Dodaj do ulubionych

hashi warszawiacy - lista

07.12.05, 09:22
może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skonfrontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ajka66 Re: hashi warszawiacy - lista 07.12.05, 09:25
      ajka66 napisała:

> może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skon
      > frontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam.
      wpisz swoj login w watek!!
    • ajka66 ajka66 07.12.05, 09:35
      ajka66 napisała:

> może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skon
      > frontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam
    • jotika jotika 07.12.05, 12:27
      witajcie
      własnie dostałam wyniki z laboratorium potwierdzajace Hashimoto (przynajmniej
      nazwa jest ładna smile
      dostałam póki co Euthyrox 25 i powoli oswajam sie z tą chorobą - do tej pory
      wszelkie swoje doleglwości zwalałam na pogodę i kiepski nastrój
      mieszkam w Warszawie i szukam odpowiedzialnego lekarza, przy okazji pozdrawiam
      wszystkich uczestników tego forum -dzięki Wam wiem juz dużo więcej - dziękuję
      Joanna
    • wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista 07.12.05, 21:30
      Witaj!Moje ostatnie wyniki- antyTPO ponad 50000,tsh lekko pniżej normy. moja
      endo zmienila mi dawkę euthyroxu na 975 tygodniowo,czyli 4*150 i 3*125/ mam
      zupełnie zniszczoną przez hashi tarczycę i wcale już nie produkuje
      hormonów/więc całość muszę zastąpić syntetykiem.Jest to efekt złego
      diagnozowania,zanim nie spuchłam żadnemu lekarzowi nie przyszło do głowy,że to
      tarczyca.Dobrze że moja domowa pani doktor jest dobrym diagnostą i szybko
      zaskoczyła co mi jest.Na diagnozę o hashi czekałam 2 lata/najpierw stwierdzono
      tylko niedoczynność/Za tydzień idę na kolejne badania/po3 mies./TSH, fT3
      1keratynine,bo mam b.wysoki poziom.Mam nadzieję,że moje nerki nie odmówią
      współpracy.Trochę się wystraszyłam,bo tydzień temu zmarła na nerczycę
      ciotka/okazało się, srce i nerki wysiadły wskutek wieloletniej,nieleczonej
      niedoczynności tarczycy/Po postawieniu diagnozy było zbyt póżno,aby uratować
      ciotke/Ale dosyć smutków,wiosna idzie Pozdrowienia W. p.s.jestem z W-wy
      • ala261 Re: hashi warszawiacy - lista 08.12.05, 21:00
        Boże,ale mnie wystraszyłaś!!!!!Możesz podać namiary na tą lekarkę?
        Ala
        • wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista 08.12.05, 23:45
          Hej,przepraszam,nie miałam zamiaru Cie straszyc.Jedno jest pewne,tarczyca
          sfiksowana może rozłożyć cały organizm.Jeżeli jesteś zdiagnozowana,to już
          sukces.Teraz dbaj tylko o poziom hormonów,po uregulowaniu,da sę z tym
          choróbskiem żyć.Ja leczę się w luxmedzie na ul Szernera, u dr.
          Jankowskiej,płacisz co miesiąc 80zł i masz z głowy kosz prywatnych wizyt,badań
          i dobijania się do państwowych przychodni/ćwiczyłam to 2lata/Jezeli nie
          odpowiada Ci luxmed,to spróbuj w Ibisie/okopowa i Szlenkierów /maja umowę z
          NFZ,ale bez badań. Ups, czy chodzi Ci o lekarkę domową?To już informuje,
          należę do malutkiej przychodni na Sokołowskiej. W
          • kacha66 Re: do wandy 09.12.05, 11:32
            Witaj
            lecze sie na hashi juz prawie rok, wcale nie czuje sie lepiej, moja lekarka
            kest wlasnie Pani doktor Jankowska, mam bardzo mieszane uczucia co do niej,
            niby skrupulatna ale trzeba wszystko z niej wyciagac, na pytanie kiedy
            przestana wypadac mi wlosy i kiedy przestane tyc odpowiada ze tak ma byc i juz
            i ze ewentualnie mam skonsultowac sie z innym lekarzem.
            Jakie sa Twoje doswiadczenia?
            • wandap1 Re: do wandy 09.12.05, 18:39
              Hej!Po doswiadczeniach z innymi, lekarka jest wyjątkowo komunikatywna.Caly
              problem w tej chorobie,to czas,szybko pojawiają się dolegliwości,a usuwanie ich
              trwa długo.Ponieważ interesuję się ziołami /jestem chemikiem / łatwiej mi bylo
              dojść do tego,ze jesli tarczyca z niedoczynnością upośledza wchłanianie,to
              organizmowi brakuje wszystkiego i korzysta ze swoich zapasów-
              witamin,mikroelementów makroelementów, więc trzeba ich wszystkich dostarczyć
              nie tylko pojedyńczych np.oleje nienasycone ale/preparaty wielowitaminowe
              multisal/.dużo owoców, warzyw/Do włosów i skóry odżywki i kremy.Niestety zabawa
              musi potrwać kilka miesięcy.Tyć przestałam po roku euthyroxu/ dawka od 25 do
              150 dziennie/ po wyjściu z niedoczynności,gorzej z kondycją-mięśnie
              brzucha,plecow niestety mam kiepskie,co wpływa na sylwetkę.Mam za mało
              samozaparcia żeby regularnie ćwiczyć.Wracajac do pani doktor, to muszę
              powiedzieć,ze jest skrupulatna,sprawdza cały organizm-serce nerki, wątrobę,a
              nie tylko tarczycę.Dopiero ona wysłała mnie na w miarę kompleksowe
              badania,przedtem endo sprawdzał tylko hormony, a reszta miał zajmować się
              lekarz domowy/bez żadnej informacji ze strony endo/,więc dla mnie jest to duży
              postęp,bo nie musze latać od przychodni do przychodni.Czas w jakim Twój
              organizm dojdzie do siebie,trudno określić,to cecha indywidualna,ale możesz mu
              pomóc dostarczając odpwiedniego jedzonka/dieta np.śródziemnomorska,witamin itp.
              Zyczę poprawy kondycji .W
              • tygrysek01 Re: do wandy 09.12.05, 21:48
                Witajcie...jestem z Pruszkowa. smile. Ostatnio chciałam sie wybrac do dr Jerzak,
                ale jakna razie mój gin polecił mi dr. Zgliczynskiego. Bo z nim
                własniewspółpracuje przy prowadzeniu ciąż tarczycówek. A wiec sie wybieram.
                • iwotlen do Tygryska 09.12.05, 21:56
                  Tygrysku, dr. Zgliczynski to endykrynolog specjalizujacy sie w przysadce, a dr.
                  Jerzak to gin specjalizujaca sie w immunologii rozrodu. Pozdr. IWO
                  • kochanka_heathcliffa Re: do Tygryska 09.12.05, 22:30
                    Warto też używać wyszukiwarki bo już był tu negatywny wątek o Zgliczyńskim
                    • tygrysek01 Re: do Tygryska 10.12.05, 15:20
                      Ja mówiłam o Zgliczynskim juniorze. Nie tym od przysadki.
                      • iwotlen Re: do Tygryska 10.12.05, 20:15
                        Tygrysku, moja kolezanka ktora miala gruczolaka przysadki zajmowal sie wlasnie
                        dr albo doc. Zgliczynski (junior), moze sprawdz to lepiej.
                        • tygrysek01 Re: do Tygryska 11.12.05, 12:16
                          iwotlen dziękuję. Na pewno nie oprę sie na jednej opini lekarza. nadal jestem
                          pod kontrola mego endo a do Zgliczynskiego chce isc tylko na potwierdzenie tego
                          co mam ze sobą zrobić by miec zdrowe dziecko smile. Jeszcze planuje udac sie do dr
                          Jerzak......w sumie zdrowie jest bezcenne.
    • jotika Re: hashi warszawiacy - lista - do wandy p 12.12.05, 16:15
      Witaj!!!
      Bardzo Ci dziękuję za to, że odpisałaś bezposrednio na mojego posta
      ponieważ od 2tygodni dopiero obcuję na dobre (mam nadzieję) z Hashi, to mam
      głowe pelna niepewności, wątpliwości dotyczących tej choroby
      póki co wybieram sie do drugiego lekarza (polecono mi prof. Kozłowiczz LUX medu
      na Racławickiej, ale chciałabym wiedzieć o co pytać lekarzy, o jakie badania
      oprocz hormownów i pciał prosić?? czy oprócz Euthyroxu 25 ktory mi teraz podano
      (kontrola za 2 miesiace)polecasz cos jeszcze dla ratowania tarczycy??
      czy stosujesz jakąś dietę? ja narazie skutki tej choroby odczuwam głownie
      własnie gastrycznie wiec staram sie i tak uważac na to co jem
      pozdrawiam serdecznie, pewnie jeszcze się przypomnę
      • wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista - do wandy p 13.12.05, 00:05
        Hej!Postaram się odpoiedzieć po kolei na Twoje pytania.Nie ma innych leków,poza
        hormonami/mogą mieć różne nazwy,zależnie od producenta/Niektórzy lekarze
        zapisują zestaw tyroksyna +trójjodotyronina/oba są hormonami tarczycy/z tym,że
        tyroksyna rozkłada się w organiżmie na trójodotyroninę,więc rzadko występuje
        konieczność podawania tjt.Ja ze względu na podniesienie tętna po euth. dostałam
        concor/polski Bisocard/.Ponieważ hashi daje różne objawy/bardziej
        niedoczynność/ musisz sprawdzić poziom cholesterolu,wapnia,nerki.Ostatnio
        miałam pełne badanie krwi,lipidogram/cholesterol/ glukozę,
        kreatynina/nerki/Wyniki będę powtarzać w styczniu,dla sprawdzenia.Nie wiem
        jakie Masz dolegliwości gastr. nie piszesz jakie,hormony mogą powodować
        rozwolnienia/ Dieta-wszystko na oleju,mięso,,zamiast śmietany jogurt. ryby,
        warzywa, dużo przypraw.mało cukru/kawa herbata-bez.regularnie stosuję preparaty
        wielowitaminowe i mineralne,więc wyniki mam przyzwoite.Tylko cukier 110,alePani
        doktoe stwierdziła.ze jest to wpływ bardzo póżnego wykrycia niedoczynności/man
        zupełnie wyłączoną tarczycę/,i będzie kontrolowac,jego poziom.W czasie wizyty
        pytaj o- cholesterol,serce, nerki,osteoporozę,bo musisz wszystko sprawdzić,ijak
        będzie o.k.,to wtedy dieta ćwiczenia i uwierz z tą chorobą,kontrolowaną, da sie
        żyć,bo nie ma wyjścia.Zanim trafiłam do dr. Jankowskiej,i zanim sama/po
        diagnozie hashi/zalicyłam reumatologa-bóle mięśni i
        stawów,kardiologa,rehabilitację,kosmetyczkę i nic.Rehabilitant polecił mi
        koenzym Q10 , witaminy i minerały.Po dośc długim czasie ustąpiły bóle, kłopoty
        ze skórą ale z kodycją jeszcze kiepsko.Trzymaj się W
        • kacha66 Re: do Wandy 14.12.05, 13:12
          Witaj
          Wando jestes kopalnia wiedzy, bardzo ci dziekuje za wszystkie info.pomimo dosc
          dlugiego obcowania z hashi ciagle poruszam sie po tym temacie jak we mgle.
          hashi bardzo mi dokucza, glownie tetno czesto w granicach 140/150 min, po
          takiej godzince reszte dnia mam z glowy. piszesz o koenzymie Q10, myslisz ze
          pomoze na wlosy i skore? pozwolisz ze bede sie do Ciebie zwracac z pytaniami,
          moze jakos przy twojej pomocy rozwieje sie kilka watpliwosci?
          Pozdrawiam
          Kasia
          • wandap1 Re: do Wandy 14.12.05, 19:30
            Witaj!Nie podajesz czy masz nadczynność, czy niedoczynność.Ja przy
            niedoczynności i stosowaniu euthyroxu dostalam Concor na obniżenie tętna.Bez
            tego leku mam wysokie tętno.Q10 bardziej mi pomógł w likwidacji dolegliwości
            mięśniowych/bóle/Skórę i włosy podratujesz witaminami i minerałami/wymaga to
            czsu/,Jeżeli masz ochote ,to możesz spróbować starej metody naszych babć-50ml.
            rycyny ,sok z jednej cytryny,1 żółtko,-zrób coś w rodzaju majonezu,wetrzyj we
            włosy,przykryj folią i ręcznikiem, przetrzymaj przez noc,rano umyj
            głowę.Powtórz np. co tydzień.Sama rycyna jest doskonałym kosmetykiem-twarz,
            dłonie.Tylko załóż bawełniane rękawiczki.Sama to stosuję,a do tego kosmetyki
            ApothekerScheller-kremy, emulsje do mycia twarzy,toniki.Można je kupic a
            sklepach zielarskich, są bez konserwantow,mozesz je dobrać do rodzaju skóry.Do
            twarzy nie stosuje mydła tylko np. emulsje Schellera z zieloną herbata lub
            rzezucha,a w ostateczności mydła w płynie,które tak nie wysuszaja skóry.Jeżeli
            chcesz pytac nie ma sprawy, jezeli tylko będę w stanie postaram się
            odpowiedzieć.Ja sprawe hashi/poziom anty TPO/ w zasadzie odłożyłam na półkę,
            nic na to nie moę poradzic. Natomiast staram się uregulować hormony,dostarczyc
            organizmowi witamin minerałów,jeść wg. diety śródziemnomorskiej/mam b. wysoki
            poziom cholesterolu-260,po diagnozzie zaczynałam od 360/Ponieważ przez 2 lata
            nie miałam właściwej diagnozy,miotałam się jak mucha w sieci pajaka,niewiedząc
            skąd te moje dolegliwości.Powodzenia W
    • gusiek74 Re: hashi warszawiacy - lista 14.12.05, 13:31
      Obecna smile

Zaczęłam leczenie u dr Płazińskiej - wyglada mi na lekarza, który dobrze wie, co
      robi, póki co jestem zadowolona, jeśli się sprawdzi, służę namiarami.
      Pozdrawiam, gusiek
      • ojka1 dr Płazińska 14.12.05, 16:00
        Już pisałam o tym ale nigdy dość - pani doktor leczyła mnie rok i prawidłowo
        zdiagnozowała to prawda ale przez ten rok odradzała mi zbadanie córek mimo
        pewnych objawów. W końcu mimo jej zapewnienień, że za wcześnie na badanie
        dziewczyny w tym wieku (proszę zbadać jak zacznie dojrzewać - córka miała wtedy
        10 lat)badadnia zrobiłam i niestety moje objawy się potwierdziły córka ma
        Hashimoto. Ja laik wiem że na hahi chorują dzieci w każdym wieku i że jest duże
        ryzyko dziedziczności chorób autoimunologicznych - tym bardziej powinna to
        wiedzieć lekarka na dodatek z tytułem. Pozdrawiam.
        • gusiek74 Re: dr Płazińska 14.12.05, 16:04
          Cóż, przykro mi... ważne, ze jednak zaufałaś swojej intuicji. Nie ma niestety
          ludzi wolnych od błędów, ja mam nadzieję, że prawidłowo będzie mi dobierać dawkę
          hormonu i zadba o mnie takze w ewentualnej ciąży. Muszę w końcu zaufać jakiemuś
          lekarzowi, bo inaczej osiwieję wink
          Pozdrawiam, Gusiek
    • lagartija1 tez z Wawy/nt 17.12.05, 15:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka