1karolina1981 02.08.15, 10:32 Witam wszystkie dziewczyny. Mam pytanie. Jestem na dawce 25 i 50. Jeden dzień 25 drugi 50. Na 50 czuję się o niebo lepiej. Kiedy poczuje poprawę tak na stałe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gala_dali83 Re: euthyrox 25 03.08.15, 13:58 Pewnie długo na to poczekasz, skacząc tak z dawki na dawkę Rozumiem, że lekarz Ci tak przepisał? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: euthyrox 25 03.08.15, 18:56 Jaką masz diagnozę? Co ci jest? Jakie leki / suple poza tyroksyną przyjmujesz? Ile masz lat? Jakie masz wyniki trójki tarczycowej? Jaki masz opis usg tarczycy? Dlaczego skaczesz z dawką raz 100% raz 50%? To powoduje, że organizm zamiast stabilizacji ma huśtawkę hormonalną... Wybacz milion pytań, ale od odpowiedzi na nie zależy odpowiedź na twoje pierwsze pytanie Odpowiedz Link
1karolina1981 Re: euthyrox 25 04.08.15, 09:16 Tsh 4,028 norma 0,035 - 4,78 Ft4 13,63 norma 11,46 - 22,65 atpo nie mam przy sobie wyników ale z tego co pamiętam 466 atg ponad 255 ( bądź odwrotnie) Biorę witaminę D. Mam hashimoto. Testosteron 0,89 nirma 0,79. Usg robione przez rodzinnego. Niby wszystko ok. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 04.08.15, 20:45 Poczytaj sobie "Ukryte terapie"Jerzego Zięby oraz portal: www.akademiawitalnosci.pl/ to jest o Hashimoto Generalnie pij płyn Lugola i jedz selen. Sprawdz najpierw poziom jodu w organizmie i bierz jod (płyn Lugola) Nie licz na to, że medycyna klasyczna Cię wyleczy. ZAłożenie jest takie, że leczą objawy, a nie chorobę. HAshimoto da się wyleczyć. Odpowiedz Link
gala_dali83 Re: euthyrox 25 04.08.15, 20:49 Chorobę z autoagresji da się wyleczyć? Pijąc jod? Jod jest dla nas bardzo szkodliwy. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 04.08.15, 20:58 Pytanie: co powoduje autoagresję? Jakoś żaden lekarz tego pytania nie zadaje. Tylko leczy objawy. Czasami autoagresja jest w psychice człowieka. Ale w większości przypadków to brak czegoś w organizmie. Co do jodu - nie twierdzę, że działa na wszystkich i na wszystko. Ale co raz więcej osób potwierdza, że przynajmniej działa. tylko trzeba pozwolić sobie samemu usłyszeć inną wersję na temat jodu. Niestety to jak długo chorujemy i że nie jesteśmy zdrowi, to zasługa koncernów farmaceutycznych, które mają zarabiać, a nie wyleczyć. Jako pożytek jest dla nich ze zdrowego człowieka? Tak samo jak z witaminą C lewoskrętną. Nie można na nią mieć patentu bo jest naturalnie występująca w przyrodzie, więc się kwestionuje jej działanie. A nagrody Nobla się za witaminę C posypały...50-60 lat temu! Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: euthyrox 25 05.08.15, 02:18 Zięba? C na wszelkie dolegliwości? To jakiś bełkot!!! Odpowiedz Link
1karolina1981 Re: euthyrox 25 05.08.15, 08:53 Że niby witamina C wyrowna poziom hormonów? Odpowiedz Link
hashitess Re: euthyrox 25 05.08.15, 09:50 może prościej byłoby poczytać co to jest syntetyczna tyroksyna i dopiero zabierać głos. I jeszcze jedno. koncerny farmaceutyczne z euthyroxu mają niewielki zysk. 100 szt. na rp. kosztuje niecałe 9,-. Gdzie tu zysk, o którym piszesz. Odpowiedz Link
1karolina1981 Re: euthyrox 25 05.08.15, 13:41 A witamina C pomoże na wypadajace włosy huśtawki nastroju? Nie wierzę w takie rzeczy bo euthyrox pomaga. Chociażby ze jak się ją bierze to Tsh spada. Czy Ty jesteś chora masz problemy z tarczyca? Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 08.08.15, 18:08 Jod radioaktywny jest! Ale forma nieorganiczna nie jest! Ta forma jest w wielu lekach i to w dawkach , które przeczą dziennym dawkom. Ale jak są w innych lekach - koncerny farmaceutyczne mają receptury- to wtedy jod jest bardzo fajny i bardzo pomocny! Rozróżniaj postacie jodu, a nie powtarzaj właśnie bełkotu, że jod jest szkodliwy". Jeszcze Twoja i Moja Babcia piła jod w dawkach 30 razy większych niż teraz dopuszczone przez Światową Organizację Zdrowia i nie od tego umarła. Poczytaj trochę na angielskojęzycznych portalach medycznych w pismach angielskojęzycznych i wtedy zweryfikuj to, co dzisiaj potarzasz bez żadnego zrozumienia i bez jakiejkolwiek wiedzy. Niestety wszystkie osiągnięcia medycyny publikuje się od 100 lat w języku angielskim i są to publikacje, które wyprzedzają to, co tłumaczy się na język polski. Zresztą, po co czytać o tarczycy, jodzie i jak to wyleczyć... Przecież Światowa Organizacja Zdrowia powiedziała, ze to niewyleczalne! A że wcześniej było wyleczalne, to .... Użyj logiki i samodzielnie pomyśl. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 08.08.15, 17:33 Jestem chora od 18 lat i "boski" Euthyrox sprowadza mnie tylko do tego, ze co 4-5 lat mam nawrót choroby. Euthyrox nic nie leczy - jest substytutem hormonu, który produkuje zdrowa tarczyca. Euthyrox ma "niby" dać nam to, czego tarczyca z różnych powodów nie daje. Ale nie rozwiązuje problemu! Jak tarczyca nie produkuje hormonów, to normalne jest zadanie pytania dlaczego? Dlaczego nie produkuje? I tu już nikt nie zna odpowiedzi. Bo w książkach do medycyny napisali, że to choroba niewyleczalna, to już nawet nikt nie próbuje jej leczyć. Sprawdziłąm w bibliotece, to co napisał Zięba - w książkach dla przyszłych medyków, nie ma słowa o tym, żeby np. Gravesa BAsedova czy HAshimoto leczyć. To są w świecie dzisiejszej medycyny choroby niewyleczalne. Popytałam znajomych lekarzy, moich kolegów i koleżanki, czy kiedykolwiek zatrzymali się nad tym co piszą w tych "przemądrych książkach medycznych" i zadali sobie trud wyleczenia Gravesa Basedova czy HAshimoto. Cóż, nie zadali sobie trudu, bo: - nie mają na to czasu - nie mają na to ochoty - Światowa Organizacja Zdrowia narzuca co i jak się leczy i tego się trzymają. Chociaż tu, trudno mówić o leczeniu. To jest podawanie sztucznego hormonu, a nie leczenie choroby! Ludzie tak, trudno oddzielić leczenie od zapobiegania? A 80 lat temu te choroby były wyleczalne! Wtedy gdy jeszcze nie było Euthyroxu czy Novothyralu. Nie zarabiają na 9 PLN? Wiesz ile kosztuje sam hormon? 0,05 PLN! Nie zarabiają??? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: euthyrox 25 11.08.15, 02:32 > Jak tarczyca nie produkuje hormonów, to normalne jest zadanie pytania dlaczego? > Dlaczego nie produkuje? > > I tu już nikt nie zna odpowiedzi. Nieprawda!!! Może poczytaj kilka wątków na naszym forum i nie zmyślaj!!! Dokładnie wiadomo dlaczego moja tarczyca nie produkuje hormonów. Bo jest w zaniku. I wolałabym, żeby nie odrosła, bo to byłby rozrost groźny dla życia... > A 80 lat temu te choroby były wyleczalne! > Wtedy gdy jeszcze nie było Euthyroxu czy Novothyralu. Taaak? Suplami które ty przypadkiem masz w szufladzie i chętnie się nimi podzielisz? Niedoczynność tarczycy w erze przed tyroksyną była chorobą śmiertelną!!! Chyba za mało czytasz... sugerowałabym ci mniej pouczać, a więcej poznawać... Nie jesteś pierwszą taką osobą na forum... co jakiś czas objawiają się takie osoby... znowu... Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 12.08.15, 22:14 Widzisz, ja nie czytam wątków na tym forum, bo nie są dla mnie żadną wyrocznią ani mądrością. Ja w odróżnieniu od Ciebie, czytam literaturę medyczną ( nie polską), periodyki medyczne ( nie polskie, chyba że Nexus) i mnóstwo publikacji na portalach medycznych. Ty czytasz to, co napiszą pacjenci. A dlaczego Twoja tarczyca jest w zaniku? Cięcie było czy jod? Widzisz z jedną nerką też da się żyć. Wątroba ma zdolność regeneracji. A kiedyś ( gdy nie było internetu i limitowano dostęp do wiedzy zza granicy, bardzo , bardzo dawno temu) podobno nie dało się z tym żyć. Nie wiemy co może nasz organizm, bo nawet nie dajemy mu szansy się regenerować. Nie wiemy co może nasz organizm, bo zamiast szukać przyczyn, lekarze leczą objawy. To że się pojawia więcej "takich osób" to będzie standard. Bo zaczynają ludzie myśleć i o siebie dbać. I jest dostęp do wiedzy, na którą endokrynolodzy nie mają czasu. Ile ludzi musi potwierdzić, że coś działa ( wbrew opinii lekarzy) abyś w to "coś"uwierzyła? Medycyna klasyczna nie ucieknie od tego co się dzieje w tej chwili na świecie. Ucieczka od pseudo leczenia jest powszechna. Ludzi stać na to, aby poświęcić czas na swoje zdrowie. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 08.08.15, 17:48 Karolinka 1981 Nasz organizm to miliony reakcji chemicznych zachodzących w każdej minucie. Nie ma żadnego jednego leku czy substancji czy zioła, które naprawi wszystko. Choroby tarczycy to choroby ściśle powiązane z poziomem stresu. U wielu osób stres te choroby aktywuje. Szczególnie stres przewlekły. Nie chodzi o witaminę C że Cię wyleczy. Ale ona ( C= kwas L- askorbinowy) ma udowodnione od 100 lat działanie, które kwestionuje dzisijesza medycyna. Z koncernami medycznymi jest tak, że rozwijają te leki na które można mieć patent i te rozwiązania na które można mieć patent. Patent gwarantuje dowolną ( czytaj wysoką, bardzo wysoką) zyskowność przez wiele lat. A nie można opatentować substancji, pierwiastków, minerałów, etc. występujących w naturze. Bo one w naturze po prostu są, Koncern NESTLE chciał trochę czasu temu opatentować ziarna czarnuszki ( swoją drogą oddzielny temat do poczytanie o działaniu tej występującej w naturze rośliny). Nie udało się w żadnym kraju. A taki patent byłby żyłą złota! Tak samo w inżynierii, patent to gwarancja zysków. Jak nie można opatentować Jodu, Vitaminy C Lewo skrętnej, Witaminy E i Witaminy A, Witaminy D3 - to koncerny nie są nimi zainteresowane. Dla nich zdrowy pacjent, lub zdrowa całe narody to klęska! Wyobraź sobie co by było jakbyśmy wszyscy byli zdrowi! Pomyśl sama nad skutkami! Koncerny mają leczyć, a nie wyleczyć. JAkbyś wynalazła cud pigułkę, to jaki byłby zysk, gdyby po podaniu jednej każdy wyzdrowiał? Krótki i niepewny. Ale jakby to cudo miały przyjmować miliony i to co 1- -2 dni, to....raj! Raj na ziemi! Kąpiemy się w kasie. Tak jak kąpią się koncerny farmaceutyczne. Nie oglądałaś filmów o tym, że interes koncernów to nie interes zwykłego Kowalskiego? One się wykluczają. "Erin Brokovich"? Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 08.08.15, 18:17 Oglądaliście film "Olej Lorenza" ? To opowieść o tym, jak ojciec chorego dziecka, nie mogąc pogodzić się z brakiem pomocy ze strony medycyny, sam zaczął studiować medycynę, chemię, biologię i ....stworzył olej Lorenza. To nie bajka! To się nazywa zaangażowanie i pokazanie koncernom, że chcieć to móc. Koncerny działają tylko tam gdzie widza szansę nas szybki zysk. Nie wszystko co mówią lekarze to wynik badań i nauki. To w wielu wypadkach ignorancja i niedouczenie. Ale prawdą jest też to, że przeciętny lekarz nie ma czasu, sił i pieniędzy na ciągłe doskonalenie się w każdej chorobie. Ale, 10 lat temu żaden endokrynolog, nie zauważał wpływu witaminy D3 na nasz organizm... A teraz o tym piszą i zaczęli doradzać suplementację. Nie, że od razu pomoże tarczycy. Ale to są naczynia połączone...nasz organizm to jeden wielki zakład chemiczny. Odpowiedz Link
marmoladka123 Re: euthyrox 25 19.09.15, 02:40 Ale, 10 lat temu żaden endokrynolog, nie zauważał wpływu witaminy D3 na nasz organizm... -------> nadal endokrynolodzy w Polsce tego nie zauważają, zaliczyłam ich kilku i żaden mi tego nie powiedział Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 08.08.15, 18:20 www.akademiawitalnosci.pl/10-rzeczy-pomagajacych-tarczycy-zachowac-rownowage/ Odpowiedz Link
1karolina1981 Re: euthyrox 25 08.08.15, 21:33 Zażywanie przez ze mnie witaminy D 3 w moim przypadku jest zasadne bo mam bardzo duży niedobór. Koncerny wcale nie zarabiają na chorych na tarczyce. Wiesz ile kosztuje np. Euthyrox? A wiesz że od kąd zazywam to znowu chce mi się żyć! Boże co za brednie. Nawet mi się nie chce tego czytać. Sorry. Pytalam Ciebie czy chorujesx na tarczyce? Mogłabyś odpowiedzieć. Bo jeśli nie to nie mamy o czym dyskutować bo nie wiesz jak to jest nie mieć hormonów albo być chorym na hashimoto. Poczytaj sobie że bez hormonów nie da się żyć. A jeśli już się żyje to jest jakaś wegetacja. Dałaś mi link do strony gdzie jest 10 rzeczy które pomagają zachować równowagę. Nikt tam nie pisze aby zaprzestać brania leków i o tym jak niby koncerny farmaceutyczne z nas doją kasę. Chciałbym jeszcze wiedzieć od Ciebie czy na coś chorujesz? Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 09.08.15, 11:45 Przecież napisałam. Od 18 lat jestem chora. Miałam nadczynność 0- Gravesa Basedova. Podano mi jod radioaktywny i mam teraz wtóną niedoczynność. Czy wiem co to brak energii? Ciągła senność? Zapuchnięte oczy i opuchlizna ciała? Wiem. Pomimo że jestem na Euthyroxie 10 lat ( wcześniej miałam w odwrotną stronę chorobę i inne leki) choroba wciąż powraca. Jest kilka lat spokoju, kiedy wyniki są w normie i nagle BUM! Wiem dokładnie jak to jest. Wiem też jak to jest jak się ma nadczynność. Przeszłam i jedno i drugie i to ze wszystkimi objawami . I dlatego mówię (za siebie i co najmniej kilkanaście osób które znam z nadczynnością czy niedoczynnością) , że Euthyrox Ci nie pomoże. Pomoże Ci dzisiaj, dzisiaj poczujesz się lepiej i dzisiaj wróci Ci energia. Ale powód Twojej choroby jak był niezidentyfikowany tak będzie. Skąd wiesz, że Twoja tarczyca sobie nie poradzi sama? Wiesz co to do końca życia pochłanianie hormonów? Chcesz być matkę i mieć zdrowe dzieci? Właśnie..daj sobie szansę i poczytaj. Kiedyś nikt nie przypuszczał, że będzie można rozmawiać z kimś na drugim końcu świata za pomocą bezprzewodowego telefonu, a teraz są komórki. Inni się wyleczyli! I lekarze wyleczali z Hashimoto. Twój wybór i Twoja droga. Nie mówię odstaw Euthyrox - czytaj ze zrozumieniem i nie denerwuj się. Przecież nie musisz robić nic, co ja piszę Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 09.08.15, 12:00 Jestem na dawce Euthyrox naprzemiennie 75 i 100 i jednocześnie Novothyral naprzemiennie 50 i 75. I nie pozwolę sobie więcej "szprycować się" większymi dawkami. Odpowiedz Link
gala_dali83 Re: euthyrox 25 09.08.15, 17:28 naprzemienne dawkowanie to najgorsze co może być. I niejednokrotnie powoduje ono, że samopoczucie, zamiast się polepszyć, pogarsza się. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 12.08.15, 22:30 Rzecz w tym, że u mnie hormony potrafią w ciągu 4 tygodni skoczyć od 7-9 do 0,00001 Poziom TSH nic nie pokazuje w takim krótkim okresie czasu. Dopiero fT4 pokazuje krótkoterminowy wpływ podawanych leków. A potem mam 2-4 lata względnego spokoju i unormowanych dawek, i znów wraca karuzela. W moim otoczeniu nie ma dokładnie takiego samego przypadku zachować tarczycy, co tym bardziej pokazuje, że co działa na panią X, wcale nie musi działać na panią Y. Że moja niedoczynność, nie jest "Twoją" niedoczynnością. Ale ma w tej chwili realne ( nie wirtualne) grono znajomych z kilku miast, gdzie postanowiliśmy przetestować na sobie wpływ jodu, którego nam wszystkim lekarze nie polecają. I tu uwaga: - jedni lekarze zabraniają brania jodu ( ja pisze tylko o sobie) - inni mówią "nie zaszkodzi" - inni nic nie mówią, tylko proszą by notować ile biorę i kiedy i przynosić ze sobą zapisy. Mam 4 lekarzy od tarczycy, którzy "mój przypadek" obserwują i widzę regularnie wyniki. I bądź tu mądry człowieku! JA polegam teraz na sobie, bo już mam wiedzę większa od nich lekarzy. Wiedzę teoretyczną i praktyczną o moim przypadku i kilku innych. Biorę jod, żyję oraz biorę leki, żyję. Na podstawie 2 miesięcy brania jodu nie powiem jak to działa. Za kolejnych 6-8 miesięcy będzie jakiś zestaw wyników, bo robimy komplety wyników co 4-6 tygodni. A wiara w to, że EUTHYROX kogoś wyleczy, to największe kłamstwo na świecie. Odpowiedz Link
hashitess Re: euthyrox 25 09.08.15, 23:32 annalotta napisała: > Jestem na dawce Euthyrox naprzemiennie 75 i 100 > i jednocześnie Novothyral naprzemiennie 50 i 75. o ja cie........... co to za sposób uzupełniania hormonów. Można tylko wspólczuć samopoczucia. Może napisz do jakiego endo uczęszczasz, aby uchronić inne osoby przed tym sposobem prowadzenia terapii zastępczej. > > I nie pozwolę sobie więcej "szprycować się" większymi dawkami. ilość zażywanych syntetycznych hormonów ustala się na podstawie wyników FT4 i FT3, a nie na podstawie "szprycowania". Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 12.08.15, 22:33 CZytaj powyżej. U mnie fT4 w skali miesiąca przyjmuje skrajne wyniki. Odpowiedz Link
annalotta Re: euthyrox 25 12.08.15, 22:36 Bez hormonów da się żyć Czy to tarczyca, czy menopauza, czy inne choroby. Odpowiedz Link
gala_dali83 Re: euthyrox 25 13.08.15, 06:35 Dość odważne. Miałam okazję sie przekonać. Nie, dziękuję. Odpowiedz Link