dziennik-niecodziennik 20.09.14, 23:56 Bylam. Zryczalam sie straszliwie. Nie bede spac w nocy. Nie polecam, bo zle robi na psyche. Jednoczesnie nie wyobrazam sobie nie obejrzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mearuless Re: Miasto44 21.09.14, 00:01 moje dziecko [3 gimn] idzie za 2 tygodnie do kina z klasa na to. hmmm mowisz ze mocno porusza? jak tak zatelepało Toba to co z gimbusami ? Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: Miasto44 21.09.14, 00:07 Heh bylam ze szwagierka. Jej corka tez ma isc ze swoim gimnazjum. Szwagierka powiedziala ze jej nie pusci. nie wiem. Moze gimbazy nie ruszy, moze potraktuja jak zwykly film wojenny. Ja jestem gleboko emocjonalnie zwiazana z powstaniem i mnie rozdygotalo. tam ginely i na filmie gina dzieci w wieku tej gimbazy. Czy dzisiejsza mlodziez to zrozumie?... Odpowiedz Link
mearuless Re: Miasto44 21.09.14, 00:15 hmmm no wlasnie pewnie ruszy... jakos tak sie sklada ze nawet kazda wycieczka konczy sie zwiedzaniem jakiegos obozu -Sztutowo ,, Majdanek, Pawiak i teraz jedzie do Oswiecimia. Kazda taką wizyte odchorowuje. To chyba za duzo i zbyt intensywnie dla wrazliwych 15 latkow. Ten Oswiecim jeszcze przemysle... wycieczka szkolna, podobno piekny hotel ale na Boga! ja wszystko rozumiem i wiem ze nasza historia jest jaka jest ale dlaczego za kazdym razem trzeba ich prowadzic w tak tragiczne miejsca. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Miasto44 21.09.14, 07:39 Właśnie po to aby zatelepalo. Niedlugo poumieraja ci co przeżyli, pamietac musza inni. I miec świadomośc że nic nie jest nam dane na stałe. Odpowiedz Link
mearuless Re: Miasto44 21.09.14, 12:03 ok, wiem ze trzeba o tym uczyc i to przypominać młodzieży. ale z taka częstotliwością? to juz zakrawa na dreczenie. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Miasto44 24.09.14, 10:46 Strasznie wrażliwą dziś mamy młodzież.... Odpowiedz Link
pulcino3 Re: Miasto44 22.09.14, 16:45 Bo tym, którzy o historii zapomną, przyjdzie się jej na nowo boleśnie uczyć... Odpowiedz Link
melancho_lia Re: Miasto44 21.09.14, 12:09 Nie zamierzam oglądać. Nie trawię takich filmów, po prostu nie. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Miasto44 21.09.14, 12:41 obejrzę na pewno. Lubię takie filmy, właśnie dlatego, że mną ruszają. Już kiedyś pisałam, że miasto ruin, który obejrzałam w muzeum, był najkrótszym i najbardziej wbijającym w fotel filmem. Za to zawsze będę wdzięczna moim dobrym duszom z Warszawy, bo tak naprawdę uważam, że to, co uczą w szkole to jakiś shit, puste fakty, daty i tyle. Dopiero takie miejsca, filmy dają obraz historii, dopiero to tak wbija się w pamięć, że ludzie pamiętają. Odpowiedz Link
kanna Re: Miasto44 22.09.14, 18:03 Ja sobie spokojnie wyobrażam NIE obejrzenie. Nie wybieram się. Nie byłam również w Oświęcimiu, i nie pzowolę jechać moim dzieciom w szkole. Pamięc to jedno, epatowanie - drugie. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Miasto44 24.09.14, 10:44 Poszłabym, ale nie mam z kim a do kina sama chodzić nie chodzę. Odpowiedz Link