daro965 07.05.07, 23:26 Czy zdarzyło się komuś i czy to możliwe,aby laboratorium wykonało złe wyniki tsh. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosteda Re: wyniki 07.05.07, 23:39 Mnie sie ostatno zdarzylo. Ale nie TSH, tylko fT3 i fT4. To jest mozliwe. Tam tez pracuja tylko ludzie. Jedni sa lepsi, inni gorsi w swoim zawodzie. Jedni wykonuja swoja prace dokladnie, inni ja olewaja. A co, zrobili Ci zle TSH? Jak to poznales? Rosteda Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 08.05.07, 18:13 Takie mam podejrzenie,pod kątem samopoczucia.Przez 1.5 m-ca tsh z 3.90,na 0,399 przy dawce 112,5.CPK-MIĘSNIOWE urosło w tym czasie.Było trochę wysiłku fizycznego,ale to tsh by spadło.W sumie to już nie pamiętam czy tarczyca od mięśni,czy odwrotnie.Reasumując-Mam takie drobne,mniej nasilone objawy, jakie były przy dużym tsh i tak myślę,że pomylili się o przecinek,a wtedy to tsh byłoby 3.99,a nie 0.399.To by tłumaczyło ,że jest za mała dawka. Przy takim tsh ,to już prawie nadczynnośc,nie wiem,czy dolegliwości powinny ustąpić na korzyść.Czy to wogóle możliwe,takie rozumowanie.Chyba,że wpływ na to mają przeciwciała,ft4,a nie tsh.Rozwikłajcie proszę ten kłopocik. Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki 08.05.07, 18:27 Przy takim tsh ,to już prawie nadczynnośc,------> Daro bredzisz!!! zaczij sie badac a nie durne tsh i tsh i tsh!!!! Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki 08.05.07, 19:38 chyba potrzebujesz innej pani doktor... i innych lekow.. bo o to co sie bada i po co pytales na forum ( w rozny sposob) juz chyba z 10 x.! Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 08.05.07, 19:57 Nie gniewaj się,ja pytam poważnie.Mniemam,że mówisz o tpo,tg,ft4,ft3-tak,usg. Wiem o tym,chodzi mi o to,co dalej.Przy takim wyrównanym tsh nie mogę zwiększyć dawki i o to mi chodzi.Co do lekarza,to potrzebuje właśnie małego zajączka,bo innego lekarza już mam. Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki 08.05.07, 20:30 Daro tłumacze Ci jeszcze raz o ft3 i ft4 i o tsh. Jeszcze raz sie zapytasz jak to dziala i jeszcze raz zapytasz co badac i dlaczego to udusze!!!!!! Hormony działaja na zasadzie spreżenia zwrotnego. Tsh- jest hormonem przysadki. ft4- tyroksyna jest hormonem wydzielanym przez tarczyce.FT3- trojjodotyronina powstaje w wyniku skomplikowanego procesu z ft4. Twoja tarczyca jest chora i nie radzi se z produkcja ft4 -tyroksyny. Dlatego tez codziennie rano radosnie ja wcinasz. Aby skontrolowac czy dostarczasz wlasciwa ilosz ft4-tyroksyny w postaci tabletek , powinienes zbadac przedewszystkim ft4 (logiczne nie?).Czasem zdaza sie ze przemiana ft4 w ft3 jest "blokowana" (dlaczego? czym? jakbym wiedziala to ja i inni nie meczyliby sie tak dlugo z podnoszeniem ft3)) i dlatego nalezy badac tez ft3. Dlaczego niektory (mierni bardzo bardzo) lekarze badaja tylko tsh? I tutaj wracamy do poczatku: hormony dzialaja na zasadzie spreżenia zwrotnego: tsh jest odwrotnie proporcjonalne do ft4. = jak zjesz za duzo ft4 to tsh zmaleje.Jak zjesz za malo ft4 to tsh wzrosnie. Tylko ze nie da sie ocenic na tej podstawie dawkowania tyroskyny!!!! Bo badajac tylko i wylacznie tsh SZACUJE sie ile to moze wynosic ft4 PODKRESLAM SZACUJE SIE , czyli przypuszcza sie , a nie wie napewno!. Napewno sie wie jak sie zbada ft4!!!! Odpowiedz mi tylko rozumiesz: tak /nie? Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 08.05.07, 22:19 Jak się wkurzysz,to zaraz jesteś przyjemna i aż miło cię ;czytać;tylko tak dalej.Ja dokładnie to rozumiem co napisałaś.To teoria,a ja zawsze pytam jak to przełożyć na praktykę.To wszystko co piszesz to święta racja.Tylko co z tego.Wszystko i tak regulujesz dawką tabletki.Dlatego ja tylko pytałem,co dalej gdy za miesiąc zrobię ft4.Tsh mam powiedzmy wyrównane,więc co jeszcze może mi zalecić lekarz,przecież nie większą dawkę ,bo będzie nadczynność.Przeczytaj to dokładnie zanim znowu mnie op,,,,.ZDRÓWKA Odpowiedz Link
aada1 Re: wyniki 09.05.07, 08:34 Witaj daro Pozwol, ze sie wtrace w ta intersujaca rozmowe... O nadczynnosci nie swiadczy niskie TSH To juz bylo tyle razy mowione tu na forum. Nadczynnosci jest przy przewalonym poziomie FT4. Dlatego robisz badanie na czczo bez tabletki. Zrob takie badanie dolacz do tego FT3 i poczytaj dokladnie to forum. Jesli niepokoi Cie samo TSH mysle, ze w takim przypadku laboratorium powinno powtorzyc badanie. Przynajmniej mozesz zabytac. My tutaj nie mamy prorokow na forum. Nikt z nas Ci nie powie ktory wynik jest prawidlowy Twojego TSH) Pozdrawiam Ada Odpowiedz Link
czuczu11 Re: wyniki 09.05.07, 08:52 i ja sie wtrace, nadal nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi obstajac uparcie przy stwierdzeniu, ze "tsh masz wyrownane", ty masz miec wyrownane hormony tarczycy i na odpowiednim dla ciebie poziomie, a nie tsh wiec nastepnym razem zbadaj tak jak radza ci dziewczyny juz chyba po raz 100-ny ft3 i ft4 i wtedy bedziesz wiedzial czy rzeczywiscie wchodzisz w nadczynnosc czy nie i bedziesz mogl pokombinowac z dawka zeby poprawic swoje samopoczucie, podam ci przyklad z autopsji dla lepszego zrozumienia, moje tsh dlugo i uparcie pozostawalo wysokie, na poziomie 3-4 czyli gorna granica normy, gdybym badala wylacznie tsh moj endo pokusilby sie na zwiekszenie dawki przy wciaz wysokim tsh, na szczescie badalam tez ft3 i ft4, bo okozalo sie, ze przy tak wysokim tsh bylam bliska nadczynnosci, ft4 bylo w gornej granicy normy i na tamta chwile nie bylo mowy o zwiekszaniu dawki, po kilku tygodniach powtorzylam wyniki: tsh spadlo-okolo 2 wiec teoretycznie hormony powinny byc w porzadku, i znow na szczescie tez je zbadalam (ft3 i ft4) bo i hormony polecialy w dol i mimo obnizenia tsh musialam zwiekszyc dawke, tak wiec widzisz, ze samo tsh nie jest wyznacznikiem tego na jakim poziomie rzeczywiscie sa nasze hormony tarczycowe i TRZEBA BADAC FT3 I FT4!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 09.05.07, 10:31 100-ny raz powtarzam,że ft3 na samym początku miałem dobre-w normie-idealne więc jedynie zostaje ft4,które mam zrobić dopiero teraz,po roku,jak wyrównało się tsh.Napiszę JESZCZE RAZ ,WYRAŻNIE ,DUŻYMI LITERAMI;Wyrównanie tsh jest najważniejsze,a potrzebne do tego w chorobach tarczycy,aby wszystkie dolegliwości,które Wam towarzyszą można było stwierdzić czy ich przyczynąjest właśnie tarczyca.Teraz dopiero można zacząć stabilizację stanu zapalnego. Chodzi o to ,jak już pisałem też 100 razy,a wy nadal jesteście uparte,aby nie łykać tysięcy tablet,witamin i kit jeden wie co.Nie robić idiotycznych badań ,bóg wie na co,podejrzewać tysiąc innych chorób-bo 99%,to niewyrównane tsh i kropka.Nie słuchajcie szarlatanów,tylko ludzi,którzy na leczeniu tarczycy zjedli zęby.Tak więc od dzisiaj,odrzucamy wszystko inne i skupiamy się na wyrównaniu tsh,a o efektach szybciutko się przekonacie.Wtedy też zaczyna się leczyć schorzenia współistniejące,ale żeby coś stwierdzić trzeba bardzo specjalistycznych badań.PRZY NIEWYRÓWNANYM TSH WSZYSTKIE ENZYMY-WYNIKI ,za które odpowiada tarczyca będą zawyżone,wygląda to tak jak byście połowę organizmu mieli chorego,dlatego wszystko jest rozregulowane. Teraz do rzeczy-baba swoje,chłop swoje.Nadal nie dostałem odpowiedzi na swoje putanie.Strofujecie mnie ,że nie mam racji,a żadna nie potrafi racjonalnie wytłumaczyć co dalej u mnie.Zrobię to ft4 no ico.Dowiem się co jest grane -ok. Ale i tak cała regulacja za pomocą daweczki,więc nie ma o co krzyczeć.Więcej i tak nie mogę tyroksyny brać,bo wyjdę poza normę w przeciwną stronę-tak czy nie. Nie myślcie,że filozofuję,opieram to na relacjach lekarza oraz ludzi,których znam,a chorują na tarczycę długo.Cały czas mówimy o hashimoto-niedoczynności, operacyjne powikłania i inne poważne z tym związane choroby traktuje się inaczej. Odpowiedz Link
aada1 Re: wyniki 09.05.07, 11:25 Daro...daro- jestes mezczyna ktory nie podlega reformacji, do tego uparty. Ktos Ci wbil glupoty dawno do glowy i tego sie trzymasz. Ok Twoja droga Twoj wybor lecz sie tak dalej- jak do tej pory. Trzymaj swoje TSH w gornej granicy i jesli narzekasz na zle samopoczucie To ja Ci odpisuje, ze u Ciebie jest niedoczynnosc! Nie wiem ile masz lat ale napewno nie jestes juz dzieckiem. Wiec prosze Cie nie zachowuj sie jak 10-latek. To, ze zrobiles raz badanie FT3 na poczatku ( i to badanie bylo dobre ) to nie znaczy, ze po roku leczenia jest takie samo! Ja trzymam za Ciebie kciuki za Twoje wyrownywanie TSH. Zycze powodzenia bo dla Ciebie to bedzie dalej droga krzyzowa. Moze powinienies zmienc lekarza ? Jesli moj endo kazalby mi robic FT4 po roku leczenia to wyslabym go w na ksiezyc... Prawidlowo przy supelmentacji hormonalnej robisz TSH , FT4 , FT3 raz na kwartal. Jesli tego bedziesez sie trzymal i dobieral dawke tyroksyny wedlug zapotrzebowania Twojego organizmu to objawy negatywne znikna prawie calkowicie. Ada Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 09.05.07, 21:11 0.399 tsh,to wg. Ciebie jest górna granica.To zreformuj mnie i napisz jak powinno przebiegać moje leczenie,jeżeli twierdzisz,że teraz jestem leczony żle. Może będzie to lekcja dla nowych forumowiczów.Jestem bardzo,bardzo ciekawy jak u ciebie i w oparciu o co i o ile ,w jakim tempie podnoszono dawkę.Jak długosię leczysz i jakie masz tsh.CAŁY CZAS LECZYMY HASHIMOTO.Może na takie wyznanie uda mi się namówić szanowną ,moją ulubioną zresztą koleżankę na tym forum-ZAJĄCÓWNĘ.no dziewczynki,do dzieła -oświećcie mnie.Bo jeżeli mnie przekonacie to mojego lekarza ,dr.nauk endokrynologa,ordynatora oddziału end. w moim szpitalu itd.zmieszam z błotem. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki 09.05.07, 21:18 Daro, ja przypuszczam, że Ty specjalnie takie posty piszesz, aby odpowiadała Ci zajacowna. Ty chyba trochę Ją podrywasz, co? Tess Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki 09.05.07, 21:19 Mimo wszystko wnosisz na forum trochę uśmiechów. Dzięki. Tess Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 09.05.07, 21:46 Od tego podrywania spadło mi tsh.Wyobrażasz sobie dwóch ,co chorują na hashi.W osiedlowej aptece zabrakłoby tyroksyny.. Tak na marginesie,od 20 lat jestem szczęsliwym mężem. Dzięki,że chociaż ty mnie pochwaliłaś.Chyba zacznę podrywać Ciebie. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: wyniki 09.05.07, 23:40 Życzę Ci, abyś w dalszym ciągu był szczęśliwym mężem. Przy okazji pozdrów swą szczęśliwą małżonkę. Na górze strony specjalnie dla Ciebie, wkleiłam info na temat TSH. Pzdr Tess Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 10.05.07, 11:38 Diękuję bardzo!Wynika z tego,że mam za małą dawkę,ponieważ czuję dokładnie podobne dolegliwości co na początku choroby,ale z mniejszym nasileniem. W całej tej naszej dyskusji,chodziło mi o to,że jeżeli zrobię ft4-to pokaże mój obecny stan hormonów w organizmie.Widać z tego, że mam niedobór-po samopoczuciu -tak.Kumasz moje rozumowanie.To dalej,chodziło mi o to,czy jeżeli lekarz zwiększy mi dawkę,a żebym poczuł się lepiej musi to zrobić,to również póżniej wynik tsh się obniży poniżej normy.Będzie wskazywał nadczynność. I tylko o to pytałem.Co ty o tym sądzisz,mam czekać te 1.5 m-ca do wizyty czy już teraz działać i podnosić dawkę.Przypomnę,że byłem 12 dni temu i przy tsh 0.399 kazał mi zostać na tej samej dawce,czyli 112.Dopiero przy następnej wizycie kazał zrobić ft4.Dolegliwości ,które wracają,a dawno ich nie było- lekkie mrowienie ,osłabienie mięśni,drętwienie palców u rąk nad ranem itp. Czy to jakiś przełom ,atak przeciwciał,czy normalka przy hashi.NAPISZ. Odpowiedz Link
aada1 Re: wyniki 10.05.07, 14:34 Widzisz Daro masz zrobine TSH jest niskie i dalej defakto nic nie wiesz. Nie wiesz jakie jest Twoje FT4. Aby zwiekszyc sobie dawke musisz wiedziec jak wyglada aktualny obraz poziomu FT 4 we krwi. Ty tego nie wiesz bo robiles samo TSH Teraz nikt Ci nie powie na forum co masz zrobic ...bo my tutaj nie jasnowidze. Twoje zle samopoczucie moze byc tez objawem min nadczynnosci. Jesli tak jest( poziom FT4 jest dosc wysoki ) to nie mozesz zwiekszac dalej dawki hormonu. Sam musisz podjac decyzje co robic. Jednak najrozsadniej jest zrobic badanie FT4 najpierw a potem w razie czego dokladac tyroksyne. Ada Odpowiedz Link
ewka-n Re: wyniki 11.05.07, 17:27 Nie mam żadnego pojęcia o czym mówicie. Moje wyniki nie są najlepsze, ale jak przeczytałam od dechy do dechy Wasze rozmówki - poziom humoru mi się podniósł. Trzymajcie się cieplutko! ewka Odpowiedz Link
zajacowna Re: wyniki 11.05.07, 18:06 ooo Ewka.. ciesze sie ze nasza mega inteligentna rozmowa (wkoncu!!) przyniosla komus pozytek!!! (-->poprawił Ci sie humor) Pozdrawiam tez Ewa Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 11.05.07, 18:07 A ZRÓB JESZCZE FT4,TO DOPIERO ZOBACZYSZ JAK CI SIĘ POPRAWIŁO,HEJA. Odpowiedz Link
zossia2 Re: wyniki 11.05.07, 18:18 Daro jestes lepszy niz tyroksyna na poprawe nastroju,ale posluchaj doswiadczonych dziewczyn i zrob te wyniki. Cos taki uparty. A moze boisz sie ,ze dziewczyny maja racje! Pozdrawiam wszystkich hashi Zosia Odpowiedz Link
daro965 Re: wyniki 11.05.07, 18:38 Jasne,że zrobię.Całe życie słucham kobiet i DOBRZE na tym wychodzę.Bardzo szanuję dziewczynki na tym forum i cały czas się od Nich uczę.To,że czasami różnimy się w poglądach lub innym spojrzeniu na pewne tematy-po to jest forum,aby coś się działo.Nuda i stres drąży życie codziennie.Nie bież wszystkiego tak dosłownie do siebie,luzik.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ewka-n Re: wyniki 11.05.07, 19:25 O matko kochana! Jesteście lepsi niż Letrox 150! Jeśli teraz zbadałabym sobie poziom hormonu dobrego samopoczucia - to wierzcie mi, byłby niewiarygodnie wysoki!!!(oczywiście wysoki wynik miałby tylko super konsekwencje) Ewa Odpowiedz Link
zossia2 Re: wyniki 11.05.07, 19:40 Wiecej humoru,pozytywnych emocji i radosci powinno goscic na tym forum,powinnismy zalozyc specjalny watek rozmow niekontrolowanych ,aby nowe obolale duszyczki wiedzialy ,ze z ta choroba mozna zyc ,smiac sie i zartowac!!!! Odpowiedz Link
ewka-n Re: wyniki 11.05.07, 19:58 Ja też tak myślę! Taki niekontrolowany przypływ humoru nazywam durniczką pospolitą. To pozwala przetrwać stres, złe samopoczucie,i co tam jeszcze kto ma. Wytrwałości w dobrym humorze! Ewa Odpowiedz Link