06.05.05, 10:52
Witajcie,
u mojej mamy wykryto własnie chorobe Hashimoto. Przeczytałam chyba wszystko
co dostępne na ten temat w necie. Mama jest załamana, bo to kolejna cięzka
choroba (jest po mastektomii i długotrwałej chemioterapii). Ledwie z tego
wyszła, a teraz to. Niedługo ma radiojod. Pomózcie. Sa takie rozbieżne
opinie, jedni mówią, że będzie miesiąc odizolowana, inni, że tydzień. Martwię
się i bardzo chcialabym jej jakoś pomóc. Może ktoś mi pomoże? Każda
informacja jest dla mnie na wage złota. Bardzo dziękuje z góry.
Obserwuj wątek
    • espressoo Re: Pomocy!! 06.05.05, 11:35
      Najchetniej odpowiedziałabym Ci, opanuj sie i nie histeryzuj!!!
      Hashi to nic strasznego, nie umiera sie na to! ja mam od 3 lat, pracuje, jestem
      szczesliwa, planuje rodzine itp.

Ty napisalaś malia w tonie umierającej osoby, która nie ma juz nadziei.
      Kobito?! Mówisz, że czytałas juz wszystko, to skąd ten tragiczny ton?
      • tirli Re: Pomocy!! 06.05.05, 11:40
        Może to tak zabrzmiało, ale ja pytam od strony czysto praktycznej. Tzn. jak to
        jest z tym radiojodem, może jakaś dieta?
        • anetaa Re: Pomocy!! 06.05.05, 11:58
          A do czego ten radiojod i dlaczego ma być odizolowana ? No bo chyba nie ze
          wzgledu na hashi??
    • aada1 Re: Pomocy!! 06.05.05, 13:09
      Witaj tirlismile)
      Dołączam się do pytania tu koleżanek odnośnie terapi radiojodem. Po co to??
      Taka terapia to tylko przyspieszy proces niszczenia tarczycy?
      Czasami terapia radiojodem jest wskazana przy nadczynności tarczycy ale nie
      przy niedoczynności.
      Nic też nie piszesz o aktualnych wynikach badań Twojej mamy. Jakie jest jej TSH
      i FT4. Przeciwciała jakie wyszły?
      Ada
      • katerina24 Re: Pomocy!! 06.05.05, 13:22
        no własnie jakaś paranoja może ona ma Gravesa Basedowa a nie nie Hashi przy
        niej nie stosuje się terapii radiojodem co za bzdura ,polecam skonsultowac się
        z innym lekarzem ,spr przeciwciała Anti TG i Anti TPO na jakiej podstawie
        stwierdzono HASHIMOTO?USG tarczycy miala?napisz cos więcej leki to zawsze można
        wcisnąć ale tego radiojodu to nie kumam
        • tirli Re: Pomocy!! 06.05.05, 15:36
          Bardzo dziękuję za reakcję. Ja już mam kompletny mętlik w głowie. Mama jest pod
          opieką poradni na Szaserów i tam ma rozpoznanie GB, poszła na konsultacje
          jeszcze na Wołoską i tam rozpoznali Hashi. Obydwaj lekarze zalecają radiojod.
          Na wynikach badań ja się kompletnie nie znam, ale może Wy będziecie mogły je
          zinterpretować - przepisałam skrupulatnie. I tak:
          Z końca kwietnia:
          TSH 0,023
          FT4 19
          FT3 12,3

Ze stycznia:

TPO 4531,563

Czy ktoś coś rozumie?
          • katerina24 Re: Pomocy!! 06.05.05, 16:58
            to wskazuje na Gravesa a nie na Hashi[powinnnaś podać zakres dla ft4 i 3 bo w
            zależności od jednostek w których robi się badania są normy dla nich ale to
            wygląda na autoimmunologiczne zapalenie prowadzące do nadczynności] a jak tam
            wyniki usg to TEŻ powinna Mama mieć.Z pewnością nie jest to Hashimoto--lekarze
            jacyś nieprzytomni jak Boga kocham---co do leczenia radziłabym skontaktować się
            z jednym jeszcze lekarzem endo aby rozwazyć czy radiojod jest tu wskazany i
            ewentualnie zrobić to też na forum prywatnym choroby tarczycy to na mur beton
            jest GB
            • iwotlen Re: Pomocy!! 07.05.05, 19:38
              Witaj,
              Czy Mamusia jest na jakiś lekach (tarczycowych), od kiedy te problemy z
              tarczycą (stwierdzone), jaki jest wynik usg tarczycy , bo napewno był robiony.
              Może masz jeszcze jakieś wyniki badań wcześniejsze. Tzn czy przeciwciała już
              wcześniej były, oraz jakie były wyniki TSH wcześniejsze. Niestety często
              zdarzają się pomyłki w laboratoriach (sama jestem nieszcześliwą posiadaczką
              takowych błędnych wyników conajmnie 4 z renomowanych laboratoriów w Warszawie).
              Nie denerwuj się. Napewno trzeba do tego podejść spokojnie. Wiem co przeszła
              Twoja Mama (mam kilka przyjaciółek po amputacji). Musisz wspierać Mamę. Twoja
              pomoc jest teraz b. potrzebna. Pozdr. IWO
              • aada1 Re: Pomocy!! 08.05.05, 09:16
                Hejka
                Mama miała robioną biopsję tarczycy? To badanie może potwierdzić czy to jest
                Hashi.
                Przeciwciała Twojej mamy mówią, że tak ale te pozostałe wyniki badań
                jednoznacznie stwierdzają nadczynność.
                Ada
                • domini32 Re: Pomocy!! 09.05.05, 09:31
                  Choroba Hashimoto i G-B należą do schorzeń autoimmunologicznych, cechujących
                  się wytwarzaniem przeciwciał. Przy H. występuja głównie przeciwciała anty TPO i
                  anty TG przy G-B przeciwciała TRab. Przy tego typu schorzeniach mogą też
                  wystepować równocześnie te przeciwciała. Nadczynność też czasami może
                  wystepować przy H. ale z czasem powinna przejść w niedoczynność i dlatego
                  pewnie postawiona została taka diagnoza. Tylko z tym jodem prom. jest chyba za
                  szybka decyzja. Jod prom. stosuje się przy nadczynności (choroba G-B i wole
                  guzkowate nadczynne) oraz w niektórych nowotworach.
                  Niech mama koniecznie się skonsultuje z innym lekarzem, zdrowie ma się jedno
                  ciepło pozdrawiam
                  D.
                  • tirli Re: Pomocy!! 09.05.05, 11:05
                    Bardzo wszystkim dziękuje za odzew. Choć przyznam, że jestem już calkiem
                    rozdarta. Mama początkowo leczona była na niedoczynność i to niestety z takim
                    skutkiem, że wpędzono ja w nadczyność. Była leczona farmakologicznie lekiem -
                    wstyd się przyznac uciekła mi nazwa na M. Jest pod opieką poradni na Szaserów,
                    tam ma rozpoznanie GB, natomiast na konsultacji na Wołoskiej, pani doktor
                    rzuciła w eter...hmmm...a może to Hashimoto. A zaraz potem...musi Pani poddać
                    się terapii radiojodem. Mama podjęła już decyzję, jest chyba już umęczona tym
                    wszystkim i postanowiła komuś zaufać. Od jutra trzy dni kroplówka
                    przygotowująca, a w piątek radiojod. Dodatkowo dostaje zabiezpieczenie
                    sterydami (chodzi o wzrok). Mam nadzieję, że to słuszna decyzja, bo ona już nie
                    chce słyszec o konsultacjach, chce chyba mieć to już za sobą.
                    • to-ja-007 Re: Pomocy!! 19.05.05, 14:50
                      Wspolczuje tego zamieszania.

I jak sie mam czuje po tym radiojodzie?
                      Na poczatku Hashimoto moga byc okresy nadczynnosci, dlatego mozna sie pomylic i
                      stwierdzic Graves-Basedowa. Jednak nie sadze zeby sie pomylili na Szaserow.

> Mama początkowo leczona była na niedoczynność i to niestety z takim
                      > skutkiem, że wpędzono ja w nadczyność.

To sie akurat czesto zdarza i nie jest wcale bardzo grozne. Nadczynnosc polekowa
                      jest odwracalna - wystarczy odstawic leki i po 2 tyg. wszystko wraca do stanu
                      wczesniejszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka