Dodaj do ulubionych

Wyniki- proszę o interpretację

24.07.09, 09:52
Witajcie!

Oto moje nowe wyniki badań:

TSH: 6.18 (0.27 - 4.2)
ft4: 1.40 (0.93 - 1.70)
ft3: 2.78 (2.57 - 4.43)

Z kalkulatora:
ft4 - 61,04 %
ft3 - 11,29 %

Idę dziś do nowej lekarki, która zacznie mnie w końcu, mam nadzieję, leczyć. Dotychczasowi endokrynolodzy zlecali tsh i jak było akurat w normie to kazali przyjść za poł roku (mimo objawów niedoczynności).

Samopoczucie mam zmienne, od kilku lat dość kiepskie, teraz szczególnie. Zasypiam na stojąco, jestem wiecznie zmęczona, zawroty głowy, depresyjny nastrój itd. Biorę Letrox 75. Co dalej? Czy lekarka powinnna podnieść mi dawkę Letroxu? Suplementować t3?

Pozdrawiam.
l.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Wyniki- proszę o interpretację 24.07.09, 10:23
      podnoś tę dawkę bo jesteś w dość
      dużej niedoczynności.
      Poza tym prawdopodobnie masz anemię
      bo rozrzut pomiędzy hormonami też masz
      spory, dlatego proponuję wykonanie poziomu
      ferrytyny i w przypadku niskiego wyniku
      musisz suplementować żelazo.

Narazie z suplementacją T3 wstrzymaj się
      do wyników badań.
      • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 24.07.09, 10:30
        Dzięki za szybką odpowiedź smile Zobaczymy, co na to powie endo.
        • rosteda Re: Wyniki- proszę o interpretację 24.07.09, 22:32
          Przy takich wynikach napewno sprobowalabym brac selen (selenit sodu 200µg) przez
          jakies 2-3 miesiace i jesli wynik fT3 sie nie podniesie to wtedy jednak poyslec
          o Novothyralu.
          • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 26.07.09, 15:14
            Tym razem chyba trafiłam na lepszą endosmile Dostałam Novothyral od razu. W dawce 50 (na początek, mam skłonnośći do tachykardii) a do tego selen. Liczę na szybką poprawę... A na nastepną wizytę mam zrobić wszystkie hormony tarcz., morfologię i antyTPO. Nie wiem na ile zasadne jest robienie tego ostatniego wyniku. Podobno ma pokazać postępy choroby. Dotychczas sądziłam (a może nie czytam uważnie tego forumsmile), że poziom przeciwciał oznacza się tylko, żeby zdiagnozować ewentualne hashimoto. Jak myślicie?

Pozdrawiam
            l.
            • jurmik Re: Wyniki- proszę o interpretację 26.07.09, 15:31
              Ja też tak myślę, że nie warto robić tych przeciwciał, bo czy wyjdą
              takie same, jak za pierwszym razem, czy wyjdą wyższe lub nizsze,
              niewiele z tego wynika - dawkę Eutyroxu dobiera sie według wyników
              hormonów i samopoczucia, a nie według wyniku przeciwciał. To tylko
              nabijanie kasy laboratorium, moim zdaniem.
              • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 08:21
                Witajcie ponownie.
                Powtórzyłam badania przed kontrolą u endo. Wyszło tak:

fT4 0.955 (norma: 0.93-1.70) 3.25%
                fT4 2.87 (norma: 2.57-4.43) 16.3%
                TSH 2.03 (0.27-4.20)

Czuje sie już lepiej, mam więcej sił, ale jeszcze nie tyle ile bym chciała smile Bardzo spadło mi ft4. Niepokoi mnie to. Do tego mam niedobre wyniki w morfologii (ale hemoglobina wysoka). Nie rozumiem co sie dzieje...
                • wenges Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 10:07
                  atoszka napisała:

> Witajcie ponownie.
                  > Powtórzyłam badania przed kontrolą u endo. Wyszło tak:
                  >
                  > fT4 0.955 (norma: 0.93-1.70) 3.25%

rozumiem, że to wynik fT3 ???

> fT4 2.87 (norma: 2.57-4.43) 16.3%
                  > TSH 2.03 (0.27-4.20)

Robiłaś badanie ferrytyny???

Ja też mam małą przemianę fT3 ( ok 25 % fT4 ok 65%) ale mam też niską ferrytynę
                  i tym samym anemie i najpierw swoje leczenie (podwyższenie fT3) zaczęłam od
                  dodania selenu i żelaza - taka droga jest tu też polecana...

PS.
                  Nie masz wyników fT3 fT4 od początku choroby? może to dałoby lepszy obraz do
                  analizy...
                  • jurmik Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 10:16
                    A ja myślę, że to wynik FT4, bo to FT4 ma w niektórych laboratoriach
                    od 0,9 do 1,7.
                    Na pewno trzeba brać więcej Letroxu czy Eutyroxu.
                    • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 11:41
                      Mamma mia! Pomyłka. Miało być:

ft4: 0.955
                      ft3: 2.87

Czyli bardzo spadło mi ft4. Nie robiłam ferrytyny, lekarka stwierdziła, że nie trzeba... Nie mam historii wyników, bo prawie zawsze zlecano mi tylko tsh- historia jakich wiele. Dopiero nowa endokrynolog kazała zrobić pozostałe hormony. To są wyniki po miesięcznej kuracji novothyralem.
                      • jurmik Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 14:50
                        Miałam więc rację.
                        A co do tego, że Ci spadło FT4 - to chyba jasne, że jak przedtem
                        brałaś Letrox 75, a dostałaś Novotyral 50, to musiało spaść, nie?
                        Dołóż sobie pół Letroxu do tej połowy Novotyralu 100 lub bierz na
                        razie 3/4 Novotyralu, a po 2 tygodniach spróbuj całą tabletkę.
                        • milaemalka Re: Wyniki- proszę o interpretację 02.09.09, 15:38
                          Badz ostrożna .Zaczęłas brac novo beż ustalenia jaką dawkę thyroxyny
                          potrzebujesz.Nie zwiększaj novo.Dołóz 25 tyroksyny(letrox ,euthyrox)Przy novo
                          nie jest tak (jak przy samej tyroksynie),że jeżeli Ft3 jest większe od ft4 to
                          zwiększamy dawkę.U Ciebie Ft3 jest sporo wieksze.Teraz musisz podbić Ft4.
                          • rosteda Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.09.09, 00:23
                            milaemalka napisała:

> Badz ostrożna .Zaczęłas brac novo beż ustalenia jaką dawkę thyroxyny
                            > potrzebujesz.

Tu masz racje ze z hormonami nalezy byc ostroznym i na poczatku leczenia dobrze
                            ustalic dawke tyroksyny.

>Nie zwiększaj novo.

A dlaczego nie? Przeciez oba wyniki fT3 i fT4 sa prawie na dolnej granicy normy.

> Dołóz 25 tyroksyny(letrox ,euthyrox)

Co pomoze samo dolozenie tyroksyny jak sa tez i niedobory fT3?
                            Samopoczucia to nie poprawi, a pojawia sie bardzo pomieszane objawy tylko.

> Przy novo
                            > nie jest tak (jak przy samej tyroksynie),że jeżeli Ft3 jest większe od ft4 to
                            > zwiększamy dawkę.

Tu masz racje, ale...

> U Ciebie Ft3 jest sporo wieksze.Teraz musisz podbić Ft4.

To fT3 nie jest az tak znacznie wyzsze od fT4, 13% roznicy to jest nieznacznie.
                            Ja bym jednak tak jak Jurmik napisala, byla za zwiekszeniem Novothyralu ale
                            tylko o 1/4 tabletki i za 4 tygodnie powtorka wynikow zeby zobaczyc jaka wtedy
                            bedzie roznica midzy fT3 a fT4.
                            Dolozenie pol tabletki Novothyralu wydaje mi sie za duzo wlasnie ze wzgledu na
                            poziom fT3 ktory moze pojsc ponad norme.
                            • milaemalka Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.09.09, 09:51
                              Może jestem zbyt ostrożna ale to przez to ,ze sama żle zniosłam,gdy Ft3 było
                              wieksze od Ft4 o 22%.( nagłe kłucie w oko) Podciągnęłam ft4 euthyroxem i póżniej
                              dołożyłam novo.
                              Pisałaś o złej morfologii .Co było nie tak ?
                              • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 04.09.09, 09:52
                                Jestem po wizycie u endokrynologa. Podłamała mnie. Zastanawiam się już, czy ja rzeczywiście nie przesadzam, szukam dziury w całym. Bo przecież wyniki mam dobre, nie powinnam tak drązyć, bo to niedobrze, jak człowiek się tak niepotrzebnie wgłębia. To nie jest cięzka i rzadka choroba. To wszystko jej słowa...

Stwierdziła, że moje wyniki sa już dobre, poziom hormonów uregulowany i mam pozostać przy 50 novothyralu. Gdy zwróiciłam uwagę, że przecież ft4 spadło (ale bardzo nieznacznie- wg niej) a ft3 ledwo drgnęło, to mi powiedziała, że mam na to nie patrzeć. Spadły mi przeciwciała (antyTPO 216 na początku choroby, a teraz 142)a przecież bardzo dobrze . Gdy powiedziłam jej, że lepiej czułam się przy tsh ok 1 pozwoliła 2 razy w tyg. brać 75 "skoro tak bardzo chcę". Nie chciała mi wyjasnić wyników morfologii, stwierdziła, że "nie maja dla nas znaczenia". Jak zavczynałam dociekać, powtarzała, że nie ma się czym martwić. I tak w kółko!

A oto wyniki morfologii, które mnie zaniepokoiły:
                                krwinki czerwone RBC: 5.30 (norma 4.0-5.0)
                                MCV: 83.4 (n. 85-100)
                                Rozmaz: wart. b. MXD: 0.1 (n. 0.26-1.3)
                                % MXD 2.1 (n. 4-14)

Co to w ogóle jest? Reszta wyników w granicach normy.
                                • milaemalka Re: Wyniki- proszę o interpretację 05.09.09, 10:22
                                  Nie, nie szukasz dziury w całym. A endo bardzo chętnie wmawiają nam,że
                                  problemu nie ma i jeszcze antydepresanty potrawią sugerować. Jesli chodzi o
                                  krew to nie mialam nigdy RbC powyżej normy a MCV poniżej owszem -przy braku
                                  żelaza .MXD poniżej świadczy o stresie
                                  • latoszka Re: Wyniki- proszę o interpretację 05.09.09, 18:59
                                    Stresie- tylko co na to poradzić? smile
                                    Zostanę na razie na tej samej dawce novothyralu i będę dokładać tę 75 dwa razy
                                    w tyg, potem pomyślę.

Dziękuję wszystkim za pomoc!
                                    • milaemalka Re: Wyniki- proszę o interpretację 05.09.09, 21:32
                                      Jezeli zdecydowałaś zwiekszać lepiej zrób 4 razy po 62,5
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka