arek281 18.03.07, 03:40 osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, wyschnięte usta..czy wchodze w niedoczynność, a może mam atak przeciwciał? Ma ktoś podobnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: objawy... 18.03.07, 07:23 Ni tylko TY tak masz. Zrób kontrolne badania hormonów, na pewno są niskie. Odpowiedz Link
arek281 Re: objawy... 20.03.07, 01:24 hashi tess od razu myślisz że mam niskie hormony, a może moje samopoczucie jest niezależne od hormonów.. Odpowiedz Link
arek281 Re: objawy... 20.03.07, 01:59 uważasz hashi tess że to typowe dolegliwości od tarczycy? Odpowiedz Link
zajacowna Re: objawy... 20.03.07, 08:27 pierwsze 3 moga byc od tarczycy... czwarty pewno tez. Ale dopuki nie zrobisz badan nie przekonasz sie co sie dzieje z tarczyca. Odpowiedz Link
kiciucha-hashi Re: objawy... 20.03.07, 10:05 no to ba... mialam tak na początku niedoczynności. Odpowiedz Link
arek281 Re: objawy... 21.03.07, 22:49 Nie moge się zmotywować do żadnego działania, nie mam energii żeby robić różne rzeczy, ZMĘCZENIE NIEADEKWATNE DO WYSIŁKU, senność, depresja, smutek.. już sie zaczynam zastanawiać czy choruje jeszcze na coś innego niż HASHIMOTO.. czuje jakbym codziennie prowadził walkę! czy to naprawde wszystko od tarczycy? czy tak właśnie jest w tej chorobie? wątpie że moje objawy wynikają z nieodczynności, już wiele razy czułem sie źle, a TSH zawsze było w normie..Chyba już tak jest w tej chorobie, że są okresy kiedy cżłowiek czuje się źle i nic nie można na to poradzić. Odpowiedz Link
aada1 Re: objawy... 22.03.07, 08:21 Dobrze Ci radza dziewczyny ...zamiast mysles i wymyslac inne glupie choroby juz powinnienes miec zrobione TSH Jesli jest TSH w normie ale siega kolo 3 to jest za wysokie Masz miec od 0.30- 1 przy Hashimoto. Wiec do dziela Mistrzu ! pomykaj jutro na badanie. Ada Odpowiedz Link
cclaudia4 Re: objawy... 22.03.07, 10:56 hejka ja tez tak mam chociaz moje ostatnie wyniki sa (tak mysle)ok bo TSH mam 0,27 a FT3-6 przy normie 2,8-7,1 a FT4-22 przy normie 11,8-24,6.W zasadzie chyba powinnam sie czuc rewelacyjnie ale mi non stop sie chce spac.Nic mi sie nie chce i raz jest mi zimno a raz gorąco.I tez juz nie wiem czy to przez pogode czy rzeczywiscie jest cos nie tak.Dodam,ze wizyte mam dopiero za miesiac Odpowiedz Link
rosteda Re: objawy... 26.03.07, 23:23 Witaj Cclaudia4 Wyniki masz teraz bardzo dobre. Ty sama mozesz porownac czy na dawce poprzedniej czulas sie lepiej, czy teraz jest lepiej. Z powodu sennosci powinnas jako nastepne zrobic badania cukru i ferrytyny. Czy Ty bylas kiedykolwiek badana w kierunku PCO? Pytam ze wzgledu na te zmiany uczucia zimna i goraca. A moze zlapalas infekcje? Ile wazysz? Obrzeki twarzy, dloni i okolic kostek to i ja mam tez dosc czesto. To robi Hashi. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
cclaudia4 Re: objawy... 27.03.07, 11:33 dziekuje rostedo za odpowiedz.Wiem,ze to nie moj watek. Rostedo ferrytyne robilam w grudniu i mialam 41,20 N:6,9-282,5 cukier tez robilam i endo powiedziala,ze mam ok,moj wynik ogolnie byl na poziomie 100 przy N:70-115.A badania na PCO mialam rok temu i FSH mialam 9,92 N:4,7- 21,5.Waze 70-72kg.Teraz staram sie troche zbic ta wage dieta i cwiczeniami.Oprocz tego mam hyperprolaktynemie.Terazmoj wynik prl jest w normie.Biore selen kupiony w Niemczech i magnez z b6.Myslalam,ze jak mam takie wyniki to ta sennosc i brak chceci do wszystkiego mina ale niestety mam to nadal cclaudia4 Odpowiedz Link
malaowca Re: objawy... 27.03.07, 21:55 Droga Claudio, Mi lekarz powiedzial, ze ferrytyna musi byc przynajmniej w polowie normy zebym sie czula dobrze. Przypuszczam, ze to brak zelaza powoduje u Ciebie sennosc. Porozmawiaj ze swoim lekarzem... Pozdrawiam, Odpowiedz Link
hesju Re: objawy... 28.03.07, 10:08 witam zaczynam "szkolenie" w zakresie niedoczynności dzisiaj zażyłam pierwsza tabl.Euthyrox 50, TSH mam 2,56 wiec teoretycznie w normie,ale moja endo powiedziala mi,ze mam niedoczynnosc...dodatkowo mam zrobic badania anty TPO, anty TG oraz Ft4. oczywiscie jestem bez energii, zasypiam jak tylko usiade, mam suche łokcie ogólnie suchą skórę i jestem nastawiona do wszystkiego pesymistycznie, chociaz bardzo sie staram usmiechac jak najczęsciej. zeby nie bylo tego za malo, to mam hiperprolaktynemie czynnosciowa, ale podobno na razie mam nie zawracac sobie tym glowy, a zajac sie tarczyca. do endo mam sie zglosic za 6 tyg. pozdrawiam Odpowiedz Link
cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 11:36 hejka, dzieki za rade.Do lekarza ide dopiero za miesiac ale zastanawiam sie czy mozna z ferrytyna isc do ogolnego? hesju ja zaczynalam podobnie jak Ty tzn z podobnego wyniku tsh a bylo to w polowie listopada.Rowniez mam hyperprolaktynemie z mikrogroczulakiem przyssadki mozgowej.Lecze sie juz na to rok czasu i jak tylko przerwe choc na miesiac branie tabletek to PRL skacze mi do gory o 3 razy.Ja rowniez pomimo teraz dobrych wynikow czuje sie non stop ospala,mam tez sucha skore,rozdraznienie otoczeniem.No i oczywiscie moja waga,ktora za cholere nie chce zejsc w dol. Zycze powodzenia claudia Odpowiedz Link
hesju Re: objawy... 28.03.07, 12:10 to nie pocieszajace,skoro poprawily sie Twoje wyniki a dalej czujesz sie ospala itp. co do wagi, to mam identycznie dopiero teraz powiązałam z niedoczynnoscią - chce zrzucic 5 kg i nie ma szans, waga stoi uparcie na 65!!Przy wzroscie 173, marze o wadze 59-60!bo taka mialam przez lata... Odpowiedz Link
cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 14:40 to Ty masz super wage.Ja mam taki sam wzrost jak Ty ale waze 72kg a wazylam 56.Wiec jest to dla mnie szokno i te samopoczucie,moge spac naokraglo Odpowiedz Link
hesju Re: objawy... 28.03.07, 22:06 waga jest super, ale teoretycznie, bo czuje sie z nia zle...zreszta mam buzie "nalana" i wszystko idzie w brzuch i uda (typowe u kobiet) mam nadzieje, ze leczenie pomoze mi zrzucic te 5kg czym sie roznia tabl. Euthyrox od Euthyrox N? mam tez pytanie, co z piciem alkoholu podczas leczenia? czy powinnam sie nastawic na pelna abstynencje? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: objawy... 28.03.07, 16:43 cclaudia4 napisała: > hejka, > dzieki za rade.Do lekarza ide dopiero za miesiac ale zastanawiam sie czy mozna > z ferrytyna isc do ogolnego? > hesju > ja zaczynalam podobnie jak Ty tzn z podobnego wyniku tsh a bylo to w polowie > listopada.Rowniez mam hyperprolaktynemie z mikrogroczulakiem przyssadki > mozgowej.Lecze sie juz na to rok czasu i jak tylko przerwe choc na miesiac > branie tabletek to PRL skacze mi do gory o 3 razy.Ja rowniez pomimo teraz > dobrych wynikow czuje sie non stop ospala,mam tez sucha skore,rozdraznienie > otoczeniem.No i oczywiscie moja waga,ktora za cholere nie chce zejsc w dol. > Zycze powodzenia > claudia To co tu opisujesz to typowe objawy niedoczynności. Najwyższa pora zrobić badania FT4, FT3 i TSH. Przypomnę, że w naszej sytuacji hormony muszą być na poziomie ok. 60%. Tess Odpowiedz Link
cclaudia4 Re: objawy... 28.03.07, 21:09 dzieki hashi-tess powyzej wkleilam swoje ostatnie wyniki z 20.03 i one sa wyzej niz 60% hejka ja tez tak mam chociaz moje ostatnie wyniki sa (tak mysle)ok bo TSH mam 0,27 a FT3-6 przy normie 2,8-7,1 a FT4-22 przy normie 11,8-24,6.W zasadzie chyba powinnam sie czuc rewelacyjnie ale mi non stop sie chce spac.Nic mi sie nie chce i raz jest mi zimno a raz gorąco.I tez juz nie wiem czy to przez pogode czy rzeczywiscie jest cos nie tak.Dodam,ze wizyte mam dopiero za miesiac i powinnam sie czuc niby lepiej ale wcale tak nie jest.Owszem jest o niebo lepiej niz kilka miesiecy temu ale zadncyh rewelacji. claudia Odpowiedz Link
hesju Re: objawy... 28.03.07, 22:08 Waga jest super, ale teoretycznie, bo czuje sie z nia zle...zreszta mam buzie "nalana" i wszystko idzie w brzuch i uda (typowe u kobiet) mam nadzieje, ze leczenie pomoze mi zrzucic te 5kg czym sie roznia tabl. Euthyrox od Euthyrox N? mam tez pytanie, co z piciem alkoholu podczas leczenia? czy powinnam sie nastawic na pelna abstynencje? Odpowiedz Link
arek281 Re: objawy... 28.03.07, 23:36 TSH moje 4,52............................................................................ .................... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: objawy... 28.03.07, 23:46 arek281 napisał: > TSH moje > 4,52........................................................................... > . > .................... Arek! Twoje TSH jest do......... Zacznij myśleć poważnie o leczeniu albo dalej nadawaj, że żle się czujesz. Odpowiedz Link
zajacowna Re: objawy... 29.03.07, 00:15 Oj Arek.....Przy takim TSH ( nie wfantazujac juz nawet na temat ft3 i ft4 ) to mozesz sie czuc tak wlasnie jak sie czujesz.Srednio fajnie, senno i miec obrzeki. Nie wiem.. alebo sam sie obczytaj jak dawkowac tyroksyne i do dziela... albo zmien lekarza.... bo naprawde... Twoj stan sie nie polepsza tylko pogarsza...... Odpowiedz Link
arek281 Re: objawy... 31.03.07, 02:10 biore 125 euthyroxu, owszem czasem zdarza mi sie że nie wezme tabletki.. może dlatego TSH mam podwyższone.. wytłumaczcie mi pojęcie "obrzęki" Odpowiedz Link
zajacowna Re: objawy... 31.03.07, 08:45 jesli to "czasem " to nie jest co 2 dni... to nie powinno sie nic dziac.... Masz za mala dawke..... i dlatego jestes w takiej niedoczynnosci. Obrzek- opuchniecie, zatrzymanie wody. Odpowiedz Link
hesju WINKO i Euthyrox? 03.04.07, 10:31 witam, prosze o podpowiedz, co z piciem alkoholu podczas brania Euthyroxu? w swieta szykuje sie impreza - slub i nie wiem czy moge wypic sobie winko? Odpowiedz Link
zajacowna Re: WINKO i Euthyrox? 03.04.07, 10:34 wpisz w wyszukierarke alkohol.. i wybierz rok 2006 i 2005... bylo juz o tym. Odpowiedz Link
hesju zapomniał ktoś zażyć? 07.04.07, 15:50 mam pytanie, co jesli rano zapomneo tabletce, a przypomniałabym sobie juz po śniadaniu? zażyć mimo wszystko, czy dopiero nastepnego dnia? Odpowiedz Link
zajacowna Re: zapomniał ktoś zażyć? 07.04.07, 17:51 ja bym zazyla.. zawsze cos tam sie wchlonie..... Odpowiedz Link
hesju wyniki badań 16.04.07, 22:58 witam, mam endo dop. za 3 tygodnie, odebralam wyniki, moze ktos mi je pomoze odczytac? (bede wdzieczna ) bo ja niestety ciagle jestem "swieża" w temacie. TSH 2,71 (mialam 2,56) - fT4 14,36 (norma 12-22) A-TG <10 (norma do 100) A-TPO <5 (norma do 50) Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:11 Twoja dawka euthyroxu, to 50mg? Jeśli tak, to zdecydowanie za mała. Twoje FT4 jest b. niskie. Tess Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:13 P/ciał nie masz, tylko jaką masz tarczycę dużą czy małą? Miałaś robione USG? Tess Odpowiedz Link
hesju Re: wyniki badań 16.04.07, 23:33 tak, zazywam dawke 50 tarczycy nie mam powiekszonej, nie mialam robionego usg dodatkowo mam podwyzszona prolaktyne - wynik 18 (norma 1,9-25), po podaniu leku skacze mi do 210 Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki badań 16.04.07, 23:36 ja mam prolaktyne 36...we srode ide do ginki... zobaczymy co powie... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:38 Prolaktyna powinna wrócić do normy, po powrocie hormonów tarczycy na właściwe tory. Tym bym się akurat narazie nie zajmowała. Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki badań 16.04.07, 23:56 tylko ze wczesniej taka nie byla.... chce myslec ze moja *tarczyca wrocila juz na wlasciwe tory* Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki badań 16.04.07, 23:40 hesju napisała: > tak, zazywam dawke 50 > tarczycy nie mam powiekszonej, nie mialam robionego usg To skąd wiesz jaką masz tarczycę? Przez badanie palpacyjne? To za mało. Odpowiedz Link
hesju Re: wyniki badań 16.04.07, 23:52 endo mnie "ogladala" i tyle, nic nie mowila o usg dostalam dawke 50 i mam sie zglosic - tak to wyglada w skrocie ja ogolnie bylam zdziwiona,ze moge miec niedoczynnosc patrzac w pierwszym momencie na wyniki dopiero pozniej czytajac forum porownalam z moim samopoczuciem i wszystko zaczelo sie "ukladac logicznie" ospalosc, rozdraznienie, brak energii, nalana twarz, klopoty z zejsciem z wagi, sucha skora itp. a zaczelam robic badania z powodu nieregularnego- wydluzonego okresu Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki badań 17.04.07, 08:06 Z racji braku p/ciał u Ciebie, potrzebne jest USG , aby całkowicie wykluczyć hashi. "Oglądanie" pacjentów to za mało. Poza tym skąd p. dr wie czy tarczycy jest "czysta". Brak słów. Choć wiem, że są i tacy, którzy leczą na podstawie samego TSH. Tess Odpowiedz Link
zajacowna Re: dieta? 17.04.07, 15:13 tak MŻ a tak na powaznie to ja stosuje montignaca.. ale w takiej ostrzejszej wersji... Odpowiedz Link
hesju Re: dieta? 17.04.07, 22:05 kurcze, musze poczytac cos o tej diecie wiem od lekarza,ze powinnam unikac weglowodanow ale w kwestii diet na razie jestem "zielona" masz moze jakies ciekawe linki? Odpowiedz Link