Dodaj do ulubionych

Co jest z moją tarczycą :/

25.07.14, 19:09
Jestem w trakcie diagnozowania tarczycy. Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu , co jest nie tak z moją tarczycą. Zacznę od tego, że ze względu na powiększenie węzłów chłonnych trafiłam na USG tarczycy. Do węzłów radiolog się nie doczepił, ale stwierdził, że powinnam zrobić TSH i TPO tarczycy gdyż: "objętość tarczycy to 6,7 cm3. Echogeniczność miernie mieszana bez zmian guzkowych. Ukrwienie płatów dość dobre, lekko tętniące i prędkości przepływów w granicach normy".
Dodam, że TSH mam2,003 ulU/ml norma 0,350-4,940
a FT4 1,12 ng/dl norma 0,70-1,48

Nie kojarzyłam tego z tarczycą, ale ostatnio czułam ból w okolicach serca i ucisk w szyi. Mam dobrą lekarkę internistkę, która już na pierwszej wizycie zasugerowała Hashimoto( jako pozostałość po ciąży sprzed dwóch lat), ale czy te hormony w normie nie wykluczają tej choroby? Czekam na wyniki TPO, ale one dopiero za tydzień...

Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 25.07.14, 21:04
      Mam dobrą lekarkę internistkę, która już na pierwszej wizycie zasuge
      > rowała Hashimoto

Rzeczywiście masz dobrą internistkę smile sądząc po małej objętości tarczycy - masz Hashimoto
      Twoja tarczyca objętościowo odpowiada 6-latkowi
      Poniżej tabelka z książki "Jak żyć z Hshimoto":
      i.imgur.com/kNMtJY5.png
      Oprócz a-TPO warto również zrobić a-TG, ale już sama objętość tarczycy świadczy. Nie wszyscy są szczęśliwymi posiadaczami przeciwciał wink
      • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 25.07.14, 21:54
        Dziękuję bardzo, jestem skołowana, bo nie podejrzewałam nic takiego. Muszę poczytać i ochłonąć. Książkę przeczytam na pewno, bo lubię być zorientowana. Trochę się podłamałam jednak...
        • muktprega1 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 26.07.14, 14:18
          Trochę
          > się podłamałam jednak...

dobre strony tego są takie:
          1- wiesz, ze masz małą tarczycę i Hashimoto już teraz a nie np za ok lat 11 jak miałam ja ze wszystkimi ciężkimi konsekwencjami niedoboru hormonów w tkankach (siada serce, pokarmowy, kostny, psychika)
          2 - masz dziecko, a więc ominęły Cię problemy z niedonoszonymi ciążami jak to u nieleczonych Hashimotek bywa (na forum są osoby po 2-3 poronieniach, które podniosły hormon t. i niedobory i doczekały się potomstwa smile)3- z Hashi można dobrze żyć pod pewnymi warunkami, m.in. zdobywania wiedzy, a Tę cechę już posiadasz.

Daj znać co zadecyduje Twoja mądra pani dr. ale odezwij się na forum, to podzielimy się naszą wiedzą praktyczną np z wprowadzania tyroksyny smile Zawsze rób obydwa hormony Ft4 i Ft3, najwyżej dopłać do badań.
          A skąd jesteś, czy z Gdańska? Taki radiolog zasługuje, żeby Go umieszczono na liście lekarzy polecanych, zazwyczaj piszą przy tak małe,j a więc niewydolnej tarczycy - "w normie" a Twój polecił dodatkowe badania.
          • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 27.07.14, 20:29

Dziękuję za te pozytywy, pomogłaś mi bardzo smile Lekarz radiolog, który mnie badał to pan doktor Radosław Maciak z Bydgoszczy, bardzo miły i kompetentny lekarz. Oczywiście, chciałabym udzielać się na forum i będę to robić w miarę zdobywania doświadczenia w życiu z Hashimoto. Na razie będę raczej zamęczać Was pytaniami, bo przejrzawszy kilkadziesiąt postów stwierdziłam, że wiem, że nic nie wiem. Proszę o cierpliwość, bo jak sama zauważyłaś jestem osobą dociekliwą czasem wręcz upierdliwą. Pozdrawiam i napiszę po wizycie u lekarza w przyszłym tygodniu.
            • pies_z_laki_2 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 28.07.14, 10:38
              O mnie wrogowie (hm... mam takich? no dobra, trochę koloryzuję big_grin) mówią, że jestem upierdliwa, a przyjaciele, że dociekliwa smile Różnica tylko w nastawieniu smile

A więc witam w klubie ciekawych świata smile
              • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 28.07.14, 15:46
                Dziękuję za przyjęcie do szacownego grona smile lubię być zorientowana i dobrze mi z tym. Ciebie piesku zdążyłam poznać i wiem, że jesteś skarbnicą wiedzy o Hashimoto smile
    • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 04.08.14, 15:16
      Witam ponownie, odebrałam dziś wynik anty TPO i wynosi on 10,2 przy normie 0-35 IU/ml. No i teraz jestem w kropce. Wyniki w normie, w środę wizyta u endo. Poradźcie, czy jest sens iść przy takich wynikach. Przypomnę ,że USG wykazało
      "objętość tarczycy to 6,7 cm3. Echogeniczność miernie mieszana bez zmian guzkowych. Ukrwienie płatów dość dobre, lekko tętniące i prędkości przepływów w granicach normy".
      TSH 2,003 ulU/ml norma 0,350-4,940,
      a FT4 1,12 ng/dl norma 0,70-1,48
    • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 07.08.14, 21:11

Jestem po wizycie u endokrynologa. Mam brać euthyrox 25. Za 1,5 miesiąca kontrola. Przed następna wizytą muszę zrobić TSH, przeciwciała anty TSH i anty TG. Nie kazał badać FT3 i FT4 , ale zrobię sama. W badaniu wyszło, że tarczycę mam twardą, a tak nie powinno być. Podejrzewa Hashimoto.
      • muktprega1 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 08.08.14, 09:04
        No to dobrze, że dostałaś, ale sama dla siebie zbadaj za 4-5 tygodni trójkę tarczycową.
        O wprowadzaniu:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,151718478,152614378,Re_prosba_o_interpretacje_Kiepsko_.html
        • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 08.08.14, 12:07
          Zbadam, oczywiście. Powiedz mi, czy przy wynikach w normie konieczne są hormony? Z jednej strony się cieszę, że coś zacznę z ta moją tarczycą robić, a z drugiej mam wątpliwości, że może przesadzam i niepotrzebnie będę się faszerować. Może mam fazę jakiejś stabilizacji hormonalnej w tej chwili, bo nawet bez leków czuję się o niebo lepiej niż przed dwoma miesiącami. Lek będę brać , już wykupiłam, ale ... Jedyne, co mnie przekonuje do farmakoterapii, to wynik usg i ta stwardniała tarczyca.
          • pies_z_laki_2 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 09.08.14, 04:29
            > niepotrzebnie będę się faszerować.

To nie leki. To proteza z tym, czego twój własny organizm ci skąpi. Bez tyroksyny człowiek umiera.
            • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 09.08.14, 06:49
              Zaczęłam brać 12,5 a po kilku dniach przejdę na te 25. Żeby było śmieszniej moja szwagierka, (ten sam wiek, co ja) ma podwyższone tsh (4,8), więc razem pojechałyśmy do endo. Tak jak ja ma twardą tarczycę, ale prawidłowej wielkości. Lekarz się śmiał, że jakaś epidemia w rodzinie. Ona też dostała euthyrox.
          • muktprega1 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 09.08.14, 09:17
            > Zbadam, oczywiście. Powiedz mi, czy przy wynikach w normie konieczne są hormony
            > ?

tak, bo na pierwszej stronie tego forum jest niebieską kursywą napisany "elementarz" z którym bardzo polecam się zapoznać dla samej siebie i tam jest "o co chodzi z tymi procentami? "
            wyjaśnienie smile

Samo TSH jest potrzebne do diagnozy wstępnej, chociaż już spora gromadka ma niedoczynność a TSh w tzw normie, a nie jest wyznacznikiem dawki, tylko wolne hormony Ft4 i Ft3 oraz Twoje SAMOPOCZUCIE.
            • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 09.08.14, 11:13
              Mój błąd...Już czytam! Dziękuję z zainteresowanie i pomoc.
    • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 01.09.14, 14:58
      Mam najnowsze wyniki, możecie spojrzeć?
      TSH 0,991 norma: (0,350-4,940)
      FT4 1,20 normasad0,70-1,48)
      FT3 2,52 norma: (1,71-3,71)
      Samopoczucie ... hmm... kołatanie serca i przyspieszone oddechy zniknęły, senność w dzień jest a w nocy
      pobudki. Przeciwciał anty TG i anty TSH będą za półtora tygodnia.
    • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 01.09.14, 14:58
      Mam najnowsze wyniki, możecie spojrzeć?
      TSH 0,991 norma: (0,350-4,940)
      FT4 1,20 norma: (0,70-1,48)
      FT3 2,52 norma: (1,71-3,71)
      Samopoczucie ... hmm... kołatanie serca i przyspieszone oddechy zniknęły, senność w dzień jest a w nocy
      pobudki. Przeciwciał anty TG i anty TSH będą za półtora tygodnia.
    • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 01.09.14, 15:27
      Dodam jeszcze wartości procentowe :
      FT4 64.10% [wynik 1.2, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 40.50% [wynik 2.52, norma (1.71 - 3.71)]
      • muktprega1 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 02.09.14, 08:16
        Na razie Ft4 masz na dobrym poziomie, na Twoim miejscu pozostałabym jeszcze jakiś miesiąc na tej 25 tyroksyny. Hormony działają jakby z opóźnieniem i za ten miesiąc może ruszyć przemiana hormonów (Ft4 przekształca się w Ft3 - aktywny hormon do wykorzystania na bieżąco, a na razie Ft3 masz niżej, ale jest ok) i również za jednym wkłuciem zbadałabym poziom:
        - ferrytyny
        - D3
        - B12
        To są typowe, często występujące niedobory u tarczycówek, ich niski poziom nie sprzyja wchłanianiu się hormonów ogólnie rzecz ujmując smile
        • agawa_39 Re: Co jest z moją tarczycą :/ 02.09.14, 10:23
          Ok, tak zrobię jak mówisz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka