Dodaj do ulubionych

Dziwny problem z koteczką

20.04.18, 14:16
Nie wiedziałam jak zatytułować. Moja już 10-letnia kicia od jakiegoś czasu wylizując sobie futerko nabija (nawija) włoski na zęby i tworzy jej się taki sfilcowany kłąb na dolnych ząbkach. Przeszkadza to w jedzeniu, śmierdzi i - co oczywiste - jest zagrożeniem dla zdrowia. Jak zdarzało się sporadycznie jeździłyśmy do weterynarza zdjąć, ale teraz to bym musiała chyba co 3 dni jeździć, a nie mam takiej możliwości. Próbuję ściągać sama, ale kicia się broni, zresztą nie umiem tego zrobić szybko i skutecznie, muszę po kilka razy próbować. Weterynarz nie znajduje przyczyny, mówi "tak się zdarza".
Czy ktoś miał podobny problem? Jak zaradzić? Da się w ogóle?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Dziwny problem z koteczką 20.04.18, 17:10
      Pierwszy raz spotykam sie z takim problemem. Ona wylizuje futro tak 'normalnie' czyli myje sie? czy robi to bardziej 'nerwowo' jakby szybciej? i bardziej wygryza niz lize?
      Futro dlugie czy krotkie? Daje sie czesac?
      • mysiulek08 Re: Dziwny problem z koteczką 20.04.18, 17:11
        A i jeszcze jedno pytanie, bardziej wylizuje brzuch czy grzbiet?
      • jolunia01 Re: Dziwny problem z koteczką 20.04.18, 18:47
        Futro raczej krótkie, to zwykły bury dachowiec (ale kochany), myje się normalnie. Trudno mi powiedzieć, czy bardziej grzbiet czy brzuch, bo myje się cała, przynajmniej wtedy, kiedy to widzę. Nie zauważyłam, żeby coś wygryzała, poza chwilami, kiedy "robi sobie manicure". Fakt, że ponieważ wychodzi na podwórko, ma futro po zimie dość gęste i sporo "puchu".
        • mysiulek08 Re: Dziwny problem z koteczką 20.04.18, 21:20
          Podpowiedziec moge tylko jedno: czesac, czesac, czesac, wtedy bedzie miala i mniej puchu i mniej futra bedzie gubic.
          • jolunia01 Re: Dziwny problem z koteczką 27.04.18, 10:22
            Ona jest czesana często, bardzo to lubi. Mam nadzieję, że niedługo, choć na jakiś czas, problem minie, bo letnie futerko jest inne. Zresztą "naumiałam się" ściągać to coś. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
    • mamtrzykoty Re: Dziwny problem z koteczką 21.04.18, 19:52
      Może szczotką do mycia zębów dla kota/psa nakładaną na palec by dało radę, to sciągać?
      • jolunia01 Re: Dziwny problem z koteczką 27.04.18, 10:18
        Weterynarz pokazał mi jak prawidłowo trzymać kiciuni pyszczek i ściągać tę zbitkę pęsetą - to właściwie jednym ruchem da się zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka