Dodaj do ulubionych

Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem

07.09.13, 14:53
Przygotowuje sie do wizyty u gastrologa, zeby poszukac przyczyn slabej przemiany ft4 w ft3 oraz ogolnie niskich wynikow przy 100 tyrozyny. Moje wyniki sa nastepujace:

TSH: 77.35% [wynik 3.31, norma (0.27 - 4.2) ]
FT4: 31.91% [wynik 1.06, norma (0.76 - 1.7) ]
FT3: - 9.58% [wynik 1.77, norma (2 - 4.4)]

Oprocz tego gigantyczne przeciwciala:
TG-Ab: 272000% [wynik 81,600, norma (0 - 30) ]
TPO-Ab: 79090% [wynik 6,327.2, norma (0 - 8) ]

Mam niedobory zelaza i witaminy D, ktore uzupelniam, ale chce wyeliminowac mozliwe powody ze strony ukladu pokarmowego. Mieszkam w Korei i przyjade do Polski specjalnie na te badania, bo tutaj taniej i latwiej zrozumiec mi lekarzy.

Mam duzo powietrza w sobie, przelewania, poczucie suchosci i ssania w zoladku, a rano gdy wstaje i po kazdej drzemce mam wrazenie, ze moj uklad pokarmowy spi i mnie tez zmusza do przysypiania.

Moj najwiekszy problem to trudnosci z utrzymaniem rownowagi, slabosc miesni i problemy z chodzeniem, zwlaszcza rano i po drzemce.

Po lekturze forum, czy dobrze rozumiem, ze warto pojsc do gastrologa i zrobic:
1. gastroskopia:
(a) pobranie wycinkow na heliobacter
(b) zapalenie blony sluzowej zoladka - czy osobno trzeba badac pod katem zanikowego autoimmunologicznego zapalenia i zwyklego?
(c) zanik kosmkow jelitowych
(d) celiakia

O BADANIA POD JAKIM KATEM MAM POPROSIC? Ja bardzo malo wiem na ten temat.

2. badania krwi (przed wizyta u gastrologa?)
(a) badanie przeciwcial przeciw komorkom okladzinowym i czynnikiem Castla

W jaki sposob mozna skutecznie zbadac pasozyty i nietolerancje pokarmowe - (zwlaszcza laktoze i gluten)? Co to jest IGG i IGE? Czy to sa badania krwi?

Bardzo prosze sobie wyobrazic, ze jade specjalnie po to, zeby zrobic duzo waznych badan? Co powinnam koniecznie zrobic?

Moj watek to Hashimoto w Korei.

Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • elenn Re: Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem 07.09.13, 14:57
      Aha. Jakiego dobrego gastrologa, najlepiej rozumiejacego sprawy tarczycowe wink polecacie w Trojmiescie?
      • milaemalka Re: Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem 09.09.13, 12:19
        Witaj przeglądnęłam pobieżnie tamten wątek i widze,ze wyniki są z lipca czyli nieaktualne.Brałas wtedy 75 a teraz 100 Należałoby zrobić badanie trójki tarczycowej po minimum 4 tygodniach na tej dawce a jeszcze lepiej 5-6 Wynik wskazuje ,ze byłas w niedoczynnosc(Tsh za wysokie).Po jednym wyniku trudno okreslić w jakim kierunku idą zmiany.Może sie polepsza a moze pogarsza.Nie wiem jakie miałas przedtem Ft3.
        Biorę novothyral .Zmiana z euthyroxu nastąpila po wynikach Tsh=0.6 (0,27-4,2)
        Ft4=76,8%normy
        Ft3=-14,38%normy
        Myślę że gdyby tabletka nie wchłaniała sie z żołądka to zarówno euthyrox jak i novothyral.Dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz iść z tym do gastrologa.Podejrzewasz,że masz drugą chorobę autoimmunologiczną ?
        Na wyniki na przeciwciała przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castle'a i komórkom okładzinowym żołądka czekałam ponad 3 tygodnie (krew wysyłali chyba do Krakowa)Zrobiłam badanie ponieważ 3 kolejne wyniki(co miesiac) pokazały ,ze poziom Wit b12 spada poniżej normy a mimo to lekarka nie chciała przepisac zastrzyków.
        Rozumiem,ze chcesz sie przebadac jak już przyjedziesz ale widziałam ,ze miałaś wysoki poziom Wit B12

• elenn Re: Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem 11.09.13, 09:24
          Tak, za chwile bede miala kolejne wyniki tarczycowe, wlasnie mija piaty tydzien od kiedy weszlam na dawke 100. Co do badan, to choc moze niewiele rozumiem, chcialabym wykonac badania, ktore robia tu dziewczyny w zwiazku ze slaba przemiana, gastrolog to jedna z opcji. W tych trudnosciach mam to szczescie, ze moge sobie pozwolic na badania, nawet niekoniecznie najbardziej pilne i dlatego od jakiegos czasu, chyba dwa tygodnie juz, pytam jakie badania to moga byc. Jestem umowiona do endokrynologa, ktory leczy na podstawie wolnych hormonow i symptomow a nie tsh oraz do neurologa na probe tezyczkowa. Jem suplementy, np zelazo, ale nie dostalam tutaj recepty, wiec mam nadzieje ja dostac. Mam rozne dolegliwosci zoladkowe, stad mysle, ze gastrolog - warto. Co jeszcze warto?
    • trawaa Re: Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem 10.09.13, 13:35
      Hej,
      skoro masz takie przeciwciała, to jak wygląda sama tarczyca? Może umów się też do jakiegoś doświadczonego specjalisty od usg? Wybrałabym się też do hematologa.
      • elenn Re: Problem z wchlanianiem - przed gastrologiem 11.09.13, 14:15
        > skoro masz takie przeciwciała, to jak wygląda sama tarczyca? Może umów się też
        > do jakiegoś doświadczonego specjalisty od usg? Wybrałabym się też do hematologa

Wlasnie, koniecznie musze zrobic usg, bo mialam zrobione na szybko dotychczas i opis jest skromny: Severe hypoechoic thyroid parenchyme - do obserwacji (po koreansku).

A dlaczego do hematologa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka