Dodaj do ulubionych

Hej, to moja ryba +8

05.01.15, 12:12
www.gamesfanatic.pl/wp-content/uploads/2013/04/hej-to-moja-ryba-1.jpg
Gra logiczna dla 2-4 graczy od 8 lat (moim zdaniem spokojnie mogą próbować młodsze, +6)

60 kartoników z wizerunkiem 1-2 lub 3 rybek rozkładamy misternie i równo tak, by powstała plansza do działań dla naszych pingwinów. Figurki przeskakują w linii prostej tak, by "złowić" jak największą liczbę rybek (zabieramy kartonik, z którego zeskakujemy albo całe łowisko, jeżeli udało nam się je odciąć od innych pingwinów).
Zasady są proste, ale trzeba przemyśleć swój ruch biorąc pod uwagę ewentualne ruchy przeciwników.

Gra jest naprawdę dobra, ćwiczy umysł, rozgrywka trwa krótko (15-20 min.). Dlaczego więc rzadko ją wyciągamy? "Bo to tyle rozkładania....", "dobrze, zagramy w to ale TY rozkładasz." itp. Kartoniki (sześciokąty) trzeba ułożyć naprawdę równo, jest ich sporo, więc chwilę to trwa. I łatwo zepsuć konstrukcję nieprzewidzianym, gwałtowniejszym ruchem (co przy grze z młodszymi, energicznymi dzieciakami nie jest wcale trudne).

Gdyby nie to, pewnie byłaby wyciągana bardzo często.

Obserwuj wątek
    • gopio1 Re: Hej, to moja ryba +8 05.01.15, 16:09
      Wszystko to prawda! smile
      Też nie lubimy rozkładania. Sama rozgrywka jest krótsza niż układanie płytek.
      Taktyka była prosta - odciąć się od innych na jak największym terenie lub odciąć innych na jak najmniejszej liczbie płytek.

Moje dzieci już trochę z niej wyrosły, najbardziej lubiły grać w wieku 7-9 lat.
      • rzezucha.ma Re: Hej, to moja ryba +8 05.01.15, 21:33
        O, miałam pisać, ale mi się nie chciało, bo to ...tyle rozkładania! wink
        Mój mąż od razu stwierdził, że byłaby świetna na komputer lub tablet - ćwiczenie strategii takie samo, a bez rozkładania tych karteluszków...

S. dostał na 7 urodziny i tez nam się spodobała. I tez rzadko nam się chce ją rozkładać.

Kurcze, nie wpadłam na to, żeby SIĘ odcinać, zawsze wszyscy dążą do odcinania innych...
        • azyli Re: Hej, to moja ryba +8 08.01.15, 08:39
          Odkąd mamy ja na tablecie tez rzadko wyciagamy wersję planszową, bo to tyle rozkładania. Mnie zachwyca ta gra, ze wzgledu na dosc proste zasady, koniecznosc niezlego kombinowania i przewidywania ruchów. Ćwiczy logiczne myslenie i budowanie strategii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka