Dodaj do ulubionych

Abalone 7+

29.01.15, 19:10
Abalone to nasza kolejna logiczna gra i choć ja osobiście wolę Blokusa czy Rój, to jednak czasem lubię sobie poprzesuwać kulki na planszy.
Celem gry jest wypchnięcie 6 kul przeciwnika poza planszę. Można poruszyć kulami tylko o jedno pole w dowolnym z 6 kierunków. Można jednocześnie poruszyć 1, 2 a nawet 3 kule według zasad:
- 1 kula może przesunąć się na sąsiednie pole
- 2 lub 3 stykające się i będące w jednej linii kule mogą poruszyć się jako grupa - przesuwają się wówczas razem i w tym samym kierunku. Gracz może przepchnąć kule przeciwnika tylko wtedy, jeśli jego kul jest więcej niż sąsiednich kul przeciwnika. Np 2 kule przepychają jedną, 3 kule przepychają 1 albo 2. Jeśli uda się wypchnąć 6 kul poza planszę wygrywamy.
Z pozoru wydaję się proste, ale zaręczam, ze tak nie jest, bo trzeba sporo kombinować i przewidywać ruchy przeciwnika. Jeden drobny błąd i po zwycięstwie. Ja niestety prawie zawsze przegrywam ( i z mężem i z dziećmi nawet).
Gra super wykonana - solidna plastikowa plansza i ciężkie szklane kulki, porządne tekturowe pudełko. Gra ma już prawie 30 lat i zdobyła mnóstwo nagród. Na Rebel.pl jest cała historia powstania tej gry.
Abalone występuje w kilku wersjach: Classic, Travel i Ofboard (większa swoboda ruchu i różne wartości zbitych kul).
A zapomniałam o najważniejszym - gra jest tylko dla 2 osób!!!
https://www.boardgames4us.ca/assets/images/fox-000715_abalone_classic.jpg

Obserwuj wątek
    • per-vers Re: Abalone 7+ 29.01.15, 19:37
      Jest też Abalone Quattro, które jest od od 2 do 4 osób.
      • sylwina76 Re: Abalone 7+ 29.01.15, 20:48
        O! nawet nie wiedziałam, gdyby nie ta cena, to bym chętnie kupiła, bo u nas zawsze chce grać trójka.Ja przed chwilą rozegrałam kolejną partyjkę i znów przegrałam z ośmiolatką smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka