Dodaj do ulubionych

prośba o analizę wyników

26.07.15, 11:20
Od roku albo półtora czuję się marnie i w związku z tym postanowiłam pomęczyć lekarzy o badania. Mam chorobę Hashimoto, ale endokrynolog powiedziała, że nic nie należy z tym robić (po badaniach TSH i ATPO), dopiero po USG tarczycy zdecyduje, a na to jeszcze mi się nie udało zapisać. Aha, mam zalecenia, żeby nie jeść mąki pszennej i soi. Na opinię ginekologa-endokrynologa dopiero czekam - zobaczy te najświeższe wyniki. Leczyć się na własną rękę nie będę, ale wolę wiedzieć, na ile mogę ufać lekarzowi.

Wyniki z lipca 2015

TSH 1,673 przy normie 0,550-4,780
ATG 58,4 przy normie <60
ATPO >1300 przy normie <60
FT4 22.99% [wynik 1.09, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 40.53% [wynik 3.07, norma (2.3 - 4.2)]

Wyniki z maja 2015

ATPO >1300 przy normie <60

Wyniki z lutego? 2015

TSH 1,96 przy normie 0,55 do 4,78
Obserwuj wątek
    • joalbi Re: prośba o analizę wyników 26.07.15, 22:32
      Zapomniałam, jeszcze z aktualnych jest prolaktyna: 8,94 przy normie 2,8-29,3
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o analizę wyników 27.07.15, 17:00
      Zrób koniecznie usg tarczycy, bo po wysokich p.ciałach widać, że toczy się aktywny proces zapalny w gruczole i jedną z metod na okiełznanie tego jest przyjmowanie (na razie niskiej dawki) tyroksyny.

Z wynikiem usg idź do lekarza po diagnozę (masz Hashi sad) i po tabletki.

Zmień też dietę na łagodzącą stany zapalne, bez najczęstszych alergenów i z dużą ilością naturalnych antyoksydantów.

• joalbi Re: prośba o analizę wyników 27.07.15, 22:08
        Dziękuję! Czytałam, że należy odstawić mleko i gluten, ale endokrynolog powiedziała, że nie ma potwierdzeń klinicznych jej skuteczności. Ale co mi szkodzi, mogę przejść na dietę antyzapalną, a przy okazji unikać tego glutenu po prostu.
      • joalbi Re: prośba o analizę wyników 29.07.15, 21:22
        Hmmm, byłam u gin.-endo: "Ma pani zapalenie tarczycy, proszę za pół roku zrobić TSH, FT3 i FT4, widzimy się w styczniu. Proszę się zgłosić, jeśli będzie pani bardzo senna, mocno schudnie albo będzie się bardzo źle czuć". To wszystko.

Poczytam lepiej forum, może mi się w głowie rozjaśni.
      • joalbi Re: prośba o analizę wyników 16.12.15, 23:09
        Z USG wynika, że mam AZT w eutyreozie, przy czym tarczyca ma objętość około 16 ml, więc podobno dobrze. Co ciekawe, od TSH spadło mi z 1,95 w marcu, 1,67 w lipcu do 0,85 w grudniu - nie dostałam wyniku do ręki, normy w wypadku tego ostatniego laboratorium nie znam. Nie biorę żadnych leków, dopiero mam zacząć brać wapń 2000 jednostek. Od lata ograniczyłam gluten (ale nie wyeliminowałam) i nabiał, jem orzechy brazylijskie. Nic nie więcej nie robię. Nie wiem, czy ten spadek TSH jest normalny? Endokrynolog zadowolona, ale chyba nie porównywała tego z poprzednimi wynikami.
        • laura.phys Re: prośba o analizę wyników 17.12.15, 09:31
          Witaj, Dlaczego lykasz wapn w takiej konskiej dawce?
          • joalbi Re: prośba o analizę wyników 17.12.15, 11:15
            Chyba coś źle napisałam. Zalecenie to: Witamina D3 2000 IU. Z tym że jeszcze nie zaczęłam.
            • joalbi Re: prośba o analizę wyników 17.12.15, 11:17
              A, zasugerowałam się tym, że po 3 miesiącach brania witaminy mam zrobić kontrolę poziomu wapnia.
              • hashitess Re: prośba o analizę wyników 17.12.15, 12:21
                spróbuj napisać co naprawdę zażywasz bo to jest kręcenie się w kółko.
                • joalbi Re: prośba o analizę wyników 17.12.15, 17:29
                  Nic nie zażywam właśnie. I nie brałam. Mam zalecenie brania witaminy, ale od wczoraj, więc wiadomo - jeszcze nie mam, jeszcze nie biorę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka