Dodaj do ulubionych

objętość tarczycy - jaka jest norma

17.02.06, 12:50
zrobiłem usg tarczycy, są podane wymiary lewej i prawej, oraz objętość w ml.
Ale nie wiem jaka jest norma prawidłowej wielkości tarczyc u mężczyzn, lekarz
coś wspominał o 20 ml, ale to nie był endokrynolog
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 17.02.06, 13:32
      Z ksiazki "Choroby tarczycy" - Tadeusz Gorowski
      "Przyblizone wymiary plata wynosza: wysokosc 4cm, szerokosc 2cm, grubosc (tj.
      wymiar przednio tylny 2-3cm." Czyli 4x2x2-3 = 16 - 32cm.
      Z ksiazki "Leben mit Hashimoto" - Brakebusch,Heufelder
      Kobiety 13 - 18ml = (cm)
      Mezczyzni - 15 - 25ml
      Dzieci:
      Do 4 lat <3ml
      Do 6 lat <4ml
      Do 10 lat <6ml
      Do 12 lat <10ml
      Do 14 lat <10ml
      To sie zmienia w zaleznosci od wieku, plci, i wielkosci (wzrost i waga) badanego.
      U dzieci wielkosc jest taka sama u dziewczynek i chlopcow.
      Pozdrawiam Rosteda
      • jacek116 Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 17.02.06, 15:15
        dziekuje, ale mam pewne uwagi.
        1. Raczej nie można objętości liczyć tak jak dla prostopadłościanu,
        musi byc wzorem na elipsoide
        2. Mezczyzni do 25 ml ale obie tarczyce razem? (suma objetosci)
        3. Lewa i prawa zawsze sie roznia, nie znam tej anatomii,
        zdaje sie prawa 2/3, lewa 1/3

Pozdrawiam
        • rosteda Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 17.02.06, 15:33
          W ksiazce tej pisze tylko "prawy plat troche wiekszy od lewego".
          Mezczyzni 25ml to oczywiscie cala tarczyca.
          Rosteda
      • piotrek2810waw Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 18.02.06, 15:59
        Wielkie dzieki Rosteda. Nigdzie nie mogłem znalezc tych informacji. Wychodzi na
        to ze mam w troszke za duza Płat prawy 42*22*29 mm Płat lewy 42*17*29mm. tylko
        co to znaczy "ciesn o grubosic 15m"' - chodzi o ten lacznik pomiedzy płatami?
        Jak policzyc objetosc ja nie jestem za mocny w matmie. Jacek dlaczego nie mozne
        zastosowac wzoru na prostopadłościan?
        Pzdr
        • rosteda Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 18.02.06, 20:18
          Piotrze
          Ciesn to wlasnie ten lacznik. Wzoru na prostopadloscian nie mozna zastosowac, bo
          tarczyca ma ksztalt motyla i do tego jest trojwymiarowa.
          Pozdrawiam Rosteda
    • rosteda Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 01.06.06, 22:59
      Witam!
      Uzupelniam tylko informacje o objetosci tarczycy.
      Link: http:/www.malteser-gp.de/med_allg/allgmed_SD.htm
      Podane sa jeszcze dzieci:
      Noworodki - 1,5-2ml
      1-2 lat - 2-3ml
      Pozostale jak wyzej
      Rosteda
      • rosteda Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 15.11.06, 23:42
        Up.
    • lilith_6 Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarczycy 18.02.07, 18:22
      Rostedo, chciałabym w tym miejcu wyjaśnić pewne nieporozumienie. A mianowicie w
      trakcie przeszukiwania starych wątków dotyczących zgadanienia usg tarczycy
      zauważyłam, że często wynik obliczony przez Ciebie nie zgadza się się z
      obliczeniami lekarzy. Wiem skąd się to wzięło. Otórz na jednym z moich wyników
      jest podany wzor na obliczenie objętości tarczycy. Objętość każdego płata liczy
      się w ten sposób:
      Objętość = długość x szerokość x grubość x 0,5
      Ty liczyłaś bez pomnożenia przez 0,5 i dlatego wychodziły inne wyniki.
      Myślę, że normy, które podałaś dotyczą objętości wyliczonej w powyższy sposób.
      Jeśli tak nie jest, wyprowadź mnie, proszę, z błędu (chcialabym się dowiedzieć
      jak w świetle tych danych wygląda moja tarczyca).
      Pozdrawiam serdecznie,
      Lilith

• kusia4 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 19.02.07, 14:52
        Pytajac lekarza czy tarczyca mi sie zmniejszy w wyniku choroby, lekarz
        odpowiedzial ze moze sie zmniejszyc albo zwiekszyc..Co to znaczy? Skoro jest
        niszczona to powinna sie zmniejszyc, a jak sie ma zwiekszyc? czy chodzi o to
        wole tarczycowe? czy to wole to taka chora czesc tarczycy? Robiac usg tarczycy
        i scyntygrafie nie widzialam tam zadnych wymiarow ani liczb w wynikach, bylo
        tylko stwierdzone- zmiany tarczycy wsakzujace na hashimoto.
        • detroit5 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 19.07.13, 16:13
          wklejam link do kalkulatora obliczającego objętość tarczycy, opiera się on na wzorze żeby wszystkie wymiary w mm pomnożyć x 0,5
          www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj
          może komuś sie przyda
          • muktprega1 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 19.07.13, 17:21
            Cały czas korzystam właśnie z tego wzoru na obliczanie objętości tarczycy, a podanego na forum:

forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html
            smile smile
            • agang Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 05.12.13, 09:15
              mam najnowsze polskie wydanie poradnika Jak żyć z Hashimoto i tam na stronie 46 jest zdanie cytuję:
              "Przy podanych wyżej wartosciach należy wziąc pod uwagę indywidualne różnice.Wartości te sa orientacyjne.Na przykład u kobiety tarczycawielkości 10ml może juz byc wyraźnie za mała albo jeszcze w normie.Aby ocenić,czy objętość tarczycy odbiega ,nie wystarczy jednorazowe badanie , należy to potwierdzić serią badań rozłozonych w dłuższym czasie.Obecnie przy dobrym zaopatrzeniuw jod, normalna tarczyca jest mniejsza niż jest to podane w powyższej tabeli. Nowych norm jeszcze nie ma
              • agang Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 05.12.13, 09:19
                czyli dla przykładu moja 11ml tarczyco może być moją tarczycą w normie, cz zjadają ja p.ciałabędę to mogła okreslic za kilka miesięcy przy kolejnym badaniu USG
                • muktprega1 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 05.12.13, 11:02
                  Tak, albo przy zbadaniu obecności przeciwciał a-TPO oraz a-TG albo przy typowych objawach niedoczynności, można mieć tarczycę w tzw normie, ale hormony niziutko i wtedy wskazana suplementacja.
                  • agang Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 05.12.13, 13:54
                    tak oczywiście,suplementów to ja juz mam zapas na pół roku big_grin
                    • muktprega1 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 06.12.13, 10:12
                      Mam na myśli suplementację syntetycznym hormonem tarczycy - T4 smile
              • kiddo1980 Re: Wzor na obliczenie całkowitek objętości tarcz 09.02.14, 09:45
                no i co z tego wynika?

ja mam objętość 5,85 ml i lekarz powiedział, że to nie musi wcale mieć znaczenia, ponieważ mała tarczyca również może być bardzo produktywna i rzadko się zdarza, aby nie dawała rady- wtedy oprócz wymiarów posiada jeszcze inne znamiona niewydolności;
                i to kolejny lekarz, do którego poszłam i który nie zbył mnie i nie wyśmiał problemów z rosnącą wagą (jeszcze jestem w normie, ale z tendencją rosnącą) mimo odchudzania i regularnych ćw., wręcz przeciwnie, zlecił badania, aby wykluczyć ew. nied. przysadki (nadnerczy i jajników).

Ale w przeciwieństwie do poprzedniego lekarza, nie bierze pod uwagę zbytnio fT3, uważa, że selen nie ma większego znaczenia w konwersji fT4 w fT3 a ma niewtpliwe podczas ciąży u kobiety z niedoczynnością tarczycy, ponieważ zapobiega wadom płodu i uważa, że dieta bezglutenowa również nie ma wpływu na chorobę Hashimoto, z czym moja logika i wiedza ze studiów (mgr fizjoterapii) się nie zgadza.

Tak więc połączyć ich obu i wyszedłby lekarz idealny wink

Za to ta wielkość tarczycy bywa różnie oceniana a pomiary usg są niedokładne i zmienne. Szczególnie widzę to na podst. badań mojej mamy, której w ciągu miesiąca ocenili na 10 ml a potem na 14 ml, kolejne badania w kolejnym roku 9 ml, potem 12 ml... USG posiada granicę błędu i nie każdy lekarz dobrze potrafi wyznaczyć punkty. Ja bym nie brała pod uwagę dolnej granicy normy chyba, że na przestrzeni lat tarczycy regularnie ubywałoby i osiągnęła objętość poniżej 5 ml z jednoczesnym pogłębianiem się niedoczynności.
                W innym wypadku to nie ma sensu.
    • ewa2233 Re: objętość tarczycy - jaka jest norma 07.11.14, 15:24
      Chciałabym uściślić.
      Jeśli lewy płat mam ok 7 ml, a prawy 9 ml, to objętość liczę poprzez zsumowanie?
      Wychodzi mi czyli w normie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka