Dodaj do ulubionych

Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 lat ?

21.10.14, 22:32
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 26.10.14, 22:45
      A krócej ale tylko novo ?
      • procesor Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 27.10.14, 20:48
        nigdy nie brałam samego novo
        nawet przez moment
      • hashitess Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 27.10.14, 21:58
        Milaemalko, napisz coś więcej dlaczego zadałaś takie pytanie.
        • milaemalka Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 27.10.14, 23:16
          Jestem na samym novothyralu o dawna i chciałam wymienić się doświadczeniami.Traktuję go jako zło konieczne i najchętniej przestałabym brać.
          • hashitess Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 28.10.14, 05:40
            Chcesz zrezygnować z zażywania hormonu?
            • milaemalka Re: Czy ktoś bierze sam novothyral dłużej niz 5 l 29.10.14, 19:37
              Niestety nie mogę tego zrobić.Miałam na myśli to,że bardzo chciałabym wrócić do euthyroxu. Wygląda na to że jestem jedyną osobą na samym novothyralu. .Myśle ,ze można usunać ten post
              • hashitess na forum jest wiele osób 31.10.14, 09:56
                które zażywają t4 i t3.
                Często zamiast dwuskładnikowego novo
                dziewczyny jedzą euthyrox i thybon bo taka
                mieszanka jest łatwiejsza do dawkowania.
                Może spróbuj napisać dlaczego chcesz
                zaźywać tylko t4. Podejrzewam, że możesz
                Żle się czuć.
                Napiszesz ostatnie wyniki z dawką hormonów?
                • milaemalka Re: na forum jest wiele osób 01.11.14, 18:14
                  Euthyrox rozkłada sie stopniowo,nie powodował gwałtownego bicia serca.Niestety jest nie dla mnie.Novothyral -biorę 75 -osiaga wysokie stężenie ,które maleje w ciagu kilkunastu godzin 3 godz po tabletce miałam Ft3 ponad 100%.Muszę brać metoprolol.
                  Wyniki z 30 czerwca Ft4-71% Ft3-47,6% Tsh-0,005
                  Jeśli chodzi o hormony to jest ok .Teraz biore rano 3/4 z 75 koło godz 13 1/2 albo 1/4 zależy ile mam zajeć.Myśle o przyszłosci. O sercu o osteoporozie.Dobrze że napisałas o thybonie
                  • hashitess Re: na forum jest wiele osób 01.11.14, 21:56
                    Mila!
                    te wyniki nie są dobre bo rozrzut pomiędzy nimi jest znaczny
                    na niekorzyść FT3. Uważam, że koniecznie powinnaś zamienić
                    novo na euthyrox i thybon lub cytomel.
                    Jak wygląda Twoja anemia?
                  • rosteda Re: na forum jest wiele osób 02.11.14, 23:28
                    milaemalka napisała:

> Euthyrox rozkłada sie stopniowo,nie powodował gwałtownego bicia serca.

Masz racje, chociaz nie calkowita.
                    Po polknieciu najwieksze stezenie jest po okolo 4 godzinach i to wlasnie wtedy wiele osob to odczuwa jako lekka nadczynnosc pomimo dobrej dawki.
                    Maleje dopiero po 24 godz i dlatego badania robi sie po 24 godz od ostatniej dawki.
                    Kumuluje sie w organizmie i po miesiacu od odstawienia wchodzi sie w niedoczynnosc.

>Niestety jest nie dla mnie.Novothyral -biorę 75 -osiaga wysokie stężenie ,które maleje w
                    > ciagu kilkunastu godzin 3 godz po tabletce miałam Ft3 ponad 100%.

Najwyzsze stezenie T3 we krwi po polknieciu tabletki trojjodotyroniny jest po 3 -4 godz.
                    Natomiast spadek nastepuje juz po 9 godzinach a po 3 dniach juz jej nie bedzie we krwi.
                    Z tego powodu osoby biorace trojjodotyronine powinny ja brac w dawkach podzielonych przez caly dzien (przynajmniej 3-4x dziennie) wtedy nie odczuwaja jej spadku we krwi i caly dzien sa wydolne fizycznie.

>Muszę brać metoprolol.

A moze to jest niedobor magnezu? probowalas go brac?(oczywiscie wczesniej dzielac dawke trojjodotyroniny co jest niemozliwe z novothyralem wiec lepszy bedzie thybon i Euthyrox)

> Wyniki z 30 czerwca Ft4-71% Ft3-47,6% Tsh-0,005
                    > Jeśli chodzi o hormony to jest ok .

Wyniki sa ok.

>Teraz biore rano 3/4 z 75 koło godz 13 1/2 albo 1/4 zależy ile mam zajeć.

Tylko ze trojjodothyronine bierzesz 2 x dziennie prawie po 10µg co jest na raz duzo.
                    Lepiej by bylo aby T3 brac co 4 godz najwyzej po 5µg.
                    Thybonem jest to mozliwe bo w 1 tabletce masz 20µg i malym nozykiem od jarzyn mozna go latwo dzielic (ja dziele na 8 czesci i tez daje rade)

>Myśle o przyszłosci. O sercu o osteoporozie.Dobr
                    > ze że napisałas o thybonie.

Jak wyniki fT3 i fT4 nie masz ponad norme to o osteoporoze nie musisz sie bac.
                    Aktualnie jak jeszcze nie masz thybonu i nie mozesz dzielic na wiecej porcji novothyralu to musisz brac metoprolol i pamietac o magnezie.
                    Sprawdzalas poziom wit.D?
                    • milaemalka Re: na forum jest wiele osób 03.11.14, 23:54
                      Wtaminę D uzupełniam od roku.(tylko 13.9 przy niewystarczajacym od 10 do 30) Potas udało sie podnieśc po zamianie kaldyum na kalipoz.Z magnezem mam problem.Uzupełnianie dozylne pomaga na jakis czas i znów spada do dołu normy lub poniżej.Pomimo że biorę tabletki.Teraz kupiłam Slow Mag,mam nadzieję,że okaże sie lepszy od poprzednich skoro jest dojelitowo wchłaniany.Ferrytyna uzupełniona.WitB12 zastrzyki co mc. W tamtym roku miałam skierowanie na koronografię ale nie zdecydowałam sie na badanie. Czesto pękaja mi naczynka na palcach i po prostu bałam się. Postanowiłam najpierw uzupełnić braki magnezu i wit D Novothyral zacznę dzielić na 3 porcje zastanawie .Dziekuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka