Dodaj do ulubionych

Cześć, jestem nowa i mam trochę pytań

24.02.06, 18:42
Może na początek: jestem z Torunia, mam 35 lat i dwoje dzieci. Na razie
jeszcze przed wizytą u endokrynologa (co jak sie okazuje wcale nie jest takie
proste, a przynajmniej takie szybkie - nawet prywatnie), ale juz mam badania
krwi i usg. TSH - 3 tygodnie temu 6,59, a 4 dni temu 13,96. Ft4 mam przy tym
w normie 1,12. W usg niejednorodna, hipoechogeniczna tarczyca z dużą ilością
tkanki łącznej (lekarz stwierdził że dziurawa jak ser) z podejrzeniem
immunologicznego zapalenia tarczycy typu Hashimoto. To tyle o stronie czysto
medycznej. Poza tym od jakiegos czasu czuję się jakbym miała chroniczną
grypę, mam totalne kłopoty z koncetracją, suchą skórę, problemy z układem
pokarmowym. Od prawie roku leczyłam sie na nawracajace zapalenia spojówek
objawiajace sie swędzeniem oczu, a nie dawno zauważyłam że to swędzenie
przechodzi po paru dniach samo bez leczenia - nie wiem czy ma to związek z
tarczycą. Oprócz tego w ostatnich badaniach wyszła mi lekka niedokrwistość -
lekarz nic mi na to nie dał, tylko kazał czekać na wizytę u endo.
No i pytania:
1.Czy to faktycznie może być Hashi i jak to się dalej diagnozuje?
2.Jeśli tak to czy to można wyleczyć czy tylko zaleczyć na jakis czas?
3.Czy ktoś zna dobrego endokrynologa z Torunia?
4.Jak długo trzeba czekać na poprawę samopoczucia, bo ma dwójkę małych dzieci
(2 i 4,5 roku) i juz nie daje rady?
5.U mojego synka wiosną zeszłego roku, przez przypadek stwierdzono TSH 6,5.
Od tamtej pory na wszelki wypadek, ze względu na rozwój układu nerwowego,
dostaje minimalna dawkę Letroxu. Jaki to może mieć związek ze mną?
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i czekam bardzo na jakąś odpowiedź, bo na
razie jestem tym wszystkim trochę wystraszona...
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Cześć, jestem nowa i mam trochę pytań 24.02.06, 20:32
      Witam Cie Magda
      Postaram odpowiedziec Ci na twoje pytania.
      1. Te wyniki ktore juz wykonalas i twoje dolegliwosci razem sa juz rozpoznaniem.
      Niestety to jest Hashimoto. Do pelnego kompletu badan brakuja Ci jeszcze poziom
      przeciwcial anty-TPO i anty-Tg oraz fT3. Na razie nie musisz ich robic, bo Twoje
      wysokie TSH i opis USG powinny lekarzowi wystarczyc. Mozesz to zrobic przy
      nastepnej kontroli. Te wszystkie dolegliwosci zaczna Ci ustepowac po wlaczeniu
      hormonow. Tylko jak bedziesz wlaczala leczenie, to rob to powoli i malymi dawkami.
      2. Niestety Hashimoto nie da sie wyleczyc i musi nam juz towarzyszyc przez cale
      nasze zycie i leczenie hormonamim tez. Juz nigdy nie wolno tych chormonow nam
      odstawic. Ale jak sie jest na leczeniu dobrze ustawionym (mysle o prawidlowych
      poziomach hormonow we krwi) to mozna calkiem dobrze funkcjonowac i pracowac.
      3. Co do lekarza to Ci nie pomoge bo nie jestem z Torunia.
      4. Jesli chodzi o poprawe samopoczucia, to musi troche potrwac, az te hormony we
      krwi sie unormuja. Czasami niektore osoby odczuwaja juz poprawe przy
      wprowadzaniu hormonow, ale najczesciej trwa to dosc dlugo, az dojdziesz do
      swojej dawki (nieraz rok i dluzej), zeby moc powiedziec "teraz czuje dobrze".
      Dobrze by bylo, abys poprosila czasami kogos ze swoich bliskich o pomoc i
      wtajemniczyla w swoja chorobe ( wiem jak ty sie czujesz w niedoczynnosci).
      5. Czy Twoj synek jest starszym dzieckiem czy mlodszym?
      Czy robilas mu caly komplet badan, czy tylko zawsze TSH, jak czesto i kiedy
      ostatni raz?
      To ze dostaje Letrox ,to bardzo dobrze. Lekarz powiedzial Ci prawde, ze z tym
      hormonem bedzie sie lepiej rozwijal.
      Zwiazek z toba ma ta choroba taki, ze ja mozna dziedziczyc.
      Ostatnie pytanie, czy przebadalas tez swoja corke?
      Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze szybkiego powrotu do sil
      Rosteda
      • magda_mkwiat Re: Cześć, jestem nowa...cd 25.02.06, 12:21
        Cześć Rosteda!
        Moj synek jest młodszy. Oprócz TSH miał robione usg (było prawidłowe) oraz ATG -
        13,88 i TPO - 10,64, endokrynolog dziecięcy twierdzi że to ok. Po włączeniu
        Letroxu sprawdzam mu TSH co 2 miesiące - waha się między 2,5 a 3. Poza tym
        rozwija sie zupełnie normalnie, więc na razie to chyba bardziej profilaktyka.
        Gratuluję umiejętności czytania między wierszami, ponieważ faktycznie mam
        córkę. Jeszcze jej nie badałam, ale juz widzę że chyba powinnam. Mam nadzieję,
        że nie będę musiała czekać tak długo na poprawę samopoczucia, bo ledwo żyję, a
        na swoje nieszczęście po urodzeniu córki zaczęłam studia zaoczne. Wtedy trochę
        z braku innych zajęć, teraz wciagnęło mnie totalnie i wściekła jestem, bo przez
        prostą sesję nie mogę przebrnąć. Dziękuje za odpowiedź na pytania i życzenia.
        Teraz muszę się dopukać do drzwi jakiegoś endokrynologa. Swoją drogą czemu jest
        ich tak mało skoro jest takie zapotrzebowanie? Listy kolejkowe jak za starego
        systemu...
        Pozdrawiam serdecznie
        Magda
        • gerka Re: Cześć, jestem nowa...cd 25.02.06, 13:49
          Witaj Magdo,
          ja co prawda jestem z Bydgoszczy, ale moge polecić Ci lekarza, który przyjmuje
          także w Toruniu.
          Ja i moje hashimoto jesteśmy pod jego opieką juz 5 lat i jestem bardzo
          zadowolona.
          Pan doktor nazywa sie Krzysztof Komorowski i z tego co wiem w Toruniu przyjmuje
          prywatnie w przychodni "Nasz Lekarz", chyba na Szerokiej.
          Jest naprawdę dobrym scecjalistą, a przy tym jest sympatyczny i nawiązuje dobry
          kontakt z pacjentem, a to przeciez ważne bo w naszym przypadku na jednej
          wizycie się nie skończy.
          Pozdrwiam z Bydgoszczy wink)
          • magda_mkwiat Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 02:00
            Dziekuję Ci Gerka bardzo! Też słyszałam że dr Komorowski jest dobry, no i w
            dodatku ma doktorat, czyli można zakładać że się dokształca i jest na bieżąco.
            Ma też z tego co wiem doświadczenie kliniczne. Troche mnie kusi, ale na początek
            spróbuje jednak z miejscowym lekarzem, do którego można iśc i prywatnie i z kasy
            chorych. A poza tym tutaj trudniej dr Komorowskiego złapać.
            Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
            Magda
        • rosteda Re: Cześć, jestem nowa...cd 25.02.06, 17:48
          Czesc Magda
          Dobrze, ze Swojemu synowi kontrolujesz tak czesto TSH. U dzieci to jest
          potrzebne bo one szybko rosna i zmiana dawki jest im czesciej potrzebna niz
          doroslemu. Ale najlepszym wskaznikiem czy hormony sa u niego w porzadku jest
          jego rozwoj, samopoczucie i brak dolegliwosci.
          To ze wyniki przeciwcial byly u Twojego dziecka niskie to o niczym nie swiadczy.
          Zmiana poziomu przeciwcial nastepuje bardzo nagle i wysyp ich do krwi nie jest
          regularny.( Moze tak byc ze u chorego przeciwciala sa 1560, a za rok moga byc 54
          i po jakims czasie znowu 800). Czasami u niektorych chorych wogole nie wystepuja
          przeciwciala, ale wszystkie inne badania wskazuja na stan zapalny tarczycy
          (pisze to na podstawie ksiazki "Leben mit Hashimoto").
          Mozesz synowi po pewnym czasie zrobic kontrole przeciwcial, ale to nie jest
          konieczne, bo nic nie zmienia w leczeniu. Leczenie Letroxem nie jest
          profilaktyka. (profilaktyka jest leczenie jodem jesli jego niedobor wystepuje,
          ale przy naszej chorobie jod jest calkowicie zabroniony).
          Corke warto tez przebadac.
          Pozdrawiam Rosteda
        • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 05.03.06, 22:06
          Witaj smile
          Podczas usg w szpitalu, stwierdzono u mnie ciemną niejednorodną tarczycę,
          wykonana biopsja wskazuje na przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. TPO 396
          a TG 49 TSH mam 2,84 (0,35-5,50). Niestety FT3 i FT 4 mi nie oznaczono w
          szpitalu. Mimo to, podobo mam chorobę Hashimoto w okresie eutyreozy-co to
          znaczy?
          Moja siostra choruje na toczeń i Hashimoto, ale miana przeciwciał miała o wiele
          wyższe. Mama też choruje na tarczycę od wielu lat-nikt jej jednak przeciwciał
          nie badał.
          Ja usłyszałam od swojego endokrynologa, że mimo zapalenia tarczycy, sam gruczoł
          funkcjonuje prawidłowo, zatem nie będę brała na razie żadnych leków. Dopóki
          tarczyca będzie wydolna, lepiej dla niej i dla mnie unikać leków. Co pół roku
          badania i obserwować organizm, szczególnie wagę, bo inne objawy będą u mnie
          mało czytelne, ze względu na inne choroby które mam...
          Czytałam tu gdzieś o zbawiennej roli selenu i o unikaniu jodu-to dotyczy
          wszystkich hashimotek?
          Też słyszałam o dr Komorowskim w Toruniu (Szczytna 1) w czwartki i chyba co
          drugą sobotę).
          Cieszę się,że znajome dały mi namiary na to forum, sporo tu konkretnych
          informacji i wypracowanych sposobów radzenia sobie z chorobą.
          Pozdrawiam smile
          Madziu, jak minie ptasia grypa w Toruniu, to może się spotkamy u Sowy, żeby
          pogadać na temat hashi? smile
          • rosteda Re: Cześć, jestem nowa...cd 06.03.06, 14:25
            Witaj Malgorzatko
            Postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania, jesli cos nie zrozumiesz to pytaj
            prosze dalej.
            Eutyreoza - to znaczy ze mozesz juz miec chora tarczyce, ale wyniki sa jeszcze w
            granicach normy.
            Po wyniku Twojego TSH uwazam ze jest on juz dosc wysoki (przeczytaj prosze moj
            post "Leczyc, czy nie"), ale bez wynikow fT3 i fT4 nie mozna powiedziec czy masz
            juz niedobory hormonow we krwi. Nic nie piszesz na temat twoich dolegliwosci
            (przypuszczam ze bez powodu nie poszlas robic wynikow i prawdopodobnie masz juz
            jakies niedomagania, te Twoje inne choroby?). Kontrola co pol roku - wydaje mi
            sie ze z Twoim TSH warto juz zrobic kontrole za 3 miesiace i obowiazkowo zrobic
            tez fT3 i fT4.
            Poziom przeciwcial jest w roznych okresach choroby skaczacy. Jesli masz juz
            przeciwciala prawie 400 to proces ten toczy sie juz w twojej tarczycy (i z opisu
            USG napewno juz dluzej).
            Unikanie jodu dotyczy wszystkich chorych z Hashimoto i Basedowem tez.
            Piszesz, ze Twoja mama tez leczy sie na tarczyce. Przypuszczczam ze tez ma
            Hashimoto (Ty i Twoja siostra musialyscie to po kims odziedziczyc). Twojej mamie
            warto przy nastepnej kontroli zrobic przeciwciala i USG tarczycy.
            Pozdrawiam Rosteda
            • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 06.03.06, 19:36
              Dziękuję Rosedo smile
              Już wyjaśniamsmile
              Inne dolegliwości, typu Obrzęk i świąd powiek, świąd skóry(Atopowe Zapalenie
              Skóry), osłabienie i senność(anemia z niedoboru żelaza i ostatnio zdiagnozowana
              niedokrwistość Addisona-Biermera, z niedoboru B-12), problemy żołądkowe-
              zanikowe zapalenie śluzówki żołądka+przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym
              żołądka, do tego jeszcze przeciwciała ANCA, no a teraz TPO. Zrobię za jakieś 3
              miesiące i FT3 i FT4 i TSH, bo tak jak pisałam, w szpitalu zrobili mi tylko
              TSH, a stwierdzili , że eutyreoza... nie wnikam wink
              W szpitalu znalazłam się z powodu umykającej masy kostnej (87%normy wiekowej),
              kamicy nerkowej, duzych wahań parathormonu i sprzecznych z nim wyników wapnia w
              surowicy(podejrzenie nadczynności przytarczyc-wykluczone, bo wyniki PTH i
              wapnia w surowicy w szpitalu były w granicach norm, troche rozbiegane, ale już
              się tak mocno nie wykluczały jak wcześniej, DZM też w granicach normy). Juz 3
              lata temu, kiedy pierwszy raz-po badaniu densytometrycznym, które zaniepokoiło
              lekarza, zrobił mi usg tarczycy, stwierdził, że ma wielkośc tarczycy 12 letniej
              dziewczynki i wygląda jakby była po zapaleniu immunologicznym, ale pół
              rokupóźniej oznaczane przeciwciała były w tzw "szarej strefie".
              Zastanawiałam się tez nad badaniem TPO u Mamy, ale co to da? ona jeździ do
              innego endo, jest świeżo po biopsji, co jakiś czas ma usg, ma stwierdzony guz
              niezłośliwy... ma cukrzycę i sporo innych schorzeń-a my po niej-no i po ojcu
              też oczywiście wink po dzidkach, też nam się trochę dostało-immunolog stwierdził,
              że matka natura nas nie oszczedziła...
              Pozdrawiam serdecznie smile
              Czyli jodu unikać?? to dlatego mnie tak od morza odrzuca od lat...?
              • rosteda Re: Cześć, jestem nowa...cd 06.03.06, 20:40
                Malgorzatko
                Jednego nie moge zrozumiec. Lekarze w szpitalu robia Ci caly komplet badan,
                bezblednie stawiaja diagnozy i nie wlaczaja leczenia , twierdzac tylko ze z
                takimi wynikami i diagnozami mozna jeszcze czekac. Ale na co oni chca czekac?
                Chyba na cud. Przepraszam.
                W takim wypadku nie masz na co czekac tylko zrob, (nawet prywatnie, to nie jest
                takie drogie) tylko fT3 i fT4 i poszukaj takiego (dobrego) endokrynologa, ktory
                nie bedzie czekal na nic tylko natychmiast wlaczy Ci leczenie hormonami tarczycy.
                Te objawy ktore opisalas naleza wszystkie do niedoczynnosci tarczycyi anemii.
                Niedokrwistosc Addisona-Biermera jest nastepna choroba autoimmunologiczna ktora
                to moze isc w parze z Hashimoto i nalezy to tez jak najszybciej leczyc wit.B12.
                W twoim przypadku zastrzykami, bo u Ciebie ona sie nie wchlonie przez zoladek.
                Zelazo tez nalezy podawac w zastrzykach. Z powodu tej anemii musisz miec bardzo
                dobrego interniste, albo hematologa.
                Na razie nie probuj brania zadnych witamin w tabletkach bo dostaniesz tylko boli
                zoladka, pogorszy sie zapalenie zoladka i w takim stanie i tak sie nic nie wchlonie.
                Sprawe z przytarczycami powinnas jeszcze w przyszlosci skontrolowac, ale
                najpierw zajmij sie tarczyca i anemia, bo bez leczenia nigdy nie bedzie dobrze.
                Popros moze kogos z Torunia o namiary na dobrych i sprawdzonych lekarzy.
                Zycze powodzenia Rosteda
                • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 06.03.06, 23:09
                  Rosedo, dziękuję za odpowiedź smile
                  Pytałaś o inne objawy, więc je opisałam, ale zauważ, ze pisałam w poprzedniej
                  wypowiedzi o ich nieczytleności. Wiem, że te schorzenia mają podłoże
                  immunologiczne. Byłam diagnozowana w poradni zaburzen immunologicznych.
                  Niedobory B12 i żelaza mam uzupełniane na bieżąco (żelazo i B12 w zastrzykach
                  są mi znane, aż za bardzo-a na hematologa w bydgoszczy niestety nie mogę
                  liczyć, nasze drogi się rozeszły, po którejś serii żelaza w tabletkach i
                  reakcji mojego żołądka...)
                  Wiem, że hashimoto często chodzi w parze z Addisonem i Biermerem-może się
                  kolesie polubili kiedyś wink) a z witaminami jestem bardzo ostrożna, bo mam
                  zespół Gilberta... Pod kątem immunologicznym jestem przeleczona cytostatykami i
                  sterydami-okresowo na szczęście!!
                  Nie pamiętam już, bo nie mam podglądu, ale nie pisałam chyba, że te wyniki mam
                  ze szpitala i z tymi diagnozami mnie wypuścili bez leczeniato faktycznie byłaby
                  makabra... wink- to historie które towarzyszą mi juz od jakiegoś czasu-nietkóre
                  od dziecka, stąd kolejne powikłania. A znalazłam Was tutaj i mam pytania w
                  związku z nowa dla mnie chorobą Hashimoto smile
                  Dlaczego sądzisz, że powinni mi podawać hormony tarczycy i które? a jeśli ona
                  pracuje prawidłowo? Fakt, skontroluję niebawem FT3 i FT4, żeby mieć pewność i
                  spokój, ale o leczenie nie będę się dopominać, bo Ci lekarze znają moją
                  historię choroby i wybierają opcję najmniej inwazyjną. Może są ostrożni w
                  związku z tym, że czeka mnie kolejny pobyt w szpitalu, tym razem z wycinkami
                  skórno-mięśniowymi i inne badania pod kątem chorób układowych, chyba sama
                  rozumiesz, że w takiej sytuacji, wieść o nie włączaniu w tej chwili inwazyjnego
                  leczenia jest dobrą wiadomością smilePrzepraszam, że piszę tak niespójnie,
                  zapominam, że pewne wyniki, historie przerabiałam już tyle razy, a przecież o
                  nich nie pisałam, bo jestem tu nowa, więc skąd możecie wiedzieć o różnych
                  szczegółach.
                  Mam namiary na lekarzy z Torunia i do końca życia będę im bardzo wdzięczna za
                  pomoc smile) przez 14 lat jeździłam do 4 różnych poradni siedząc w kolejkach i
                  biorąc grzecznie wszystki zapisane leki-efekt? błędna diagnoza, niepełny wywiad
                  i błędne leczenie... a tutaj-tzn w Toruniu znalazło się kilku takich fachowców,
                  którzy potrafili do siebie zadzwonić i przekazać istotne informacje na temat
                  skojarzenia pewnych objawów i chorób w moim przypadku-nie wiem, czy znasz to
                  uczucie, kiedy dowiadujesz się co Ci tak naprawdę jest... po dłuuugiej drodze w
                  ciemnym tunelu, nagle wychodzisz na kolejną dłuugą drogę, ale konkretnych
                  rozwiązań i widzisz polepszenie smile smile
                  Mam teraz pytanko: czy zabiegi jontoforezy na krtań-to jakieś jony wapnia,
                  prawda? mogły mieć jakieś znaczenie dla tarczycy lub przytarczyc? zupełnie o
                  tym zapomniałam.... a miałam w przeszłości(na przestrzeni kilku lat) 3 takie
                  seriex10 zabiegów...
                  Pozdrawiam serdecznie smile
                  • magda_mkwiat Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 01:37
                    Cześć Gosiu! Ja niestety nic Ci nie doradzę, bo jestem jeszcze mocno zielona, na
                    razie na etapie systematycznego przeglądania forum. Zapomniałam tylko w swoich
                    postach dodac, ze tez mam kłopoty z wapniem. U mnie objawia się to potwornymi
                    kłopotami z zębami. Od 1,5 co kilka dni odkruszaja mi się scianki zdrowych zębów
                    (zdrowych tzn. bez próchnicy). Na zdjęciach widać odwapnienia i jak tylko gdzieś
                    jest cienka sciana przy plombie to trach!!! i leca jeden po drugim. Badania
                    densometrycznego kości jeszcze nie miałam. Jestem zapisana do poradni
                    osteoporozy przy "Naszym lekarzu" dopiero na poczatek kwietnia. Mogę jedynie
                    dodac, że lekarze, którzy robili mi USG tarczycy stwierdzili, ze problemy z
                    wapniem zwiazane są z zaburzeniami pracy tarczycy i ze dopoki nie zaczne
                    otrzymywać hormonów to wapn i tak będzie sie wypłukiwał z kości. Wizyte u
                    endokrynologa mam w srode i sama jestem ciekawa co usłyszę. Ponieważ toruński
                    "dorosły"rynek endokrynologiczny badam na razie po omacku bede Ci wdzięczna za
                    jakieś rady (do kogo warto iść, kogo unikać). Po "ptasiej" smile)) chętnie się
                    spotkam. Swoja drogą czy to nie pech. Jak nie Ojciec Redaktor i moherowe berety
                    to teraz ptasia zaraza... O ironio Torun ma swoje 5 minut. sad
                    Pozdrawiam
                    Magda
                    • magda_mkwiat Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 01:39
                      Chyba coś zjadłam w ferworze pisania. Chciałam napisać, że od 1,5 miesiaca.
                      Jeszcze raz pozrdr
                      M
                  • rosteda Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 19:34
                    Witam Cie Malgorzatko
                    We wczorajszym post-cie postawilas kilka pytan, postaram sie choc na czesc z
                    nich odpowiediec.
                    Porownujesz poziom swoich przeciwcial TPO - 396 do poziomu tych samych
                    przeciwcial u swojej siostry. Takie porownywanie nic nie daje, bo poziom
                    przeciwcial u chorego na Hashimoto moze sie bardzo zmieniac. Nie wiesz i tego
                    nikt nie wie jak wysokie one byly u ciebie np. w pazdzierniku 2005. One raz moga
                    byc wysokie a innym razem bardzo niskie. U mnie poziom anty-TPO byl w
                    95r.-280, 96r.-1973, 97r.-98, 99r.-680. Jesli badano by mi przeciwciala w 97
                    roku to zaden lekarz nie rozpoznalby u mnie Hashimoto.
                    Poziom przeciwcial u nas nie zawsze jest wysoki, tak jak u chorych na inne
                    choroby autoimmunologiczne. Przy innych chorobach autoimmunologicznych tez
                    okresowo wystepuje pogorszenie i podwyzszenie w tym czasie odpowiednich
                    przeciwcial i to sie nazywa ostry rzut choroby. U nas tez tak jest.
                    Pytalas tez o selen - selen jest dla nas dobry bo obniza poziom przeciwcial i
                    pomaga w przemianie hormonow T4 w T3. Jest zalecany u chorych na nowotwory i
                    inne choroby immunologiczne (poszukaj tu na forum jest duzo na ten temat). Tylko
                    ze wzgledu na Twoj zoladek radzilabym ostroznie.
                    To co teraz napisze, to beda to tylko moje rozwazania. Ja moge Ci tylko w
                    niektorych sprawach doradzic, a podjac decyzje o leczeniu moze tylko lekarz.
                    Piszesz, ze Twoje objawy sa nieczytelne. I tak to jest, z tego wzgledu, ze masz
                    tez inne choroby i te objawy sa wymieszane, trudno je dopasowac do danej choroby.
                    Ja postaram sie wymienic tylko te objawy o ktorych Ty pisalas, ktore moga
                    wskazywac na Hashimoto:
                    anty TPO - 396
                    Wielkosc tarczycy 12-letniej dziewczynki
                    nadwaga
                    obrzek i swiad powiek (moze masz tez suche sluzowki?)
                    zapalenie atopowe skory
                    oslabienie, sennosc
                    podwyzszone ANCA (ale nie wysokie)
                    Nie zaprzeczam, ale te objawy moga tez wystepowac przy innych chorobach (oprocz
                    anty-TPO i malej tarczycy - to jest typowe tylko w Hashimoto).
                    Dalej pytasz czym sie leczy Hashimoto - leczy sie hormonami tarczycy w tabletce,
                    tzw. L-Thyroxyna.
                    Masz obawy, ze to moze byc leczenie inwazyjne - hormony tarczycy nie sa
                    inwazyjne i nie mozna tego porownac do sterydow (sama je bralas).
                    Sterydy jesli sie daje z powodu jakiejs choroby to musi to byc dawka wysoka i
                    dlatego ma duzo dzialan ubocznych. Jesli ktos ma chore nadnercza i zmniejszona
                    produkcje hormonow sterydowych to podaje sie tyle sterydow ile ich potrzebuje
                    organizm - czyli brakujaca ilosc i to w takich dawkach tez nie ma dzialan
                    ubocznych. Tak samo jest z hormonami tarczycy - one sa nie szkodliwe i nie daja
                    zadnych objawow ubocznych poki sie ich nie przedawkuje.
                    Jeszcze raz podkreslam, ze o rozpoznaniu i leczeniu moze decydowac tylko lekarz
                    ktory sie Toba zajmuje.
                    Pytalas tez o jontoforeze wapniowej i jej dzialanie na tarczyce i przytarczyce.
                    Jontoforeze sama mialam kiedys robiona z powodu zap. sciegna ale chyba bylo to z
                    jakims lekiem przeciwzapalnym.
                    Jesli chodzi o wplyw wapnia na tarczyce to nie ma zadnego (jod ma bardzo duzy).
                    Wplyw wapnia na przytarczyce, chyba tak bo przytarczyce maja duzo do powiedzenia
                    o wapniu. Ale czy to moze szkodzic przytarczyca to nie wiem. Porozmawiaj moze na
                    ten temat z lekarzem rechabilitacji oni musza to wiedziec, bo sie tym zajmuja.
                    Pozdrawiam Rosteda
                    • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 20:45
                      Witam smile Masz rację, porównywanie to naturalny odruch, ale niekoniecznie
                      właściwe ma wskazania wink
                      No własnie, objawy:czytałam trochę na tym forum i w innych źródłach o objawach
                      i jest tak jak piszesz-dokładnie smile
                      Obawiam się nie tyle leczenia hormonami, co sterydami i cytostatykami-do tego
                      leczenia wolalabym nie wracac, ale moje wątpliwości się rozwieją w kwietniu,
                      kiedy wrócę ze szpitala.
                      Przepraszam, że jeszcze raz wracam do tych hormonów smile Jeśli mam proces zapalny
                      w tarczycy, ale FT3 i FT4 (ostatnio badane ponad rok temu wynosiły FT3 8,40
                      (3,5-6,5) a FT4 19,04 (9-20), przy czym TSH miałam wtedy 3,75(0,35-5,5), a
                      ostatnie TSH miałam 2,59 pół roku temu, teraz w szpitalu 2,84. to który hormon
                      powinnam mieć podawany? nie chodzi mi o to, żebyś mi poradził, bo chcę coś
                      brać smile tylko zastanawiam się.... gdyby mi zaczęli podawać któryś to moga
                      doprowadzić do zahwiania tej wątpliwej juz równowagi.i moge wpadać raz w
                      nadczynność raz w niedoczynność, ale to sa moje takie wolne i niedoświadczone,
                      za to pełne obaw-przemyślenia wink wink weź więc sprostowanie smile
                      Dzis byłam u dr rodzinnej i... okazało się, że zespół Raynauda mam wpisany od
                      1983 roku.
                      Jeszcze coś-i znowu od foniarty dla ratowania gardła-ze względu na zanikanie
                      śluzówki w gardle, płukałam gardło takim płynem "lugoli...coś tam" z jodem w
                      każdym razie, bo w czasie tych płukanek plułam na fioletowo i czułam smak jodyny
                      (brrr!!)ale jakie to ma teraz znaczenie...? jestem hashimotka i szukanie
                      czynników zagrażających nic teraz nie da.
                      No właśnie Rosedo smile sęk w tym, że nikt nie wie, czy atopowe zapalenie skory ja
                      mam od hashimotki, ale musialaby sie u mnie zaczac juz w 2 roku życia-czy jest
                      to tylko choroba współistniejąca. Wiem, wiem, jak wyglądają rzuty i remisje, bo
                      ja właśnie jestem-a może byłam?-w remisji. A... zapomniałąm dodać, że zespół
                      suchego oka-wszystkich śluzówek to mam od dziecka-ale każdy odcinek śluzówki
                      leczony był przez kilkanaście lat niezaleznie-a to błąd! Wreszcie jeden z
                      toruńskich medyków, jednym tchem wymienił wszytskie, zanim zdążyłam coś
                      powiedzieć i nazwał to jakimś zespołem-kolejnym zresztą wink
                      Dziekuję za odpowiedzi smile pozdrawiam serdecznie smile
                      gosia
                      • rosteda Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 21:24
                        Na podstawie Twoich wynikow z przed roku nie mozna decydowac o wprowadzeniu
                        leczenia. Te wyniki z przed roku pokazuja, ze wtedy moglo sie rozpoczynac
                        Hashimoto poniewaz sa one lekko podwyzszone i moglas wtedy byc w poczatkowej
                        fazie choroby ktora zaczyna sie lekka nadczynnoscia tarczycy. Teraz moga (lub
                        juz je masz) wystapic objawy niedoczynnosci. W takim przypadku nalezy ponownie
                        wykonac TSH, fT3 i fT4, aby zobaczyc jaki poziom hormonow tarczycy jest we krwi
                        i dopiero wtedy wlaczyc leczenie, albo jeszcze poczekac.
                        Przy Hashimoto podaje sie jeden hormon T4, chemiczna nazwa L-Thyroxin.
                        Zeby nie wpadac w nadczynnosc i niedoczynnosc to robi sie kontrolne badania i na
                        tej podstawie reguluje sie dawke.
                        Dalej piszesz na temat suchych sluzowek.
                        Wysychanie wszystkich sluzowek to zespol Sjörgena i przy tej chorobie
                        przeciwciala ANA sa wysokie. Ta choroba wystepuje niezaleznie od Hashimoto.
                        Moze tez czasami wystepowac w parze z Hashimoto.
                        Ale najczesciej u chorych na Hashimoto w okresie niedoczynnosci jest tzw. zespol
                        suchosci sluzowek, ktory mija jak hormony sa unormowane. Jest to czesto mylnie
                        rozpoznawane jako zespol Sjörgrena. Mozna to potwierdzic albo wykluczyc
                        badaniami przeciwcial i robiac badanie wycinka sluzowki pod mikroskopem.
                        Rosteda
                        • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 07.03.06, 21:52
                          No właśnie po te i inne wycinki będę się kładła niedługo w szpitalu, muszą
                          dokończyć diagnostykę-tak orzekł reumatolog. Masz ogromną wiedzę i
                          doświadczenie, no i łatwość dzielenia się tym w przystępny sposób smile dziekuję smile
                          • malgorzatka_2_3 Re: Cześć, jestem nowa...cd 26.03.06, 13:36
                            Magod, napisałam Ci wiadomość na priv, sprawdź proszę i daj znać jak się
                            czujesz. Ja 3 kwietnia kładę się na reumatologii w celu diagnostyki innych
                            chorób immunologicznych. Pozdrawiam smile
    • rosteda Re: Cześć, jestem nowa i mam trochę pytań 14.04.06, 11:13
      Up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka