Dodaj do ulubionych

test na objawy Hashi - zapraszam

12.12.05, 08:36
witam wszystkich.
jak wasza ogolnie kondycja przy hashi?, z forum roznie to wynika. probuje namierzyc zaleznosc miedzy wartosciami aTPO a samopoczuciem. ja lecze sie od 1/2 roku i od poczatku diagnozy czuje sie byle jak.
zapraszam do testu : jak dlugo trwa leczenie, jakie macie aTPO i jak wasze samopoczucie w skali 1 do5.
leczenie -0.5 roku / aTPO - 800 / samopoczucie - 2 [ciagle bole i drzenia miesni ]
Obserwuj wątek
    • ajka66 0.5 roku / aTPO-800 / samop.-2 12.12.05, 08:38
    • to-ja-007 tpo 3300 12.12.05, 10:38
      Ostatnio TPO mialam ok. 3300 a samopoczucie 5. Po obsrewacji organizmu przez 1.5
      roku stwierdzam ze dla mnie wazniejsze sa hormony i tsh niz TPO.
      • aada1 Re: tpo ponad 600 12.12.05, 13:01
        wysokie TSH ( w granicy 7,5) ktore utrzymuje sie juz prawie od ponad roku i
        ktorego zbic nie moge, samopoczucie 1 albo 0 sad(
        • ladii Re: tpo ponad 600 12.12.05, 21:20
          TSH 4,52 a samopoczucie to myślę jednak, że mamy na to wpływ. Jak chcę żeby
          było dobre to jest dobre, jak się dołuję to mam czego chcę. Uważam, że bardzo
          ważna jest fajna, dobra energia, o którą trzeba się cały czas samemu starać.
    • hashi-tess 3000 - TPO, TSH 0,12 13.12.05, 12:10
      Samopoczucie - niech tak zostanie i niech się tylko nie pogarsza.
      Poziom 4+.
      Fakt - nauczyłam się już żyć z moją "przyjacółką" hashi.

Początki straszne.

• tygrysek01 Re: 3000 - TPO, TSH 0,12 13.12.05, 21:58
        Witam...ja lecze sie od marca...samopoczucie super. pomimo ze tsh 0,08. Choc
        wczesniej było w normie. jedyna dolegliwością jest kołatanie serca które czasem
        mnie nawiedza....Tpo było koło 4 tys, aler nie badam bo ponoc od niego nie
        zalezy nasze samopoczucie...oby tak dalej smile
    • obalek Re: test na objawy Hashi - zapraszam 21.12.05, 10:55
      Żle sie czuję od miesiąca, TSH 6,48 , kontrolne 4,20 , anty TPO >1000 ,
      samopoczucie: 3. Od dziś biorę Euthyrox 25 mg i ... nie wiem co dalej, bo nie
      mam jeszcze Endokrynologa. A może trzeba brać Encorton?
      • mongra Re: test na objawy Hashi - zapraszam 21.12.05, 17:29
        Leczę się od marca tego roku. Zauważyłam, że u mnie pierwszym objawem
        wzrastania TSH jest rogowacenie skóry na łokciu. Sygnał jak dotąd nieomylny! I
        jeszcze coraz suchsza skóra.
        Jeśli chodzi o samopoczucie to różnie - bardziej zależy od sytuacji w pracy niż
        od Hashi. Chyba nawet nie mam czasu za bardzo o tym myśleć (praca!). Ostatnio
        doszła depresja jesienno-zimowa i jak dotąd nieudane próby zajścia w ciążę więc
        samopoczucie oceniam na 2 (już wliczyłam za optymizm, że to się kiedyś zmieni),
        mimo, że ostatnio dzięki Letrox 150 jest TSH 0,2-0,8, a przeciwciała 2500.
        • ala261 Re: test na objawy Hashi - zapraszam 27.12.05, 13:40
          U mnie tsh sie waha między 2 a 4,tpo mam miedzy 66-170 ,samopoczucie na
          4,dobija mnie ten brak koncentracji i słaba pamięc,ktora kiedyś była
          rewelacyjna.Nie biore zadnych lekow.
          • ladii Re: test na objawy Hashi - zapraszam 27.12.05, 21:47
            U mnie pamięć była kiepska jeszcze rok temu. Teraz biorę Letrox 50 ale odczułam
            poprawę w zapamiętywaniu przed braniem czegokolwiek. Moja lekarka (jaka z
            resztą moja, na Batorego w Krakowie ma oprócz mnie setki tysięcy pacjentów)
            powiedziała, że nie mam Hashi i tylko dziewczyny z tego Forum powiedziały że z
            takimi przeciwciałami (powyżej 1000 anty TPO) muszę się z tym liczyć. Mam
            bardzo niskie cisnienie i odczuwam zimno tak dosłownie i namacalnie jakby to
            był mój najbliższy przyjaciel. Przy tej okazji dzięki założycielce tego forum.
            Bardzo mnie swego czasu podniosła na duchu. Czym? Tym, że zareagowała na mój
            wpis. Pozdrawiam
            • dorota321 Re: test na objawy Hashi - zapraszam 27.02.06, 09:24
              Witam
              Zacznę moze tak: w sierpniu 2004 roku moje Hashi zaczynalo dawac znac o sobie
              strasznymi zawrotami głowy.TSH wynosilo wtedy cos okolo 12 (norma do 4.5)
              Dostalam na poczatek Letrox 50mg ibyla poprawa ale nie na dlugo po pol roku
              znow TSH 8,zwiekszona dawka i zmiana na Euthyrox N 75mg ale po tym czulam sie
              bardzo zle. Po mojej wizycie u pani endo zmienila mi na Letox ale dawka byla 75.
              Wkurzylam sie na takie leczenie (wracaly mi zawroty glowy i ogolnie czulam sie
              bardzo zle , sennosc , brak energii,zmiany nastrojow) poszlam prywatnie i
              jakiez bylo moje zdziwienie jak poinformowal mnie ze mam Hashi.
              Zrobilam badania :
              TPO 350,3 (norma 34)
              TSH 1.65 (norma 5)
              TG 508 (norma 115)
              FT4 1.42 (norma 0.8-1.85)
              FT3 4.77 (norma 2.8-7.1)
              I w zwiazku z tymi wynikami powiem tyle , zle samopoczucie i wszystkie te zle
              objawy nasilaja mi sie jak TSH idzie w gore, nie sadze ze przeciw ciala maja z
              tym cos wspolnego ale moge sie mylic. Ostatecznie to pewnie jest indywidualna
              sprawa organizmu.
              Najlepiej sie czulam jak moje TSH mialo 1.25.Teraz znow walcze z wysokim TSH bo
              miala m-c temu 7.11 (norma do 5)jak mam juz powyzej 4 jest ze mna zle.Sama juz
              nawet to wyczuwam i ide na badanie.
              Jak widac nie mam jeszcze tak wysokiego TPO jak niektore z was.Drobny wyrobnik
              ze mnie smile)Hashi mam zdiagnozowane od pazndziernika 2005 roku. Wiec pewnie
              wszystko przede mna smile
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka