18.03.07, 03:40
osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, wyschnięte usta..czy wchodze w
niedoczynność, a może mam atak przeciwciał? Ma ktoś podobnie?
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: objawy... 18.03.07, 07:23
      Ni tylko TY tak masz.
      Zrób kontrolne badania hormonów, na pewno są niskie.
      • arek281 Re: objawy... 20.03.07, 01:24
        hashi tess od razu myślisz że mam niskie hormony, a może moje samopoczucie jest
        niezależne od hormonów..
    • arek281 Re: objawy... 20.03.07, 01:59
      uważasz hashi tess że to typowe dolegliwości od tarczycy?
      • zajacowna Re: objawy... 20.03.07, 08:27
        pierwsze 3 moga byc od tarczycy... czwarty pewno tez.
        Ale dopuki nie zrobisz badan nie przekonasz sie co sie dzieje z tarczyca.
    • kiciucha-hashi Re: objawy... 20.03.07, 10:05
      no to ba... mialam tak na początku niedoczynności.
    • arek281 Re: objawy... 21.03.07, 22:49
      Nie moge się zmotywować do żadnego działania, nie mam energii żeby robić różne
      rzeczy, ZMĘCZENIE NIEADEKWATNE DO WYSIŁKU, senność, depresja, smutek.. już sie
      zaczynam zastanawiać czy choruje jeszcze na coś innego niż HASHIMOTO..

czuje jakbym codziennie prowadził walkę!
      czy to naprawde wszystko od tarczycy? czy tak właśnie jest w tej chorobie?

wątpie że moje objawy wynikają z nieodczynności, już wiele razy czułem sie źle,
      a TSH zawsze było w normie..Chyba już tak jest w tej chorobie, że są okresy
      kiedy cżłowiek czuje się źle i nic nie można na to poradzić.
      • aada1 Re: objawy... 22.03.07, 08:21
        Dobrze Ci radza dziewczyny ...zamiast mysles i wymyslac inne glupie choroby juz
        powinnienes miec zrobione TSH smile
        Jesli jest TSH w normie ale siega kolo 3 to jest za wysokiesmile Masz miec od 0.30-
        1 przy Hashimoto.
        Wiec do dziela Mistrzu ! pomykaj jutro na badanie.
        Ada
        • cclaudia4 Re: objawy... 22.03.07, 10:56
          hejka
          ja tez tak mam chociaz moje ostatnie wyniki sa (tak mysle)ok bo TSH mam 0,27 a
          FT3-6 przy normie 2,8-7,1 a FT4-22 przy normie 11,8-24,6.W zasadzie chyba
          powinnam sie czuc rewelacyjnie ale mi non stop sie chce spac.Nic mi sie nie
          chce i raz jest mi zimno a raz gorąco.I tez juz nie wiem czy to przez pogode
          czy rzeczywiscie jest cos nie tak.Dodam,ze wizyte mam dopiero za miesiac
          • arek281 Re: objawy... 24.03.07, 01:17
            a ja TSH i wizyte we wtorek
          • rosteda Re: objawy... 26.03.07, 23:23
            Witaj Cclaudia4
            Wyniki masz teraz bardzo dobre.
            Ty sama mozesz porownac czy na dawce poprzedniej czulas sie lepiej, czy teraz
            jest lepiej.
            Z powodu sennosci powinnas jako nastepne zrobic badania cukru i ferrytyny.
            Czy Ty bylas kiedykolwiek badana w kierunku PCO? Pytam ze wzgledu na te zmiany
            uczucia zimna i goraca.
            A moze zlapalas infekcje?
            Ile wazysz?
            Obrzeki twarzy, dloni i okolic kostek to i ja mam tez dosc czesto.
            To robi Hashi.
            Pozdrawiam Rosteda
            • cclaudia4 Re: objawy... 27.03.07, 11:33
              dziekuje rostedo za odpowiedz.Wiem,ze to nie moj watek.
              Rostedo ferrytyne robilam w grudniu i mialam 41,20 N:6,9-282,5 cukier tez
              robilam i endo powiedziala,ze mam ok,moj wynik ogolnie byl na poziomie 100
              przy N:70-115.A badania na PCO mialam rok temu i FSH mialam 9,92 N:4,7-
              21,5.Waze 70-72kg.Teraz staram sie troche zbic ta wage dieta i
              cwiczeniami.Oprocz tego mam hyperprolaktynemie.Terazmoj wynik prl jest w
              normie.Biore selen kupiony w Niemczech i magnez z b6.Myslalam,ze jak mam takie
              wyniki to ta sennosc i brak chceci do wszystkiego mina ale niestety mam to nadal
              cclaudia4
              • malaowca Re: objawy... 27.03.07, 21:55
                Droga Claudio, Mi lekarz powiedzial, ze ferrytyna musi byc przynajmniej w
                polowie normy zebym sie czula dobrze. Przypuszczam, ze to brak zelaza powoduje
                u Ciebie sennosc. Porozmawiaj ze swoim lekarzem...
                Pozdrawiam,
                • hesju Re: objawy... 28.03.07, 10:08
                  witamsmile
                  zaczynam "szkolenie" w zakresie niedoczynności wink
                  dzisiaj zażyłam pierwsza tabl.Euthyrox 50, TSH mam 2,56 wiec teoretycznie w
                  normie,ale moja endo powiedziala mi,ze mam niedoczynnosc...dodatkowo mam zrobic
                  badania anty TPO, anty TG oraz Ft4.
                  oczywiscie jestem bez energii, zasypiam jak tylko usiade, mam suche łokcie
                  ogólnie suchą skórę i jestem nastawiona do wszystkiego pesymistycznie, chociaz
                  bardzo sie staram usmiechac jak najczęsciej.
                  zeby nie bylo tego za malo, to mam hiperprolaktynemie czynnosciowa, ale podobno
                  na razie mam nie zawracac sobie tym glowy, a zajac sie tarczyca.
                  do endo mam sie zglosic za 6 tyg.
                  pozdrawiam
                  • cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 11:36
                    hejka,
                    dzieki za rade.Do lekarza ide dopiero za miesiac ale zastanawiam sie czy mozna
                    z ferrytyna isc do ogolnego?
                    hesju
                    ja zaczynalam podobnie jak Ty tzn z podobnego wyniku tsh a bylo to w polowie
                    listopada.Rowniez mam hyperprolaktynemie z mikrogroczulakiem przyssadki
                    mozgowej.Lecze sie juz na to rok czasu i jak tylko przerwe choc na miesiac
                    branie tabletek to PRL skacze mi do gory o 3 razy.Ja rowniez pomimo teraz
                    dobrych wynikow czuje sie non stop ospala,mam tez sucha skore,rozdraznienie
                    otoczeniem.No i oczywiscie moja waga,ktora za cholere nie chce zejsc w dol.
                    Zycze powodzenia
                    claudia
                    • hesju Re: objawy... 28.03.07, 12:10
                      to nie pocieszajace,skoro poprawily sie Twoje wyniki a dalej czujesz sie ospala
                      itp.
                      co do wagi, to mam identycznie dopiero teraz powiązałam z niedoczynnoscią -
                      chce zrzucic 5 kg i nie ma szans, waga stoi uparcie na 65!!Przy wzroscie 173,
                      marze o wadze 59-60!bo taka mialam przez lata...
                      • cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 14:40
                        to Ty masz super wage.Ja mam taki sam wzrost jak Ty ale waze 72kg a wazylam
                        56.Wiec jest to dla mnie szoksmileno i te samopoczucie,moge spac naokraglo
                        • hesju Re: objawy... 28.03.07, 22:06
                          waga jest super, ale teoretyczniewink, bo czuje sie z nia zle...zreszta mam
                          buzie "nalana" i wszystko idzie w brzuch i uda (typowe u kobiet)
                          mam nadzieje, ze leczenie pomoze mi zrzucic te 5kg

czym sie roznia tabl. Euthyrox od Euthyrox N?
                          mam tez pytanie, co z piciem alkoholu podczas leczenia? czy powinnam sie
                          nastawic na pelna abstynencje? wink
                    • hashi-tess Re: objawy... 28.03.07, 16:43
                      cclaudia4 napisała:

> hejka,
                      > dzieki za rade.Do lekarza ide dopiero za miesiac ale zastanawiam sie czy mozna
                      > z ferrytyna isc do ogolnego?
                      > hesju
                      > ja zaczynalam podobnie jak Ty tzn z podobnego wyniku tsh a bylo to w polowie
                      > listopada.Rowniez mam hyperprolaktynemie z mikrogroczulakiem przyssadki
                      > mozgowej.Lecze sie juz na to rok czasu i jak tylko przerwe choc na miesiac
                      > branie tabletek to PRL skacze mi do gory o 3 razy.Ja rowniez pomimo teraz
                      > dobrych wynikow czuje sie non stop ospala,mam tez sucha skore,rozdraznienie
                      > otoczeniem.No i oczywiscie moja waga,ktora za cholere nie chce zejsc w dol.
                      > Zycze powodzenia
                      > claudia

To co tu opisujesz to typowe objawy niedoczynności.
                      Najwyższa pora zrobić badania FT4, FT3 i TSH.
                      Przypomnę, że w naszej sytuacji hormony muszą być na poziomie ok. 60%.

Tess
                      • cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 21:09
                        dzieki hashi-tess
                        powyzej wkleilam swoje ostatnie wyniki z 20.03 i one sa wyzej niz 60%

hejka
                        ja tez tak mam chociaz moje ostatnie wyniki sa (tak mysle)ok bo TSH mam 0,27 a
                        FT3-6 przy normie 2,8-7,1 a FT4-22 przy normie 11,8-24,6.W zasadzie chyba
                        powinnam sie czuc rewelacyjnie ale mi non stop sie chce spac.Nic mi sie nie
                        chce i raz jest mi zimno a raz gorąco.I tez juz nie wiem czy to przez pogode
                        czy rzeczywiscie jest cos nie tak.Dodam,ze wizyte mam dopiero za miesiac

i powinnam sie czuc niby lepiej ale wcale tak nie jest.Owszem jest o niebo
                        lepiej niz kilka miesiecy temu ale zadncyh rewelacji.
                        claudia
                        • hesju Re: objawy... 28.03.07, 22:08
                          Waga jest super, ale teoretyczniewink, bo czuje sie z nia zle...zreszta mam
                          buzie "nalana" i wszystko idzie w brzuch i uda (typowe u kobiet)
                          mam nadzieje, ze leczenie pomoze mi zrzucic te 5kg

czym sie roznia tabl. Euthyrox od Euthyrox N?
                          mam tez pytanie, co z piciem alkoholu podczas leczenia? czy powinnam sie
                          nastawic na pelna abstynencje? wink
                          • arek281 Re: objawy... 28.03.07, 23:36
                            TSH moje
                            4,52............................................................................
                            ....................
                            • hashi-tess Re: objawy... 28.03.07, 23:46
                              arek281 napisał:

> TSH moje
                              > 4,52...........................................................................
                              > .
                              > ....................

Arek!
                              Twoje TSH jest do.........

Zacznij myśleć poważnie o leczeniu albo dalej nadawaj, że żle się czujesz.
                            • zajacowna Re: objawy... 29.03.07, 00:15
                              Oj Arek.....Przy takim TSH ( nie wfantazujac juz nawet na temat ft3 i ft4 ) to
                              mozesz sie czuc tak wlasnie jak sie czujesz.Srednio fajnie, senno i miec
                              obrzeki.
                              Nie wiem.. alebo sam sie obczytaj jak dawkowac tyroksyne i do dziela... albo
                              zmien lekarza.... bo naprawde... Twoj stan sie nie polepsza tylko pogarsza......
                              • arek281 Re: objawy... 31.03.07, 02:10
                                biore 125 euthyroxu, owszem czasem zdarza mi sie że nie wezme tabletki..
                                może dlatego TSH mam podwyższone..

wytłumaczcie mi pojęcie "obrzęki"
                                • zajacowna Re: objawy... 31.03.07, 08:45
                                  jesli to "czasem " to nie jest co 2 dni... to nie powinno sie nic dziac....
                                  Masz za mala dawke..... i dlatego jestes w takiej niedoczynnosci.

Obrzek- opuchniecie, zatrzymanie wody.
                                  • hesju WINKO i Euthyrox? 03.04.07, 10:31
                                    witam, prosze o podpowiedz, co z piciem alkoholu podczas brania Euthyroxu? w
                                    swieta szykuje sie impreza - slub i nie wiem czy moge wypic sobie winko? wink
                                    • zajacowna Re: WINKO i Euthyrox? 03.04.07, 10:34
                                      wpisz w wyszukierarke alkohol.. i wybierz rok 2006 i 2005... bylo juz o tym.
                                      • hesju zapomniał ktoś zażyć? 07.04.07, 15:50
                                        mam pytanie, co jesli rano zapomneo tabletce, a przypomniałabym sobie juz po
                                        śniadaniu? zażyć mimo wszystko, czy dopiero nastepnego dnia?
                                        • zajacowna Re: zapomniał ktoś zażyć? 07.04.07, 17:51
                                          ja bym zazyla.. zawsze cos tam sie wchlonie.....
                                          • hesju wyniki badań 16.04.07, 22:58
                                            witam, mam endo dop. za 3 tygodnie, odebralam wyniki, moze ktos mi je pomoze
                                            odczytac? (bede wdzieczna wink ) bo ja niestety ciagle jestem "swieża" w temacie.
                                            TSH 2,71 (mialam 2,56) - sad
                                            fT4 14,36 (norma 12-22)
                                            A-TG <10 (norma do 100)
                                            A-TPO <5 (norma do 50)
                                            • hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:11
                                              Twoja dawka euthyroxu, to 50mg?
                                              Jeśli tak, to zdecydowanie za mała.
                                              Twoje FT4 jest b. niskie.

Tess
                                            • hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:13
                                              P/ciał nie masz, tylko jaką masz tarczycę dużą czy małą?
                                              Miałaś robione USG?
                                              Tess
                                              • hesju Re: wyniki badań 16.04.07, 23:33
                                                tak, zazywam dawke 50
                                                tarczycy nie mam powiekszonej, nie mialam robionego usg
                                                dodatkowo mam podwyzszona prolaktyne - wynik 18 (norma 1,9-25), po podaniu leku
                                                skacze mi do 210 sad
                                                • zajacowna Re: wyniki badań 16.04.07, 23:36
                                                  ja mam prolaktyne 36...we srode ide do ginki... zobaczymy co powie...
                                                  • hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:38
                                                    Prolaktyna powinna wrócić do normy, po powrocie hormonów tarczycy na właściwe
                                                    tory. Tym bym się akurat narazie nie zajmowała.
                                                  • zajacowna Re: wyniki badań 16.04.07, 23:56
                                                    tylko ze wczesniej taka nie byla....

chce myslec ze moja *tarczyca wrocila juz na wlasciwe tory*smile
                                                • hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:40
                                                  hesju napisała:

> tak, zazywam dawke 50
                                                  > tarczycy nie mam powiekszonej, nie mialam robionego usg

To skąd wiesz jaką masz tarczycę?
                                                  Przez badanie palpacyjne?
                                                  To za mało.
                                                  • hesju Re: wyniki badań 16.04.07, 23:52
                                                    endo mnie "ogladala" i tyle, nic nie mowila o usg
                                                    dostalam dawke 50 i mam sie zglosic - tak to wyglada w skrocie
                                                    ja ogolnie bylam zdziwiona,ze moge miec niedoczynnosc patrzac w pierwszym
                                                    momencie na wyniki
                                                    dopiero pozniej czytajac forum porownalam z moim samopoczuciem i wszystko
                                                    zaczelo sie "ukladac logicznie"
                                                    ospalosc, rozdraznienie, brak energii, nalana twarz, klopoty z zejsciem z wagi,
                                                    sucha skora itp.
                                                    a zaczelam robic badania z powodu nieregularnego- wydluzonego okresu
                                                  • hashi-tess Re: wyniki badań 17.04.07, 08:06
                                                    Z racji braku p/ciał u Ciebie, potrzebne jest USG , aby całkowicie wykluczyć
                                                    hashi. "Oglądanie" pacjentów to za mało.
                                                    Poza tym skąd p. dr wie czy tarczycy jest "czysta".
                                                    Brak słów.
                                                    Choć wiem, że są i tacy, którzy leczą na podstawie samego TSH.

Tess
                                                  • hesju dieta? 17.04.07, 14:55
                                                    czy stosujecie jakas specjalna diete?
                                                  • zajacowna Re: dieta? 17.04.07, 15:13
                                                    taksmilesmile
                                                    a tak na powaznie to ja stosuje montignaca.. ale w takiej ostrzejszej wersji...
                                                  • hesju Re: dieta? 17.04.07, 22:05
                                                    kurcze, musze poczytac cos o tej diecie
                                                    wiem od lekarza,ze powinnam unikac weglowodanow
                                                    ale w kwestii diet na razie jestem "zielona"
                                                    masz moze jakies ciekawe linki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka