Dodaj do ulubionych

Gdzie jest Aada1?

28.11.05, 23:30
Aada1
to nie wypada... tak milczec wink
Odezwij sie prosze bo zaczynam sie martwic. Czy wszystko w porzadku?
Czekam z niecierpliwoscia,
Lu
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: Gdzie jest Aada1? 30.11.05, 15:50
      Lu
      Kochanie jestem...
      Ale czuje sie fatalnie walcze moje TSH cały czas wysokie obecnie prawie 7,5
      badanie z przed tygodnia. Chodze jak zombii juz nie wiem co sie dzieje wokół
      mnie...sad Dawka idzie juz 50 mg letroxu i 12,5 cytomelu.
      I nic, dalej zle jak narazie organizm nie reaguje...sad ja chyba oszaleje
      jestem chodzacym bólem i do tego kreci mi sie w głowie... doszły lęki.Cuda sie
      podziały jak wprowadziłam tą FT3... na łep na szyje leci FT4 ... dwa miesiące
      temu poziom FT4 0,0755 i TSH było 6,630 zwiekszylismy dawke z lekarzem ...po
      miesiacu badanie TSH i mam 7,5 jeszcze wzrosłosad((
      Nie wiem co dalej, stopniowo zwiększam dawke tak co dwa tygodnie aby organizm
      sie przyzwyczajał. Nie klikam na forum bo nawet nie chce mi sie opisywać mojej
      aktualnej sytułacji... coby młodych hashimotek nie straszyć...smile
      Lu kochana jak u Ciebie ,jak Kubuś?? cały czas czekam,że zaklikasz do mnie na
      gg.
      Dzięki za pamieć kochana ....
      Pozdrawiam serdecznie, buziaczki dla synka
      Ada
      • mongra Re: Gdzie jest Aada1? 01.12.05, 10:08
        Ada,
        pewnie Cię to wcale nie pocieszy, ale ja na przykład przy dawce 100 mg, którą
        moja eno określała jako średnia, miałam we wrześniu TSH 10. Też myślałam, że
        konieczne będzie branie fT3, ale chyba się obejdzie bez.
        Dopiero przy dawce 150 mg Letroxu zaczęłam mieć "przyzwoite" wyniki TSH, a
        ostatnio nawet przy dolnej granicy normy.
        Ty pewnie 'skończysz' na niższej dawce niż ja, bo na pewno masz mniej
        kilogramów wagi...
        Trzymaj się mocno,
        Mongra
        ---
    • to-ja-007 Re: Gdzie jest Aada1? 01.12.05, 21:06
      Adus
      Dlaczego mialabys nie narzekac na forum? Jesli tylko masz na to ochote to
      powinnas ponarzekac .....
      Wspolczuje Ci, ze masz tak pod gorke. Ja w tej chwili biore 150 mikrogram i sie
      dziwie dlaczego przy 50 mikrogram mialam tyle skutkow ubocznych.
      Moze u Ciebie zwiekszenie dawki tez przyniesie jednak jakies pozytywne skutki?

sciskam
      ula

• to-ja-007 Re: Gdzie jest Aada1? 01.12.05, 22:01
      Adus
      Tak sie zastanawialam nad tym Twoim fT4 - i albo to pomylka albo moze masz
      jeszcze jakis przeciwciala?

Wlasnie czytalam ze jak ktorys z hormonow mimo suplementacji wychodzi na bardzo
      niskim poziomie moze to oznaczac obecnosc przeciwcial przeciwko temu hormonowi
      (moze to byc zarowno T4 jak i T3). Rozwiazaniem wtedy jest zwiekszenie dawki leku.

pozdrawiam
      ula
      • lu74 Re: Gdzie jest Aada1? 01.12.05, 22:09
        Kochana,
        Przykro mi slyszec, ze przechodzisz przez takie pieklo...
        Odpisuje na szybko bo ja juz tyram w pracy i ledwo daje rade wszystkim
        obowiazkom.
        Sluchaj, wejdz na strone www.thyroiduk.org/ (pamietam, ze znasz
        angielski, prawda?) i przeczytaj bardzo dokladnie rozdzial pt. Adrenal Problems.
        Jesli bedziesz miala jakiekolwiek watpliwosci daj znac.
        Moze to jest przyczyna Twoich problemow.
        Napisze wiecej w okolicy weekendu bo jutro o 6 pobudka i do roboty sad
        Sciskam goraco i masz sie tutaj pojawiac niezaleznie od nastroju i samopoczucia!
        Lu
        • aada1 Re: Gdzie jest Aada1? 02.12.05, 17:49
          Dzieki za dobre słowa smile))
          Nie wiem jak to bedzie zwiekszyłam dawke na 50mg tak jak pisałam Wam ...no
          brałam ja 5 dni. Oczywiście wcześniej stopniowo na nia wchodziłam... pomalutku.
          Wczoraj 3x zasłabłam... chodze trupio blada...lęki dość silne, zawroty
          głowy...puls rano podwyzszony tak na 111 ale koło południa sie normuje, totalne
          osłabienie.
          Rozmawiałam z lekarzem kazał zmniejszyc dawke FT4 natychmiast i zwiekszyc
          troszek FT3. On twiedzi ze ja musze isc na Cytomel bo tego bardziej potrzebuje
          moj organizm. HMM przy 25 mg ja go przedawkowałam na poczatku leczenia ale nie
          duzo ... norma jest do 4.43 ja miałam 5 po 6 tyg leczenia. I tylko wtedy udało
          mi sie zbic to TSH...:]Potem w dawce 1/4 z 50mg utrzymywał sie na granicy 3,18
          czyli tez nie za wysoko...spadło FT4 tak jak pisałam wczesniej...zwiekszyłam
          dawke ...no i mam po miesiacu leczenia 7,42
          Ehhh juz mam dosc - od stycznia moje TSH wychodzi 6 albo7 juz nie mam sił ...
          stanu eutyrozy u mnie juz nie było ponad rok.
          Teraz tez wracam do lasu spowrotem sad( nie wiem ale nogi mam jak z waty ...
          same drgaja, miesnie bolą- juz nie wspomne o stawach i plecach.Hmm jeszcze
          jedno temp ciała w pierwszym okresie cyklu bardzo niska tak max do 36,4 ale
          potem po owulacji dobra czasami nawet za bardzo bo wybija do 37,00. W przyszłym
          tygodniu robie dokładny poziom hormonów ...zobacze co wyjdzie. Dam Wam znać jak
          tylko bede miała wyniki.
          Jesli macie jakies pomysły jak moge sobie pomoc prosze piszcie...smile)Może jakies
          badania dodatkowe wykonać...?
          Nadnercza sprawdzone LU dobre były wyniki ... Uluś ja była na poczatku leczenia
          na 75mg euthyroxu-[ przedawkowała hormon ft4] a TSH spadło wtedy z 12 na 2,15.
          Okres zatrzymał sie na dwa miesiace. U mnie to nie zda egzaminu zwiekszenie
          dawki...sad
          Pozdrawiam Was serdecznie ...dziekuje z dobre słowa
          Ada
          • lu74 Re: Gdzie jest Aada1? 03.12.05, 22:34
            Wiesza co, Ada, mi to sie cos tu nie podoba. Walczysz z wiatrakami juz tyle
            czasu, ze musi byc jakas inna przyczyna tego, ze Twoj organizm nie przyswaja
            sztucznego hormonu.
            Tak na chlopski rozum to cos stoi na przeszkodzie...
            Jesli moga to byc inne przeciwciala to czy masz mozliwosc konsultacji z
            immunologiem?
            W kwestii nadnerczy czytalam, ze ich lekkie niedomaganie nie wyjdzie w
            badaniach (to tak jak z normami TSH) i jesli najmniejsza substytucja t4
            powoduje silny spadek TSH to mozna podejrzewac nadnercza. Ale nie ma na to
            dowodu i diagnoze opiera sie na objawach oraz opisanej powyzej zaleznosci.

Od roku, mimo leczenia czujesz sie podle wiec moze czas zaczac walczyc o
            zdrowotnosc w inny sposob. Nawet nie wiem jak to sie zalatwia ale moze moglabys
            polozyc sie na kilka dni w szpitalu zeby zrobili Ci przeglad organizmu i niech
            jakies konsylium madralinskich lekarzy wymysli co jest przyczyna Twojej
            nietolerancji suplementacji hormonalnej.

Nie chcialabym abys uznala, ze sie wtracam ale po prostu najzwyklej mi przykro,
            ze czujesz sie tak fatalnie, a lekarz jak rozumiem ogranicza sie do kolejnych
            prob ustawienia dawki hormonow. Wiem, ze cierpliwosc tu jest wskazana ale bez
            przesady - rok i wlasciwie nic sie nie zmienilo.

I jeszcze kwestia mierzenia temperatury i wyciagania wnioskow o funkcjonowaniu
            tarczycy - te metode mozesz stosowac bodajze jedynie od 2 do 5, czy 7 dnia
            cyklu. Potem na nic sie ona zdaje. Jak przypomne sobie gdzie to czytalam to Ci
            podesle.

Dziewczyny i chlopaki moze ktos z Was spotkal sie juz z takim przypadkiem lub
            sam nim byl i wie co w takiej sytuacji mozna zrobic? Pomozcie.

Ada, a moze podpytac na forach tarczycowych w Stanach (moze sprobuj na
            www.about.com kliknij na Health potem Thyroid Disease). Oni chyba maja rowniez
            hormony naturalne (wyprodukowane z tarczyc swinek podobno) i moze tak jest, ze
            sa osoby, ktore sztucznych nie toleruja i po prostu biora naturalny lek. Nie
            mam pojecia skad go wytrzasnac w Polsce ale jak ma Ci to pomoc to przeciez
            znajdzie sie sposob, zeby to sciagnac.

Juz sama nie wiem co robic ale cos trzeba bo ile mozna sie tak zle czuc.

Jak cokolwiek przyjdzie mi jeszcze do glowy albo znajde w necie to natychmiast
            napisze.

Bardzo goraco Cie pozdrawiam,
            Lu

• lu74 Dla Aady 03.12.05, 23:04
              Kochana, znalazlam...

Bardzo przepraszam, ze wklejam w takiej formie ale ze wzgledu na totalny brak
              czasu po prostu nie moge przetlumaczyc. Gdybys miala jakiekolwiek watpliwosci
              to daj znac - pomoge na pewno.

How do I do the Basal Temperature Test?

In the morning, before getting out of bed and with as little movement as
              possible, place the thermometer under your armpit. Leave it in position for 10
              minutes. If you do not have the time, 3 minutes in the mouth. Do not drink
              alcohol the night before you take your basal temperature. Do this for five
              consecutive days. Make a note of all the readings and then average them out.
              Use a mercury thermometer (digital thermometers are to be used orally only).
              Menstruating women must take their temperatures on the 2nd, 3rd and 4th days of
              their periods only. Non-menstruating women, women who have had total
              hysterectomies and men may take their temperatures any day. 97.6F - 98.4F
              (36.6 -37C) = Euthyroid (normal). If temperature falls below 97.6F (36.6C)
              consider hypothyroidism as a possible cause.

oraz

I am on thyroxine, but I still feel ill. Why could this be?

Some people still have symptoms when they are on thyroxine. This can be due to
              many things. It can be that they are not on enough thyroxine for their needs.
              Before blood tests came into play, people were given more than 200mcg, although
              many doctors now don’t like to give more than 150mcg. Thyroxine should also be
              given according to weight, so the bigger you are, the more you should have. In
              reality, this does not happen. Each doctor seems to have his own ideas about
              the highest level he will allow his patient to be in the range. He then tells
              the patient that she cannot have any more thyroxine, even though the patient
              still has symptoms.

Another reason many people still feel ill on thyroxine is that they are not
              converting the thyroxine into T3 (tri-iodothyronine). This conversion takes
              place outside of the thyroid, mainly in the liver, so if the patient has some
              kind of problem with the liver or any of the other places where conversion
              takes place, then deficiency will occur. Certain vitamins, especially those of
              the B group and some minerals are also necessary to aid conversion, namely:
              iron, selenium, magnesium and zinc. If you are deficient in any of these then
              conversion will be less effective. If this is your problem, then you will need
              to supplement your T4 with T3, or take the natural form of thyroid hormone.
              Armour natural thyroid is an excellent alternative, which has not only T4, but
              T3, T2 and T1.

If you have adrenal insufficiency, this can also cause major problems for the
              receptor uptake of the T3. Some kind of adrenal support will be needed before
              the receptors can uptake properly. Many people have this problem in these
              stressful times; it can be caused by car accidents, major surgery, autoimmune
              disease attacking the adrenal glands and, of course, inadequately treated
              hypothyroidism.

Lastly, there seem to be a lot of people who just cannot tolerate the synthetic
              form of thyroxine and fare much better on the natural form which contains all
              four thyroid hormones.

If you are not receiving enough thyroid hormone or not getting the correct form
              of hormone into your body, then you will still have symptoms.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka