Dodaj do ulubionych

Kwintesencja / Sumowanie

17.07.16, 23:59
Zgodnie z obietnica otwieram watek na ten temat wink

Znam trzy metody wyciagania kwintesencji z wylosowanych kart - jedna z ksiazki Heleny Starowieyskiej, druga z ksiazki Hajo Banzhafa i trzecia oparta zwyczajnie na kolejnosci kart w talii i o ile ktos wczesniej nie bedzie mial checi te metody opisac, to ja zrobie to w najblizszych dniach smile
Obserwuj wątek
    • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 13:15
      Prosze pamietac, ze w duzych rozkladach, gdzie mamy karty na wiecej zagadnien (np. przeszkody, rady itp.) wyciaganie kwintesencji daje slabsza podpowiedz, niz np. w prostych rozkladach na 3 karty, gdzie wszystkie 3 tycza sie jednego zagadnienia..

Pierwszy sposob, ktory sama stosuje pochodzi z ksiazki "Tarot marsylski" H. Starowieyskiej. Oblicza sie w nim (w odroznieniu od sposobu Hajo Banzhafa) rowniez karty dworskie wg nastepujacego wzoru:

Krol Bulaw - Mag
      Krolowa Bulaw - Kaplanka
      Rycerz Bulaw - Cesarzowa
      Giermek Bulaw - Cesarz

Krol Kielichow - Moc
      Krolowa Kielichow - Wisielec
      Rycerz Kielichow - Smierc
      Giermek Kielichow- Umiarkowanie

Krol Mieczy - Pustelnik
      Krolowa Mieczy - Sprawiedliwosc
      Rycerz Mieczy - Rydwan
      Paz Mieczy - Kochankowie

Krol Monet - Słonce
      Krolowa Monet - Ksiezyc
      Rycerz Monet - Gwiazda
      Giermek monet - Wieza

Celowo nie podaje rzymskich oznaczen Wielkich Arkanow, poniewaz u jednego Tarocisty Moc bedzie VIII. Arkanem, a inny bedzie obstawal za XI.

Bulawy i Miecze liczymy wg numeru na karcie:
      As mieczy - 1
      2 miecze - 2
      3 Miecze - 3
      i jednakowo liczymy Bulawy..

Do Kielichow i Monet dodajemy 10 do kazdej karty:
      As Kielichow - 11
      2 Kielichy - 12
      3 Kielichy - 13
      i tak samo przy kartach Monet..

Jesli suma kart przekroczy 22, to redukujemy (odejmujemy od niej 22, lub wielokrotnosc, tak by powstala liczba od 0 do 21)

Przyklad: 9 kielichow, Krol bulaw, 3 bulawy
      9 kielichow (19), Krol bulaw (1), 3 bulawy (3) = 23
      23 - 22 = 1 (I. Mag)

Milego testowania w praktyce i ciekawych kwintesencji Wam zycze smile

• free.hugs Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 13:47
        Ten sposób ja czasami stosuję, szczególnie jak nie bardzo kumam co karty chcą przekazać.
      • tabularasa22 Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 14:17
        o mg.... to ja dziękuję , może za kilka lat, toż to strasznie karkołomne zadanie ... jakiś tarotowy kalkulator trzeba by w excelu zmajstrować żeby sprawnie szło big_grin
        • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 14:24
          Ten sposob Tabulo nie jest wcale trudny - Asy i Bulawy liczysz, jak na karcie..do Monet i Pucharow doliczasz 10..a liste do kart dworskich wystarczy miec zapisana - po paru miesiacach nie bedziesz potrzebowac sciagawki wink

Pozostale, prostsze sposoby (ktorych nie uzywam tak czesto, jak ten pierwszy, ale znam), podam w nastepnych dniach - chyba ze wczesniej ktos je tu nam poda smile
          • tabularasa22 Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 14:30
            a to przyporządkowanie dworskich skąd się wzięło ? p. Starowiejskiej pomysł czy jakaś tradycja ? Rycerz Kielichów co ma wspólnego ze Śmiercią ?
            • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 19.07.16, 14:36
              Mysle, ze tradycja Tarota marsylskiego, ale pewnosci nie mam - nie mam tej ksiazki, ale podaje zrodlo, bo mnie tez z niego podano.

Co ma Rycerz kielichow wspolnego ze Smiercia - a do tego by trzeba bylo nowego watku - kiedys to analizowalam, a ze sporo mnie laczy z ta dworska karta, jak i z tym WA, to widze polaczenia - kiedys widzialam w necie piekny rozklad na Rycerza kielichow, moze kiedys odnajde.
      • donbas Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 00:36
        O matko kochana! Chyba zacznę brać lecytynę czy jakiś ginkofar. A kto by to spamietał tak od razu?
    • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 23.07.16, 13:43
      Druga znana mi metoda, ktora stosowalam tylko kilka razy i efekty wydaly sie mi takie sobie..ale nie sprawdzalam na tyle czesto, zeby teraz napisac na 100%, ze jest bez sensu.. Znam osoby, ktore stosuja tylko te metode, ale do mnie lepiej przemawia poprzednio opisana.

Wyciaganie kwintesencji wg Hajo Banzhafa jest bardzo proste: wszystkie karty liczymy wedlug wartosci na karcie (wszystkie Asy jako 1), a nie wliczamy kart dworskich smile

Przyklad z opisu poprzedniej metody: 9 kielichow, I. Mag, 3 bulaw
      karty beda liczone tak: 9 kielichow (9), I. Mag (1), 3 bulaw (3)

Kwintesencja tych kart wg metody opisanej przez H. Starowieyska: I. Mag
      Kwintesencja tych kart wg metody opisanej przez H. Banzhafa: XIII. Smierc

Inny przyklad, jak liczyc karty wg metody Banzhafa:
      XVII. Gwiazda, Krol monet, As mieczy
      Gwiazda (17), Krol monet (0), As mieczy (1), czyli wg tej metody kwintesencja to XVIII. Ksiezyc
      a teraz pytanie dla Uwaznych: jaka bedzie kwintesencja tych kart wg Starowieyskiej?
      • free.hugs Re: Kwintesencja / Sumowanie 03.08.16, 17:44
        Podaję hasło: okoń!

A tak serio to diabeł tongue_out
        • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 18:33
          free.hugs napisał(a):

> Podaję hasło: okoń!
          >
          > A tak serio to diabeł tongue_out

Pieknie, Free! smile I mamy kolejna ciekawostke - mimo, iz rozklady na 3 karty byly podane tylko przykladowo, to wyszly dwie bardzo sensowne kwintesencje wlasnie przy tym zestawie kart:
          wg 1. metody z sumowania mamy karte: XV. Diabel
          wg 2. metody z sumowania mamy karte: XVIII. Ksiezyc

a obie te karty maja przeciez wiele wspolnego..wink
          • free.hugs Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 18:37
            Też o tym pomyślałam, że sumowanie jedną i drugą metodą ma wiele wspólnego
    • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 23.07.16, 13:48
      ale w sumie (doslownie i w przenosni..) wyszla karciana ciekawostka:

Kwintesencja I. Mag vs. Kwintesencja XIII. Smierc

niby "bez sensu", ale i w jednej i drugiej karcie mamy jakis poczatek, nowy kierunek, a kazdy poczatek (I.) jest tez jakims zakonczeniem..a wiec kazdy musi przetestowac, ktora metoda przemawia do niego lepiej - o ile zdecyduje sie szukac w sumowaniu tej dodatkowej informacji..smile
    • adoptowany Re: Kwintesencja / Sumowanie 23.07.16, 14:27
      Aprepope., jak pragne zdrowia to nie dla mnie, mam slaba pamiec, wszystko powyzej siedmiu kart to juz dramatyczny problem z przejrzystoscia,a co dopiero kiedy kazda z nich, w tym jak proponujesz ma jeszcze swoj nowy odpowiednik.poleglbym jak nic. wiekszy rozklad tzw..Krzyz Celtycki z 10ciu kart stosuje do globalnego poznania, osoby badz wydarzen razem z okolicznosciami im towarzyszacymi,a i to robie to tylko wtedy kiedy jestem zrelaksowany i sam w domu,kiedy jest cisza i spokoj,a najchetniej wykladam 1 lub 4 karty i wystarcza, Natomist co ja moge polecic /sam to robie dzien w dzien/ wyciagam karte dnia i..otwierajac sie na wlasne odczucia, skojarzenia,a nawet zapachy i 'smak' zwiazane z ta karta spisuje to w notesie..Wspaniala okazja do zdobywania wiedzy o sobie i swoich kartach.
      • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 23.07.16, 15:09
        Alez drogi Adoptowany, ja Cie do niczego nie namawiam, ani nie zmuszam, spokojnie smile
        Ja napisalam, ze jest to metoda dobra glownie przy krotkich rozkladach (np. na 3 karty), a nie na takie rozlegle...i to w zasadzie nie chodzi tak bardzo o "odpowiednik", jak o wartosc liczbowa danej karty, bo to potrzebne do zliczenia. Ja np. nie lubie Krzyza Celtyckiego, a kwintesencja mnie interesuje - reprezentujemy rozne style, mamy moze rozne potrzeby i ok. Wiesz, jak wyciagniesz 3 karty "takie sobie", a kwintesencja bedzie korzystna, to wiesz co moze to znaczyc? Tak zwane "nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo"..i mozna komus lepiej zinterpretowac karty...np. "prosze pana, bedzie sporo trudniejszych emocji, ale (np. przy kwintesencji XX. Sad) w ostatecznym rozrachunku bedzie to cennym doswiadczeniem i moze zwyczajnie poczuje pan, ze zyje..." - czasem pomocne, gdy np. mamy (w krotkim rozkladzie) jakas ciezka, smutna karte, lub karte Transformacji, ktora czasem przeciez boli..a nie jest zaraz powodem, by sie przed czyms bronic, lub na sile probowac tego unikac..

Smaki i kolory..tylko dobrze nie gubic wiodacego znaczenia i przekazu karty w poszukiwaniu np. smaku, bo nawet piekna milosc nie zawsze jest przeciez taka slodka...smile

Opisze za pare dni trzecia, niezwykle prosta (rzeczy nie napisac prostacka..) metode sumowania smile
        • donbas Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 00:44
          No tak.
          To niby , że w dzisiejszym dniu - wg pierwszego schematu - mam Pustelnika, Króla Mieczy czyli też Pustelnika i Króla Kielichów czyli Moc. Czyli 9+9+8 czyli 26, czyli 8, czyli MOC?
          No nie wiem, ale z tą mocą dzisiaj to chyba przesada, bo to raczej wielka NIEMOC była.
          No nie wiem.
          • donbas Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 00:45
            Ale może to Moc odwrócona była?
            • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 18:27
              To karty dnia, @Donbas? Osobiscie mysle, ze rozklady na 24h nie wymagaja wyciagania kwintesencji..szczegolnie, jesli sa przeciwstawne karty (np. przeszkadza/pomaga, ostrzezenie/rada) - ta metoda pomaga uzyskac podpowiedz na przyklad w rozkladach na 3 karty, ale jesli chodzi o jakas konkretna sprawe..problem..istotne pytanie.. Zle obliczylas, jesli bralas pod uwage 1. metode - opisalam, jak sie w niej redukuje - nie karta Moc, a IV. Cesarz. Pozdrawiam! smile
              • donbas Re: Kwintesencja / Sumowanie 04.08.16, 21:16
                Tak, rzeczywiście źle obliczyłam ale chyba to ta gorączka.
    • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 23.07.16, 15:19
      a kolega Adoptowany nie moglby kiedys zwyczajnie otworzyc watku o tych smakach i kolorach zwiazanych z kartami, ktore juz przejrzal i posmakowal?
      i przypomniales mi o kartach dnia..od 1.08. po jednej dziennie i zapiski w notesie - obowiazkowo..smile
    • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 29.07.16, 21:20
      Widze, ze nikt nie doczytal mojego postu na temat sumowania wg H Starowieyskiej wink No to moze po wakacjach bedzie lepiej wink
      • ewik1976 Re: Kwintesencja / Sumowanie 30.07.16, 13:16
        Ja doczytałam. I czasem stosuję - w sytuacjach gdy nic a nic nie potrafię z kart wyczytać, gdy wkrada mi się jakiś niepokój... To zazwyczaj rozjaśnia sytuację.
        Swoją drogą ciekawa jestem... skąd wzięło się to sumowanie i na jakiej zasadzie działa... no bo przecież działa...
        • aprepope Re: Kwintesencja / Sumowanie 30.07.16, 13:47
          To moze ktos inny, kto tez doczytal, odpowie na pytanie "kontrolne", ktore bylo na koncu postu na temat metody nr 2, zeby sie mi chcialo pisac o metodzie nr 3...wink
          ale to juz nie Ty Ewik, bo Ty juz w przedwyjazdowej goraczce - lece losowac dla Ciebie Przeslanie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka