Dodaj do ulubionych

rośnie TSH

10.10.13, 21:38
witajcie - ja znowu po pomoc z w interpretacji badań.

jestem na dawce letox 50 i 2 razy 75 - ostatnie wyniki z sierpnia:

ft4- 41%
ft3-83%
TSH - 2, 1 / chyba dużo jak na osobę która bierze leki od stycznia/

dzisiejsze wyniki

ft4-54%
ft3-83%
TSH - 2, 48.

co to oznacza? zrobiłam badania dzisiaj, bo czuję się gorzej, mówiąc szczerze - znowu źle, tak, jakby wracały objawy niedoczynności. tymczasem procenty na wynikach lepsze niż pół roku temu , i to zdecydowanie.

no i rośnie mi TSH - w czerwcu miałam 1, 7, wolne hormony na poziomie 37% i 81%. czyli jest tendencja wzrostowa na ft4, ale jednocześnie rośnie TSH.

jak to mam interpretować? znowu wpadam w niedoczynność?

Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: rośnie TSH 10.10.13, 22:19
      > jak to mam interpretować? znowu wpadam w niedoczynność

tak, na stronie tytułowej forum jest niebieskimi literami:
      o co chodzi z tymi procentami?

Dążymy do poziomu ok 60-80% obydwu hormonów, u Ciebie 30% różnicy pomiędzy daje objawy niedoczynności, po prostu bierz 75 codziennie po tych 2 dniach kontynuuj przez 4 tygodnie, potem sprawdź wyniki i proporcje Ft4 i Ft3.
      • solaris31 Re: rośnie TSH 11.10.13, 08:14
        czytałam ten wątek ze 3 razy, wiem, że mam mieć mniej więcej po równo - zdziwiłam się tylko, bo rośnie mi ft4 , powoli, ale regularnie, a mimo to rośnie też TSH, które do tej pory opadało.

oczywiscie nie muszę mówić, że mój lekarz obserwuje tylko TSH? i na tej podstawie nie zwiększał mi dawki letorxu? do tej pory tsh spadało, to lekarzowi się wydawało, że jest ok.

w sobotę jadę do poleconego na forum endo - zaledwie 200 km do przejechania, ale co tam - mam nadzieję, że będzie warto. dziecko też zabieram, na wizytę do dziecięcego endo - młoda ma nie za dobre wyniki, no i tarczycę w wieku 9 lat wielkości orzeszka sad

dzięki Muktprega wink
        • muktprega1 Re: rośnie TSH 11.10.13, 10:19
          Szukasz nowego lekarza, do którego możesz mieć zaufanie i polegać na nim - rozumiem, ale pamiętaj, że to Twój organizm, musisz nauczyć się żyć ze swoją chorobą i wiedzieć jak ją wziąć za łeb, w końcu będzie Ci towarzyszyć dłuuuuuugo smile
          Masz "Jak żyć z Hashioto"?

Powodzenia u nowego doktorka wink
          • solaris31 Re: rośnie TSH 11.10.13, 11:15
            pewnie, że mam wink czytałam już kilka razy, ale niektórych rzeczy wciąz nie rozumiem, i dlatego szukam kogoś, kto mi to jakoś wyjaśni - przecież raczkująca jestem ciągle.

chcę lekarza, który nie będzie bagatelizowal innych spraw okołochorobowych, popatrzy na inne wyniki, na przykład na ferrytynę na dolnej granicy normy, i tak dalej, i tak dalej. jestem w sumie wdzięczna swojemu dotychczasowemu lekarzowi, bo on jako jedyny podjął się leczenia i powiedział, że nie jestem nienormalna tylko chora na hashi. zbadał też i córkę, chociaz mu NFZ za to nie zapłaci / kontrakt ma dla dorosłych/, ale... pozostają mi w tyle głowy wątpliwości różnego rodzaju, i dlatego chcę przynajmniej się skonsultować z innym lekarzem. a potem zobaczę.

oczywiście wiem, że muszę sama się nauczyć kontrolowac siebie - i jestem z siebie dumna, bo robiłam teraz te badania będąc pewną, że coś się dzieje, i że badania nie będą dobre. nie pomyliłam się. a jednocześnie boję się sama dawkować sobie leki sad potem przyjdę do przychodni po receptę, wyniki będą ok, a dawki leków nie będą się zgadzały z tym, co pisze lekarz i tym, co robię ja.

a też już się nauczyłam , że mądrzejszym od lekarza być nie wolno wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka