katerina24 18.05.06, 22:00 dopisałam cię do listy co tam u Ciebie słychać?????/Jak sie masz ,masz wyniki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black-orchid Re: HEJ BLACK ORCHID 19.05.06, 15:37 Hej. dzieki ze pytasz Bylam u lekarza, dostalam na razie Letrox 25 i skierowanie na usg tarczycy. Dzis bylam. Wynik taki: "Prawy płat tarczycy ruchomy połykowo, o niejednorodnym echu, o wymiarach 20,8x19,7x45mm, VT=9,5cm3. Lewy płat tarczycy ruchomy połykowo, o niejednorodnym echu, o wymiarach 16,1x20,2x45,5mm, VT=7,7 cm3. W obu płatach tarczycy widoczne liczne, bardzo drobne ogniska echoujemne do średnicy 3,5mm-torbielki?" Pani radiolog powiedziała, że to może nie być niedoczynność, ale zapalenie tarczycy. Muszę zrobić dokładne badania... Nie wiem co mi jest...mam wszystkiego dosyc. Humor mi nie dopisuje. Jestem bardzo nerwowa, a kazda czynnosc wydaje mi sie arcytrudna, meczaca, na nic nie mam ochoty. Po prostu żyć mi sie nie chce. Nie wiem czy to ma związek z tarczycą.. Czytam forum i wszystkie objawy pasują mi do niedoczynności.. Dzis sie dowiedziałam, ze moja bacia miala nadczynność. w Poniedzialek jak bede miala wyniki to napisze. Pozdrówka Odpowiedz Link
katerina24 Re: HEJ BLACK ORCHID 19.05.06, 15:57 Słuchaj jesteś na najlepszej drodze do tego żeby się w końcu dowiedzieć co i jak. Przemęczona jesteś [te praktyki chociażby o których pisałas ]spokojnie bierz sobie lek zrób przeciwciała tarczycowe Anti TG i TPO,ft 4 i ft 3 i żelazo jak Ci wcześniej radziłam,tamto TSH miałas za dużee stąd Twoje problemy niedoczynnośc może być tylko tyle że autoimmunologiczna[wtedy masz hashimoto-- zapalenie tarczycy na tle reakcji destrukcyjnej własnego org prowadzące do niedoczynności wskutek niszczenia tarczycy],sama wiesz że to możliwe bo Twój brat ma autoimmunologiczna chorobę . Zobaczysz że jak się zaczniesz leczyc to bedziesz się stopniowo lepiej czuć,teraz to wszystko człeka z równowagi wyprowadza ale po tym kołowrotku bedzie już tylko lepiej.Pisałas pamiętam że możesz w lab zrobic badania dzięki "chodom"to zrób sobie ogólną morfo ,żelazo ,cholesterol i prolaktynę.Pozdrawiam Cię i melduj co tam u Ciebie Odpowiedz Link
black-orchid Re: HEJ BLACK ORCHID 01.06.06, 16:06 Hej ! Wracam z nowymi wynikami badan.. Z tych ktore mi podawalas wyniki mam takie : zelazo - 50 (37-145) Cholesterol(CHOL) - 189(150-200) Cholesterol(HDL) - 84 (55-75) Cholesterol(LDL) 85,8 (0-155) Prolaktyna - 307 (80-614) FT3-4,60 (3,67-10,43) FT4-10 (7,5-21) TSH-4,13 (0,34-5,60), miesiac temu bylo prawie 6, wiec spadlo. ANTY TPO - 809,0 (0-35) P/c-tyreoglobulina: ujemny, nie wykryto obecnosci przeciwcial klasy IgG przeciw tyreoglobuinie. Poszlam dzis do lekarza i myslalam ze czegos sie dowiem, ale moja pani doktor jest na urlopie:/. Moze katerina Ty, albo ktokolwiek mozecie zinterpretowac te wyniki? Bylabym wdzieczna. Odpowiedz Link
katerina24 Re: HEJ BLACK ORCHID 01.06.06, 17:14 Witaj!! No powoli,powoli sytuacja się klaruje.Żelazo masz niskie nie leca Ci bardziej włosy,nie jestes osłabiona,blada,nie masz mniejszego apetytu,plamek na paznokciach?Dobrze jest za 3 tyg żelazo jeszcze raz zrobić i ewentualnie lekarz Ci zaleci suplementacje żelazem ,polecam preparat TARDYFERON FOL[nie podrażnia sluzówki żołądka] albo nowośc teraz jest takowy do ssania[nie pamiętam nazwy ale to nowość] Cały czas masz niedoczynnośc ale jeszcze miesiac i powinno być w miare normalnie .Choleterol ładny w porównaniu ze stanem wyjściowym jak chcesz to możesz wiecej grapefruitów jeść , wiecej herabtki pu erh [aromatyzowane są dobre]albo w aptece kupic sobie cynacholin lub solaren ,preparaty naturalne dobrze robią na cholesterol ,nie maja skutków ubocznych przy własciwym użytkowaniu jak sztuczne "zbijacze cholesterolu"/ Przeciwciała są i beda ,moga maleć jesli bedziesz stosowała suplemetnacje selenem,olejem z rekina[iskial,ecomer],nienasycone kwasy tłuszczowe[oleje z wiesiołka,porzeczki,czarnuszki,ogórecznika etc].Idzie ku dobremu,pytanie jak Ty się czujesz troszkę lepiej?Pamiętaj że nie od razu Kraków zbudowano wiec to trochę potrwa ale może być tylko lepiej. Skontroluj tylko to żelazo za jakiś czas a hormony tarczycy za 6 tyg [masz cały czas dostep do tych badań łatwiejszy ?ale nie musisz robic co miesiac za 6 tyg spokojnie,przed połknieciem tabletki rób badanka pamiętaj]dobrze będzie pozdrawiam[ta sesja jest wykańczająca a jak tam u Ciebie??] Odpowiedz Link
rosteda Re: HEJ BLACK ORCHID 02.06.06, 17:14 Od 12.05.06 przy TSH powyzej 6 zaczelas brac Letrox 25µg Wyniki kontrolne z 01.06.06 (zrobione za wczesnie, prawidlowo kontrole robi sie po 4 tyg. na stalej dawce - poczytaj na forum dlaczego tak) TSH - 4,13 = 72% fT3 - 4,60 = 13% fT4 - 10 = 18,52% TPO - 809 Zelazo - 50 Jak widzisz to jeszcze jestes w niedoczynnosci.Do 60% fT3 i fT4 masz jeszcze daleko. Jesli Twoj endo bedzie caly miesiac na urlopie to nie czekaj tylko idz do innego na zastepstwo albo prywatnie aby podwyzszyl Ci dawke. Jak bedziesz miala zwiekszona dawke to dopiero za 4 tyg. pnowna kontrola poziomu hormonow we krwi. Wystarczy TSH, fT3 i fT4. Cholesteroli i przeciwcial juz nie trzeba. Sama mozesz juz wlaczyc selen, ktory zmniejsza przeciwciala i podnosi poziom fT3 i przez to poprawia samopoczucie. Poziom zelaza we krwi nie jest wynikiem miarodajnym co do niedoborow zelaza. Lepiej jest robic poziom ferrytyny. Poziom zelaza we krwi pokazuje tyko ile jest go faktycznie w tej chwili we krwi. Ferrytyna zas ile jest zelaza w organizmie, w tkankach. Mozna podejrzewac ze jesli masz juz tak niski poziom zelaza we krwi to musi tez byc juz niedobor w tkankach. Proponuje wlaczenie zelaza. Po tym zelazie powinnas poczuc sie troche silniejsza i moze tez zmniejszyc sie depresja,sennosc. Zelazo powinno sie brac przez 3 mies. i po 2-3 tyg przerwy kontrolne badanie ferrytyny. Radze tez przy nastepnych badaniach zrobic poziom wit.B12. Po takim dzialaniu po 2-3 tygodniach powinna byc juz niewielka poprawa. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
black-orchid Re: HEJ BLACK ORCHID 02.06.06, 18:11 Napiszę tak : >No powoli,powoli sytuacja się klaruje.Żelazo masz niskie nie leca Ci bardziej >włosy,nie jestes osłabiona,blada,nie masz mniejszego apetytu,plamek na >paznokciach?Dobrze jest za 3 tyg żelazo jeszcze raz zrobić i ewentualnie lekarz >Ci zaleci suplementacje żelazem ,polecam preparat TARDYFERON FOL[nie podrażnia >sluzówki żołądka] albo nowośc teraz jest takowy do ssania[nie pamiętam nazwy >ale to nowość] Włosy o dziwo nie lecą. Apetyt zawsze mam dobry. Nie wiem czym jest brak apetytu. Plamek na paznokciach nie mam, ale mam z paznokciami straszny problem. Są krótkie, cienkie, łamliwe, z podłużnymi bruzdami, od czasu do czasu skórki wokół paznokcie zaczynają "odchodzić". >Cały czas masz niedoczynnośc ale jeszcze miesiac i powinno być w miare >normalnie .Choleterol ładny w porównaniu ze stanem wyjściowym jak chcesz to >możesz wiecej grapefruitów jeść , wiecej herabtki pu erh [aromatyzowane są >dobre]albo w aptece kupic sobie cynacholin lub solaren ,preparaty naturalne >dobrze robią na cholesterol ,nie maja skutków ubocznych przy własciwym >użytkowaniu jak sztuczne "zbijacze cholesterolu"/ Żelazem i cholesterolem chyba nie powinnam się zbytnio przejmować, bo miesiąc temu żelazo miałam super, a cholesterol nawet za niski, wiec wyniki mi skacza.. >pozdrawiam[ta sesja jest wykańczająca a jak tam u Ciebie??] Dzieki że pytasz. Moja sesja w porzadku. wlasciwie nie mam sesji. wciaz odbywam praktyki. mam je caly semestr i sa zakonczone tylko jednym egzaminem, wiec sie non stop obijam.. ale przynajmniej mam czas zeby o siebie i o swoje zdrowie zadbac • Re: HEJ BLACK ORCHID rosteda 02.06.06, 17:14 + odpowiedz >Od 12.05.06 przy TSH powyzej 6 zaczelas brac Letrox 25µg >Wyniki kontrolne z 01.06.06 (zrobione za wczesnie, prawidlowo kontrole robi sie >po 4 tyg. na stalej dawce - poczytaj na forum dlaczego tak) >TSH - 4,13 = 72% >fT3 - 4,60 = 13% >fT4 - 10 = 18,52% >TPO - 809 >Zelazo - 50 >Jak widzisz to jeszcze jestes w niedoczynnosci.Do 60% fT3 i fT4 masz jeszcze >daleko. Dziękuję za wyliczenie tych wartości. mam jednak problem, bo nie wiem jak to interpretować. To znaczy że gdy bede miala 60% to moje samopoczucie bedzie lepsze? Napewno na forum temat byl poruszany, ale nie jestem w stanie calego forum przeczytac wiec prosilabym o jakiegos linka. >Jesli Twoj endo bedzie caly miesiac na urlopie to nie czekaj tylko idz do >innego >na zastepstwo albo prywatnie aby podwyzszyl Ci dawke. >Jak bedziesz miala zwiekszona dawke to dopiero za 4 tyg. pnowna kontrola >poziomu >hormonow we krwi. Wystarczy TSH, fT3 i fT4. Cholesteroli i przeciwcial juz nie >trzeba. >Sama mozesz juz wlaczyc selen, ktory zmniejsza przeciwciala i podnosi poziom >fT3 >i przez to poprawia samopoczucie. >Poziom zelaza we krwi nie jest wynikiem miarodajnym co do niedoborow zelaza. >Lepiej jest robic poziom ferrytyny. Poziom zelaza we krwi pokazuje tyko ile >jest >go faktycznie w tej chwili we krwi. Ferrytyna zas ile jest zelaza w organizmie, >w tkankach. Mozna podejrzewac ze jesli masz juz tak niski poziom zelaza we krwi >to musi tez byc juz niedobor w tkankach. Proponuje wlaczenie zelaza. Po tym >zelazie powinnas poczuc sie troche silniejsza i moze tez zmniejszyc sie >depresja,sennosc. Zelazo powinno sie brac przez 3 mies. i po 2-3 tyg przerwy >kontrolne badanie ferrytyny. >Radze tez przy nastepnych badaniach zrobic poziom wit.B12. >Po takim dzialaniu po 2-3 tygodniach powinna byc juz niewielka poprawa. >Pozdrawiam Rosteda O żelazie wspominałam. jak powtórzę badanie za miesiac to wtedy zadecyduje czy przyjmowac zelazo czy nie. Nie chce codziennie polykac garsci tabletek.. juz i tak ich troche przyjmuje. Wolalabym uzupelniac ewentualne braki zelaza i witamin dieta. Ponoc kiszona kapusta ma duzo zelaza, tylko czytalam ze przy schorzeniach tarczycy nie nalezy jesc kapusty.. ciekawe czemu? Co do mojego doktora i badan.. Wszystko zaczelo sie od tego ze podejrzewalam u siebie cukrzyce, ale katerina mi pomogla i nakierowala mnie na tarczyce.. zaczelam czytac, przejrzalam stare wyniki i okazalo sie ze rzeczywiscie cos w tym jest. Poszlam do lekarza internisty z tymi wynikami i powiedzialam mu jakie mam objawy. Powiedzial ze to moze byc niedoczynnosc i zapisal mi letrox25 i kazal zrobic usg tarczycy i zadnych wiecej badan. Na usg babka powiedziala mi, ze wydaje jej sie ze mam zapalenie i dlatego tez na nastepny dzien zrobilam badania, t ektore podajecie na forum, zeby w razie czego miec. No i wyszly przeciwciala za wysokie i tsh takie sobie... nie bylam jeszcze u lekarza. Nie mam stwierdzonej choroby. sama wydedukowalam ze to moze byc hashi, nie wiem czy slusznie?????? We wtorek pojde, to moze sie czegos dowiem, moze moja pani doktor skieruje mnie do endokrynologa( w moim miescie przyjmuje tylko jeden taki, raz w tygodniu i ponoc jest to lekarz ktory olewa pacjentow, wiec wole chodzic do dobrej internistki) i ..zobaczymy..narazie czekam. Dzieki za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link
katerina24 Re: żelazo 02.06.06, 20:19 HEJ!! Nikt nie łyka witamin/etc dla własnej przyjemności bo jest lekomanem tylko dlatego że musi ,braków takich prawdziwych żelaza nie sposób uzupełnić biorąc same produkty spożywcze tzn spożywając je. luskiewnik.strefa.pl/biochemia/ferrum.htm mozna oczywiście zioła bogate w żelazo etc pobrac jednak nie zastąpi to suplementów;dlatego nie ma co się boczyc tylko zrobić badania odp i brać w razie potrzeby ,przecież nie bierzesz setki leków tylko ewentualnie 2,3 preparaty,pozatym uzupelnisz poziom Fe potem skontrolujesz sytuację i będzie jak nalezy.Ta stronka co podałam przydatna jest powodzenia Odpowiedz Link