ajka66 07.12.05, 09:22 może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skonfrontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajka66 Re: hashi warszawiacy - lista 07.12.05, 09:25 ajka66 napisała: > może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skon > frontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam. wpisz swoj login w watek!! Odpowiedz Link
ajka66 ajka66 07.12.05, 09:35 ajka66 napisała: > może ta lista ulatwi namiary na dobrych lekarzy w w-wa, ciekawe poradnie i skon > frontuje sposoby leczenia u tych samych endo. pozdrawiam Odpowiedz Link
jotika jotika 07.12.05, 12:27 witajcie własnie dostałam wyniki z laboratorium potwierdzajace Hashimoto (przynajmniej nazwa jest ładna dostałam póki co Euthyrox 25 i powoli oswajam sie z tą chorobą - do tej pory wszelkie swoje doleglwości zwalałam na pogodę i kiepski nastrój mieszkam w Warszawie i szukam odpowiedzialnego lekarza, przy okazji pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum -dzięki Wam wiem juz dużo więcej - dziękuję Joanna Odpowiedz Link
wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista 07.12.05, 21:30 Witaj!Moje ostatnie wyniki- antyTPO ponad 50000,tsh lekko pniżej normy. moja endo zmienila mi dawkę euthyroxu na 975 tygodniowo,czyli 4*150 i 3*125/ mam zupełnie zniszczoną przez hashi tarczycę i wcale już nie produkuje hormonów/więc całość muszę zastąpić syntetykiem.Jest to efekt złego diagnozowania,zanim nie spuchłam żadnemu lekarzowi nie przyszło do głowy,że to tarczyca.Dobrze że moja domowa pani doktor jest dobrym diagnostą i szybko zaskoczyła co mi jest.Na diagnozę o hashi czekałam 2 lata/najpierw stwierdzono tylko niedoczynność/Za tydzień idę na kolejne badania/po3 mies./TSH, fT3 1keratynine,bo mam b.wysoki poziom.Mam nadzieję,że moje nerki nie odmówią współpracy.Trochę się wystraszyłam,bo tydzień temu zmarła na nerczycę ciotka/okazało się, srce i nerki wysiadły wskutek wieloletniej,nieleczonej niedoczynności tarczycy/Po postawieniu diagnozy było zbyt póżno,aby uratować ciotke/Ale dosyć smutków,wiosna idzie Pozdrowienia W. p.s.jestem z W-wy Odpowiedz Link
ala261 Re: hashi warszawiacy - lista 08.12.05, 21:00 Boże,ale mnie wystraszyłaś!!!!!Możesz podać namiary na tą lekarkę? Ala Odpowiedz Link
wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista 08.12.05, 23:45 Hej,przepraszam,nie miałam zamiaru Cie straszyc.Jedno jest pewne,tarczyca sfiksowana może rozłożyć cały organizm.Jeżeli jesteś zdiagnozowana,to już sukces.Teraz dbaj tylko o poziom hormonów,po uregulowaniu,da sę z tym choróbskiem żyć.Ja leczę się w luxmedzie na ul Szernera, u dr. Jankowskiej,płacisz co miesiąc 80zł i masz z głowy kosz prywatnych wizyt,badań i dobijania się do państwowych przychodni/ćwiczyłam to 2lata/Jezeli nie odpowiada Ci luxmed,to spróbuj w Ibisie/okopowa i Szlenkierów /maja umowę z NFZ,ale bez badań. Ups, czy chodzi Ci o lekarkę domową?To już informuje, należę do malutkiej przychodni na Sokołowskiej. W Odpowiedz Link
kacha66 Re: do wandy 09.12.05, 11:32 Witaj lecze sie na hashi juz prawie rok, wcale nie czuje sie lepiej, moja lekarka kest wlasnie Pani doktor Jankowska, mam bardzo mieszane uczucia co do niej, niby skrupulatna ale trzeba wszystko z niej wyciagac, na pytanie kiedy przestana wypadac mi wlosy i kiedy przestane tyc odpowiada ze tak ma byc i juz i ze ewentualnie mam skonsultowac sie z innym lekarzem. Jakie sa Twoje doswiadczenia? Odpowiedz Link
wandap1 Re: do wandy 09.12.05, 18:39 Hej!Po doswiadczeniach z innymi, lekarka jest wyjątkowo komunikatywna.Caly problem w tej chorobie,to czas,szybko pojawiają się dolegliwości,a usuwanie ich trwa długo.Ponieważ interesuję się ziołami /jestem chemikiem / łatwiej mi bylo dojść do tego,ze jesli tarczyca z niedoczynnością upośledza wchłanianie,to organizmowi brakuje wszystkiego i korzysta ze swoich zapasów- witamin,mikroelementów makroelementów, więc trzeba ich wszystkich dostarczyć nie tylko pojedyńczych np.oleje nienasycone ale/preparaty wielowitaminowe multisal/.dużo owoców, warzyw/Do włosów i skóry odżywki i kremy.Niestety zabawa musi potrwać kilka miesięcy.Tyć przestałam po roku euthyroxu/ dawka od 25 do 150 dziennie/ po wyjściu z niedoczynności,gorzej z kondycją-mięśnie brzucha,plecow niestety mam kiepskie,co wpływa na sylwetkę.Mam za mało samozaparcia żeby regularnie ćwiczyć.Wracajac do pani doktor, to muszę powiedzieć,ze jest skrupulatna,sprawdza cały organizm-serce nerki, wątrobę,a nie tylko tarczycę.Dopiero ona wysłała mnie na w miarę kompleksowe badania,przedtem endo sprawdzał tylko hormony, a reszta miał zajmować się lekarz domowy/bez żadnej informacji ze strony endo/,więc dla mnie jest to duży postęp,bo nie musze latać od przychodni do przychodni.Czas w jakim Twój organizm dojdzie do siebie,trudno określić,to cecha indywidualna,ale możesz mu pomóc dostarczając odpwiedniego jedzonka/dieta np.śródziemnomorska,witamin itp. Zyczę poprawy kondycji .W Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: do wandy 09.12.05, 21:48 Witajcie...jestem z Pruszkowa. . Ostatnio chciałam sie wybrac do dr Jerzak, ale jakna razie mój gin polecił mi dr. Zgliczynskiego. Bo z nim własniewspółpracuje przy prowadzeniu ciąż tarczycówek. A wiec sie wybieram. Odpowiedz Link
iwotlen do Tygryska 09.12.05, 21:56 Tygrysku, dr. Zgliczynski to endykrynolog specjalizujacy sie w przysadce, a dr. Jerzak to gin specjalizujaca sie w immunologii rozrodu. Pozdr. IWO Odpowiedz Link
kochanka_heathcliffa Re: do Tygryska 09.12.05, 22:30 Warto też używać wyszukiwarki bo już był tu negatywny wątek o Zgliczyńskim Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: do Tygryska 10.12.05, 15:20 Ja mówiłam o Zgliczynskim juniorze. Nie tym od przysadki. Odpowiedz Link
iwotlen Re: do Tygryska 10.12.05, 20:15 Tygrysku, moja kolezanka ktora miala gruczolaka przysadki zajmowal sie wlasnie dr albo doc. Zgliczynski (junior), moze sprawdz to lepiej. Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: do Tygryska 11.12.05, 12:16 iwotlen dziękuję. Na pewno nie oprę sie na jednej opini lekarza. nadal jestem pod kontrola mego endo a do Zgliczynskiego chce isc tylko na potwierdzenie tego co mam ze sobą zrobić by miec zdrowe dziecko . Jeszcze planuje udac sie do dr Jerzak......w sumie zdrowie jest bezcenne. Odpowiedz Link
jotika Re: hashi warszawiacy - lista - do wandy p 12.12.05, 16:15 Witaj!!! Bardzo Ci dziękuję za to, że odpisałaś bezposrednio na mojego posta ponieważ od 2tygodni dopiero obcuję na dobre (mam nadzieję) z Hashi, to mam głowe pelna niepewności, wątpliwości dotyczących tej choroby póki co wybieram sie do drugiego lekarza (polecono mi prof. Kozłowiczz LUX medu na Racławickiej, ale chciałabym wiedzieć o co pytać lekarzy, o jakie badania oprocz hormownów i pciał prosić?? czy oprócz Euthyroxu 25 ktory mi teraz podano (kontrola za 2 miesiace)polecasz cos jeszcze dla ratowania tarczycy?? czy stosujesz jakąś dietę? ja narazie skutki tej choroby odczuwam głownie własnie gastrycznie wiec staram sie i tak uważac na to co jem pozdrawiam serdecznie, pewnie jeszcze się przypomnę Odpowiedz Link
wandap1 Re: hashi warszawiacy - lista - do wandy p 13.12.05, 00:05 Hej!Postaram się odpoiedzieć po kolei na Twoje pytania.Nie ma innych leków,poza hormonami/mogą mieć różne nazwy,zależnie od producenta/Niektórzy lekarze zapisują zestaw tyroksyna +trójjodotyronina/oba są hormonami tarczycy/z tym,że tyroksyna rozkłada się w organiżmie na trójodotyroninę,więc rzadko występuje konieczność podawania tjt.Ja ze względu na podniesienie tętna po euth. dostałam concor/polski Bisocard/.Ponieważ hashi daje różne objawy/bardziej niedoczynność/ musisz sprawdzić poziom cholesterolu,wapnia,nerki.Ostatnio miałam pełne badanie krwi,lipidogram/cholesterol/ glukozę, kreatynina/nerki/Wyniki będę powtarzać w styczniu,dla sprawdzenia.Nie wiem jakie Masz dolegliwości gastr. nie piszesz jakie,hormony mogą powodować rozwolnienia/ Dieta-wszystko na oleju,mięso,,zamiast śmietany jogurt. ryby, warzywa, dużo przypraw.mało cukru/kawa herbata-bez.regularnie stosuję preparaty wielowitaminowe i mineralne,więc wyniki mam przyzwoite.Tylko cukier 110,alePani doktoe stwierdziła.ze jest to wpływ bardzo póżnego wykrycia niedoczynności/man zupełnie wyłączoną tarczycę/,i będzie kontrolowac,jego poziom.W czasie wizyty pytaj o- cholesterol,serce, nerki,osteoporozę,bo musisz wszystko sprawdzić,ijak będzie o.k.,to wtedy dieta ćwiczenia i uwierz z tą chorobą,kontrolowaną, da sie żyć,bo nie ma wyjścia.Zanim trafiłam do dr. Jankowskiej,i zanim sama/po diagnozie hashi/zalicyłam reumatologa-bóle mięśni i stawów,kardiologa,rehabilitację,kosmetyczkę i nic.Rehabilitant polecił mi koenzym Q10 , witaminy i minerały.Po dośc długim czasie ustąpiły bóle, kłopoty ze skórą ale z kodycją jeszcze kiepsko.Trzymaj się W Odpowiedz Link
kacha66 Re: do Wandy 14.12.05, 13:12 Witaj Wando jestes kopalnia wiedzy, bardzo ci dziekuje za wszystkie info.pomimo dosc dlugiego obcowania z hashi ciagle poruszam sie po tym temacie jak we mgle. hashi bardzo mi dokucza, glownie tetno czesto w granicach 140/150 min, po takiej godzince reszte dnia mam z glowy. piszesz o koenzymie Q10, myslisz ze pomoze na wlosy i skore? pozwolisz ze bede sie do Ciebie zwracac z pytaniami, moze jakos przy twojej pomocy rozwieje sie kilka watpliwosci? Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
wandap1 Re: do Wandy 14.12.05, 19:30 Witaj!Nie podajesz czy masz nadczynność, czy niedoczynność.Ja przy niedoczynności i stosowaniu euthyroxu dostalam Concor na obniżenie tętna.Bez tego leku mam wysokie tętno.Q10 bardziej mi pomógł w likwidacji dolegliwości mięśniowych/bóle/Skórę i włosy podratujesz witaminami i minerałami/wymaga to czsu/,Jeżeli masz ochote ,to możesz spróbować starej metody naszych babć-50ml. rycyny ,sok z jednej cytryny,1 żółtko,-zrób coś w rodzaju majonezu,wetrzyj we włosy,przykryj folią i ręcznikiem, przetrzymaj przez noc,rano umyj głowę.Powtórz np. co tydzień.Sama rycyna jest doskonałym kosmetykiem-twarz, dłonie.Tylko załóż bawełniane rękawiczki.Sama to stosuję,a do tego kosmetyki ApothekerScheller-kremy, emulsje do mycia twarzy,toniki.Można je kupic a sklepach zielarskich, są bez konserwantow,mozesz je dobrać do rodzaju skóry.Do twarzy nie stosuje mydła tylko np. emulsje Schellera z zieloną herbata lub rzezucha,a w ostateczności mydła w płynie,które tak nie wysuszaja skóry.Jeżeli chcesz pytac nie ma sprawy, jezeli tylko będę w stanie postaram się odpowiedzieć.Ja sprawe hashi/poziom anty TPO/ w zasadzie odłożyłam na półkę, nic na to nie moę poradzic. Natomiast staram się uregulować hormony,dostarczyc organizmowi witamin minerałów,jeść wg. diety śródziemnomorskiej/mam b. wysoki poziom cholesterolu-260,po diagnozzie zaczynałam od 360/Ponieważ przez 2 lata nie miałam właściwej diagnozy,miotałam się jak mucha w sieci pajaka,niewiedząc skąd te moje dolegliwości.Powodzenia W Odpowiedz Link
gusiek74 Re: hashi warszawiacy - lista 14.12.05, 13:31 Obecna Zaczęłam leczenie u dr Płazińskiej - wyglada mi na lekarza, który dobrze wie, co robi, póki co jestem zadowolona, jeśli się sprawdzi, służę namiarami. Pozdrawiam, gusiek Odpowiedz Link
ojka1 dr Płazińska 14.12.05, 16:00 Już pisałam o tym ale nigdy dość - pani doktor leczyła mnie rok i prawidłowo zdiagnozowała to prawda ale przez ten rok odradzała mi zbadanie córek mimo pewnych objawów. W końcu mimo jej zapewnienień, że za wcześnie na badanie dziewczyny w tym wieku (proszę zbadać jak zacznie dojrzewać - córka miała wtedy 10 lat)badadnia zrobiłam i niestety moje objawy się potwierdziły córka ma Hashimoto. Ja laik wiem że na hahi chorują dzieci w każdym wieku i że jest duże ryzyko dziedziczności chorób autoimunologicznych - tym bardziej powinna to wiedzieć lekarka na dodatek z tytułem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gusiek74 Re: dr Płazińska 14.12.05, 16:04 Cóż, przykro mi... ważne, ze jednak zaufałaś swojej intuicji. Nie ma niestety ludzi wolnych od błędów, ja mam nadzieję, że prawidłowo będzie mi dobierać dawkę hormonu i zadba o mnie takze w ewentualnej ciąży. Muszę w końcu zaufać jakiemuś lekarzowi, bo inaczej osiwieję Pozdrawiam, Gusiek Odpowiedz Link