Dodaj do ulubionych

kochane pomóżcie zinterpretować wyniki

28.06.13, 20:36
staram sie o dziecko, staram i staram i staram.
ale rowniez podczytuje was i natchniona niepowodzeniami zrobilam dzis badania - 3 dzien cyklu.
niestety przyoszczedzilam i nie zrobilam wszytskich ktore polecacie i pewnie zle, bo trzeba bedzie powatrzac

oto co mi wyszlosad(((

TSH 2,286 normy 0,550 - 4,780
FT3 3,32 norma (2.3 - 4.2)
FT4 1,16 norma (0.89 - 1.76)
estradiol 54 norma folikularna 19,5 - 144,2
FSH 9,90 norma folikularna 2,5 - 10,2
LH 4,70 norma folikularna 1,9 - 12,5
PRL 11,3 norma dla kobiet nie w ciazysad 2,8 - 29,3

wrzucilam w kalkulator i wyszlo szydlo z worka.
czyli, co ? isc do endokrynologa? nie uda mi sie zjasc w ciaze z takimi wynikami?

FT4 31.03% [wynik 1.16, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 53.68% [wynik 3.32, norma (2.3 - 4.2)]

doradzccie jak zaczac?
Obserwuj wątek
    • rigolard Re: kochane pomóżcie zinterpretować wyniki 29.06.13, 09:00
      Pomóżcie kobiety, proszę.
      Powiedzccie na co zwrócić uwagę jak się wybiore do endokrynologa.
    • muktprega1 Re: kochane pomóżcie zinterpretować wyniki 29.06.13, 09:59
      FT4 31.03% [wynik 1.16, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 53.68% [wynik 3.32, norma (2.3 - 4.2)]

doradzccie jak zaczac?

Witaj, masz niski poziom Ft4, do starań o dziecko zbyt wysokie TSH, na Twoim miejscu zrobiłabym pełną diagnostykę:
      - przeciwciała a-TPO oraz a-TG
      - USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami, żeby obliczyć objętość (dopytaj PRZED czy możesz na takie liczyć)
      - zrób test, możesz jego wydruk zabrać ze sobą do dr (napisz ile wyszło smile ):
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      Zawsze w przypadku planowania ciąży warto zrobić taki podstawowy zestaw badań jak:
      - D3
      - ferrytyna wraz ze zwykłą morfologią
      - B12

Jeśli chcesz zgłębić temat bardziej wpisz w wyszukiwarkę i jest mnóstwo postów dziewczyn w sprawie badań prze ciążą, w czasie prowadzenia ciąży itp ale tarczycę na pewno trzeba diagnozować dalej, powodzenia smile
      • rigolard Re: kochane pomóżcie zinterpretować wyniki 29.06.13, 11:05
        test zrobilam. 12 punktow, czyli istnieje podejrzenie niedoczynnosci. No i to juz jest jakis konkret. zaczelam siwieć maja 17 lat i chociaz brzmi to dziwnie, nigdy sie nad tym nie zastanawialam.

dziekuje za pomoc, wroce z dalszymi pytaniami po zrobieniu badan.
    • asia9915 Re: kochane pomóżcie zinterpretować wyniki 30.06.13, 21:43
      To pewnie indywidualna sprawa, ale zerknęłam do moich dawnych wyników, mam z 3 miesięcy przed zajściem w ciąże i wtedy ft3 wyniosło 31,18%, ft4 24,68%, tsh 1,8, anty TPO 362 (norma do 34!) brałam euthyrox 25 zdaje się wtedy. Nie miałam bladego pojęcia że przy Hashi są jakikolwiek problemy z ciążą, na szczęście endo nic nie pisnęła na ten temat, zaszłam w ciąże za pierwszym podejściem (podobnie jak przy pierwszym dziecku), pracowałam niemal do końca, ciąża bezproblemowa (nie licząc zapaleń krtani które bywały). Jedyny "skutek uboczny" to to, że moja córka chyba odziedziczyła hashi po mnie, jest obserwowana pod tym katem i coś tam się lekarce zaczyna nie podobać. Ale żadnego hormonu nie dostaje bo póki co wyniki w normie, mała ma niecałe 7 lat więc obserwujemy.
      Konkludując - jestem chodzącym przykładem że przy hashi można bezproblemowo zaciążyć i donosić. Więc nie nastawiaj się negatywnie na starcie!
      • rigolard mam wyniki! 01.07.13, 20:31
        mowcie, co sadzicie

na czesc jeszcze czekam. m.in na usg tarczycy ktore nie tak latwo zrobic.

ATG < 15,0 przy normie <60,0
        ATPO <28,0 przy normie <60,0

Wapn 9,3 norma 8,1 - 10,4 52,17%
        Wit B12 388 norma 211 - 911 25,29%
        kwas foliowy 16,59 przy normie >5,38
        Ferrytyna 18 norma 13-150 3,65%

co widze? ferrytyna i B12 dramat. czekam na vit D3 oraz cynk. magnezu nie zbadalam.

mozecie cokowiek podpowiedziec bez usg tarczycy?
        wiem, ze przeciwciala o niczym nie swiadcza, ale fatalny poziom mikroelementow juz o czyms mowi.
        mozliwe zebym miala hashi?
        • rigolard Re: mam wyniki! 02.07.13, 20:46
          Dzisiejszy dok polecił mi kaszankę i wątrobkę na zwiększenie poziomu ferrytyny.

Jutro usg tarczycy. Dam znać, co wyszlo
          • muktprega1 Re: mam wyniki! 03.07.13, 01:00
            >polecił mi kaszankę i wątrobkę na zwiększenie poziomu ferrytyny

dobre smile a receptę na kaszankę i wątróbkę masz?
        • pies_z_laki_2 Re: mam wyniki! 02.07.13, 22:36
          Masz niedoczynność tarczycy i niedobory ferrytyny, ale bez usg nie sposób określić, na jakim tle ta niedoczynność występuje, a co dopiero czy jest to Hashimoto...

A tego dzisiejszego artystę od wątróbki wyślij na drzewo tongue_out Przy takiej ferrytynie powinien był zalecić pokrzywę i czarne porzeczki big_grin Plus żelazo w kroplach, albo zastrzykach.
          • rigolard Re: mam wyniki! 02.07.13, 22:57
            smile

Zaskoczył mnie. Spodziewałam się wszystkiego po tym spotkaniu, ale nie....kaszankismile

Dam znać jak usg.

Czy te sprawy są dziedziczne? Moja mama ma nad i niedoczynnosc.
            • rigolard Po usg tarczycy 03.07.13, 22:08
              Badanie dzisiejsze:

Płat prawy 14x13x39 mm (3,7 ml)
              Cieśń 2 mm
              Płat lewy 10x11x39 mm(2,4 ml)
              Echogenicznosc prawidłowa. W płacie prawym Toruniem koloidowa 2,3 mm. Poza tym miązsz bez zmian ogniskowych. Perfuzja w granicach normy.

No i co ja pacze???? Taka mała tarczyca? Pan dok powiedział, ze o ile górne normy objętości są sztywne, o tyle dolne nie są.

Myślicie za coś mi ja zjadlo? Ktoś na H?
              • rigolard Re: Po usg tarczycy 03.07.13, 22:17
                Nie "Toruniem", tylko torbiel koloidowa oczywiście.
              • hashi-tess Re: Po usg tarczycy 03.07.13, 23:02
                normalne hashimoto - zanikowe zapalenie tarczycy.
                dobrze paczysz. smile
            • hashi-tess Re: mam wyniki! 03.07.13, 23:00
              rigolard napisała:

>
              >

> Moja mama ma nad i niedoczynnosc.

jak to - jedno i drugie razem wzięte?

To niemożliwe.
              • rigolard Re: mam wyniki! 03.07.13, 23:11
                Zaczęła od nadczynnosci. Potem przeszła płynnie w niedoczynnosc, zdiagnozowana przez psychoterapeute jako osoba z depresja. Leczona psychotropami of kors. Pewnie miała rzut choroby.
                Teraz dopiero układa mi sie to w całość.
                • muktprega1 Re: mam wyniki! 04.07.13, 09:12
                  Początek Hashi też zaczyna się od nadczynności i "płynnie przechodzi" w niedoczynność smile
                  W miarę upływu czasu, człowiek im więcej się dowiaduje o swojej chorobie, tym bardziej łączy różne rzeczy w całość, jak np. zaobserwowanie rzutu, niedawno jak przeanalizowałam swoją tabelkę od 2008 r zauważyłam rzuty, których wcześniej w ogóle nie mogłam dostrzec smile

A te psychotropy przy niedoczynności..... szkoda, że psychiatrzy nie mają uprawnień do wysyłania na badania w ramach NFZ aby ewentualnie wykluczyć przyczynę depresji w fizjologii
          • anettt1987 Re: mam wyniki! 03.07.13, 23:00
            Witam was, ja również mam Hashimoto, mam pytanie do Pies z laki, poniewaz nie moge wyslac prywatnej wiadomosci nie wiem dlaczego.
            Otóż w lutym 2012 pisałas na forum o tym ze mam od lat powiekszone wezly podzuchwowe i podobojczykowe oraz ze nikt nie znalazł przyczyny a pisalas ze boli albo ze rozpycha i lekarze nie mowia zawet jak masz z tym sobie radzic i najlepsza iagnoza bylo ze krzywo spisz... otóz ja mam podobnie powiekszone podzuchowe z dwóch stron 16mm i 22mm, odczynowe, boli przy przelykaniu raz jedna raz druga strona i tak jakby węzeł właśnie albo migdałek, laryngologivznie raczej wykluczone, poki co stwierdzone hashimotio bez leczenia bo tsh w normie 1,3. Stomatolog stwierdzil zapalenie stawu zuchwowego czekam na szyne relaksacyjna. Czy u ciebie w tym temacie cos sie zmienilo? czy dalej boli? A jesli bolało to byl to podobny bol do mojego ktory opisuje?

Pozdrawiam i licze na odpowiedz
            • muktprega1 Anettt1987 04.07.13, 09:05
              Ten wątek należy do Rigolard, załóż swój proszę, na pewno ktoś Co pomoże w interpretacji smile
            • pies_z_laki_2 Re: mam wyniki! 04.07.13, 10:49
              I aktywuj swój profil, bo teraz masz nieaktywny i dlatego nie możesz pisać wiad. pryw.
              Ale na priv nie doradzamy, jak forum, to publiczne smile
              • anettt1987 Re: mam wyniki! 04.07.13, 13:19
                Witam, dziekuje za wskazówki, bardzo cie więc proszę zerknij na moj wątek otwarty przed chwilą podziel się swoimi spostrzeżeniami bo ja już psychicznie wysiadam co mi dolega...

Pozdrawiam serdecznie założyciela tego wątku smile
                • rigolard mały update 12.07.13, 10:42
                  Dziewczyny, poszłam do endo z wynikami. Poszłam jako człowiek chory, wyszłam jako człowiek zdrowy ale przewrażliwiony na punkcie swojego zdrowia.
                  Pani dok stwierdziła, ze wszystko w "normie" - czyjej normie ja sie pytam?
                  Ze sama jestem sobie winna, bo skoro robię dużo badan, to statystycznie któreś musi wyjść źle.
                  Tarczyce mam małą, ale widać taka mi wystarcza.

Dobra, oszczędzacze kolejnych cytatów.

Czy z reka na sercu możecie polecić jakiego endo z warszawy. Przekopałam watek i nie znalazłam namiarów na żadnego guru. A po dziejszym artykule w gazecie na temat tarczycy i wywiadzie z endo z bielanskiego, czuję ze znalezienie dobrego lekarza jest trudniejsze niż sądziłam.
                  Pomożecie?

• mebloscianka_dziadka_franka Re: mały update 12.07.13, 14:18
                    > Ze sama jestem sobie winna, bo skoro robię dużo badan, to statystycznie któreś
                    > musi wyjść źle.

big_grin czyli najlepiej w ogóle nie robić sobie żadnych badań, coby sobie nie szargać nerwów... Oczywiście złe wyniki badań nie oznaczają wcale choroby, to tylko statystyka wink
    • pies_z_laki_2 Re: kochane pomóżcie zinterpretować wyniki 13.07.13, 11:35
      > rigolard 12.07.13, 10:42 Odpowiedz
      > Tarczyce mam małą, ale widać taka mi wystarcza.

Ale wyniki badań i twoje dolegliwości mówią, że nie wystarcza (zdziwienie wielkie).
      Co to za kolejny artysta cię przyjął, ten sam, co ci wątróbkę zalecał?
      Do zaciążenia tsh koło 3 (i cała paleta innych problemów) może i wystarczy, ale nie sztuka zaciążyć, sztuką jest utrzymać i urodzić zdrowe dziecko...

Dobry endo w W-wie? Spróbuj może dr Jasińskiego (LuxMed), albo dr Czetwertyńską (różne przychodnie, ze cztery adresy...)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka