marianna76 14.09.06, 12:45 Czy wiecie po jakim czasie od zażycia euthyroxu występuje jego największe stężenie w organizmie? Chodzi mi o to, po ilu godzinach od zazycia tabletki, można czuć jakieś skutki uboczne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marianna76 Re: max stezenie leku 15.09.06, 23:19 Hej, czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie? To dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rosteda Re: max stezenie leku 29.09.06, 23:08 Witaj Marianna76 Nie wiem do czego potrzebne Ci sa te dane, ale odpisuje na Twoje pytanie. To co znalazlam w internecie (2 niemieckie Forum). Tyroksyna (Euthyrox, Letrox) dziala 8 godzin, po 8 godzinach mozna juz mierzyc we krwi fT4. Po tym czasie wiaze sie z bialkami i przechodzi do tkanek. Trojjodotyronina (Thybon) dziala do 3 godzin i po tym czsie mozna juz mierzyc we krwi fT3. Okres poltrwania T3 19godz. Okres poltrwania T4 8 dni. Czyli jak sie polknie tabletke tyroksyny (T4) to we krwi wyraznie wzrasta od 1-4 godz. T4 i fT4. Wolne fT4 ma bardzo krotki okres poltrwania, tylko kilka godzin. Dlatego niektorzy wieczorem czuja niedobor hormonu. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link