elenn
07.09.13, 14:53
Przygotowuje sie do wizyty u gastrologa, zeby poszukac przyczyn slabej przemiany ft4 w ft3 oraz ogolnie niskich wynikow przy 100 tyrozyny. Moje wyniki sa nastepujace:
TSH: 77.35% [wynik 3.31, norma (0.27 - 4.2) ]
FT4: 31.91% [wynik 1.06, norma (0.76 - 1.7) ]
FT3: - 9.58% [wynik 1.77, norma (2 - 4.4)]
Oprocz tego gigantyczne przeciwciala:
TG-Ab: 272000% [wynik 81,600, norma (0 - 30) ]
TPO-Ab: 79090% [wynik 6,327.2, norma (0 - 8) ]
Mam niedobory zelaza i witaminy D, ktore uzupelniam, ale chce wyeliminowac mozliwe powody ze strony ukladu pokarmowego. Mieszkam w Korei i przyjade do Polski specjalnie na te badania, bo tutaj taniej i latwiej zrozumiec mi lekarzy.
Mam duzo powietrza w sobie, przelewania, poczucie suchosci i ssania w zoladku, a rano gdy wstaje i po kazdej drzemce mam wrazenie, ze moj uklad pokarmowy spi i mnie tez zmusza do przysypiania.
Moj najwiekszy problem to trudnosci z utrzymaniem rownowagi, slabosc miesni i problemy z chodzeniem, zwlaszcza rano i po drzemce.
Po lekturze forum, czy dobrze rozumiem, ze warto pojsc do gastrologa i zrobic:
1. gastroskopia:
(a) pobranie wycinkow na heliobacter
(b) zapalenie blony sluzowej zoladka - czy osobno trzeba badac pod katem zanikowego autoimmunologicznego zapalenia i zwyklego?
(c) zanik kosmkow jelitowych
(d) celiakia
O BADANIA POD JAKIM KATEM MAM POPROSIC? Ja bardzo malo wiem na ten temat.
2. badania krwi (przed wizyta u gastrologa?)
(a) badanie przeciwcial przeciw komorkom okladzinowym i czynnikiem Castla
W jaki sposob mozna skutecznie zbadac pasozyty i nietolerancje pokarmowe - (zwlaszcza laktoze i gluten)? Co to jest IGG i IGE? Czy to sa badania krwi?
Bardzo prosze sobie wyobrazic, ze jade specjalnie po to, zeby zrobic duzo waznych badan? Co powinnam koniecznie zrobic?
Moj watek to Hashimoto w Korei.
Z gory dziekuje za pomoc.