06.13, 10:23
        Dzięki za odpowiedź. Co do uzupełniania żelaza, to mam wątpliwości jaki preparat byłby dla mnie odpowiedni, bo mam tendencje do zaparć. Jak w ciąży brałam sorbifer to bardzo źle to wspominam. Możecie coś polecić?
        Jeśli chodzi o inne niedobory wit. B12, foliowy to co polecacie?
        Na wit D3 dostałam krople Devikap.
        • agcerz Re: Watek Basia707 11.06.13, 10:53
          Polecam zawsze preparat Ferrum Lek, dobrze tolerowany, choć może mniej skuteczny niż Sorbifer (nie mam żadnych udziałów...). Mnie pomógł.

Devikap stanowczo za słaby. Rozejrzyj się po Alle... (wiesz, gdzie), znajdziesz tam preparat z wit. B pod język oraz z wit. D, oba firmy Puritan's Pride (też nie mam udziałów... a szkoda).
          Zdrówka. Ew. może znajdziesz lekarza, który wypisze ci zastrzyki z wit. B12.
          • natder Re: Watek Basia707 11.06.13, 13:36
            Masz również niski poziom magnezu co w połączeniu z niskim poziomem d3 może sugerować iż cierpisz również na tężyczkę utajoną. Proponowałabym sprawdzić poziom parathormonu i wapnia w surowicy. I koniecznie poczytaj o tężyczce z niedoboru magnezu.
            • basia707 Re: Watek Basia707 11.06.13, 22:12
              Dzięki za odpowiedzi. Mam pytanie co do tego kiedy brać te wszystkie inne leki. A razie doczytałam na forum że selen należy brać w przeciągu dwóch godzin od euthyroxu. A kiedy brać witamine D, żelazo i B12. Lekarka mówiła ze wit D z posiłkiem, czy mogę to wszystko (oprócz euthyroxu oczywiście) jakoś połączyć bo ja straszna skleroza jestem?
              • muktprega1 Re: Watek Basia707 12.06.13, 09:14
                Jeśli chodzi o wit D3, to ona najbardziej przyswajalna razem z tłuszczami, więc może być z posiłkiem, a ja dodatkowo kupiłam sobie olej Budwigowy i popijam D łykiem z butelki smile więc mam od razu najlepiej przyswajalne omega3 które z kolei obniżają cholesterol zawsze u nas zawyżony.
                Żelazo na wieczór z jakimś kwasem - sok pomarańczowy, jabłkowy, cytrynowy plus kwas foliowy. B12, to już chyba nie ma znaczenia, ale ja biorę w południe, żeby odległości czasowe zachować między różnymi suplami. Pamiętaj, że suplementacja D3 (to z mojego doświadczenia) i żelaza trwa ok roku i nie ma takiej potrzeby żeby co miesiąc sprawdzać ich poziom, możesz to zrobić np. po 3 m-cach smile po raz pierwszy, pamiętając, aby przed badaniem nie brać ok tygodnia - 10 dni, żeby wynik nie był zafałszowany.

> straszna skleroza jestem

ja też, myślę, że nas tu całe mrowie smile więc
                - przypominajki - karteczki samoprzylepne
                - nastawianie w komórce godziny suplementacji (bez tego zapominałabym wszystko brać i połączyć w czasie)
                - stwórz swoje pliki na kompie i wklejaj tam najważniejsze dla Ciebie informacje
                - zrób koniecznie swoją tabelkę z wynikami, samopoczuciem, dawkami tyroksyny, to bardzo dobry dla Ciebie wzornik.
                Wiem, ze trudno te wszystkie wiadomości zebrać w całość, ale zrozumienie przyjdzie samo, no to powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka