Dodaj do ulubionych

Hashimoto a jedzenie ryb!

10.12.06, 19:02
Witam. Mam takie pytanko które dotyczy jedzenia ryb.Jak wiadomo musimy unikać jodu czyli jedzenie ryb nie jest wskazane? Czy można jeść niektóre rodzaje? Napiszcie jak to jest przy hashi! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 19:10
      ja Ci ni odpowiem jak to jest.. czy mozna czy nie. Kiedys juz byl taki watek o
      nie jedzeniu , brokolo, kapusty i stosow innych rzeczy.
      Ja ryby jem czesto, tunczyk, makrelki, na obiadek filety.... i nie sadze, aby
      akurat to mi szkodzilo.
      • aniaresz Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 19:37
        O kapuście że jest wolotwórcza już gdzieś czytałam,ale jak to jest z rybkami? Powieważ ostatnio jakoś jadam mało ryb to nie wiem czy mam nadrabiać straty czy lepiej być ostrożną. Głównie chodzi o zawartość jodu w pożywieniu. Prawda?
        • witosza3 Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 22:36
          ze wzgledu na jod nie za często ryby morskie i w ogóle frutti di mare, ale są
          jeszcze ryby słodkowodne
    • rosteda Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 22:41
      Witaj Aniu
      Ryby slodkowodne mozesz jesc w kazdych ilosciach.
      Natomias ryby morskie mozna i powinno sie jesc raz na tydzien.
      Ten jod zawarty w porcji ryby az tak nie zaszkodzi.
      Ryby zawieraja taki rodzaj bialka ktorego nie ma zaden inny produkt i zawieraja
      tez wazne omega kwasy tluszczowe.
      Tak ze ze wzgledu na te inne skladniki mozna, nie zwracajac uwagi na ten jod,
      jesc ryby.
      Jedzenie ryb morskich codziennie i w duzych ilosciach ze wzgledu na ten jod
      jednak nie jest wskazane dla nas.
      To na podstawie ksiazki "Leben mit Hashimoto".
      Rosteda
      • kusia4 Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 22:55
        Ja po zjedzeniu ryb i owocow morza, krewetek czuje sie swietnie zwlaszcza
        nastepnego dnia. nie wiem o co tu chodzi ale cos w tym jest, nie jem za czesto-
        raz na tydzien, zwrocilam na to uwage bo kiedys po takiej kolacji nastepnego
        dnia czulam sie lekko i nic mnie nie bolalo. mowie serio.
        • rosteda Re: Hashimoto a jedzenie ryb! 10.12.06, 23:24
          Witaj Kusia4
          Bo jak zjesz duza ilosc ryb czy krewetek (a te zawieraja bardzo duzo jodu,
          wiecej niz ryby i raczej sa dla nas nie wskazane), to wtedy ten jod pobudza
          Twoja chora tarczyce do produkcji hormonow. A ze tarczyca jest chora (zapalenie)
          to nie jest to wskazane bo ona sie jeszcze bardziej niszczy przez to pobudzanie.
          Tyroksyne dostajemy dlatego, zeby wyrownac hormony i zeby odciazyc nasza chora
          tarczyce od jej pracy.
          Na drugi dzien sie czujesz bardzo dobrze, ale w nastepne dni moze byc duzo
          gorzej niz przed zjedzeniem jodu.
          To ze po jodzie czujesz sie lepiej i nie masz zadnych boli moze wskazywac ze
          masz troche za niska dawke tyroksyny.
          Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka