Dodaj do ulubionych

nadczynność i hashimoto

13.02.14, 20:35
od kilku lat choruję na hashimoto ,mam także guzki na tarczycy ,ostatnio dawka eurytoxu jaką brałam to 88, gdy byłam w listopadzie u endokrynologa to miałam tsh 0,138 przy normie 0,4-4 ,a ft4 1,33 norma0,89-1,76, jednak lekarz stwierdził ,że tak jest dobrze ,bo muszę mieć tsh niskie by mi guzki nie rosły a ważne jest ft4 a nie tsh.
Wczoraj byłam u innego endokrynologa (bo zmienił nam się lekarz w przychodni) i on jak zobaczył wynik a mam teraz tsh 0,082 a ft4 1,56 to powiedział ,że jest stanowczo za niskie i zmiejszył mi dawkę eurytoxu na 75 kazał przyjść za 3 miesiące mówiąc ,ze może jeszcze trzeba będzie zmniejszyć dawkę hormonu.Nie wiem w końcu jak to jest co jest ważne tsh czy ft4 przy hashimoto ? czy dawka75 wystarczy by tsh zaczęło rosnąć ,martwię się że ta nadczynność zaszkodzi mi na serce ,może powinnam sama jeszcze zmiejszyć dawkę albo nawet odstawić na jakiś czas hormon
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: nadczynność i hashimoto 17.02.14, 19:15
      Szukaj tego poprzedniego endo i jak go znajdziesz to trzymaj się go rękami i nogami!!! A od tego obecnego uciekaj, bo ci załatwi niedoczynność (leczenie na podstawie tylko tsh prowadzi do dziwnych historii opisywanych szeroko na forum...).

Jak to nadczynność? Masz nadczynność? Skąd to wiesz? Na jakiej podstawie?
      Owszem, nadczynność szkodzi sercu, podobnie jak niedoczynność. Ale ty nie masz nadczynności big_grin

> ,może powinnam sama jeszcze zmiejszyć dawkę albo nawet odstawić na jakiś czas hormon

O matko jedyna, ale dlaczego??? Gdzie widzisz zagrożenie, nie to dalekie i hipotetyczne, tylko tu i teraz, naprawdę jest realne? Jak się czujesz?

Taki endo jak ten drugi to nastraszyć umie, wyindukować niedoczynność potrafi, a nawet odciągnąć pacjentkę od leczenia potrafi... Medal mu dać!!!
      • milaemalka Re: nadczynność i hashimoto 17.02.14, 22:29
        O nadczynności mówia nam hormony tarczycy,dlatego trzeba badac FT4 i Ft3.Gdyby one przekraczały normę wtedy mamy do czynienia z nadczynnoscią.Niestety wiekszość lekarzy jest niedouczona i zleca dawkowanie na podstawie Tsh.Niektórzy nie wiedza nawet ,ze novothyral (biorę) powoduje iz mamy bardzo niskie Tsh .Jeżeli chcesz znać swoje wyniki to badaj Ft4 i Ft3.To na ich podstawie ustalamy dawkę.Zamiast wydawać pieniądze na prywatne wizyty( z lekarzem na fundusz rozstałam się definitywnie) badam okresowo ferrytynę ,magnez,potas,witB12juz nie ,bo biore co miesiąc zastrzyki,wit D już nie ,bo mam taki niedobór ,ze parę miesiecy potrwa uzupełnianie. To już wiesz co trzeba sprawdzac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka