Dodaj do ulubionych

Prośba do ROSTEDY

20.07.06, 15:57
Droga Rostedo, bardzo Cię proszę o pomoc w interpretacji moich wyników, które
odebrałam wczoraj.
TSH - 3,54 norma 0,47 - 4,67
FT3 - 2,10 norma 1,45 - 3,48
FT4 - 1,19 norma 0,71 - 1,85

Poniżej moja historia horoby.
Jeżeli chodzi o mnie to dowiedziałam się o hashi mniej więcej w lutym'06, ok.
roku po urodzeniu dziecka. Byłam wiecznie zmęczona, such skóra, bardzo obfite
miesiączki itd. Jedyne co to schudłam i moja mama stwierdziła, że to pewnie
coś
od tarczycy i powiedziała, żebym sobie ją zbadała. Uczyniłam to i miałam TSH
ok.6,40 czy jakoś tak. Dr powiedział, że waga to nie od tarczycy i że mam
objawy trochę utajone. Oczywiście na jednym badaniu się nie skończyło i
okazało
się, że mam Anty TPO prawie 500 przy normie chyba do 12. Już nie pamiętam.
Potem podejrzewano u mnie hipoglikemię, bo czasem zdarzało mi się mieć
drgawki
i osłabienie jak byłam głodna, a głód ten robił mi się nagle z niewiadomej
przyczyny.
Biorę eutyrox 50 i po nim dolegliwości o podobnych objawach do hipoglikemii
ustały.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 20.07.06, 20:05
      Witaj Oli011
      Przepraszam ze troche musialas poczekac, ale dzisiaj mialam wiecej zajec i nie
      dalam rady wczesniej Ci odpowiedziec.
      Te wszystkie objawy ktore tu opisujesz:niedocukrzenie, momenty oslabniecia,
      chudniecie (ja tez chudne w niedoczynnosci i Twoja lekarka nie ma racji ze to
      nie od tarczycy), drgawki? (chyba drzenia rak i nog) to sa typowe objawy
      niedoczynnosci. Chorobe Hashimoto potwierdzaja u Ciebie przeciwciala TPO.
      Twoje wyniki po przeliczeniu na procenty:
      TSH - 3,54 = 73,1%
      fT3 - 2.10 = 32,02%
      fT4 - 1,19 = 42,11%
      TSH jest za wysokie, a fT3 i fT4 za niskie. Tak ze potrzebujesz zwiekszenia
      dawki. Powinnas z tymi wynikami zglosic sie do swojego lekarza ktory ustali Ci
      nowa dawke.
      Szkoda ze nic nie napisalas na temat swojego samopoczucia obecnie. To jest tez
      bardzo wazne przy ustalaniu nowej dawki.
      Po tych aktualnych wynikach, przypuszczam ze czesc dolegliwosci Ci juz ustapilo,
      ale jeszcze pozostalo ich dosc duzo.Tak ze ta wizyta u ebdokrynologa jest konieczna.
      Postaraj sie troche poczytac tu na forum, to wiele rzeczy nauczysz sie sama.
      Prosze zebys przeczytala moj watek "Przeliczanie wynikow na procenty" i nastepne
      wyniki sprobuj sama przeliczyc. Napisz je jako orginalne z laboratorium i tez te
      procenty. Ja dlatego to opisalam, aby kazdy mogl sie nauczyc sam oceniac swoje
      wyniki. Przy nastepnych wynikach mozesz je tez tu napisac to Ci pomoge je
      zinterpretowac, ale obliczenie zrob juz sama.
      Pozdrawiam Rosteda
      • oli011 Re: Prośba do ROSTEDY 20.07.06, 22:00
        Witam wszystkich,
        Przepraszam jeżeli troszkę namieszałam na forum. Już się to więcej nie
        powtórzy, ale byłam trochę zaniepokojona swoimi wynikami.
        Już czytałam Rostedo o przeliczaniu wyników i to zrobiłam, ale nie potrafiłam
        ich zinterpretować.
        Jeżeli chodzi o moje objawy, to właśnie jak zaczęłam brać euthyrox 50 to
        praktycznie wszystkie objawy zniknęły. Ale ostatnio znowu zaczęłam mieć te
        objawy jak przy hipoglikemi, strasznie mnie zaczęłam mieć swędzenia skóry na
        nogach i rękach i potworne zmęczenie wszystkim.
        Dziękuję bardzo za interpretację. Rozumiem, że ft3 i ft4 powinno być gdzieś na
        poziomie 50%?
        pozdrawiam
        Oli
      • oli011 Re: Prośba do ROSTEDY 20.07.06, 22:01
        Rostedo mam jeszcze pytanie. Piszesz, że też chudniesz. Czy Twój lekarz
        potwierdził, że to od niedoczynności? Wszyscy lekarze, z którymi się spotkałam
        twierdzą, że przy niedoczynności się tyje.
        pozdrawiam
    • to-ja-007 Re: Prośba do ROSTEDY 20.07.06, 20:26
      Droga Oli011
      Hipoglikemia przy niedoczynnosci tarczycy jest niestety normalna. Znika po
      unormowaniu hormonow.
      TPO moga wynosic nawet po pare czy paredziesiat tysiecy. U Ciebie jeszcze nie sa
      bardzo wysokie. Warto brac selen - bo wtedy jest szansa ze przeciwciala spadna
      albo chociaz nie beda rosly.

Jak na baranie euthyroxu - masz nadal za wysokie tsh. Stad masz objawy
      hipoglikemii. Powinnas brac wieksza dawke euthyroxu.

Poza tym sorry, ze na poczatku Twojej dzialalnosci forumowej zwracam Ci uwage
      ale chcialam Cie prosic zebys nie dublowala watkow. Jesli zalezy Ci TYLKO na
      opinii jednej z forumek to mozna pisac na poczte gazetowa.
      Poniewaz w tym watku podalas wiecej informacji o chorobie - to ten drugi watek
      wydaje sie juz niepotrzebny. Moge go usunac?

pozdrawiam
      ula
      • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 20.07.06, 20:46
        rosteda mam proźbe mozesz opisac jak się przelicza wielkość tarczycy, tak jak
        to przeliczyłaś w odpowiedzi do mnie z mojego badania USg z 2003r.
        z góry wielkie dzięki.
        • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 00:24
          Ambrozy,
          a jak obliczasz objetosc? Dlugosc x szerokosc x wysokosc jednego plata + dl.x
          szer. x wys. drugiego plata.
          To wszystko. Jest duzo prostsze niz obliczanie procentow.
          Rosteda
          • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 00:46
            Do Oli
            To ze pewna czesc osob chudnie przy niedoczynnosci nie dowiedzialam sie od
            zadnego lekarza (o tym chyba nie pisze w ksiazkach medycznych).
            Dlatego tez u mnie trwalo bardzo dlugo zanim wykryto Hashi. Mialam dwa nietypowe
            objawy - chudniecie i biegunki - i zaden lekarz nie laczyl tego z tarczyca.
            O tym ze pewna czesc osob z Hashimoto chudnie (a nie tyje), dowiedzialam sie z
            ksiazki "Leben mit Hashimoto". A pozniej pisaly tez o tym niektore osoby na
            niemieckim forum.
            Przypuszczam ze i na naszym forum tez jest wiecej osob ktore nie tyja tylko chudna.
            Ale do tej pory jeszcze nikt o tym tu nie pisal.

To ze teraz znowu wrocily Ci objawy niedocukrzenia, zmeczenie i swedzenie skory
            to jest spowodowane za niska dawka tyroksyny.
            Jak uregulujesz dawke to znowu przejdzie.
            Zaloz sobie taki zeszyt w ktory bedziesz wpisywala wszystkie swoje wyniki, dawki
            hormonow, zwiekszenia dawek i wszystkie swoje objawy. Taki dzienniczek twojej
            choroby bedzie Ci w przyszlosci bardzo pomocny w poznaniu tej choroby i na
            podstawie objawow bedziesz wiedziala kiedy jest koniecznosc kontroli poziomu
            hormonow we krwi i wizyt u lekarza z powodu koniecznosci zwiekszenia dawki.
            Teraz juz wiesz ze zmeczenie (sennosc), niedocukrzenie i swedzenie skory to sa
            dla Ciebie znaki ze cos nie gra z poziomem hormonow.
            U kazdego te objawy sa troche inne.
            Najczesciej powtarzaja sie - sennosc, zimno, zmeczenie, brak koncentracji, bole
            miesniowe.
            Pozdrawiam Rosteda
            • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 09:05
              witam,
              pomnożyłem boki, nawet z przekory zrobiłem to na kilka możliwości ale nie może
              mi wyjść ten końcowy rezultat 9,6ml i 6,6ml.
              ten z przykładu
              "Dzisiaj zrobiłem badanie USG tarczycy, oto wynik:
              Wymiary płatów: prawy 17mm x 19mm x 62mm = 9,6ml
              lewy 17mm x 15 mm x 54 mm = 6,6 ml
              Szerokość ciśnin: 3 mm"

Czy należy jakoś zamienić mm na ml?
              • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 11:01
                Witaj Ambrozy666
                W obliczaniu tej objetosci nie bierze sie pod uwage ciesni, bo to jest bardzo
                mala czesc tarczycy i ma niewielki wplyw na calosc objetosci.
                Jak pomnozysz te boki plata tarczycy to wynik wychodzi w mm3, i to trzeba
                zamienic na cm3.
                A 1cm3 = 1ml

Pozdrawiam Rosteda
                • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 11:50
                  17mm x 15 mm x 54 mm = 13770mm : 10 (bo 10mm = 1cm) = 1377 a ma byc 9,6ml.
                  wytłumacz na przykładzie jak mozesz, bo cos mi nie wychodzi.
                  dzieki.
                  • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 12:35
                    dobra wyliczyłem ten wynik, który ty liczyłaś z 2003 roku i się zgadza:
                    41x16x14 :1000=9,184
                    i 40 x 14 x 13 mm:1000=7,28 Obwód całej tarczycy = 16, 46. To jest wynik z
                    2003r.
                    A oto wynik z mojego ostatniego badania tarczycy, coś lekarz radiolog musiał
                    poprzekręcać bo tak mu wyszło (i to mnie zmyliło przy obliczeniach bo jego
                    wynikiem się sugerowałem).

Wymiary płatów: prawy 17mm x 19mm x 62mm = 9,6ml
                    lewy 17mm x 15 mm x 54 mm = 6,6 ml obwód tarcz = 16,2

A prawidłowo ma być płat prawy: 20,026
                    a płat lewy: 13,77, obwód całej tarczycy= 33,796

Coś się lekarzowi chyba pokopało?

Tak więc od badania z 2003 roku do dzisiaj wielkość mojej tarczycy zmieniła się
                    o połowe. Czy wpłynęło na to że przytyłem 25 kg, ale dodatkowo stosuję
                    suplementację hormonalną.

Co z tego wynika?

Tylko kto się pomylił w zasadzie obliczeniowej, czy lekarz?

Z góry dzięki za odpowiedź?
                    • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 15:32
                      Ambrozy
                      Sam w koncu doszedles do tego ze pomylka jest przy obliczeniach pojemnosci
                      tarczycy z badania z lipca tego roku.
                      Moje obliczenia pojemnosci tarczycy dotycza wyniku z sierpnia 2003.
                      Czy lekarz sie pomylil czy nie to widzisz chyba sam.
                      Ja nic nie zmienialam w tych obliczeniach i nawet przyznaje nie sprawdzalam ich
                      wczesniej czy sa prawidlowe.
                      Z tym problemem ja zwrocilabym sie do lekarza w ramach reklamacji. Bo albo zle
                      wykonal obliczenie, albo zle sa wpisane pomiary tarczycy w USG. Cos mi sie nie
                      chce wierzyc aby tarczyca przez 2 lata i biorac tyroksyne przez poltora roku
                      powiekszyla swoja objetosc 2x. Czy masz duze wole?

Mam do Ciebie prosbe.
                      Ja na te twoje pytania dotyczace objetosci tarczycy stracilam bardzo duzo czasu
                      niepotrzebnie. Najpierw zalozyles swoj watek 12.07.2006. p.t.Niedoczynnosc
                      tarczycy a zakres norm.
                      Nastepnie w tym watku napisales nowy post p.t.Nowe USG.
                      A pytania dotyczace tematu "nowe USG" zadales w calkiem innym watku ktory
                      zalozyla Oli011 i jest on na calkiem inny temat.
                      Dzisiaj aby dojsc do tego bledu znowu juz ktorys raz (chyba juz czwarty raz)
                      bylam zmuszona przeczytac wszystkie Twoje posty, aby znalezc ten wlasciwy temat.
                      To jest dla mnie bardzo duza strata czasu.
                      Chyba latwiej i prosciej jest zadac pytanie dotyczace danego tematu przy tym
                      wlasnie postcie i dla Ciebie i dla mnie odpowiadajacej.
                      Pisz prosze swoje pytania przy tym temacie ktorego dotycza, albo w swoim watku.
                      Ja tez nie jestem "mozdzkiem komputerowym" i nie pamietam dokladnych dat kiedy
                      kto i co napisal.
                      Jak nastepny raz napiszesz pytanie nie w tym temacie co trzeba, to nie bede
                      szukala i nie odpowiem.
                      A z tym obliczeniem zglos sie do lekarza ktory to robil.
                      Ja to obliczylam prawidlowo i taka jest zasada.
                      Pozdrawiam Rosteda
                      • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 21.07.06, 15:52
                        dzięki, sory za problemy.
                        • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 22.07.06, 00:45
                          jeszcze raz sory za zamieszanie ale jestem trochę zakręcony po tym zwiększeniu
                          dawki, normalnie naprawdę jestem bardziej energiczny ale przy tym taki
                          zakręcony nie mogę zagłębić sie w mysli i rozbudowywac je (chodzi mi o mysli
                          kreatywne) bo z bełkotem daje sobie rade, normalnie po tej większej dawce tak
                          się czuję wszystko tak tylko przelatuje mi przez głowę a zatrzymać się nie
                          może. Momentami czułem pozytywy ale teraz wpadam w takie ogłupienie najgożej
                          jest na wieczór. Serio tak jak piszę tak dziwnie zacząłem się czuć po
                          zwiększeniu dawki. Nawet zapomniałem kiedy wprowadziłem zwiększenie wiem że we
                          wtorek ale nie wiem czy w najbliższy wtorek minie pierwszy tydzień czy drugi.
                          Normalnie taki jestem zakręcony fakt miałęm wcześniej duże problemy z
                          komunikatywnością i z pamięciom, teraz to u mnie w sumie dobrze funkcjonuje ale
                          takiego zakręcenia to dawno nie miałem.
                          Jeszcze raz sprawdziłem ten wypis z usg z 2003r. dla pewności i jest tak jak to
                          wcześniej podałem. Dziwne, lekarz chyba musiał się pomylić, ale żadnych
                          dokumentów w archiwym on mieć nie będzie, tak mi się wydaje. Pujdę do niego na
                          rozmowę, ale mógł będę dopiero we wrześniu.
                          • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 22.07.06, 06:51
                            własnie sobie przypomniałem ze na pocz tygodnia robiłem usg wiec w nastepnym
                            tygodniu we wtorek minie 2 tygodnie od zwiekszenia dawki tzn w ten wtorek co
                            teraz bedzie.
                            • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 22.07.06, 22:59
                              Witaj Ambrozy666
                              To co okreslasz "jestem zakrecony" - rozumie ze chodzi Ci o trudnosci w
                              koncentracji i zapominalstwo.
                              Zwiekszanie dawki u niektorych przebiega bardzo ciezko. Ty nie jestes
                              osamotniony z tymi trudnosciami.
                              Piszesz ze nie pamietasz kiedy zwiekszyles dawke. Dobrze ze to napisales tu na
                              forum 17.07. ze zwiekszyles w piatek. Czyli zaczales zwiekszac 14.07.
                              Dobrze jest czasami cos zapisac. Tobie tak jak i innym tez radze zalozyc zeszyt
                              z wynikami i zwiekszaniem dawek, jak rowniez opisy Twojego samopoczucia.
                              Napisz prosze co jeszcze wiecej Ci dokucza podczas tego zwiekszania.
                              I jak zachowuje sie Twoja waga? Czy nie masz problemow ze snem?
                              Jakie masz cisnienie i tetno?
                              Nie zwiekszaj dawki za szybko bo mozesz sie jeszcze gorzej czuc.
                              Czasami dawke mozna zwiekszac co 3 tygodnie, aby organizm przyzwyczail sie do
                              nowej ilosci hormonow.
                              Jesli chodzi o to USG, to mnie sie wydaje ze pomylil sie ten lekarz ktory robil
                              Ci USG teraz w lipcu.
                              On obliczyl ze Twoja tarczyca ma objetosc 16ml, a z pomiarow jak ja to
                              obliczylam to wychodzi 33,79ml. Dlatego w poprzednim postcie pytalam czy masz
                              wole (powiekszona tarczyce).
                              Wez te wyniki i zastanow sie jeszcze sam.
                              Pozdrawiam Rosteda

• ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 23.07.06, 20:13
                                dzieki rosteda, dzieki za przytoczenie daty.
                                waga od ostatniego pomiaru w czerwcu do teraz spadła mi o 2kg. Mysle ze na tej
                                dawce spokojnie pociagne 3 tygodnie, potem dopiero zaczne zwiekszac. Z tym usg
                                to bedzie najlepiej jak pójde do mojego endokrynologa, ten mi z pewnoscia zleci
                                badanie usg. Wtedy sie wyjasni. Teraz mam urwanie głowy ale po wakacjach zaraz
                                na poczatku wrzesnia udam sie z tym do niego.
                                A jak jest z selenem, jesli nie mam do niego obrzydzenia to jak długo
                                powinienem go przyjmowac.
                                pozdrawiam,
                                ambrozy.
                                • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 23.07.06, 20:34
                                  Witaj
                                  Mysle ze okolo 2 miesiecy. Ja wytrzymalam 5 tygodni, lykalam go bardzo chetnie
                                  bo sie po nim dobrze czulam i potem byl koniec. Z dnia na dzien nie umialam go
                                  juz polknac.
                                  Z tym USG mozesz smialo poczekac.
                                  Dwa kilo na miesiac to bardzo ladny spadek wagi.
                                  Rosteda
                                  • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 24.07.06, 08:36
                                    a po odstawieniu selenu ft4 zostaje nadal pobudzane do przemiany w ft3 czy ta
                                    przemiana maleje?
                                    • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 24.07.06, 15:05
                                      Jak uzupelnisz niedobor Selenu to potem powinna ta przemiana byc prawidlowa.
                                      Jak sie nie poprawi to pozniej o to sie bedziesz martwil. Zobaczysz po wynikach.
                                      Rosteda
                                      • ambrozy666 Re: Prośba do ROSTEDY 25.07.06, 20:09
                                        dzieki.
    • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 04.10.06, 22:44
      Up.
      • halmoc Re: Prośba do ROSTEDY 05.10.06, 14:20
        Chcę Ci bardzo podziekować za Twoje dobre rady. W ostatnich dniach przeczytałam
        wiele Twoich wypowiedzi dotyczących różnych problemów zwiazanych z Hashi.
        Między innymi "wzięłam" się za przeliczanie procentowe wyników. Jeśli
        pozwolisz to przedstawię swoje teraz.
        TSH - 3,85 - 91%
        FT 3 - 3,15 - 31 %
        FT 4 - 1,41 - 62 %
        Kiedy pisałam na forum o moim problemie całkowitej utraty włosów, doradziłaś
        mi, bym wykonała szereg różńych badań. Byłam (w marcu b.r.) w klinice
        ednokrynologiczno-ginekologicznej i z tamtąd wyniki są ok (tak przynajmniej
        określiła to pani profesor).
        Nie miałam też nigdy badań TG ani innych na przeciwciała (oprócz TPO, które w
        maju tego miałam badane - po raz pierwszy - 354,0 IU/ml). To ten wynik właśnie
        naprowadził mojego trzeciego ednokrynologa na dg Hashi. Od czerwca biorę dawke
        25 Eutyroxu. W chwili obecnej czuje się nieżle. Mam psychiczne dołki, ale te
        jak sądzę są związane z moim wyglądem zewnętrznym. Chodzę w chustce, co dla
        niektórych ludzi jest chyba strasznym udziwnieniem, spotykam sie z różnymi
        reakcjami, i w tej chwili to mój główny problem. Chociaż też zaczynam myśleć,
        że może to także "wina" nieodpowiednio ustawionej dawki. (mam na myśli tę
        swoją huśtawkę nastrojów, obaw, lęków). Dlatego moja Prośba doćiebie: Jak
        często robisz sobie podstawoe badania? Czy w sytuacjach gorszych okresów należy
        badania natychmiast powtarzać? Mój lekarz każe mi następne badania zrobić w
        listopadzie. Jeśli znajdziesz chwilę, odpisz. Jutro wyjężdżam na badania do
        kliniki dermatologicznej. Nie będzie mnie przez kilka dni. Może wróćę z nową
        nadzieją? Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję.
        • rosteda Re: Prośba do ROSTEDY 05.10.06, 21:28
          Halmoc
          Sprawdz swoja poczte.
          Rosteda
          • halmoc Prośba do Rostedy - prosi Halmoc 07.11.06, 18:22
            Jeśli mogę Cię prosić, zajrzyj do swojej poczty
            • halmoc Re: Prośba do Rostedy - prosi Halmoc 15.11.06, 23:10
              Znów proszę Cie o pomoc. Tym razem chcę zapytać o badanie usg tarczycy mojego
              15-letniego syna. To badanie zostało wykonane w ramach badań uczniów wszystkich
              szkół gimnazjalnych w naszym mieście. I mała niespodzianka. Wiem tylko z
              tej "kartki", którą syn przyniósł do domu, że powinna być prowadzona dalsza
              diagnostyka. Ze względu na to, że w ramach NFZ, nie dostanę się z nim w tym
              roku do lekarza, chciałabym uzyskać informację, czy niezwłocznie konsultować
              ten wynik prywatnie.
              Opis jest taki:
              Objętość 4,6
              Echostruktura nieco obniżona. Płat lewy z obniżoną echostrukturą. Płat prawy
              bez zmian ogniskowych.
              Będę wdzięczna z odpowiedź.
              • rosteda Re: Prośba do Rostedy - prosi Halmoc 15.11.06, 23:55
                Witaj Halmoc
                Podciagnelam Ci watek - Wielkosc tarczycy - zebys miala obraz tego co ma Twoj syn.
                Ten zanik tarczycy u niego musi byc juz od dosc dawna. Teraz on jest w wieku
                dojrzewania i to tez moglo przyspieszyc ten zanik tarczycy.
                Ta zmniejszona echogenicznosc to jest typowe przy Hashi.
                Ja ze swoim dzieckiem nie czekalabym, dlatego ze sama wiem jakie dolegliwosci
                daje niedoczynnosc i wolalabym aby moje dziecko tego nie przechodzilo.
                Wiem ze to jest dodatkowy wydatek dla Ciebie, ale czasami moze lepiej
                zrezygnowac z czego innego i pomoc dziecku.
                Zrob swojemu synowi TSH, fT3 i fT4 najpierw i z tymi wynikami do lekarza.
                Przeciwciala mozesz zrobic pozniej na kase chorych, leczenie ich nie zlikwiduje
                i nic nie zmieni.
                Pozdrawiam Rosteda
                • rosteda Re: Prośba do Rostedy - prosi Halmoc 16.11.06, 00:10
                  Halmoc
                  Czy Twoj syn nie mial zadnych objawow niedoczynnosci?
                  Nadwaga, spowolnienie, zmiany nastrojow, zwiekszona ilosc infekcji, trudnosci z
                  nauka (z powodu zlej koncentracji),itd.
                  Czasami te objawy moga byc tak slabe ze sie ich nie zauwaza.
                  Ale jesli cos bylo co Cie niepokoilo, to napisz prosze. Takie informacje moga
                  sie przydac innym matkom. Na ten temat nic nie mozna znalezc w zadnych ksiazkach.
                  Objawy u dzieci sa prawie wcale nie opisywane.
                  Rosteda
                  • halmoc Re: Prośba do Rostedy - prosi Halmoc 16.11.06, 08:46
                    Chłopiec jest szczupły, wysoki. W okresie szkoły podstawowej bardzo dużo
                    infekcji. Obecnie bez większych kłopotów zdrowotnych. Zawsze należał do bardzo
                    dobrych uczniów, zarówno w szkole podstawowej, jak i w gimnazjum. Teraz uczy
                    się w klasie trzeciej, i muszę przyżnać, że wyniki w nauce pogorszyły się.
                    Ale też jest to problem całej klasy (jak zauważyła wychowawczyni), dlatego nie
                    wiązałam tego z indywidualnymi uwarunkowaniami. Zasugerowałam się tutaj opinią
                    nauczycielki i tłumaczyłam to wiekiem "gwałtownego" dojrzewania.
                    Ponieważ wcześniej pytałam mojego endo o moje dzieci i uspokoił mnie, że nie ma
                    powodu do paniki. Ja - przypomnę - diagnoże hashimoto ma dopiero od czerwca
                    b.r. i przyznac musze, że skupiłam sie na sobie. I dlatego ten wynik USG - to
                    zaskoczenie. Dziekuję Ci z odpowiedź i pozdrawiam
              • halmoc Re: Prośba do Rostedy -25.11.06 - prosi Halmoc 25.11.06, 23:56
                W nawiązaniu do mojego postu z 15.11., gdzie prosiłam o zerknięcie na USG,
                mojego 15-latka, proszę, jeśli możesz - spójrz na wczorajsze jego wyniki badań:
                TSH 2,81 (0,40-4,0) 66,94%
                FT3 3,5 (1,5-4,1) 76,92%
                FT4 1,3 (0,8-1,9) 45,45%

anty TPO <10 (do 35)
                Czy te wyniki mogą potwierdzać niedoczynność? Niskie TPO potwierdza chyba, że
                to nie Hashimoto?
                Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot. Halina
                • rosteda Re: Prośba do Rostedy -25.11.06 - prosi Halmo 26.11.06, 22:45
                  Witaj Halmoc
                  Nie Halmoc, niskie TPO nie wyklucza Hashimoto.
                  TPO moga byc dzisiaj bardzo niskie, a za jakis czas bardzo wysokie.
                  Sa tez przypadki ze TPO sa nieobecne a jednak rozpoznaje sie Hashimoto (czytalam
                  o takich osobach na niemieckim forum).
                  TPO moga tez byc calkiem nieobecne jak tarczyca jest juz calkiem zniszczona, bo
                  one wtedy sie nie tworza. Tak samo jest po wycieciu tarczycy, gdzie do roku po
                  operacji przeciwciala sie juz nie tworza.
                  TSH jak na mloda osobe tez nie jest za niskie.
                  Ja przy takich wynikach za jakies 3-4 miesiace powtorzyla bym to wszystko
                  jeszcze raz.
                  Przede wszystkim zeby zobaczyc czy nie obniza sie jeszcze bardziej fT4.
                  Gdyby to fT4 teraz bylo 1 albo 1,1 to nadawaloby sie juz do leczenia.
                  Dla mnie najbardziej niepokojace jest USG Twojego syna.
                  Gdybys za jakis czas robila jeszcze raz badanie USG swojemu synowi, to radze nic
                  nie mowic lekarzowi jaki byl wynik tego badania zeby nic nie sugerowac.
                  Niestety wielkosc tarczycy 4,6 dla 15-latka i wysokiego chlopca to jest duzo za
                  malo.
                  A jeszcze ta obnizona echogenicznosc charakterystyczna dla Hashi.
                  Obserwuj syna przez ten czas.
                  Czy nie bedzie mial wiekszego zapotrzebowania na sen.
                  Zwroc uwage na to czy bedzie aktywny, czy nie skarzy sie na uczucie zimna,
                  zmeczenia i zwiekszona ilosc infekcji.
                  Przykro mi ze musialam Ci tak odpisac, ale taka jest prawda i lepiej zeby to
                  bylo w pore uchwycone niz przegapione.
                  Pozdrawiam Ciebie i Twojego syna.
                  Rosteda
                  • halmoc Re: Prośba do Rostedy -25.11.06 - prosi Halmo 26.11.06, 23:19
                    Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Wolę mieć rzeczywisty obraz, aniżeli
                    domniemywać i szukać za kilka lat przyczyzny. Sama doświadczyłam 3-letnie
                    zmagania ze swoim zdrowiem, gdzie jedyną receptą, jaką dostawałam od lekarzy
                    były leki uspakajające i propozycje L-4.

ps. Muszę jednocześnie wyjaśnić następującą kwestię. Pisząc do Ciebie w sprawie
                    15-latka miałam na myśli swojego syna. Jednak w czasie badań nastąpiła pomyłka.
                    I jak się okazuje, mój syn ma wynik USG prawidłowy, natomiast niepokojący wynik
                    USG ma mój bratanek. Pomyłka się szybko wyjaśniła, wieć zaniechałam badań
                    swojego dziecka, a gorąco nakłaniałam swoją bratową, by jak najszybciej
                    wykonali badania. I te badania, które właśnie wczoraj przesłałam, to już wyniki
                    nie syna, ale bratanka. Dość zagmatwana historia - ale piszę też o tym - bo to
                    skłania mnie do rozpoczęcia pewnych poszukiwań rodzninnych w kwesti
                    genetycznych uwarunkowań i ewentualnych dalszych "spadkobierców". Mam dość
                    liczną rodzinę (trójkę braci - oni mają swoje rodziny, a także przyrodnią
                    siostrę w wieku 14 lat). Do tej pory , wszyscy w rodzinie - odrzucali moją
                    argumentację, jeśli chodzi o nawet profilaktyczne badania. Teraz, w sytuacji,
                    ewentualnego potwierdzenia tej "dziwnej przyapadłości", może pozwoli nam
                    wszystkim spojrzeć na to uważniej.
                    Jeśli pozwolisz będę nadal prosiła cię o pomoc, tak w kwestii mojego bratanka,
                    jak i mojej,.. Zarówno on jak i ja w najbliższych dniach będziemy u
                    ednokrynologa. Chcę bardzo mocno podkreślić, jak bardzo pomocne są Twoje
                    wskazówki w zrosumieniu tej choroby, a także w przygotowaniu się do podjęcia
                    rozmowy z lekarzem specjalistą.
                    Raz jeszcze serdecznie dziękuję! Halina z Leszna Wielkopolskiego
                    • halmoc Re: Prośba do Rostedy -28.11.06 - prosi Halmo 28.11.06, 22:13
                      Jeśli znajdziesz chwilę czasu, sprawdź, proszę swoją pocztę. Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka