Dodaj do ulubionych

Nowa - proszę o pomoc

18.12.13, 21:39
5 grudnia przy okazji badań okresowych w pracy zrobiłam sobie dodatkowo badanie TSH i wynik mnie zszokował - TSH 128.

Następnego dnia w innym laboratorium wykonałam komplet badań i proszę co otrzymałam:

FT3 2,47 (norma 1,71-3,71)
anty-TPO 1425,99 (norma 0-5,61)
TSH 101,97 (norma 0,35 - 4,94)
ft4 0,69 (norma 0,70-1,48)

endokrynolog mojej córeczki (z niedoczynnością tarczycy) po tel. konsultacji poleciła mi łykać eutyrox

pierwsze 3 dni - 25
kolejne 10 dni - 50 (jutro kończę ten etap)
później 2 x w tygodniu 75
5 x w tygodniu 50

kolejne badanie za 8 tygodni i konsultacja tel.
Zrobiłam sobie również badanie usg i wtedy pierwszy raz padła nazwa Hashimoto. P. doktor stwierdziła, że moja tarczyca wygląda charakterystycznie dla osób z tą chorobą. Opis badania i zaleceniami endokrynologa będę miała dopiero 10 stycznia.

Zanim uda mi się dostać do endokrynologa, proszę o podpowiedź, co jeszcze powinnam zbadać.

Gdy zaczęłam czytać o objawach choroby, dziwię się, że wcześniej nie szukałam pomocy u lekarza i kolejne objawy tłumaczyłam sobie mniej lub bardziej mądrze.

Coś mi się wydaje, że zadomowię się na tym forum. pozdrawiam mada - raczej zimny niż gorący_lód big_grin
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Nowa - proszę o pomoc 18.12.13, 22:12
      brawo dla endokrynolog!
      dla ciebie - kobieto, jak ty żyłaś??? wink

do korekty - nie bierz zmiennej dawki, bierz cały cas 50 a po 4 tygodniach takiej dawki zrób badanie ft4 i ft3, TSH możesz sobie darowac
      w zależności od wyniku - albo dołożysz np. do 62,5 albo od razu do 75 codziennie - ale to dopiero na podstawie następnych badań!

pamiętaj - badania ft4 i ft3 robimy ZANIM WEŹMIESZ tego dnia euthyrox
      tabletkę weź ze sobą i łyknij po pobraniu krwi
      bo to że bierzemy na czczo i pół godziny odczekujemy to wiesz chyba przy chorym dziecku?
      • goracy_lod Re: Nowa - proszę o pomoc 18.12.13, 22:24
        żyłam jakoś, ale co to za życie było brrr.

Tak o łykaniu na czczo wiem, na natomiast nowością jest dla mnie badanie bez łyknięcia tabletki. Pani doktor mojej córki twierdzi, że to nie ma znaczenia uncertain
        • procesor Re: Nowa - proszę o pomoc 19.12.13, 08:49
          przy badaniu TSH nie ma znaczenia bo ono ma dużą bezwładność

przy ft4 i ft3 - w zależności do czasu jaki upłynął od łyknięcia tabletki do pobrania miałabyś bardzo różne wyniki pokazujące jak sie tabletka wchłania smile
          logiczne - łykam, jadę na badanie pół godziny - i mam stężenie x, jak jadę godzinę - większe, jak 2 godziny - jeszcze większe smile
          a jak na czczo - przed tabletką - to poziom jest w miarę równomiernie obniżony od poprzedniego zażycia tabletki, organizm zużył co dostał i widac ile masz faktycznie - łatwiej wtedy ocenić ile potrzeba zażywać
          • goracy_lod Re: Nowa - proszę o pomoc 22.12.13, 21:41
            Teraz już będę wiedziała jak postępować i w swoim i Zosieni badaniu.

Biorę eutyrox już 2 tygodnie i moje samopoczucie zaczyna się zmieniać na lepsze. Jestem trochę mniej zmęczona, zniknęły uporczywe bóle głowy, mam więcej cierpliwości i więcej energii do pracy i zabawy z dzieciakami.

Ciekawa jestem jak zmieniają się moje wyniki. Ale chyba nie będę szaleć z badaniem się co 2 tygodnie i poczekam jeszcze te 6 tygodni jak nakazała pani doktor.
            • muktprega1 Re: Nowa - proszę o pomoc 22.12.13, 21:57
              To może przyda Ci się info o wprowadzaniu i samopoczuciu?

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka