isztar.6 03.11.06, 14:47 Ze względu na kaszel od pół roku u córki pediatra zlecił badanie TSH. Wynik 3,20 mU/l (0,4 - 6,2). To chyba nie za dobrze?!? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaskka Re: Wynik TSH u córki 03.11.06, 19:35 Witaj, zgodnie z normami, które podałaś wynik jest w normie i nie bardzo wysoki (tj. nie blisko górnej granicy). Zatem spokojnie. Gdybym miała cos doradzać, to dla uspokojenia (zwłaszcza jesli sama masz problemy z tarczycą) możesz co jakis czas kontrolować hormony. Ja tak robię, tyle że badam za jednym zamachem (TSH, ft3 i ft4), zeby dzieciaków nie kłuć wielokrotnie. Warto pamietać, że krew powinna byc pobierana z żyły, choć dla dzieci to dosyć traumatyczne przeżycie. Pozdrawiam jaskka Odpowiedz Link
rosteda Re: Wynik TSH u córki 03.11.06, 21:49 Witaj Isztar.6 Dobrze ze zrobilas corce ten wynik, tylko ze pojedynczy wynik naprawde nic nie da. Niestety nic nie mozna powiedziec na temat takiego wyniku gdzie jeszcze do tego zakres norm jest rekordowy-0,4-6,2. W laboratorium gdzie ja robie zakres norm jest 0,25-4,2. To jest duza roznica. Moze poszukaj innego laboratorium gdzie robia te badania juz nowsza metoda. Poza tym u dzieci TSH powyzej 2,5 to juz powinno sie dobrze obserwowac. I tak jak radzi Jaskka warto zrobic te inne badania tez. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
isztar.6 Re: Wynik TSH u córki 04.11.06, 08:10 Lekarzowi córki nie spodobał się ten wynik i dostała skierowanie na usg tarczycy. Poza tym zrobię jej jeszcze raz komplet badań. To i tak dla mnie niesamowite że pediatra sam od siebie zleca takie badania Nawet mi wystawił skierowanie do endokrynologa bo mój lekarz nie widział takiej potrzeby i załatwił termin z NFZ w 10 dni. Odpowiedz Link
isztar.6 Re: Wynik TSH u córki 08.11.06, 21:19 Wynik usg: tarczyca o mieszanej echogeniczności płatów, cieśń i naczynia szyjne w normie; pp 12x12x38mm, pl 11x11x36; obj. 4,9 ml. (norma do 7,2ml) Odpowiedz Link
rosteda Re: Wynik TSH u córki 08.11.06, 22:45 Witaj Isztar.6 Napisalas "tarczyca o mieszanej echogenicznosci". Chyba powinno byc o zmniejszonej echogenicznosci, co niestety moze oznaczac Hashi. Zrob dziecku pozostale badania i przeciwciala tez. Rosteda Odpowiedz Link
isztar.6 Re: Wynik TSH u córki 08.11.06, 23:09 Dokładnie tak Pani robiąca USG się wyraziła i napisała "mieszanej echogeniczności". Ogólnie chodziło jej o to, że nie jest w 100% prawidłowo i należy Usg powtarzać co jakiś czas. Odpowiedz Link