Dodaj do ulubionych

B12 d3 tarczyca bóle glowy

07.12.18, 12:28
Witam potrzebuje wsparcia - ok 10 lat temu zostałam przez coś ugryzie na w nogę pojawił się dziwny bąbel po jego zniknięcie podobne ale mniejsze pojawiły się na drugiej nodze i później juz nie; nie wiem czy to ma związek ale od tego czasu zaczęłam się sypać - spadek nastroju bardzo duży brak koncentracji depresja spadek wagi jeden epizod łysienia plackowatego - w 2010 wizyta u edo - tsh przy dolnej granicy ft4 1.17 (ft3 i ft4 są raczej niezmienne - ciut poniżej 50%); brak diagnozy; 4.2012 - u psychiatry antydepresyjne; 7.2012 chwile stosowane antykoncepcyjne i od 9.2012 tetracykline 10 tyg na trądzik po tym nieustający ból głowy jakby spiecia brak poprawy po ibuorofen i adap. Ból narastal strasznie nie mogłam spać - rezonans i tk - ok; tsh 1.7 w 3 miesiace; 8 kg na plus i widok jakbym była opuchnięte ; mch ciut powyżej normy ; mcv minimalnie poniżej ; mchc ciut powyżej normy ; mpv ciut powyżej normy; dużo siniaki w na nogach bez przyczyny bolące ; później duże problemy jelitowe żołądkowe - poprawa po odstawieniu laktozy; 2015 - problem z zajściem w ciaze prolaktyna trochę powyżej normy w tym po obciążeniu 10x wzrost; tsh ok 2.5 - zajście dopiero po zwiększeniu euthyrox z 12.5 na 25; brak przeciwciał na tarczyce ; cukier ok 92; w ciazy brak bólów głowy cukier 74 spadek wagi w ciazy mimo braku wymiotów - po ciazy - ostre swedzenie skóry problem z rozchidzeniem kości w stopach 8 kg do przodu znowu problemy z jelita mi - b12 250 (190 z 880); d3 po lecie ciut poniżej normy ; tarczyca 8 ml bez zmian
Czy macie jakieś pomysły ci to może być? Moja siostra ma duże problemy z jelita mi niskie żelazo problemy depresyjne i .... padaczkę - miała robiona kolonoskopii - hemoroidy ale nie stwierdzili chyba celiaklia
Proszę pomóżcie bo lekarze widzą ze wszystko w normach i kierują do psychiatry ale ja 5 lat liczyłam się u psychiatry i brak poprawy ...
Wielkie dzięki za wszelką pomoc i cierpliwość przy czytaniu
Obserwuj wątek
    • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 07.12.18, 13:34
      Zapominialam dodać że w 2012 miałam jeszcze zawroty głowy i takie jakby wyładowania nerwów przy chodzeniu od głowy do końca nóg i przy tym przepływie prądu robiło mi się słabo psychiayra zapisał mi mała dawkę dopakine ale szybko odstawienie
        • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 08.12.18, 14:48
          W sierpniu tsh 3.8 po zwiększeniu dawki 2.5; erytrocyty hematokryt ciut poniżej normy ; mcv 94 norma 97; mch 31 norma do 32; mchc 32 8 norma 31-36; rdw 11.8 norma 11.5- 14; hemoglobina 12.2 norma 11.9- 15.5; żelazo 115 norma 33- 193; miałam jeszcze parathormon robiony sporo ponad normę ale krew wysyłana do innego miasta i mogło zafiksowac wynik wiec mam powtórzyć; wątrobowe ok;
          Z listopazowa - erytrocyty 4.32 norma od 4.1; hemoglobina 13.7; hematokryt prawie w połowie normy; mcv 95; mch 31.8 norma di 32; mchc 33.5 nie 31- 36; rdw 13.8 norma 11.5- 14
          Nie wiem czy ma to związek ale poprawa wyników po zwiększeniu euthyroxu
          • milaemalka Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 09.12.18, 02:28
            Moim zdaniem najpierw musisz doprowadzić do dobrych wyników tarczycowych,Proponuję zbadać Ft3,Ft4 i tsh.Gdy sie bierze euthyrox Tsh powinno być koło 1 Piszesz,ze mcv=95 ale jaka jest norma od... do../to wazne bo jeżeli mcv jest poniżej normy należałoby zbadac ferrytynę(żelazo może być w normie ale już w tkankach są braki) Jeżeli mcv jest powyżej normy należałby zbadać wit B12
            • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 09.12.18, 10:29
              Dzięki za odpowiedź mcv norma do 97 czyli bliżej górnej granicy ; tarczyca do zbadania za ok miesiąca ale mój endokrynolog sceptycznie podchodzi do zwiększania dawek bo objawy nie ustępują trochę poprawy było po d3; b12 250 norma 190-880 niby norma ale wszystko mam tak niby w normach - w ciazy nie bolała mnie głowa - i albo to hormony albo b12 bo brałam duże dawki kwasy foliowego który może masować niedobor b12 - podpytam endo
          • laura.phys Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 09.12.18, 09:14
            Wysoki parathormon może świadczyć o długoletnim niedoborze witaminy d wapnia a takszevmsgnezu, słowem tezyczka. Udaj się z wynikami do endokrynologa bo tezyczka towarzyszy problemom tarczycy, jej objawy to np napady lekowe, częstoskurcz, drętwienia, mrowienia i nadmierna potliwość, niewyraźne widzenie etc.
            • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 09.12.18, 10:31
              Dzięki ten parathormon nie pasował lekarzowi bo wapń był w normie - ale do ponownego zbadania w lepszym laboratorium - ale magnezu nie badała a ostatnio o tym myślałem powieka skakał - przy okazji zrobię dzięki
                        • milaemalka Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 09.12.18, 22:14
                          Jezeli nie prowadzisz notatek to radzę to robić,Data,samopoczucie (np senność,wysypka,pieczenie oczu'),dawka,wyniki.Problemy z witaminą B12 często wiąza sie z chorą tarczycą.Niedobory witamin z grupy b wpływają na układ nerwowy.Pisałaś,że siostra miała kolonoskopię.Gdyby coś bylo nie tak , badanie by to wykazało.Na czym polegają te problemy?
                          • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 10.12.18, 11:12
                            Dzięki rzeczywiście musze zrobić notatki bo raz myślę że już coś wiem a zaraz coś mi się nie zgadza - może to pomoże ; u siostry wyszły nieprawidłowości - stan zapalny i hemoroidy w środku ale nic o celiaklia wiec chyba celiaklie odloze ; objawy jelitowe to luźne stolce - w odpowiedniej ilości i bardzo duże wzdęcia no i plus to swedzenie chyba nietolerancja pokarmowa; a neurologiczne ylto zawroty ból głowy - spiecia prądu - uczucie gesiej skórki na mózgu i braki intelektualne brak skupienia taki wymiar bardzo duży
                            Insulinę robiłam ale bez krzywej ; cukier krzywa robiłam w ciazy -ok ale w ciazy miałam niski cukier
                                      • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 15.12.18, 12:21
                                        50 od kilku lat różne dawki
                                        Zaczęłam brać b12 od kilku dni - ten najgorszy ból głowy trochę ustąpił ale nie wiem czy to nie efekt placebo trudno mi uwierzyć że przy wyniku w normie miałabym aż takie objawy neurologiczne psychiczne
                                        Wiecie może jakaś dawkę b12 mogę brać spokojnie chciałabym na początku dawkę wstrzasowa żeby zobaczyć czy działa
                                        • laura.phys Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 16.12.18, 10:21
                                          Jaka dawkę b12 bierzesz? Na forum jest wiele osob z niedoborem b12.
                                          Warto wykonać badania w kierunku anemi złośliwej, czynnika cadyka itd. Bo jesli nie wydzierasz czynnika do wchłaniania b12 lub jesli bierzesz cos nad nakkwasote to możesz mieć problem z wchłanianiem. Trzebaby to skonsultować z lekarzem.
                                          • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 16.12.18, 23:02
                                            Zaczęłam brać 100 - jak wzięłam kilka (po przeczytaniu firum gdzie dziewczyny biorą 1000) to ustąpił ból głowy trwający długi czas i nie byłam jak zombi - musze jeszcze sprawdzić bo unikalam potencjalnych alergenówo i czy to nie placebo - rzeczywiście musze się temu przyjrzeć i zapisywać;
                                            Endokrynolog wydaje się sensowny - zleciła b12 przy wynikach w normie - w 2012 r te same badania były trochę ponad lub pod normę i one by wskazywały na b12 ale wtedy powiedzieli ze to stres
                                            Zobaczymy co powie na kolejnej wizycie - czy musze robić gastroskopie i te badania jak czynnik castell itd czy czekać czy będzie poprawa po suplementach? Kontynuować temat u endokrynolog czy inny specjalista - hematlog (krew w normie) czy gastrolog?
                                            Ja się będę upierać ze przy tsh 2.4 nie miałam owulacji wiec to nie mój dobry wynik - parę lat temu dałam sobie wmówić depresję i jakoś nic się nie zmieniło musze pocisnac lekarzy
                                            Tylko skąd ta mała tarczyca
                                            Dzięki dziewczyny - juz chciałam iść do psychiatry uncertain
                                        • hashitess Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 16.12.18, 11:49
                                          Cytat:
                                          - b12 250 (190 z 880); d3 po lecie ciut poniżej normy ; tarczyca 8 ml bez zmian

                                          Te wklejone przeze mnie Twoje wyniki są paskudnie niskie.
                                          Wcale się nie dziwię, że Twoje samopoczucie jest podobne.


                                          --
                                          Sentencja Hipokratesa:

                                          Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
                                          • hashitess Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 16.12.18, 11:51
                                            Masz dwie możliwości, aby poczuć się dobrze:\
                                            1. znależć kumatego medyka, co jest okrutnie trudne
                                            i
                                            2. nauczyć się swojej choroby.

                                            Innej rady nie ma.

                                            --
                                            Sentencja Hipokratesa:

                                            Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
                                            • milaemalka Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 16.12.18, 20:19
                                              Podstawa to odpowiednia dawka euthyroxu.Do tej pory moim zdaniem nie wyszłas z niedoczynności
                                              .Nieraz nawet jak juz wyniki sa dobre objawy (złe samopoczucie) jeszcze sie utrzymują.A u Ciebie nie widzę dobrych wyników .Wskazują na niedoczynność.Na forum pisały już kobiety leczone przez psychiatrów (nawet pamiętam ,że był pobyt w szpitalu psychiatrycznym) a póżniej okazywało się,ze chora jest tarczyca.
                                            • mila.111 Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 21.12.18, 12:04
                                              a jaką dawkę b12 polecacie - od kilku dni biorę 1000 - najmocniejsze bóle głowy osłaby, ale jeszcze mam kiepską koncentrację - jest ciut lepiej, ale nadal średnio; ile czasu to potrwa - mam problem z jelitami -jeszcze nie wiadomo co - lekarka rodzinna zastnawia się nad zastrzykami ale ma wątpliwości bo bym musiała brać do końca życia - czeka na decyzję endo
                                              jakie jeszcze badania zrobić - ferrytyna; czynnik castela, gastroskopia, kolonoskopia (siotra miała i celiaklia nie wyszła - czy jest sens robić badania w kierunku celiakli)
                                              czy endo da radę (neurlog przy gorszych wynikach krwi nie widział tego co ona przy badaniach całkowicie w normie )
                                              jakieś rady jak pporadzić sobie z tą koncentacją i bólem głowy - może te zastrzyki
                                              no jest jakaś nadzieja choć szkoda że tyle lat byłam bez diagnozy ...uncertain
                                                • milaemalka Re: B12 d3 tarczyca bóle glowy 22.12.18, 01:17
                                                  Mila zrób jak tylko będziesz mogła badania trójcy tarczycowej.Bardzo duzo objawów wiąże sie z niedoborami hormonów.Masz mała tarczycę to dawka musi być odpowiednio duża.Jeśli chodzi o B12 to z tabletek kiepsko się wchłania.Najlepiej zastrzyki.Dlaczego miałabys brać do końca życia ?.Bierzesz 10 sztuk jeśli to chwilowy niedobór.Na stałe zastrzyki tylko wtedy ,gdy są przeciwciała przeciwko czynnikowi Castela.Mam niestety a takze przeciwko komórkom okładzinowym żoładka.Przez to mam już za sobą kilka gastroskopii i jeszcze niejedna będę miała.Jelita mogą też dokuczac z powodu stresu-zespół jelita drazliwego.U mnie znaczna poprawa nastapiła,gdy zaczęłam brać hormony .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka