Dodaj do ulubionych

Dlaczego rośnie

21.10.05, 10:44
Od wielu lat mam zdiagnozowaną chorobę.Cały czas jestem na lekach, wyniki w
normie, a tarczyca ciągle się powiększa.Czy ktoś ma podobny problem? Z moim
lekarzem nie bardzo mogę się dogadać, nie umie mi tego wytłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • nitca Re: Dlaczego rośnie 26.10.05, 13:19
      Witaj Efciu
      Moze dobrze by bylo, gdybys wybrala sie do drugiego lekarza. Od bialych
      fartuchow w duzym stopniu zalezy nasze zdrowie i powinni umiec tlumaczyc co
      dzieje sie w naszych organizmach.
      Pozdrawiam
      Nitca
    • to-ja-007 Re: Dlaczego rośnie 26.10.05, 13:26
      Witaj
      Jakie masz TSH? USG w porzadku?
      Zwykle pryz HAshi z czasem tarczyca zaczyna zanikac.....
      Ale pewnie sa wyjatki od reguly. wink
      pozdrawiam
      ula
      • efcia15 Re: Dlaczego rośnie 28.10.05, 09:56
        Dzięki, że ktoś napisał. Jeśli chodzi o zmianę lekarza to sprawa sama się
        wyjaśniła.Kiedy dziś poszłam na ustaloną wizytę okazało się, że lekarz juz nie
        pracuje, a nowy rozpoczyna 3 listopada i wyznaczono nowy termin.Co do wjników to
        wyglądają tak: TSH - 0.95, TPO>1000, USG - wymiary: płat prawy 40x30x65, lewy
        35x30x64. echo tarczycy silnie obniżone z pasmami zwłóknień, struktur
        guzkowatych nie widać.Czy powinnam poddać się operacji proszę o poradę.
        • moniak7 Re: Dlaczego rośnie 03.11.05, 15:05
          Mnie moja endo powiedziala, ze hashimoto moze powodowac zmiany objetosci
          tarczycy. Co kilka miesiecy objetosc moze byc inna, raz w normie, raz za mala i
          raz za duza. generalnie choroba polega na zaniku tarczycy i dlatego majacych
          hashimoto raczej sie nie operuje, bo organizm sam radzi sobie z
          niefunkcjonujaca tarczyca. Wedlug niej w przypadku Hashi do momentu do jakiego
          hormony sa w normie lekow nie nalezy wprowadzac. Wprowadza sie dopiero gdy
          hormony zaczynaja sie psuc, czyli organizm sam przestaje sobie
          radzic.Wprowadzanie leczenia przy prawidlowych wynikach nazwala szarlataneria,
          ktora uprawiaja niektorzy lekarze. Zalecila mi czeste kontrole (lacznie z
          biopsja co jakis czas, bo mam guzki).Wedlug niej i mojej poprzedniej lekarki
          nie ma sensu powtarzac badan na pzreciwciala, bo jak sa to juz nie znikna, i
          tego nie da sie odwrocic, moga sie bardzo zmieniac, ale samych przeciwcial nie
          da sie wyeliminowac lekami. Zreszta wahania sa podobno trudne do wytlumaczenia.
          A wiec moim zdaniem , spokoj i zdaj sie na madrego lekarza (zrob pierwsze
          wywiad nawet w necie, kogo ludzie polecaja). Pozdro Monika
          • to-ja-007 Re: Dlaczego rośnie 03.11.05, 23:14
            Moniak
            jesli cukier, cholesterol masz ok i nie masz anemii - to mozesz nie brac
            hormonow tarczycyi czekac na pojawienie sie niedoczynnosci rowniez w wynikach
            hormonow.

Zacznijmy od tego - jakie masz TSH?
        • efcia15 Re: Dlaczego rośnie 09.11.05, 08:59
          Nikt nic nie podpowie, a może leczenie niekonwencjonalne - czy ktoś próbował tej
          metody.
          • hashi-tess Re: Dlaczego rośnie 09.11.05, 09:42
            efcia15 napisała:

> Nikt nic nie podpowie, a może leczenie niekonwencjonalne - czy ktoś próbował te
            > j
            > metody.

Leczenie niekonwencjonalne w przypadku chorób tarczycy może być tylko i wyłącznie traktowane jako wspomagacz. Ono napewno Cię nie wyleczy.
            Jeśli chodzi o leczenie - wcześniejsze wpisy mówią o wytyczeniu drogi.
            W Hashimoto jest tak, szczególnie na początku choroby, że możesz być raz w nadczynności, a za chwilę w niedoczynności. Stąd wole może się zwiększać i zmniejszać. Jakakolwiek ingerencja chirurgiczna nic nie zmieni, a tylko spowoduje Twóje cierpienie i niewielką bliznę. Poza tym, nie spotkałam jeszcze osoby, której z powodu hashi wyciętoby tarczycę.
            Tess
            • efcia15 Re: Dlaczego rośnie 09.11.05, 10:13
              Niestety moja pani doktor jest zdania,że należy wyciąć ze względów estetycznych,
              a choruję od 20 lat - to jest trochę czasu.Od 5 lat tylko rośnie,a ja przez
              ostatnie pół roku też zaczęłam przybierać na wadze ok. 1kg.miesięcznie mimo, że
              pilnuję co jem i ciągle sobie odmawiaiam smakołyków przez co robię się bardziej
              nerwowa.
              • hashi-tess Re: Dlaczego rośnie 09.11.05, 10:38
                efcia15 napisała:

> Niestety moja pani doktor jest zdania,że należy wyciąć ze względów estetycznych
                > ,
                > a choruję od 20 lat - to jest trochę czasu.Od 5 lat tylko rośnie,a ja przez
                > ostatnie pół roku też zaczęłam przybierać na wadze ok. 1kg.miesięcznie mimo, że
                > pilnuję co jem i ciągle sobie odmawiaiam smakołyków przez co robię się bardziej
                > nerwowa.

20 lat chorowania, to szmat czasu.
                Praca tarczycy napewno też się zmieniła. Może czas zacząć diagnozowanie jej pracy od początku?
                Poziom TSH, moim zdaniem, masz ok.
                A kiedy wykonywałaś inne badania?
                Może tu tkwi Twój problem?
                Jak napewno wiesz, w naszym schorzeniu wiele się dzieje i dlatego trzeba często monitorować stan swojego zdrowia.
                Tess
                • efcia15 Re: Dlaczego rośnie 10.11.05, 09:44
                  Badania które podałam są robione 2 m-ce temu.Wczoraj odebrałam wynik z biopsji
                  wyglada tak : Krew,płyn koloidowy,komórki limfoidalne i oksyfilne, nieliczne
                  drobne tyreocyty.Obraz cytologiczny odpowiada przewlekłemu zapaleniu
                  tarczycy.TSH i USG wykonuję raz w roku innych badań lekarz twierdzi, że nie
                  potrzeba.
    • efcia15 Re: Dlaczego rośnie 25.11.05, 08:55
      Mój proble

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka