Dodaj do ulubionych

interpretacja wynikow

13.08.09, 15:11
bardzo prosze o interpretacje wynikow:
thc - 4,92 (norma: 0,4-4)
Ft4 - 0,98 (norma: 0,89 - 1,76)
aTPO - 67 (norma: 35)

co oznaczaja te wyniki, dodam ze na usg tarczycy wykrylo guz na lewym placie,
jestem jeszcze przed bjopsja wiec bardzo sie boje.
dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:21
      Czy miałaś również badane FT3? Cały zestaw jaki powinien być
      zrobiony to TSH, FT3 i FT4.
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:23
      nie ft3 nie mialam zlecone wiec tylko zrobilam to co napisalam, czy powinnam
      zrobic jeszcze to jedno?
      • devilyn Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:29
        Najlepiej zrobić zawsze wszystkie razem TSH, FT3 i FT4 to ułatwi
        wtedy interpertację wyników.
    • harmoniak Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:43
      Czy thc = tsh? Literówka?

FT4 10.34% [wynik 0.98, norma (0.89 - 1.76)]
      • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:58
        a hehe tak mialam na mysli tsh, hehe tyle juz tych wynikow robilam w ostatnim
        miesiacu ze juz mi sie merda wink
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 15:57
      badania zaczelam robic przez przypadek pod katem zajscia w ciaze, a zaczelo sie
      od tego ze 1 ciaze stracilam, teraz znow zaczelismy sie starac i nic nie
      wychodzilo, do tego zauwazylam mlekotok i tak od badan na prolaktyne (tez
      podwyzszona) poprzez neurologa - rezonans (podejrzenie gruczolaka, w koncu
      trafilam jeszcze do endokrynologa no i wyszla jeszcze tarczyca. dopiero sie
      powoli wszystkiego dowiaduje bo przyznam ze nie mam pojecia co do czego wink. jak
      sie czuje hmm wieczne zmeczenie (co bardziej przypisywalam endometrioze na ktora
      tez choruje), tradzik, wypadanie wlosow,w ciagu ostatniego roku przytylam ale to
      znow przypisalam rzuceniu palenia (ok 10kg) ogolne wszystkie objawy ktore mam
      odpowiadaja rowniez endo dlatego nawet nie podejrzewalam ze moge miec problemy z
      tarczyca. no coz mam nadzieje ze wszystko sie jakos unormuje i bede w koncu
      mogla spokojnie zajsc w ciaze, najbardziej denerwuje sie przed biopsja, narazie
      przez miesiac mam brac euthyrox potem wizyta kontrolna i dostanie skierowanie na
      biopsje. pozdrawiam wszystkich
      • harmoniak Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 16:17
        Wysokie TSH i niskie FT4 świadczą o niedoczynności. AntyTPO wskazuje na Hashimoto. Czy robiłaś USG tarczycy? Jeśli nie, to zrób koniecznie.

Jeszcze może wspomnę, że przy Hashimoto hormony należy brać do końca życia. Dlatego bardzo niedobrym pomysłem jest ich odstawianie, np. żeby sprawdzić, czy tarczyca sobie poradzi sama.

Objawy (łącznie z podwyższoną prolaktyną), które opisujesz, można przypisać niedoczynności.

Biopsji się nie bój. Guzki tarczycy są powszechne, to nie musi być raczysko.

I pomysł z zachodzeniem w ciążę po unormowaniu zdrowotnej sytuacji jest jak najbardziej godny pochwalenia smile
        • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 13.08.09, 16:31
          co do usg owszem mialam robione lekarz wlasnie powiedzial ze to hashimoto, co do
          ciazy mialam niezbyt mile przezycia poniewaz pierwsza ciaza obumarla mialam
          robiony zabieg ktory jak sie okazalo po 2 tygodniach byl wykonany zle i znow
          trafilam do szpitala z krwotokiem (OKAZALO SIE ZE TO PORONIENIE PO 2 TYGODNIACH
          OD ZABIEGU!!) dlatego teraz chce miec juz pewnosc ze jak zajde w ciaze malenstwu
          juz nic nie bedzie grozilo smile w sumie dopiero zaczelam brac leki a juz czuje sie
          lepiej, jestem mniej zmeczona i mam wiecej ochoty do zycia smile staram sie byc
          optymistko mimo tego wszystkiego co mnie juz spotkalo. na szczescie bardzo
          pomaga mi moj maz i gdy lapie dola po kolejnych badaniach gdy znow cos wychodzi
          nie tak..
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 20.08.09, 19:27
      poniewaz dopiero zaczynam swiadome zycie z hashi, mam jeszcze pare pytan.
      diagnoze i leczenie zaczelam nie cale 2 tygonie temu, pierwsze 6 dnia na dawce
      25 teraz od 4 dni na 50, po jakim czasie odczowa sie polepszenie samopoczucia? u
      mnie jest roznie raz sie czuje swietnie a raz okropnie tak jak dzis np. ledwo
      zyje, chce mi sie spac, raz mi zimno raz sie poce jakby bylo ze 40 stopni...
      badania kontrolne zrobie na poczatku miesiaca teraz juz wiem zeby zrobic razem
      z ft3 i 4.
      podam przy okazji moje wyniki z morfologi. nie wiem czy sie przelicza na
      procenty mimo to srobuje. dzieki za wyrozumialosc ale czasem jestem tak zmevzona
      ze nie mam sily nawe czytac postow.

erytrocyty 5,31 10/\12/l (3,50-5,50)- 90,50%
      Henoglobina 14,7g/dl (11,5-16,50) - 64%
      hematokryt 46,8% (35,0-55,0)
      MCV 88,1fl (75-100)- 52,4%
      Srednia zawartosc hemoglobiny w erytrocycie 27,7 pg (25-35) - 27%
      srednie stezenie hemoglobiny w erytrocycie 31,4 g/dl (31-38)- 5,71%
      RDW% 13,8% (11-16)
      RDWa 58,4 fl (30-150)- 23,67%
      leukocyty 7,5 10/\9/l (3,5-10)- 61,54%
      limfocyty 3,0 10/\9/l (0,5-5,0) - 55,56%
      midy 0,7 (01-1,5)- 42,86%
      odsetek limfocytow 40,8% (15-50)
      odsetek midow 7,9% (2-15)
      odsetek granulocytow 51,3% (2-15)
      plytki krwi 198 (100-400)- 32,67%
      szerokosc rozkladu plytek krwi 10,7% (0,1-99,9)
      srednia objetosc plytek krwi 8,2 fl (7-11) - 30%
      odsetek duzych plytek krwi 17,9% (0,1-99,9)
      PCT 0,2% (0,01-99,9)
      OB - 3

wyniki byly robione 12.08
      kompletnie nie wiem co do czego przypasowac i co to oznacza czy sa dobre czy
      niezbyt?, jesli ktos moze cos podpowiedziec to z gory dziekuje i przepraszam ze
      zawracam glowe ale mam nadzieje za jak juz sie w tym wszystkim polapie to wtedy
      ja bede mogla komus pomuc. pozdrawiam
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 01.09.09, 16:12
      witam dzis odebralam kolejne wyniki, i znow prosze o pomoc bo jeszcze si w tym
      gubie... a wiec
      FT3 - 26 (1,8-4,20) - 72,08%
      ft4 - 1,18 (0,89-1,76) - 33,33%
      TSH - 2,19 (0,4-4,0)
      ferrytyna - 26 (10-120) - 14,55%
      b12 535 (174-878) - 51,28%

rozumien ze ft3 i ft4 sa rozjechane ale teraz pytanie czy powinnam brac selen
      czy zwiekszyc leuthyrox? moje samopoczuce ogolnie ujdzie wciaz jestem zmeczona
      ale to chyba tez wina zbyt malej ilosci ferrytyny, pozatym strasznie sie poce.
      dzieki za pomoc i wasza nieoceniona wiedze smile
      • aleksandra_01 Re: interpretacja wynikow 01.09.09, 17:22
        Witaj

te wyniki nie są najlepsze, ciągle pokazują niedoczynność,
        zauważ że całe ft4 przechodzi w ft3 , czyli organizm nic
        nie może sobie zgromadzić w zapasach, wszystko schodzi na
        bieżące potrzeby. ft3 i ft4 powinny być na zbliżonym poziomie.

podnieś dawkę euthyroxu.

ta ferrytyna też mogłaby być lepsza, jeśli nie bierzesz
        żelaza, to zacznij.

a.
        • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 01.09.09, 17:26
          witam dziekuje za odpowiedz smile jeszcze nie umiem sobie obliczyc o ile by
          podniesc dawke teraz jestem na 50 czy podniesienie o 1,4 dawki 25 wystarczy? czy
          moze wiecej?
          jeszcze raz dziekuje za pomoc jestescie kochane ze macie tyle cierpliwosci by
          nam to wytlumaczyc smile
          • mara_30 Re: interpretacja wynikow 01.09.09, 20:03
            > witam dziekuje za odpowiedz smile jeszcze nie umiem sobie obliczyc o ile by
            > podniesc dawke teraz jestem na 50 czy podniesienie o 1,4 dawki 25 wystarczy? cz
            > y
            > moze wiecej?

Wiesz, obliczyć dokładnie o ile trzeba zwiększyć dawkę to się nie da,
            szczególnie napoczątku leczenia. Ale ćwiartka 25 na pewno będzie za mało.
            Na razie organizm jeszcze uzupełnia zapasy tyroksyny, której mu dość długo
            brakowało. Dlatego raz czujesz się świetnie, a raz paskudnie - wiele osób tak
            ma. Na pewno o te 25 będziesz musiała podnieść dawkę,a prawdopodobnie potem
            jeszcze więcej. Więc jeżeli do tej pory dobrze znosiłaś rozpoczęcie leczenia i
            potem zwiększenie dawki, to spokojnie możesz zacząć brać od razu 75. Ale jeżeli
            znosiłaś to źle, to lepiej zwiększaj po trochu - np. 6,25 co parę dni.
            • milaemalka Re: interpretacja wynikow 01.09.09, 23:20
              O selenie myślimy ,gdy Ft4 jest wysokie a Ft3 niskie.
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 02.09.09, 08:14
      witajcie jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi hmm narazie zwieksze o 12,5 dawke
      wole pomalu zwiekszac bo dopiero od miesiaca zazywam leki i jeszcze nie znam
      swojego organizmu o ile do tej pory bylo dobrze nigdy nic nie wiadomo...
      co do selenu to wlasnie mi sie to myli kiedy trzeba brac a kiedy zwiekszac dawke
      dzieki za wyjasnienia pozdrawiam smile
      • rosteda Re: interpretacja wynikow 03.09.09, 00:03
        Aguniaj80
        Jesli piszesz to bardzo prosze dokladnie.
        W calym watku nie podalas od kiedy sie leczysz, tylko piszesz ze od niedawna,
        przed miesiacem.
        Nie latwiej napisac date zeby wszystko bylo jasne?

Napisalas:
        01.09.09, 16:12 Odpowiedz
        "witam dzis odebralam kolejne wyniki, i znow prosze o pomoc bo jeszcze si w tym
        gubie... a wiec
        FT3 - 26 (1,8-4,20) - 72,08%"

Co w tym wyniku jest prawdziwe,
        - wynik fT3 - 26 (przy normie 1,8-4,20)
        - czy tez 72%

Dziewczyny pisza ze wyniki rozjechane, a ja po prostu nie wiem jaki masz
        naprawde wynik.
        Piszac z bledami mozesz dostac zla odpowiedz.
        • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 04.09.09, 09:27
          witam rosteda zeczywiscie popelnilam blad sama nie wiem jak to sie stalo i masz
          racje troche chaotycznie to napisalamwszystko. ok ale dziekuje za wnikliwe
          czytanie smile
          sprobuje od poczatku:
          29.07
          TSH - 4,92 (0,4-4,0)
          ATPO - 67 (35-H)
          FT4 - 098 (1,76) - 10,34%
          -ft3 wtedy nie zrobilam bo lekarz mi nie zlecil a jeszcze wtedy nie wiedzialam
          ze jest potrzebne. wdrozenie Euthyryx 50 i zlecone kolejna badania na tydzien
          przed nastepna wizyta + od ginekologa bromergon na prolaktyne (duzy mlekotok)

morfologia 12.98 (nie bede juz przepisywac bo tam sie nie pomylilam)

01.09
          tym razem zrobilam komplet wynikow by miec pelen obraz choroby

Ferrytyna 26 (10-120) - 14,55%
          B12 535 (174-878) - 51,28%
          TSH - 2,19 (0,4-4,0)
          FT4 - 1,18 (0,89-1,76) - 33,33%
          FT3 - 3,53 (1,8-4,20) - 72,08%

Samopoczucie: pocenie sie, wypadanie wlosow, tradzik, lamliwe paznokcie,
          zmeczenie, slaba pamiec, slaba koncentracja (stad pewnie moj blad).
          procenty podalam dobrze wiec wczesniejsze porady chyba byly dobre. dzis
          zwiekszylam dawke o 12,5 zobaczymy efekty. do endo ide 8 po skierowanie na
          bjopsje (niestety ma on b. zla opinie ale do innego zapisana jestem dopiero na
          1.10) a na bjopsjie nie chce czekac juz tak dlugo. nistety opisu usg tarczycy
          tez nie mam bo endo tylko slownie opisal o istwierdzil ze to hasi i guz na lewym
          placie.
          jeszcze raz baaardzo dziekuje ze wnikliwe czytanie moich wynikow za to ze wam
          sie chce i ze macie cierpliwosc. pozdrawiam goroaco

• aguniaj80 nowe wyniki 30.09.09, 09:41
      Witam ponownie, wczoraj odebrałam nowe wyniki. Od 3.09 jestem na dawce 68,75
      euthoryxu, dodatkowo 3x1 biofer folic i 1x1 bromrgon , moje samopoczucie: nadal
      wypadają mi włosy, sińce pod oczami, nadal jestem zmęczona i zanim się do czegoś
      zabiorę to musi trochę potrwać, sińce pod oczami (ale to mam odkąd pamiętam),
      trochę lepiej ze skupieniem w pracy i na co dzień. Czasem bolą mnie mięśnie. A
      to wyniki:
      TSh 0,15 (0,4-4,0)
      FT3 3,54 (1,80-4,20)72,50%
      FT4 1,17 (0,89-1,76)32,18%

Martwi mnie to, że tsh spadło poniżej normy a ft3 i ft4 minimalnie poszły w inną
      stronę od ostatnich wyników? Jutro idę do lekarza i boje sie że będzie mi kazał
      zmniejszyć dawkę przy takim TSH, a może właśnie powinnam zmniejszyć? Co w ogóle
      mogą znaczyć te wyniki FT3 i FT4 skoro na lekach nic się nie polepszyło? Bardzo
      bym chciała móc zacząć starać się o dziecko ale wiem że przy takich wynikach
      chyba lepiej poczekać. Bardzo proszę o waszą pomoc bo jak widać jeszcze się w
      tym wszystkim gubię... Pozdrawiam
      • hashi-tess Re: nowe wyniki 30.09.09, 10:52
        ciut za wcześnie wykonałaś te wyniki.
        Musisz zawsze po zmianie dawki, odczekać
        co najmniej 4 tyg.
        odnośnie wyników:
        powinnaś jeszcze podnieść dawkę /FT3>FT4/.
        o 6,25mg i się obserwować. Jak nie będziesz
        miała żadnych "sesacji" typu dygotek rąk
        i walenia serducha, podnieś o następne 6,25mg
        i dopiero od tej dawki po co najmniej 4 tyg.
        ponów badania. Jesteś już blisko oczekiwanej
        sytuacji zdrowotnej.
        Jeśli się stresujesz TSH, to go nie oznaczaj,
        przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny ono jest
        niemiarodajne.
        Na bóle mięśniowe pomaga magnez.
        Poczytaj o nim na forum .
      • hashi-tess Re: nowe wyniki 30.09.09, 10:54
        napisz co oprócz tyroksyny zażywasz.
        Co z żelazem?
      • aguniaj80 Re: nowe wyniki 30.09.09, 11:05
        dziękuję za odpowiedź, oprócz tyroksyny biorę biofer folic 3x1tabletka i na dużo
        za wysoka prolaktyna bromergon 1x1tabletka, dziś kupie magnez i dołączę do
        kompletu. wyniki zrobiłam wcześniej ze względu na to, że jutro idę do nowego
        lekarza i miałam je zrobić dla porównania, ciekawa jestem jak zareaguje, mam
        nadzieje że nie będzie kazała mi obniżać dawki i że będzie zwracać uwagę na ft3i
        ft4. Niestety nie mam zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o lekarzy bo w moim
        mieście jest tylko 2 i oby dwoje maja najgorsze opinie z możliwych, koleżanka
        poleciła mi właśnie ją wiec jutro się przekonam.Na forum dobry lekarz dobrze o
        niej piszą ale tutaj w bazie tak średnio.
        Od jutra spróbuję podnieść dawkę i mam nadzieje że sieunormuje. Jeszcze raz
        dziękuję za pomoc pozdrawiam
    • aguniaj80 Re: interpretacja wynikow 12.11.09, 11:52
      witam was kochane, dawno nie pisalam ale to przez to ze nie robilam narazie
      wynikow. ostatnio wrocilam do dawki 62,5 bo weszly mi objawy nadczynnosci,
      trzeslo mna jak holera, serce myslalam ze wyskoczy, z wyslowieniem mialam
      problemy itp. po zmniejszeniu dawki wszystko wrocilo do normy. wyniki ide zrobic
      w poniedzialek.
      narazie zrobilam tylko prolaktyne i progesteron ze wzgledu na starania o dziecko:

wynika z dnia 03.11.2009

progesterin: 16,9 (0,95-21,0) 79,55% - faza lutealna
      prolaktyna: 14,1 (1,9-25) 52,81% - faza lutealna

dzis pisze bo chcialam sie podzielic dobra wiadomoscia smile)dzis mimo iz jeszcze
      troche mam czasu do okresu zorobilam test (wczoraj bylo mi strasznie niedobrze,
      znow zaczynam sie slabo czuc,metaliczny smak w ustach, podwyzszona temeratura).
      sama nie bylam przekonana do testu ale udalo sie!!! wyszly sliczne 2 kreski!!!!
      wiem ze teraz musze zwiekczyc dawke euthoryxu by zapewnic hormon dziecku...
      ale mam kilka pytan, co jeszcze mam brac, jakies witaminy, co ile robic badania....
      prosze was trzymajcie za mnie kciuki bo rok czasu czekalam na ten wynik i nie
      przezyje jesli znow strace malenstwo...

chcialm jeszcze dodac by wszystkie osoby ktore staraja sie o dziecko mialy dalej
      nadzieje, ja bylam przypadkiem prawie beznadziejnym: endometrioza 2 stopnia (po
      laparoskopi), problemy z prolaktyna, hashimoto, alergie a jednak znow sie udalo,
      teraz tylko musze zadbac by malenstwu nic nie braklo i by znow ciaza nie
      obumarla... trzymajcie kciuki big_grin
    • aguniaj80 błagam o pomoc 16.11.09, 14:12
      czesc dziewczyny blagam was o pomoc bo nie chce stracic kolejnego malenstwa.
      dzis odebralam wyniki ktore zrobilam w piatek i juz nic z tego nie wiem. ths
      ponizej normy, ft3 poszybowalo powyzej normy tylko ft4 w miare normalnie.
      dodam ze wyniki robilam na dawce 62,5 ktora bralam przez 4 tygodnie teraz
      kompletnie nie wiem co robic, czy zwiekszyc dawke czy zmniejszyc boje sie o
      malenstwo, dopiero za tydzien mam isc na usg ale boje sie ze je strace....
      a to wyniki

tsh 0,04 (0,4-4,0) - informacja od laboratorium ze robili dwukrotnie
      ft3 4,31 (1,80-4,20) - 104,58%- robili dwukrotnie
      ft4 1,52 (0,89-1,76) - 72,41%

samopoczucie: ogolnie dobre, znow zaczelam sie strasznie pocic przy najmnieszym
      wysilku, w czasie snu (budze sie mokra jakbym wyszla spod prysznica) no i dalej
      leca mi wlosy jak szalone.

blagam poradzcie co mam robic moj ginekolog sie nie zna na takich wynikach a do
      endo ide dopiero 12.12....
      • aleksandra_01 Re: błagam o pomoc 16.11.09, 14:52
        tym wynikiem tsh to się nie przejmuj, w ogóle na nie, nie zwracaj uwagi.
        ważne są hormony tarczycy, czyli ft3 i ft4.

co do ft3 i ft4, to ja bym poczekała i za 2 tyg je powtórzyła,
        nie zmieniając dawki. w ciąży dużo się zmienia, dziecko też potrzebuje
        hormonów - dlatego moim zdaniem obniżanie dawki to zły pomysł.

ale może ktoś bardziej doświadczony coś lepszego wymyśli.

a.
        • aguniaj80 Re: błagam o pomoc 16.11.09, 15:23
          ech dziekuje ja juz sama nie wiem co mam robic... doslownie odchodze od
          zmyslow... staramy sie o dziecko od 2 lat, pierwsza ciaze stracilam nie chce
          stracic tej drugiej... jutro ide do gina ale do przychodni (tam niestety maja
          popsute usg) zreszta wg obliczen to by byl dopiero 5 tydzien wiec i tak nie wiem
          czy by usg juz cos pokazalo (tzn chociaz bijace serduszko bym wiedziala ze zyje...)
          chyba normalnie zwarjuje, staram sie czyms zajac by nie myslec ale nie potrafie
          zwlaszcza teraz po odebraniu tych wynikow, po prostu sie zalamalam...(a juz tak
          sie cieszylam...jak zwykle za wczesnie) sad sad sad
          • rosteda Re: błagam o pomoc 16.11.09, 23:53
            aguniaj80 napisała:

> chyba normalnie zwarjuje, staram sie czyms zajac by nie myslec ale nie potrafie
            > zwlaszcza teraz po odebraniu tych wynikow, po prostu sie zalamalam...(a juz tak
            > sie cieszylam...jak zwykle za wczesnie) sad sad sad

To juz sie nie cieszysz?
            Dlaczego? Dlaczego masz zwariowac?
            Ja nie widze powodu zeby bylo az tak zle.
            Wyniki masz calkiem dobre i czujesz sie tez niezle.
            Wiec zrob tak jak napisala Aleksandra i zachowaj spokoj ktory tez jest potrzebny
            dziecku.
            Glowa do gory! Zobaczysz bedzie wszystko dobrze.
            Pozdrawiam.
            • aguniaj80 Re: błagam o pomoc 17.11.09, 16:26
              witam cie rosteda, oczywiscie ze sie ciesze ale z drugiej strony boje sie jak
              jasna holerka, chcialabym by bylo ok ale dzis zaczelam plamic,i jestem jeszcze
              bardziej przerazona... za jakas godzine ide do gina prywatnie mam nadzieje ze
              nie strace tego malenstwa... modle sie o to z calego serca... trzymajcie kciuki...
              • aguniaj80 Re: błagam o pomoc 17.11.09, 16:54
                no i jade do szpitala na obserwacje... mam nadzieje ze bedzie dobrze... do
                uslyszenia...
                • aguniaj80 ... 25.11.09, 12:07
                  witam, wczoraj w koncu wyszlam ze szpitala, dobra wiadomosc jest taka ze nadal
                  jestem w ciazy ale jest i zla bo ciaza dalej jest zagrozona poniewaz w ostatni
                  dzien pobytu jak zrobili mi usg okazalo sie ze pecherzyk ma tym razem
                  nieprawidlowy ksztalt i grozi to obumarciu ciazy... w szpitalu okazalo sie ze
                  odkleila sie kosmowka stad plamienie ale na szczescie po wykonaniu kilku badan
                  na beta-hcg okazalo sie za ciaza dalej sie rozwija a tu znow to... ja juz nie
                  mam sil kolejny tydzien czekania w wielkiej niepewnosci co bedzie nawet nie mam
                  juz sily plakac najgorsze jets to ze juz nic nie moge zrobic, tylko czekac i
                  modlic sie...
                  • hashi-tess Re: ... 25.11.09, 14:20
                    wiesz,
                    stres, nerwy zabierają dziecku FT3
                    dlatego musisz przestać się denerwować
                    dla dobra maleństwa.
                    Idź do kina, na zakupy, do kościoła, inne rozrywki*
                    i przestań się zamartwiać.
                    Nerwy pogarszają tylko sprawę.

Wyluuuuuzuuuj, będzie dobrze.

*wybierz co chcesz
    • aguniaj80 nowe wyniki 25.01.10, 17:35
      witam, troche mnie nie bylo ale musialam sie odstresowac smile, po pierwsze
      chcialam jeszcze raz podziekowac za to forum bo dzieki niemu wiem ze w ciazy
      trzeba robic czesciej badania a dzieki temu uratowalam swoja dzidzie... po
      ostatnich wynikach i 2 wizycie w szpitalu zrobilam badania i sie przerazilam ths
      w gornej granicy, ft4 ponizej normy (a minely ledwo niecale 4 tygodnie od
      ostatnich badan - wczesniej nie moglam zrobic przez pobyt w szpitalu. szybko
      podnioslam dawke i oto nowe wyniki:

dawka: 112,5
      ft3: 2,76 (2-4,4)-31,67%

ft4: 1,19
      i tu mam problem bo badanie robilam 22.01 a wtedy bylam na przelomie 13 i 14 (13
      tydzien i 6 dni)tygodnia a tu sa podane rozne normy miedzy I i II trymesterm
      wiec podam obie:
      I trymestr : 0,9-1,5 - 48,33%
      II trymestr: 0,8-1,3 - 78,00%

moze wy doradzicie ktory winik bedzie prawidlowy?
      pozatym widze ze ft3 jest troche niskie czym moglabym je podniesc bo do lekarza
      ide dopiero na poczatku marca?
      jeszcze raz goraco dziekuje za wsparcie i wszelka pomoc - jestescie codowni
    • aguniaj80 wyniki mojego synka 03.09.10, 14:16
      witam ponownie po baardzo dlugiej przerwie smile mimo wielu problemow udalo mi sie
      donosic ciaze i urodzic zdrowego slicznego synka big_grin wszystko bylo dobrze do
      czasu.. maly zaczal miec ciezkie zatwardzenia i dwa razy omdlal w 6 tygodniu
      trafilismy do szpitala i tam zrobili mu wszystkie badania i nyby wszystko ok nic
      mu nie jest, nie znalezli konkretnej przyczyny, powiedzieli ze
      najprawdopodobniej o z powodu bolow kolkowych itp... przy okazji zrobione mial
      wyniki tarczycy o to one i bardo prosze o interpretacje:

tsh: 1,37 uIU/mL
      Free T4: 14,43 pmol/l

badania zrobione w szpitalu w 6 tygodniu zycia malucha i niestety nie mam norm.
      Mam jeszcze jedno pytanko, kiedy powinnam po raz kolejny powtorzyc synkowi badania?
      pozdrawiam
      • milaemalka Re: wyniki mojego synka 04.09.10, 01:19
        Na kolki najlepszy jest espumisan.Jest dla niemowlakow w kropelkach
        • madawi Re: wyniki mojego synka 04.09.10, 14:13
          u nas najlepiej skutkowal przy kolkach sab simplex dostepny niestety w niemczech ale wiem ze na
          allegro mozna go kupic w przystepnej cenie.
          no i gratulacje !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka